Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Tannoy TS2.8?

dijx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po latach czytania audiostereo, przyszła pora na rejestracje (więc: witam) i pytanie - bo nijak nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoje pytania.

Szukam suba do stereo (przekrój gatunków muzycznych bardzo szeroki, ale z przewagą jazzu), który uzupełni mi niedobór basu. Pomieszczenie około 23m2, ale ciężko to policzyć - mieszkanie ma 46m, ale jest zasadniczo otwartą przestrzenią, z zabudowanym rogiem (łazienka) i jedną 3m ścianą, wydzielającą kącik do spania. Mam suba na przetworniku 20cm BR, który z nawiązką daje radę to nagłośnić, ale o ile w KD lub z PS4 sobie radzi - do muzyki się nie nadaje, za wolny oczywiście.

Moją uwagę przykuł ten tannoy, zamknięta konstrukcja z 20cm przetwornikiem i membraną pasywną; nie chce mi się wierzyć, że ten sub jest tak zły (albo nijaki), że nie warto o nim nic nigdzie nic napisać. W kilku sklepach jest (q21 ma na pewno), ale wygląda, że absolutnie nikt go nie kupuje. Może choć kilka słów od przedstawicieli branży?

Wiem, że super nisko nie schodzi - 34Hz@-6dB, ale to nie priorytet, choć przy progressive house czasem by się przydało. Poza tym, producent nie chwali się specjalnie szczegółowymi danymi :/

Nie jestem skłonny wydać 2K na B&W ASW 608 (prędzej chyba zmieniłbym fronty na magnaty shadow 207), ale 1K po przecenach za tego tannoya to kwota do przeżycia... tyle że nigdzie w okolicy go posłuchać się nie da. Uzupełniałby 3.5 drożne fronty na teslach (2x ARN 226-5/4, średniotonowy z tej samej serii i jakiś tweeter), których brzmienie naprawdę lubię - tylko ten brak basu czasami smuci. Nie wymagałbym od tannoya, aby trząsł ścianami - ma po prostu zaznaczać bas przy umiarkowanej głośności i nie gubić się. Starego suba najwyżej zostawiłbym na rozdzielaczu RCA albo podpiął po wysokich i włączał do wyżywania się na padzie i oglądania filmów.

https://www.audiostereo.pl/topic/137944-subwoofer-tannoy-ts28/

Subwoofer Tannoy TS2.8 (https://www.q21.pl/tannoy-ts2-8.html) to na pewno nie jest zły subwoofer. Nie jest to może subwoofer z mega niskim i bardzo energicznym basem, bardziej nadaje się do dobrego uzupełniania kolumn przednich, którym brakuje basu. Tannoy jest dosyć szybki, nie pogubi się w muzyce.

Ewentualnie jako trochę droższa alternatywa można spojrzeć na Klipsch R-10SW (https://www.q21.pl/kl/ipsch-r-10sw./html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 3 tygodnie później...

Witam,

I co kupileś tego tannoya ? Sam się do niego przymierzam chce go dodać do swoich STXów electrino jako dopełnienie basów ale mam własnie takie same obawy jak Ty :). Daj znać czy kupiłeś jeśli tak jakie wrażenia i czy warto inwestować w tego suba do odsłuchu muzyki ?

Hej,

Sorry - nie zauważyłem, że to forum ma domyślnie wyłączone powiadomienia o odpowiedziach w temacie.

Na razie się waham, bo:

- zrobiłem lekki remont swojego starego suba (wymieniłem kondensatory na nichicony na wyższe napięcie, wytłumiłem go matami butylowymi) i w zastosowaniach KD + PS4 radzi sobie aktualnie wystarczająco dobrze.

- w ciemno, bez posłuchania w moim pomieszczeniu - bałbym się, że ten zamknięty tannoy będzie miał za małe ciśnienie i za niskie zejście, żeby dobrze zatrząść ścianami w KD i PS4. Mój sub daje nieźle przy 24Hz, strojony jest pewnie na coś koło 30-34. Po zatkaniu BR i podkręceniu go o ~40% cośtam daje rade w stereo, ale do jazzu czy klasyki wolę go wyłączyć. Tannoy przy 34 ma -6dB :/ - tyle można wyczytać. Mało trochę.

- a w sumie to raczej nie chciałbym skończyć z dwoma subami, bo moja ładniejsza połowa obsesyjnie nienawidzi nawet tego jednego i niskie tony w/g niej powinny być zabronione.

@Q21 - gdybym kupił w ciemno i po odsłuchu nie podszedł - byłaby możliwość zwrotu, jeśli tak, to na jakich warunkach?

O klipsch R-10SW też myślałem, ponoć całkiem daje radę w stereo i pewnie nawet udałoby mi się go posłuchać w okolicy. Tyle że jest duży, czarny i ma tylni BR - u mnie musiałby stać dosunięty dosłownie do ściany i raczej efekt byłby fatalny.

No i przyszedł subek dzisiaj. Tak na szybko. Jest naprawdę mały nie zajmuje dużo miejsca a to dla mnie duuzy plus. Jak gra to niby nie słychać że on gra ale jak go wyłączysz to odrazu jest różnica. No i potrafi zejść w miarę nisko i narobić zamieszania.Jest w miarę szybki i nie gubi się. U mnie jest skręcony prawie na maksa do dołu na jakieś 70hz na potencjometrze. I jakieś 45 proc mocy i daje radę. Jak posłucham jeszcze parę dni to skrobne coś więcej i bardziej składnie bo teraz to tak krótkie info na szybko. Ale ogólnie do muzyki się nadaje i zakup oceniam na plus. Dziwie się jak taka mała skrzyneczka moze robić tyle pozytywnego zamieszania.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.