Skocz do zawartości
IGNORED

Nad c 356BEE i elac debut f 6

człowiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,dzisiaj rano umówiłem się ze sprzedawcą na odsłuch elac f 6 z moim wzmacniaczem i również dzisiaj udało mi się ich przesłuchać ,różnie pisaliście o nich ,może to i dobre kolumny ale jak dla mnie z tym wzmacniaczem nie graja dobrze ,muszę zaznaczyć że znawcą nie jestem ,właściwie pylony i ten wzmacniacz to mój taki pierwszy lepszy sprzęt,nie potrafię też opisywać brzmienia tak jak wy ale opiszę swoimi słowami co usłyszałem ,pylony z tym wzmacniaczem grały jak dla mnie idealnie słyszałem soczyste i ciężkie gitary były tam sola gitarowe które były takie jak być powinny,wokal też ok ale brakowało mi takiego ciężkiego uderzenia perkusji które w elac 6 było, perkusja miała uderzenie ,słychać było stopę ,fajnie jak na koncercie ,ale cała reszta nie podobała mi się,reszta muzyki w moim odczuciu brzmiała jak bym jej słuchał mając głowę nakrytą kołdrą, nie była już taka przyjemna jak z shappire 25,nie wiem za bardzo jak to opisać ale ta muzyka była taka przytłumiona nie była taka żywa jak na pylonach,nie wiem może do elac potrzebny jest inny wzmacniacz ,może macie jeszcze jakieś propozycje kolumn które mogły by współgrać z tym wzmacniaczem ,dziękuję wszystkim za odpowiedzi ale prosiłbym najbardziej o odpowiedż osoby które posiadają tego nada ,i słuchają takiej ciężkiej muzyki ,one wiedzą zapewne o co mi chodzi, na jakich kolumnach słuchacie ?Dodam jeszcze że sprzęt jest używany w pokoju 23 m kw.

Posłuchaj swojego wzmacniacza z Dynaudio Emit M30. Kolumny droższe , ale posłuchać możesz. To może być to o co Ci chodzi. Serio.

Jeśli się spodoba to możesz polować na używki DM 3/7 - to baaardzo podobne granie, może odrobinę cieplejsze. W cenie się zmieścisz.

Witaj ponownie.

Posiadam tego Nada tylko po modyfikacji i muzyki słucham też troszkę innej ale u mnie rewelacyjnie zgrywa się on z MA gs20. Więc może coś ze stajni Monitor Audio np. rs8.

P.S.

Zobacz jeszcze Heco.

@człowiek

Trochę jestem zaskoczony brakiem basu w Sapphire25. Wprawdzie ich nie posiadam ale ma je mój znajomy z Onkyo TX-8150 i tu basu nie brakuje. Nie jest może pod wybitną kontrolą ale całkiem przyjemnie się słucha.

Spróbuj z jakimś mocniejszym wzmacniaczem, te kolumny mają spory potencjał.

Warto także pokombinować z ustawieniem kolumn.

Witam ,dzisiaj rano umówiłem się ze sprzedawcą na odsłuch...

Miałem ten sam dylemat. Musiałbyś posłuchać BMN na seasach. Obligatoryjnie

Musica curat cor meum et animam meam delenit

@człowiek

Skąd te obawy co do sposobu opisywania? Bardzo dobrze to robisz, a co ważniejsze dobrze słyszysz. Elac Debut i NAD to bezbarwne połączenie, a do metalu szczególnie. Też szukam kolumn do NAD-a i przypuszczam że do Twojej muzyki w cenie Sapphirów niełatwo będzie znaleźć coś lepszego. Jeżeli, to zacznij od marek niemieckich: najostrzej (więc może być kłopot z np. akustycznymi balladami) będzie z Magnat, troszkę cieplej z Canton i Heco. Dwóch ostatnich słuchałem i do metalu mogę polecić. W przeciwieństwie do Dynaudio - trochę zgubią z tej muzyki.

@człowiek

Skąd te obawy co do sposobu opisywania? Bardzo dobrze to robisz, a co ważniejsze dobrze słyszysz. Elac Debut i NAD to bezbarwne połączenie, a do metalu szczególnie. Też szukam kolumn do NAD-a i przypuszczam że do Twojej muzyki w cenie Sapphirów niełatwo będzie znaleźć coś lepszego. Jeżeli, to zacznij od marek niemieckich: najostrzej (więc może być kłopot z np. akustycznymi balladami) będzie z Magnat, troszkę cieplej z Canton i Heco. Dwóch ostatnich słuchałem i do metalu mogę polecić. W przeciwieństwie do Dynaudio - trochę zgubią z tej muzyki.

Pomyślałem że jeszcze trochę dozbieram i wtedy posłucham, myślę że warto trochę dołożyć żeby ta muzyka brzmiała tak jak powinna brzmieć, firmę Canton ktoś już kiedyś mi doradzał ,ale sam nie słuchałem ,jeżeli znajdziesz kolumny do swojego NADA to napisz jak możesz, jakie to kolumny i jak grają

Gość

(Konto usunięte)

Nieraz można się zdziwić jak grają jakieś graty no name których producenci nie mają kasy na reklamę i nie słyszy się o nich . Idź na odsłuch jeden ,drugi i słuchaj wszystkiego jak leci i nie sugeruj się niczyimi opiniami a na pewno gościa pracującego w salonie. Po jednym możesz mieć jakiegoś faworyta ale nie śpiesz się.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.