Skocz do zawartości
IGNORED

Ulepszenie zestawu do odsłuchu muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawa propozycja zwłaszcza z tym neutralnym brzmieniem... coś czego oczekuję.

Pomimo neutralnych lub jasnych kolumn Grundig gra ciepło i trzeba o tym pamiętać. Jeżeli masz jasnego DACa to dźwięk będzie jaśniejszy ,ale główna charakterystyka zostanie. Jeśli chcesz naprawdę neutralny i szczegółowy wzmacniacz w wyższej ,ale wciąż w budżetowej cenie to Dual CV 441. Niestety pojawia się bardzo rzadko.

Edytowane przez matoole

Homo sapiens do myślenia potrzebuje całego mózgu, a nie tylko lewej strony

Decyzja zapadła. Jak szaleć to szaleć. Marantz PM-55 zakupiony. Pozostaje kwestia głośników... Te Monitory Pylon Audio Pearl wyglądają a z opinii brzmią solidnie. RMS mają na poziomie 50 W. Z tym Marantzem na 8 Ohm powinny zagadać. DAC gra neutralnie, nie faworyzuje żadnego elementu z dźwięku.

Edytowane przez Piotr_Piotr
  • 2 tygodnie później...

Sprzęt poskładany. Zestaw składa się z: DAC FX-Audio X7 (podpięty z komputerem), wzmacniacza Marantz PM-55 oraz kolumn Pylon Audio Pearl Monitor (RMS: 50W). Kolumny dopięte kablami Prolink (bez rdzenia basowego) 2,5 mm^2 oraz kablami RCA Van Damme classic (DAC-wzmacniacz). DAC oraz wzmacniacz podpięte do regularnej listwy. Całość zostanie w dalszej kolejności przepięta do listwy TAP-4, DAC otrzyma osoby zasilacz mini ULPS – wszystko od Tomanka. Poprzednio miałem kartę dźwiękową Asus xonar DX1 wraz z kolumnami aktywnymi Edifier r1280t, dlatego wrażenia odsłuchowe mogę odnieść do wcześniejszej konfiguracji.

Muzyki słucham zapisanej w kompresji bezstratnej FLAC 16 bit 44,1 kHz z oryginalnych źródeł CD. Gatunkowo dominuje Trash Metal, Classic Rock, Death Metal. Czasem elektronika, Drum and Bass.

Brzmienie jest wyraźnie inne od tego z którym miałem do czynienia: To co przykuło moją uwagę to bas – jest wyraźnie zarysowany - wszędzie go pełno. Jest szybki, punktowy – nieustannie towarzyszy grającej perkusji. Np. utwory Slayera (pierwsze płyty) zyskały nowego charakteru. Gitary grają pełniej, tj. oprócz przewodniego motywu, riffu słuchać różne smaczki i akcenty, których nie trzeba się doszukiwać – same się ujawniają, są wyraźne. Wokale idą ramię w ramię z instrumentami, nie wychodzą aż nadto przed szereg – nie zagłuszają pozostałych instrumentów. Jako przykład podaję kapelę Slayer, ale te same odczucia mam słuchając Metallica, Immolation. Z gitarą basową bywa różnie: Czasem jest wyraźna, czasem upchana gdzieś pomiędzy perkusję, a gitarę – ale to chyba kwestia zmiksowanego albumu. Tam gdzie jest wyraźna, np. na „Ride the lighting” czy „Paranoid” fajnie uzupełnia scenę muzyczną – nie tak dynamicznie jak w przypadku perkusji, ale nie rozlewa się zamulając.

Led Zeppelin „How the West was Won” to po prostu Fun… sama przyjemność ze słuchania – mnogość dźwięków, każdy instrument ma swoje miejsce i jest wyraźny. Bas trochę dudni, ale robi to szybko, trochę jakby z pogłosem nie wchodząc na inne instrumenty.

Wstępne wnioski z odsłuchu nasuwają się takie: Zestaw raczej stara się grać tak, jak muzyka została zapisana na płycie CD. Nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić co nadaje charakter dźwięku: Marantz czy DAC ? A może jednocześnie jako tzw. kombo w wypadkowej ?

To tyle na temat pierwszych wrażeń.

Edytowane przez Piotr_Piotr
  • 4 lata później...

Mam pytanie. Jak mogę ulepszyć swój sprzęt? Na wstępie podam, jak to wygląda obecnie: wzmacniacz Yamaha A-S700, odtwarzacz kompaktowy Yamaha CD S-700, kolumny - Monitor Audio Bronze X2. Wszystkie elementy kupione circa 12-13 lat temu. Co jest najsłabszym elementem tego zestawu? Gdzie są największe rezerwy? Obecnie najbardziej chodzą mi  po głowie dwa warianty:

1. Dokupienie jakiegoś subwoofera - w 100 % byłby potrzebny tylko do zestawu stereo. Na subwoofer przeznaczyłbym 1500-2000. Zrobiłem research i zanotowałem trzy: Wilson SUB-10, TAGA Harmony TSW-212, Fyne Audio F3-10. Największy potencjał ma ostatni z wymienionych. Pierwsze dwa zniechęcają trochę tym, że często są wymieniane w kontekście kina domowego.

2. Kupienie większych kolumn trójdrożnych - niektóre są na tyle dobre, że na dobrą sprawę subwoofer nie byłby już potrzebny. Budżet - około 3000 zł, ale w przypadku jakiegoś ciekawego wariantu jestem elastyczny.

Może w grę wchodzą jeszcze jakieś inne rozwiązania?

Zachowasz charakter brzmienia kupując nieco większe z serii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kwestia jednak odległości a często dostawy ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Najwieksze "pietno" dzwiekowe wywieraja zestawy glosnikowe, ktore moim zdaniem w twoim wypadku sa najslabszym ogniwem calego zestawu. Masz dwie opcje, z ktorych kazda ma zalety i wady 🙂

1. Kupic wieksze/lepsze zestawy glosnikowe (ale nawet wielkie nie zastapia subwoofera)

2. Kupic subwoofer albo lepiej DWA i uzupelnic nimi posiadane monitory.
Pamietaj ze dwa dobre mniejsze suby sa lepsze, niz jeden dobry wiekszy. Wtedy masz niemalze dwie nowe "bardzo duze" kolumny.

Jesli nadal lubisz posiadane monitory, to wybral bym 2.

Dalsze pomysly/inspiracje

3. Pomysl o innych zrodlach niz CD.

Uzyj PC (przeciez juz masz taki bo piszesz w forum). A do tego znosny USB-DAC (kilkaset zlotych)

Zainstaluj na tego PC-ta np. Apple Music (9€ na miesiac) i masz fantastyczny nieograniczony dostep do muzyki.

4. Zainstaluj na tego PC-ta program EqualizerAPO (znakomity i jest za darmo!) i skoryguj caly system do wlasnych preferencji

Mozesz tez zaczac od 3. 🙂 

Ja bym zaczal od 4. i 3. a potem 2. a na koniec (ewentualnie) 1.  

Edytowane przez xajas

Ja bym z kolei zaproponował kupno gramofonu — osobiście znacznie inaczej odbieram muzykę z czarnej płyty, a w przyszłości poszedł w inne kolumny. Warto zainteresować się Regą 1 Plus, która posiada wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy. Przy zakładanym budżecie na kolumny starczy Ci na używane paczki proponowane przez audioburaka, a masz od razu dwie nowości 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi