Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, OLES napisał:

Po wymianie kondensatorów wyjściowych przyszedł czas na resztę.  Trochę się zaniepokoiłem co w środku zastałem, chyba większość ma katalogowo czas pracy 2000h. Trochę mało. Załączam fotkę kilku z nich. Wymieniłem wszystko. Się wygrzewa.

20240315_140440.jpg

Daj linka gdzie pisales o wymianie i w czym. Tobie będzie łatwiej, bo musiałbym przeszukiwać 37 stron

25 minut temu, OLES napisał:

Wcześniej, tylko wyjściowe.  Były wima, zmieniłem na mundorf zn. A i zmieniłem okablowanie sygnałowe, na srebrną linkę xangsane. 

Ps. Teraz, po dzisiejszym remoncie, jestem w lekkim szoku na + 😁.

Co wstawiłeś?

Mix:

Nichicon UCY2E221MHD 

Panasonic EEU-EE2E101

Nichicon UHW1E222MHD6

Rubycon 16ZLJ120M5X11

Suncony WX - 330uF, 1000uF 

A zamiast wimy mundorfa zn 0,47 uF.

Suncony mam zapas, nie do kupienia praktycznie. Mundorfy z zapasów. Reszta z mouser. Może coś pominąłem.

A jak myślisz co ze zmian dało największy przyrost jakości? Jak swojego zamawiałem, prosiłem o zastosowanie innych kondów za Wimy, ale konstruktor, nie chciał mojej prośby w ogóle uwzględnić, mówiąc, że nie ma na nic innego miejsca.

Edytowane przez RobG1974

Szkoda, że miflex upadł, bo seria KPCU01 lub KFPM01, bardzo dobry poziom reprezentowały, tylko KPCU to duże rozmiary i one faktycznie mogą się nie zmieścić, ale seria KFPM, jest mniejsza i bardzo fajnie wypada.

Więc pograło i się ułożyło. Powróciło wypelnienie i niskie. Jednak te wimy to filtracja napięcia przy anodzie jest. A już myślałem, że w sygnale, po tym jak to grało. Jest dobrze. Mam nadzieję że już zbytnio nie będzie bujało.

32 minuty temu, RobG1974 napisał:

u mnie są 1uF

Ale jako wyjściowe? U mnie wyjściowe 3,3uF. Dobierane są w zależności od tego co na wejściu wzmaka jest, żeby nie ciąć niskich filtem górnoprzepustowym.

W dniu 15.03.2024 o 17:39, OLES napisał:

Trochę się zaniepokoiłem co w środku zastałem, chyba większość ma katalogowo czas pracy 2000h. Trochę mało.

Raczej bym się zbytnio nie przejmował - na preamp jest chyba 5 lat bezproblemowej gwarancji. Z tego co mi wiadomo  to jeszcze nigdy nie było problemów z kondensatorami.
@OLES chyba masz kilku miesięcznego Firebirda zbalansowanego - nie szkoda było ci gwarancji? po ingerencji w układ gwarancja raczej przepadła🤷‍♂️

1 minutę temu, Qban napisał:

Raczej bym się zbytnio nie przejmował - na preamp jest chyba 5 lat bezproblemowej gwarancji. Z tego co mi wiadomo  to jeszcze nigdy nie było problemów z kondensatorami.
@OLES chyba masz kilku miesięcznego Firebirda zbalansowanego - nie szkoda było ci gwarancji? po ingerencji w układ gwarancja raczej przepadła🤷‍♂️

No tak, gwarancja stracona. Jak we wszystkich moich klockach.

Ps. Wersja niezbalansowana.

• 6 miesięcy później...
W dniu 28.01.2024 o 19:12, jaszcze1 napisał:

Pewnie masz rację. Próbowałem się zapisać na to spotkanie w zeszłym roku ale bez odzewu. Małe pomieszczenie, mało miejsc, nie znam nikogo z tego środowiska, to w sumie nie jest dziwne.

Cześć

Mam WBA Electrona ORT

Organizuję meety słuchawkowe we Wrocku we współpracy między innymi z MP3Stror. Fakt miejsca jest mało... zato szprzęty kupa.

Jakby ktoś miał problem z zapisaniem to udeżać do mnie 🙂 Mogę przystakać Electrona na meet (kila razy był).

Zapraszam też Piotra, czasem coś przywozi - następny meet jest już powoli planowany.

Dam znać kiedy będzie.

4 godziny temu, Corvin74 napisał:

Cześć

Mam WBA Electrona ORT

Organizuję meety słuchawkowe we Wrocku we współpracy między innymi z MP3Stror. Fakt miejsca jest mało... zato szprzęty kupa.

Jakby ktoś miał problem z zapisaniem to udeżać do mnie 🙂 Mogę przystakać Electrona na meet (kila razy był).

Zapraszam też Piotra, czasem coś przywozi - następny meet jest już powoli planowany.

Dam znać kiedy będzie.

Z jakimi lampami ten Elecrton?

