Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-560 co następnego/lepszego?

oiram_zg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę szanownych forumowiczów o wyrażenie opinii no i o pomoc, bo blądzę;)

Od dłuższego czasu posiadam następujący sprzęt i chciałbym czegos wiecej:

- wzmacniacz stereo Denon PMA-560

- kolumny diy na przetwornikach od Infinity SM-122 (obudowa zrobiona w takim samym rozmiarze, jednakze zamknięte, bez bass reflexu) duze kloce

- muzyka z Tidala Hifi jest przesyłana telefonem poprzez wifi do :

- Chromecast audio - przesylanie "optykiem" do :

- Daca Musical Fidelity Vdac90 (Vdac ma osobne zasilanie od Tomanka - fajna sprawa, na oryginalnym, chinskim zasilaczu brzęczało)

poza tym

- filtr stalej skladowej od Tomanka (dla poprawy samopoczucia)

słuchana muzyka - klasyka (muzyka barokowa), jazz, czasami elektronika, jednakże bez "bitu",

Pokoj maly - z 12 metrow kwadratowych

(rozmieszczenie w załączniku)

Jak widać na obrazku to idealna sytuacja, zeby bas dudnił. Glowa sluchacza jest równiez przy scianie.

Nie, nie ma tego efektu z uwagi, ze same kolumny sa zamkniete oraz sluchalem tylko na funkcji direct source (bez zadnego podbicia dzwieku)

Generalnie sluchajac na tym sprzecie nie mialem punktu odniesienia do innych sprzętów (w domu), pragnąc zmiany zakupilem sobie (z ciekawosci) tani, budżetowy wzmacniacz

(za 75 eur na ebayu) NAD 3020i. Zeby cos zmienic, generalnie sluchalem w zyciu wielu sprzetow, ale nie w domu, nie moich, u znajomych, wiec

jakies tam pojęcie mam.

No wiec opiszę wrażenie jakie odniosłem podpinając nowy (pewnie ma ze 30 lat ten klocek) angielski nabytek. Zachecony bardzo pozytywnymi recenzjami w internecie,

oczekiwałem wiele.

Oceniany przeze mnie sprzet to budżetówka, ale na razie jestem tylko w takim posiadaniu, więc proszę o wyrozumialosc.

Moim subiektywnym zdaniem (w porównaniu do Denona Pma-560) wzmacniacz nad3020i zagrał matowo. Najwazniejsze roznice widac moim zdaniem na srednicy, denon gra srednicą (np. wokalami) bardzo otwarcie, jest to dzwiek wysunięty do sluchacza, czysty, podany jakby "na twarz" - NAD z kolei ma tą srednicę bardzo wycofaną, malo wyrazistą i jakby twardszą. Wokale gdzies sa jakby na linii kolumny, lacznie z calym dzwiekiem, jakby zmieszane w papkę.

Wysokie tony - mozna powiedziec ze NAD w porownaniu do Denona ma po prostu te wysokie tony "przytepione", mniej glosne, mniej wyraziste, z drugiej jednak strony jest to mniej męczacy dzwiek przy dlugim sluchaniu, Ale zdecydowanie dla mnie denon tutaj pokazuje wiecej, jest roznorodnosc na górze pasma.

Tony niskie - tutaj z kolei plus dla NADA. Denona slucham wylacznie na direct, niskie tony uderzaja jakby punktowo, sa twarde, zdecydowane, az za bardzo (moze to ta obudowa zamknieta tak robi?) , NAD w tym przypadku spowodował, ze ten bas jest nieco wolniejszy, wyczuwalne sa jakby wibracje, tak jakby schodzil nieco nizej, mozna powiedziec , ze jest przyjemniejszy, mam wrazenie jakby wzmacniacz dodawal jakas "otoczke" na tym basie, cos takiego.

A przed zakupem myslalem zupelnie inaczej, ze to Denon, wzmacniacz z wykopem, bedzie mial ten bas lepszy. Slucham jednak na direct source i stad moze taki efekt.

Moim skromnym zdaniem (mimo ciekawego basu) ten NAD 3020i jest wzmacniaczem mocno przeciętnym, proszę o niehejtowanie włascicieli NADa, to tylko moje subiektywne odczucie. Dzwiek jest zamulony, bez polotu

Fajnie by bylo jakby ten denon mial po prostu ten bas z NADA i by grala gitara. Nie mozna miec jednak wszystkiego. Planuje zakup kolejnego wzmacniacza i kolumn (chyba tylko zamkniete wchodza w gre), do 2 tysiecy razem - używki.

Muzyki slucham tylko raczej nocami, cicho, Nie potrzebuje zadnych "mocarzy"

Proszę o propozycję kolumn + wzmacniacz stereo. Lubie dynamikę (którą denon ma), ale zeby nie bylo tak twardo na basie, chciałbym więcej ciepła, wydaje mi się ze preferuję jasny dzwiek, nie lubie wycofania, zaciemnienia, zamulenia. Nie wiem czy do tej kwoty mogę prosic o cos co zagra rownież analitycznie ;) Albo chociaz analitycznosc na poziomie tego mojego denona (jakas tam podstawowa)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Miałem kiedyś w tym samym czasie Denona PMA-560 i NAD 3020e, jedyny plus dla Denona to lepszy wygląd ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Praktycznie każdy Nad 3020 jeśli nie przeszedł serwisu to bedzie wymagał wymiany wszystkich dosłownie wszystkich elektrolitów, zazwyczaj sprzet 20-30 letni nie wymaga wymiany elektrolitów ale w tym nadzie stosowano dośc kiepskie kondensatory dodajac do tego wiek + ilosc ciepla jaka wydzielal zrobilo swoje.

Ogolnie nad po serwisie brzmi barwnie, cieplo, raczej konturowo, denon za to sucho nijako, nie darze sympatia nawet wysokich modeli denona po 90 roku, wyjatek to np modele pma 790, 970 czy koncowka poa 1500

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten gra przyjemnie.Pzdr

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

denon za to sucho nijako, nie darze sympatia nawet wysokich modeli denona po 90 roku, wyjatek to np modele pma 790, 970 czy koncowka poa 1500

Bumpalump a co sądzisz o Denonie PMA 2020ae lub chociaż starszych z serii 2000,też jest nijako? rozkręcałeś już takiego?

Prościej będzie odpowiedziec do czego ja nie zaglądałem :)

są bardzo dobrze zbudowane, sa mocne i wydajne ale na wiekszosc kolumn graja tak bezpłciowo, byc moze sa jakies kolumny ktore zagraja w miare ok z ta elektronika

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.