Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1738 MONAURAL MODE

ThoraxLabs

Rekomendowane odpowiedzi

We wrześniu tego roku wspólnie z MoP i Audiopower(Nick z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tutaj wpisuje się jako Thorax) postanowiliśmy zbudować przetwornik D/A. Wybór padł na układ PCM1738 z uwagi na znakomite parametry, możliwość konfiguracji przez wewnętrzne rejestry, obsługę DSD, prace z szeroką gamą System Clock oraz Sampling Frequency. Szczególne kusząca wydała nam się możliwość pracy w MONAURAL MODE OPERATION. Podzieliliśmy się pracą tzn. Audiopower zajął się programem, ja z MoP wykonaniem projektów płytek i obudowy. Na temat obudowy wypowiedziałem się już w innym wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Chciałem dodać, że obudowa jest swego rodzaju ukłonem w stronę Chord’a (jedne z najlepszych chassis na świecie!!!) więc nie jest to w 100% nasza inwencja twórcza. W przedstawionym DAC na wejściu cyfrowym pracuje odbiornik BurrBrown’a DIR1703. Charakteryzuje się on małym jitterem (75ps) i możliwością pracy z zegarem zewnętrznym. W chwili obecnej pracuje on na kwarcu 24.576 MHz co pozwala odebrać sygnały z Sampling Rate do 96kHz. Nie ukrywam, że czekam na rozwój wątku z „Clock dla każdego”, wraz z jego rozwojem mam zamiar wykonać sobie jeden z zaproponowanych zegarów. Zasilanie zrealizowaliśmy w oparciu o trafa Indel, stabilizatory LM317 i LM337 Nationala oraz baterie kondensatorów Samwha, o łącznej pojemności 100000uF. Filtry wyjściowe są oparte o OPA134, a ich częstotliwość górna ustawiona jest na 42kHz, a w ostatecznej wersji mamy nadzieje uniknąć kondensatorów w ścieżce sygnałowej (jak na razie wszelkie kondensatory przy DIR i PCM to Wima). Przetwornik ma przewidziane tylko wyjścia zbalansowane (RCA będą jako przejściówki na kablach). Na obecnym etapie konstrukcji przetwornik nie pracuje jeszcze w trybie MONAURAL MODE OPERATION co niebawem mam nadzieje zostanie zmienione. DAC jest obsługiwany przez uC Atmela, który gwarantuje mam dostęp do wszystkich rejestrów łącznie z regulacją głośności. Za przekazywanie nam informacji o bieżącej pracy i konfiguracji odpowiada wyświetlacz PLED. Całość sterowana jest pilotem ( standard RC5). Przetwornik ten jest tematem [mojej i Audiopower’a (tutaj Thorax)] pracy przejściowej. Postaram się w miarę zainteresowania umieszczać poszczególne moduły i schematy elektryczne (ale to dopiero po obronie:}). Jeśli ktoś będzie zainteresowany wykonaniem obudowy postaram się zamieścić rysunki techniczne. Proszę o opinie, sugestie dotyczące zbalansowanych filtrów wyjściowych itd. Jestem strasznie ciekaw jak PCM wypadnie na tle NOSDAC, który też sobie składam powoli.

Pozdrawiam ThoraxLabs i spółka:).

Wielkie dzięki dla współ autorów za wsparcie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13824-dac-pcm1738-monaural-mode/

Zdjęcia obudów w stępnej fazie; sorry za jakość

[obrazekLUKASZ-227920_1.jpg] [obrazekLUKASZ-227920_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3375-100001041 1170262510_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale czad ! Ile kosztowało jej wykonanie ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Noo braawoo! Piękne...

Ściana czołowa frezowana? fortunka...też czekam na finał:)

Powodzenia życzę.

PS.: A zamiast monoaural nie myśleliście o równoległej pracy paru przetworników? (tzn. prawie to samo wiem:))

J

Witam

Ciesze się, że chassis zrobiła na was pozytywne wrażenie.

>>Elberoth

Wstepną wycenę obróbki podałem w linku powyżej wiec nie bede sie niepotrzebnie powtarzał:)

Jeśli chodzi o frezowanie to panel jest od środka wyfrezowany na głebokość 18mm pod resety i PLED'a, co było najkosztowniejsza rzeczą. Rysunki techniczne chassis postaram sie zamieścić jeśli ktoś będzie chciał sobie coś podobnego wystrugać ;-P, a kosztorys moge podać po anodowaniu jak dokładnie podlicze.