Cześć
Mam WBA Electrona ORT
Jakby ktoś miał problem z zapisaniem to udeżać do mnie  Mogę przystakać Electrona na meet (kila razy był).
Dam znać kiedy będzie.

Koniecznie daj znać gdzie i kiedy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W dniu 20.09.2024 o 19:00, jaszcze1 napisał:

Z jakimi lampami ten Elecrton?

Ja mam wersję że jest równocześnie wzmacniaczem słuchawkowym i przedwzmacniaczem do moich końcówek mocy też WBA.

takie lampy 4x 6S41S, 2 x 2A3 i 1x 6SN7

13 minut temu, Corvin74 napisał:

Ja mam wersję że jest równocześnie wzmacniaczem słuchawkowym i przedwzmacniaczem do moich końcówek mocy też WBA.

takie lampy 4x 6S41S, 2 x 2A3 i 1x 6SN7

A jak ja tak chciałem, to się nie dało.🤔

Za to blazebirda mam z przełącznikiem zbalansowany- nizbalansowany, wyjściem słuchawkowym i na głośniki. Tylko transformatory w nim brzeczą. Miały być wymienone we wrześniu , ale jakoś się nie udało. W poprzednim wrześniu 🤪.

• 3 tygodnie później...
32 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Tą fotkę to można jako reklamę WBA użyć emoji1.png
Piękne

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Walnął w szybę  i musiał odpocząć. Już poleciał. Mysikrólik.

• 2 miesiące później...

Cześć.

No to na koniec roku jeszcze jedno podejście - czy są tu ludzie z Electronem ORT i powiedzą jakich lamp używają? Że 6sn7 2a3 i te ruskie z tyłu to wiadomo, ale tak bardziej szczegółowo? U mnie chodzi z EL 2a3 a z przodu różnie- najlepiej chyba jakieś stare GE.  Mam też inne. Ktoś ma jakieś doswiadczenia? 

Ktoś coś zmieniał w środku? Kondy rezystory? Chociaż nie wiem czy jest sens, bo i tak gra kapitalnie z tym co jest od nowości.

• 1 miesiąc później...
7 godzin temu, Qaz12 napisał:

WBA jeszcze istnieje?

Tak (https://www.wbamp.com/)

Czy ktoś z Szanownych może coś powiedzieć o integrze Sliver Bird od WBA? Może ktoś ma u siebie lub gdzieś odsłuchiwał? Szukam klocka SET na lampach 300B. Zastanawiam się nad nabyciem drogą kupna od WBA, ale u nich nie ma szans na odsłuch. Może polecicie inną manufakturę gdzie można kupić w przyzwoitej cenie.

Edytowane przez HARDDOG

Zastanawiam się nad zamówieniem bufora lampowego od pana Piotra. Miałem wcześniej pre ale poszedł z końcówką Moona. 

Pre wtedy miałem na lampach 6SN7 i zastanawiam się jak brzmi 2A3 w porównaniu. Nie chce stracić dynamiki i selektywności. Lekko tylko zabarwić lampką, ale bez utraty tego co daje mi Bartok. Ktoś coś porównywał pomiędzy tymi lampkami?

Godzinę temu, krzysztof.filipak napisał:

Zastanawiam się nad zamówieniem bufora lampowego od pana Piotra. Miałem wcześniej pre ale poszedł z końcówką Moona. 

Pre wtedy miałem na lampach 6SN7 i zastanawiam się jak brzmi 2A3 w porównaniu. Nie chce stracić dynamiki i selektywności. Lekko tylko zabarwić lampką, ale bez utraty tego co daje mi Bartok. Ktoś coś porównywał pomiędzy tymi lampkami?

Ja mam 6sn7 + 2A3 więc się nakadają. Nie wiem co daje Bartok, ale dobre 6sn7 czy 2A3 mogą zagrać pięknie. Ale też zależy od układu, bo w Blazebirdzie zbal. 2A3 RCA grają świetnie, a w ORT Electron już nie tak fajnie, za to EML wymiatają. 6SN7 mam z 10 różnych i potrafią skrajnie różnie kształtować klimat, ale zawsze fajnie, jeśli są dobre.

Zbalansowany Blazebird na wyjściu RCA ma desymetryzator który mocno wpływa na brzmienie. Blazebird i Electron mają niewiele wspólnego ze sobą - to całkowicie odmienne urządzenia. Electronowi zdecydowanie bliżej jest do Flamebirda z którego zapożyczona jest sekcja przedwzmacniacza.

9 minut temu, Qban napisał:

Zbalansowany Blazebird na wyjściu RCA ma desymetryzator który mocno wpływa na brzmienie. Blazebird i Electron mają niewiele wspólnego ze sobą - to całkowicie odmienne urządzenia. Electronowi zdecydowanie bliżej jest do Flamebirda z którego zapożyczona jest sekcja przedwzmacniacza.

Dla tego gra u mnie w systemie zbalansowanym - bez desymetryzatora. 

Są różne bo jeden to pre a drugi słuchawkowiec. Piasłem tylko o wpływie lamp.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.