Skocz do zawartości
IGNORED

XLO PRO 100 vs XLO ultra 1

Robercik_b

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Najprościej,zatelefonuj do dystrybutora w Krakowie a później wypożycz do domu i sam oceń.

Z moich doświadczeń XLO kolejno: Reference 2,Signature2/w posiadaniu/,Unlimited wynika,że kolejne przejscie

do wyższego modelu przynosi istotną zmianę jakości dżwięku.

Jestem ich gorącym entuzjastą.

To zalezy jaki masz sprzet,

Do budzetowego polecam XLO Pro 150. ULtra1 lepiej zagra z drogimi zestawami. w tanszych systemach moze wyciagnac ich wady. Gra bardzo podobnie jak 150. Sluchalem Pro 100 ale starych kabli jeszcze inaczej pakowanych niz obecne. Bardzo ostre zupelnie inne od 150 i ultra.

Muzykalnosc i przestrzen w 150 i ULtra bardzo podobna. Ja wybralem 150-tke.

Radze rowniez odsluchac i nie kupowac w ciemno.

Wojtek2

Nie potwierdzam,ćwiczyłem to z nimi bodaj pięć razy, oni to znieśli

ze spokojem i wyrozumiałością.

Zaznaczam ze robiłem to w chwilach kiedy naprawdę chciałem kupić jakieś dobre kable

a nie dla zabawy.Sprzedawca pewnie to rozpoznaje.

Polecam to mieisce bez skrępowania, zanim kupisz musisz posłuchać w swoim systemie,koniec.

Ja przećwiczyłem 3 razy i chciałem kupić (pomimo nienadzwyczajnej ceny) więc mnie akurat sprzedawca źle wyczuł , mógłbym pomyśleć że to ja miałem pecha - ale nie , mój kolega przerobił to samo tylko że u niego już za drugim razem było kiepsko.

A dodam jeszcze że bynajmniej nie sprawiamy wrażenia gości których nie stać na fajki.

• 3 lata później...

z IC xlo zdecydowanie polecilbym ultra 1 w stosunku do pro 150. sluchalem obydwu w nie za drogim zestawie. roznice moze nie miazdzaca ale slyszalem. czystosc, szczegol, przestrzen, rownowaga tonalna na korzysc ultra 1.

jendakze takie cechy znalezc mozna w inny zgola kablu, tanszym i jeszcze troche bardziej na moje ucho przestrzennym - goertz micro purle [dystrybutor AKKUS z Gdanska]. co ciekawe wlasnie polecalbym ten najcienszy z ofery goertza kabel poniewaz grubsze mialem wrazenie nie byly juz tak rzeskie i energiczne w prezentacji dzwiekow. micro purle jak i pozostalem kable goertza dostepne sa w wersji miedzianej oraz srebrnej.

Dzieki za wpis, mnie jednakze chodzilo nie o kabelki z tematu watku a o modele wyzsze - Reference2 i Signature2. Pro 150 to w swej klasie cenowej rzeczywiscie znakomity kabelek. Uzywam go do podlaczenia tunera i w tej roli spisuje sie znakomicie. W zasadzie jego jedyna wada jest sposob lokalizacji zrodel pozornych na scenie. Kabelek daje mnostwo "powietrza", ale nie ogniskuje precyzyjnie. I to go wyklucza do zastsowania w lepszych systemach. Ultre mialem przez moment w systemie, (stara wersje, moze nowa jest inna - lepsza). Ultra nie posiada tej przypadlosci i lokalizacja intrumentow jest jak zyletka. Niestety z Ultra jest cos nie tak z pasmem. Kabelek jest chyba mniej neutralny niz pro. Sama najwyzsza gora jakby przytlumiona (przez to blachy troche suche) i gdzies w srednicy cos w rodzaju dziury co sprawia, ze kabelek nie brzmi do konca naturalnie. Reference2 gra naprawde dobrze. Neutralnosc, scena, lokalizacja, barwy - wszsytko jest OK. W zasadzie do "kablowego hi-endu" nie jest juz chyba daleko- moze moglby byc troche bardziej wypelniony na srednicy, moze drobne wybrzmienia (ten plankton dzwiekowy) moglyby byc troche dluzsze i wyrazniejsze... Zastanawiam sie jak brzmi jeszcze wyzszy model i stad moje pytanie.

kurcze bdz ciekawe spostrzezenia nt przenoszenia przez Ultra 1, zgadzam sie w sporej czesci z nimi. faktem jest, ze czystosc i powietrze idzie w parze czesto z konturowym przekazywaniem detalu a czesto i szczuplym dzwiekiem. zgadzam sie ze Ultra 1 jest taka. ale tez wszystko zalezy od urzadzen ktore spina. wpiecie konturowego kabla jak ultra czy goertz w lampe [sprawdzalem] nie spowoduje od razu chudego dzwieku, przy zrodle i wzmacniaczu o szczuplym przekazie jak np delta 290 arcama [na tym wzmacniaczu mozna nauczyc sie wiele o charakterze roznorakich kabelkow] tym bardziej zostanie ta szczuplosc wzmocnione przed IC. zalezy co spinamy oraz co chcemy osiagnac no i jakie mamy preferencje. a co do wysokich w ultrze 1 nie zauwazylem nic z lagodzenia czy tlumienia ego zakresu.

Zjedna uwagą seria pro nie jest juz produkowana od 2 lat i dlatego można kupić w atrakcyjnej cenie pozostałości na rynku ,Zastąpiła ja seria HTP .

Warto posłuchać różnic między starym a nowym . ogólnie odkąd właścicielem XLO został Ultralink nastąpiło dużo zmian na lepsze w niskich seriach .

Tak naprawdę do tej pory uważałem że grają dopiero kable od serii Ultra w górę ,teraz juz nie jest to takie jednoznaczne i niskie serie też mają mają się czym pochwalić . polecam posłuchanie HTP-1 chociaż daleko mu do Ultra-1 oraz Sign2-1 .Acha na dniach będą wchodziły nowe serie kolejne od Signature w górę .....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.