>>veteran

Co do schematów to w mojej wersji autorskiej niestety nie prędko sie pojawią bo jak wspomniałem musze to najpierw z współautorem obronić;) (przewidywany termin obrony koniec stycznia), wszystkich zainteresowanych na razie odsyłam do aplikacji i demodulation bordów ze stronki TI. Najwięcej innowacji poczyniłem w Filtrach które są naszą konstrukcją (chociarz nie są niczym odkrywczym), w sekcji uC i zasilaniu.

>>JaroMi

nie widze sensu zastosowania Duali + Paranel bo juz w wersji dual parametry jakie mozna uzyskać są kosmiczne:) połączenie równoległe niewiele poprawi a koszty rosną bo nie jest to TAD1541 za 5zł niestety:(

Jestem winien wyjaśnienie zanim zostane skarcony - legendarny juz TDA1541 kosztuje 50zł + vat, a chodziło mi o TDA1543 a to nie to samo; mój bład!!!

Wniosek-> nie pisać postów siedząc na zajęciach!!!

ThoraxLabs-> Nie było problemów z DIR1703?Nie traci synchronizacji po zmianie samplerate?Z tegp co wiem Ti wycofał się z produkcji tego układu ponieważ po zmianie fs układ nie był w stanie samodzielnie znaleźć synchronizmu ,aby działał poprawnie wymagał resetu .Posiadam ten układ ale ze względu na wyżej wymienione przyczyny nie zdecydowałem się na jego wykorzystanie we własnym przetworniku CA ,wybrałem układ Crystala .Być może wymieniony problem występował tylko w niektórych seriach produkcyjnych?

>>Bitrate

Poradziliśmy sobie z tym programowo wykożystując pin UNLOCK (low- jest synchronizacja,high- brak). Poprzez analize sygnałów na wy BRATE0,1 uC rozpoznaje odbierany sygnał i podaje info na PLED. Jeśli zmieni sie bitrate unlock zmienia stan i uC resetuje DIR'a.

Cóż więc może już czas odkurzyć mojego Dir-a ,do tej pory leżał sobie bezużytecznie na półce :-),sęk w tym że mój projekt jest już w zbyt zaawansowanym stadium i za bardzo namęczyłem się nad układem redukcji jittera aby teraz wracać do punktu wyjścia.

>>kafka

DIR wymaga resetu po zmianie SR. Z CS'ami nie ma podobno takich problemów, natomiast CS8412(CS8414) według data sheet ma jitter (MCK Jitter Clock) na poziomie 200ps RMS, DIR1703 według data sheet 75ps RMS, CS'y są powszechnie stosowane i lubiane, w maszym DAC postanowiliśmy zastosować DIR'a ze względu na jego dość dobre parametry, poza tym zobaczymy jak wynalazek BB wypadnie podczas dłuższej eksploatacji i porównamy z CS'ami (CS8414).

>>bitrate

"... za bardzo namęczyłem się nad układem redukcji jittera ..."

Czy mógłbyś zaszczycić forumowiczów jeśli to nie problem, schematem układu redukcji jitter jaki stosujesz?

Rorpoczeliśmy montarz poszczególnych elementów w obudowie. Załączam schemat blokowy DAC'a i fote zasilacza wraz z DAC'em.

[obrazekLUKASZ-229781_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i schemat blokowy

[obrazekLUKASZ-229783_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy jest on do zastosowania w realiach DIY ponieważ używam układów CDC7005 Ti (Bga) 2 szt,jeden z nich zajmuje się oczyszczaniem zegara po odbiorniku ,drugi wspólpracuje z zegarem taktującym ASRC,oraz asynchronicznej pamięci FIFO na razie Ti SN74ACT7808 ale póżniej planuję wsadzić tam coś od Integrated Device Technology ,na razie moduł reclokingu jest w fazie testów ustawień CDC7005 i filtru pętli PLL dlatego za bardzo nie chcę publikować schematów.Problem z używaniem ASRC jest taki że nie powoduje on jak sądzi wielu ludzi zmniejszenia jitteru ,lecz dokleja jitter wejściowy na stałe do danych jako modulację -dane są co prawda wyprowadzane z niego z jitterem równym jitterowi zegara taktującego ASRC

trochę jest o tym tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O jak milo :)

Tez zaczalem robic monoaural na PCM1738. Skonczylo sie na zrobieniu PCB.

