Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rxv663 do KD + Onkyo A9070 do stereo czy jest OK?

WK75

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Posiadam amplituner Yamaha rx-v663 + kolumny Wharfedale 10.7 (centralny i efektowe też Wharfedale). Do tego bluray Sony + strumieniowiec Pioneer N-50A (spotyfy, pliki flac z komputera przez usb). Jeśli chodzi o kino, to jest OK, zastanawiam się co zrobić, by poprawić dźwięk stereo? Pomysł jest taki: zakupuję wzmacniacz stereo za ok. 4 tys. np. Onkyo 9070 i podłączam "pre out" amplitunera z "main in" wzmacniacza. W takiej konfiguracji amplituner służy tylko do kina (jednym pilotem mogę kontrolować głośność) a wzmacniacz obsługuje Pioneera i gra stereo. Poradźcie proszę, czy takie rozwiązanie faktycznie pozwoli cieszyć się lepszym stereo, czy wymagałoby jeszcze np. zmiany frontów? A może zainwestować w lepszy amplituner KD i nie kombinować ze wzmacniaczem? Ogólnie jestem otwarty na Wasze sugestie i propozycje. :)

Rozwiązanie ze wzmacniaczem jako końcówka mocy jest na pewno dobrym pomysłem, jednak w Twoim systemie poza amplitunerem, niestety wąskim gardłem są także kolumny.

Dlaczego wzmacniacz a nie końcówka mocy. W przypadku wzmacniacza w momencie odsłuchu muzyki wykorzystujesz przedwzmacniacz i końcówkę mocy tylko ze wzmacniacza, natomiast w momencie odsłuchu w systemie wielokanałowym wykorzystujesz przedwzmacniacz z amplitunera a tylko końcówkę ze wzmacniacza. Na pewno przedwzmacniacz w Twoim amplitunerze Yamaha jest gorszy klasowo od praktycznie każdego przedwzmacniacza we wzmacniaczu zintegrowanym, w przypadku wykorzystania końcówki mocy, zawsze pracuje przedwzmacniacz z amplitunera Yamaha, co ogranicza jakość dźwięku przy odsłuchu stereo.

Wracając do konkretów spójrz proszę na wzmacniacz Cyrus One (https://www.q21.pl/cyrus-one.html). W swoim budżecie to moim zdaniem świetny wzmacniacz, bardzo energiczny, dynamiczny, swobodnie grający, plastyczny. To bardzo wydajne urządzenie. Ciekawą alternatywą jest najnowszy wzmacniacz Marantz PM8006 (https://www.q21.pl/marantz-pm8006.html). To trochę spokojniejszy charakter, cieplejszy z łagodniejszą górą, krótszym basem.

Wybór wzmacniacza to kwestie odsłuchu, moim zdaniem przy odsłuchu wzmacniacza warto także brać pod uwagę kolumny i już teraz dobrać sobie odpowiedni system wzmacniacz / kolumny, a zakup zawsze można rozłożyć w czasie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za sugestie - to właśnie chodzi mi po głowie. Zapewne będę chciał zmienić również kolumny frontowe (jeśli udałoby się je sprzedać w rozsądnej kwocie i np. dołożyć drugie tyle do nowych :)). Pytanie tylko, jak rozłożyć wagę w wyborze zestawu?

1. Sugerować się raczej droższym wzmacniaczem czy wziąć coś tańszego, ale dołożyć do kolumn?

2. Jaka jest różnica pomiędzy Onkyo 9070 a w/w Cyrusem i Marantzem? Czy poza ceną, będą to jedynie różnice subiektywne w odsłuchu? Jakich jeszcze wzmacniaczy posiadających funkcję "main in", lub jej odpowiednik, warto posłuchać przed podjęciem decyzji (budżet ok. 4k na wzmacniacz + w przyszłości nowe kolumny, po sprzedaży obecnych)?

Radźcie Waszmościowie, którzyście stali w przeszłości przed podobnym dylematem. :)

Wybór wzmacniacza to indywidualna sprawa, moim subiektywnym zdaniem Cyrus lub Marantz zagrają po prostu lepiej niż Onkyo, ale to musisz sam przetestować. W sumie to niestety nie ma wiele wzmacniaczy z wejściem na końcówke mocy z możliwością łatwej konfiguracji (nie zworami). Jest np. Advance Acoustic, który jednak wymagałby co chwilę wkładania i wyjmowania zwory.

Z dobrych urządzeń jest na pewno Roksan Kandy K3 i Audiolab 8300A.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A jakie kolumny proponujesz odsłuchać z tymi wzmacniaczami? Budżet przyjmijmy ok. 5 tys. pln (muzyka filmowa, klasyczna, elektroniczna, pomieszczenie 18m2). Chciałbym, żeby grały szczegółowo z dobrą sceną...

Z odsłuchami jest ten problem, że w salonie sprzęt nigdy nie zagra tak jak w domu. Inna akustyka, poziom głośności, szumów otoczenia itd. Wiadomo, że lepsze to niż brak odsłuchu, ale myślę, że i tak można się zdziwić słuchając potem z własnej kanapy. ;)

I jeszcze pytanie odnośnie Spotify. O ile płytotekę mam zgraną do flac-ów, które są dla mnie wygodniejsze w obsłudze i nie wymagają zakupu dodatkowego CD, to często korzystam też ze Spotify, który jest źródłem wielu inspiracji i pozwala wpaść czasami przez przypadek na różne "perełki". Czy w tym przypadku zakup wzmacniacza i kolumn również wpłynie znacząco na poprawę jakości dźwięku? Marzy mi się poczuć takie wow, jakie miałem po przejściu z plazmy na oleda, ale nie wiem, czy sprzęt muzyczny, ze średniej bądź co bądź, półki mi na to pozwoli?

Ten onkyo a 9070 to super sprawa,to mniejszy brat a 9000r,zamiatają ostro,biją inne na głowę,bardzo solidnie zrobione,sam wypożycze i sprawdze u Siebie jakie są różnice

Daniel1974, gdybyś miał okazję go posłuchać, to opisz proszę wrażenia z odsłuchu. Daj znać ewentualnie z jakimi kolumnami słuchałeś i czy masz porównanie do zestawów kina domowego. :) THX.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.