Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory GRUNDIG BOX 8000

kidkad

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam tu zebranych.Liczę na wasze doswiadczenie,znajomosc zagadnien techniki audio i stron internetowych.Zakupiłem niedawno solidne,podstawkowe kolumny GRUNDIG BOX 8000,trojdrozne o mocach 100/75.Obudowa zamknieta.Przeszukując internet,aukcje Ebay nie znalazlem jakiejkolwiek opinni na temat tych kolumn.Jnteresuje mnie przede wszystkim lata w jakich Grundig produkowal tę serię kolumn,czy glosniki firmowane przez Grundiga były rzeczywiscie przez niego produkowane,czy moze dostarczane np.przez nasz podzimy Tonsil.Czy to byl sztandarowy model z serii Box?Kolumienki są bardzo muzykalne i dynamiczne.Czy ktos byl w posiadaniu tego modelu lub innego z serii Box.Dziekuję z informacje?

https://www.audiostereo.pl/topic/13891-monitory-grundig-box-8000/

Hm. Mój wpis się nie ukazał, więc wklejam go jeszcze raz.

Moje Box 3 mają ze trzydzieści lat. Odziedziczyłem je jako trzeci użytkownik i choć nie słucham na nich na codzień, nie rozstanę się z nimi dobrowolnie. Mają w sobie coś - takie staroanalogowe ciepło które sprawia, że to wymarzony sprzęt do spokojnych utworów jazzowych. Do tego bardzo wyrafinowany, nisko schodzący bas bez śladu podbarwień.

Przetworniki na pewno nie pochodzą od Tonsila. Raz musiałem rozebrać jedną kolumnę żeby naprawić przewód którego lutowanie się wykruszyło, i głośniki sygnowane są znakiem Grundiga. Uderzyło mnie, jak kunsztownej roboty był głośnik średnioniskotonowy - miał tylko około 10 cm średnicy, a skok miał niemal dwukrotnie większy niż przetworniki basowe w moich JBL LX.

Oczywiste jest, że czas tych kolumn minął. Teraz od głośników wymaga się więcej detali, porządnie określonej a nie tylko zarysowanej sceny, obciążalności co najmniej dwukrotnie większej. Ale wciąż wracam do nich z ogromną przyjemnością. Doskonały sprzęt do robienia nastroju w zimowe wieczory przed kominkiem.

Moje maja nie wiecej niz 15 lat.Wymiary wys.40,szer 27,głebokośc 30.Bas 18cm,sretniotonowy to kopułka 5 cm,wysokie tony 2cm kopułka.Glosnik basowy przykręcono az ośmioma srubami(robi wrazenie),pozostale dwa imbusami.Czestotliwość zwrotnicy 1000/4000Hz.

• 4 tygodnie później...

Poszukujac wiekszych wrazen odsłuchowych,o dawna planowalem podpiac jeszcze jeden komplet kolumn pod Yamache AX-500.No i trafilem na prawdziwy rarytas,GRUNDIG AUDIORAMA 8000 w bardzo dobrym stanie.Nie moglem sie oprzec urokowi tych kolumn,takze cena byla bardzo atrakcyjna.Na niemieckim Ebay dochodza do 400 euro.Piekne te kule na chromowanych nóżkach.Obudowa zamknieta,dwa basowe 17 cm i dwie kopułki 2,5 cm w kuli.Wygląd maja naprawde niepowtarzalny,i oczywiscie smaczku dodaje im te 30 lat od kiedy opusciły fabryke.Po podłaczeniu i odsłuchu byłem pod wrazeniem,krystalicznie czyste wysokie tony,nisko schodzacy (wg.danych fabrycznych 40Hz)dobrze kontrolowany bas.Stereofonia i przestrzen wybitna.Lubie słuchac muzyki poznym wieczorem,powszechnie wiadomo,ze sprzet wtedy brzmii o niebo lepiej.Gdy słucham Grundigow dreszcze przechodza po plecach.

Audioramy wymagaly czyszczenia,Gorna kopułka w kazdej z kul byla oblepiona kurzem w zwiazku z tym chciałbym zapytac.Czym mozna nasaczyc kopułke,w zastepstwie orginalnej klejącej sybstancji ktorą byla powleczona.Czy mozna zostawic suchą?Dolne kopułki sa w idealnym stanie,tam kurz nie dociera.Czy ktos posiada GRUNDIG Audiorama z jakiejkolwiek serii 5000,7000,8000. lub ciekawe informacje na ich temat -katalogi,recenzje z pisn zagranicznych,prosze o podzielenie sie.Pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-241999_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ponizej przedstawiam zdjęcia GRUNDIG BOX 8000,ktore grają u mnie w zestawie z GRUNDIG Audiorama 8000(powyżej).Fotki zapozyczylem z aukcji.Moje na zywo wygladaja lepiej:)J love vintage HI-FI

[obrazekLUKASZ-242021_1.jpg] [obrazekLUKASZ-242021_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3436-100000535 1170263310_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

odświeżam wątek :)

Ukryta Zawartość

czy ktoś może miał odczynienia z tymi głośnikami ?

i jako stereo do sypialni mogą być dobrą propozycją?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• 2 lata później...

Odświeżę stary temat, bo sam niedawno szukałem informacji na temat tych kolumn i wiem że mogę komuś pomóc.

Ja jestem super usatysfakcjonowany z kupna:)

Przedtem nie miałem jakiś audiofilskich wyczesanych kolumn tylko Jamo E-430 (z zestawu kina domowego yamahy. Zmieniłem CD na philipsa Ak630 (CDM 4 i SAA7341 GP) i dodałem te monitorki.

Uwielbiam takie zaskoczenia, o philipsie już wiedziałem że Harman HD710 nie ma z nim szans ale w zestawie z tymi monitorkami jest masakra.

Słucham tych samych płyt i wszystko brzmi inaczej.

Wszystkiego jest więcej - więcej basu, wiecej wysokich środka i super scena.

Niby te same płyty a jednak inne lol.

To jest chyba to co najbardziej lubię w starszym sprzęcie audio...

Jakość super, cena niska (philips 12 zł plus wysyłka Grundigi chyba 140 zl z wysyłką)

• 4 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.