I tez chce wykorzystac DIR1703 - albo DIR1701. Ale trafilo do szuflady z braku czasu :(

pozdrawiam

--

Pelos

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety Bitrate, zgadzam się co do doklejania... Ja to określam, że ASRC trzeba traktować jak sklejenie DACi ADC :|.

A mi ciągne chodzi po głowie Jitter Killer na FIFO SN74V293 a jako generator clocka - DSS Analoga... Niestety ciągle utykam na sterowaniu ... (mikroproc ... niestety nadal obcy mi). Moze (przepraszam, ze sie tak wciskam w temat) ma ktoś ochotę pomyśleć ze mną?

A każdemu "męczącemu" sie z SPDIF em polecam połączenie I2S - różnica (czy vs.CS czy DIR) jest na tyle wyraźna, ze z... obrzydzeniem:) patrzę teraz na serial...

Pozdrawiam

Czy znalazłbym wśród forumowiczów kilku chętnych na zakup kwarców z TME:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi mi o kwarce o częstotliwościach nadających się do DIR albo innych odbiorników SPDIF. Wydaje mi się, że kwarce w linkach powyżej na pewno mają lepsze parametry niż standardowe kwarce jakie możemy nabyć w sklepach, choć na pewno daleko im do Tentów.

W czym problem? Potrzeba zamówić 5 kwarców jednego rodzaju aby TME przyjęło zamówienie na inne częstotliwości niż posiadają w ofercie. Chętnych prosze o wpisy albo kontakt na priva to uzgodnimy jaka częstotliwość była by najkorzystniejsza. Ewentualne koszty to cena+vat+koszt przesyłki do chętnych, koszty przesyłu z TME biorę na siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry tu jest poprawny pierwszy link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

HAHAHAHAH Witam ja jestem właścicielem tego miernika, działa ok.

Faktycznie mały ten świat :):) .

AUDIO NAS ŁĄCZY !!!!!!! :):):):):):))

Serdecznie pozdrawiam kumpel Thoraxlabs :) od software-e

HEJ !!!!!!!!!!!!

[obrazekLUKASZ-233692_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jakis czas temu rozmawialem z Macropolem na temat generatorow kwarcowych +/-5ppm wychodzilo cos kolo 20E/szt. Moge sprobowac sie dokopac do korespondecji.

--

Pelos

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do generatorów kwarcowych to musze ten problem przegryźć jeszcze raz bo DIR1703 akceptuje 3,3V.

Co do mojego przetwornika to wersja pojedyncza jest od 2 dni zmontowana i działająca. Niestety PCB dwuwarstwowa produkcji własnej nie jest najlepszym rozwiązaniem (tym bardziej przejściówki - czasem nie łączą, aż wstyd się przyznać - ale to wina podstawek).

Poza tym program napisany przez Thorax'a działa bez zarzutu (życzę powodzenia przy monaural mode), mam dostęp do poszczególnych funkcji układu, regulację głośności, automatyczne wykrywanie sygnału wejściowego, rozpoznawanie jego częstotliwości, pilot i przydatna opcja save umożliwiająca zapis do eeprom moich ustawień jako default przy starcie.

Mam zamiar zlecić firmie wykonanie przejściówek (rozmowy co do wymagań już trwają).

Przejściówki SSOP28->DIP28 będę miał prawdopodobnie w przyszłym tygodniu.

Nowa PCB do DAC w wersji MONAURAL jest już prawie stworzona przez MoP'a - podziwiam jego prace nad symetrią poszczególnych elementów i ścieżek (nawet ich długości są takie same :-) ). Na jednej PCB o wymiarach 160x170mm zmieścił 2 PCM1738, DIR1703 i cała sekcję I/U oraz filtry. W ścieżce sygnałowej prawdopodobnie nie będzie kondensatorów (prawdopodobnie, bo jeszcze nie sprawdzałem czy układ przeze mnie zastosowany w tym rozwiązaniu nie daje napięcia stałego na wyjściu). PCB jest jednostronna o grubości ścieżek 0,8mm aby można było to bez problemu wykonać w warunkach domowych, jeśli uzyskam zgodę zamieszczę ją na forum.

Jeśli firma zdoła wykonać przejściówki po rozsądnej cenie (minimalna ilość to 12) to chętnie odstąpię pozostałe, po cenie zakupu oczywiście.

Myślę nad zleceniem firmie wykonania PCB do DAC'a, jeśli te wykonane w warunkach domowych będą działały poprawnie, niestety potrzebowałbym jeszcze 3 osoby bo minimalna ilość ażeby to się w ogóle opłacało to 4szt - ewentualne osoby, które też planowały zrobienie PCB do 1738 proszę o kontakt na priva.

To i ja moze sie pochwale.

PCM1738 sa na osobnych plytkach. a cala reszta od SPDIFa i sterowanie na ATMega162 na osobnej.

Podlacza sie je przez wtyczke DB9. Teraz juz wiem, ze musze uzyc kondensatorow i rezystorow przewlekanych a nie SMD. W Poznaniu jest facet ktory robi takie plyteczki dwustronne frezarka i z metalizacja otworow. Koszt takiej jak dobrze pamietam ok 50zl.

--

Pelos

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-235590_1.GIF] [obrazekLUKASZ-235590_2.GIF] [obrazekLUKASZ-235590_3.GIF]

post-5313-100000753 1170262967_thumb.GIF

post-5313-100000754 1170262965_thumb.GIF

post-5313-100000755 1170262964_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładnie pomyslana PCB, ale ja potrzebuje mieć przejściówki; powód - moze będę jeszcze przerabiał PCB jeśli mi się nie spodoba albo wymyślę coś innego. Własnie zamówiłem przejściówki SSOP28->DIP28 my ślę ze cena jaka mi wykonawca postawił jest do zaakceptowania.

->Pelos

Mam pytanie: w jaki sposób sterujesz PCM'em w wersji dual mono? Dokładnie chdzi mi o to w jaki sposób połączyłeś dwa układy do uC, stosujesz osobne wyprowadzenia dla zezwolenia na wpis; czy jest jakaś możliwość połaczenia ich ze sobą tak jak to miało miejsce w przypadku PGA2310? Dopiero odpaliłem wersje pojedyncza a ewentualne odpowiedzi z twojej strony zaoszczedzą mi czasu nad dualem:) Jeśli znajdziesz chwilę czasu na pogawędke to pisz na priva.

>Ładnie pomyslana PCB, ale ja potrzebuje mieć przejściówki;

Dzieki - na codzien param sie tym zawodowo. Obecnie moze troche bardziej w soft mnie wrzucili.

>Mam pytanie: w jaki sposób sterujesz PCM'em w wersji dual mono? Dokładnie chdzi mi o to w jaki sposób połączyłeś >dwa układy do uC, stosujesz osobne wyprowadzenia dla zezwolenia na wpis; czy jest jakaś możliwość połaczenia

Chodzi o girke 14 nCS ? Nie laczylem ich razem. Jak bedziesz chcial odczytac zawartosc rejestru jednego z nich - to musisz wybrac tylko jedno urzadzenie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby dwa PIO z procka dac w stan niski i zrobic zapis do obu na raz. Bo tu mi SPI pachnie ;-) Tak przy okazji co bedzie u Ciebie sterowalo ? AVRki maja piekny sprzetowy interfejs - np. ATMega162.

>ich ze sobą tak jak to miało miejsce w przypadku PGA2310? Dopiero odpaliłem wersje pojedyncza a ewentualne >odpowiedzi z twojej strony zaoszczedzą mi czasu nad dualem:)

U mnie sie skonczylo na zrobieniu PCB, wlutowaniu jednego kanalu i sprawdzenia odczytu rejestrow. Brak czasu. A tak przy okazji to w Audio & Video z 01/2005 (Nie wierze ale jednak kupilem :) ) jest recenzja jakiegos norweskiego sprzetu na PCM1738 i DIR1703

--

Pelos

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.