Skocz do zawartości
IGNORED

Blu Ray do 1000zł

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądzę aby takie porównanie dało wyniki porażające dla innych modeli.

Tyle że... daje, przynajmniej na moje oko, i z tego co rozmawiałem z innymi osobami mającymi takie porównanie, nie tylko na moje. ;) Oczywiście czytałem tytuł tematu - sprzęt do 1000zł, moja śmiała propozycja wynikła z pomysłu subfana na jednoczesne wypożyczenie modeli i za 2 i za 1,5 tys - wtedy jeden za 3,5 tys mógłby powiedzieć jeszcze więcej o tym, jaki potencjał drzemie w płytach Blu-ray. CA CXUHD pewnie okolice 3000-3100 by kosztował, to taka tańsza opcja (bo to sam transport, bez wyjść analogowych) tej jakości obrazu.

Subfan, jeśli jednak rzeczywiście zdecydujesz się na porównanie sprzętów za kilkaset zł do 2 tys zł - ciekaw jestem wniosków z takich testów. ;)

Gość

(Konto usunięte)

4k niby mój tv ma ale 150-170zł to nie 30 czy 40. No może jakiegoś kota zakupie sobie w 4k ale nie będzie to normą

Ale Panowie poważnie przy rozmowach i porownaniach tego typu nie można zapomnieć o najważniejszym czyli naszym wzroku!

Zwróć uwagę, że pisałem o płytach Blu-ray (HD), a nie o nowych UHD. Bo to już na zwykłych Blu-rayach jest ta wielka różnica w przyjemności z oglądania. Świetna naturalność obrazu, ogromna szczegółowość i różnorodność kolorów przy braku wyostrzeń. Płyty UHD schodzą ostatnio do 90zł (wiadomo, nie wszystkie, tak jak nie wszystkie BD są po 30-40zł), ale to absolutnie nie o nich pisałem polecając przetestowanie Oppo (lub CA). Sam nie wiem, jak wygląda porównanie odtwarzaczy za 1000 vs za 2000zł, ale takie za 500-1000zł vs Oppo 203 (na DVD i Blu-ray 1080p) - jest potężna różnica. Jeśli przetestujesz więc takie za 1000 vs za 2000 i to opiszesz - też dowiem się czegoś ciekawego. ;)

Nie sądzę aby takie porównanie dało wyniki porażające dla innych modeli.

Bobcat, czy po tym wpisie słusznie wnioskuję, iż nie przeprowadziłeś takiego porównania? Denerwuje Cię więc opis domowych testów (wraz z przytoczonymi ich cenami), a nie widzisz, iż sam się wypowiadasz nt obrazu ze sprzętów, których nie testowałeś? Jeśli testowałeś - zwracam honor.

Gość

(Konto usunięte)

Właśnie dlatego nudziło mnie stereo. Może nie sam sposób serwowania dźwięku ale rozmowy na temat jego poprawienia i ciągłe gonienie do drogich klocków i ogólnie całą tą otoczka. Mam właśnie racjonalne podejście do tego i otwarcie o tym się wypowiadam co nie jest tak często spotykane bo nieraz wstyd się przyznać że nie słyszy się różnicy lub ma zwykłe klocki bo takie mi wystarczą :)) przy wyborze ampli postawiłem na praktykę i rzeczywiste różnice czy doznania pomiędzy np denkiem 4400 a tak zachwalanymi hiendowymi arcamami czy anthemami. Jedyną drogą rzeczą w moim systemie będzie sub bo tu jak najbardziej rzuciłem się na referencyjną bestie o której przewadze nad innymi pisać chyba nie muszę.

Testowałem to za dużo powiedziane, gdyż jest to sekwencja bardzo profesjonalnych czynności. Oglądałem i słuchałem Oppo oraz inne sprzęty. Nie twierdzę że nie ma różnic. Ale mówienie o jakichś dramatycznych, zwalających z nóg - to gruba przesada. Są. Drobne, dla mniej wyrobionych, mniej wymagających trudne do zauważenia. A już z pewnością nie uzasadniające kilkakrotnie wyższej ceny.

No proszę. Oppo taki rewelacyjny, taki doskonały, a musieli zwinąć biznes. Rynek ich zweryfikował. Negatywnie.

przy wyborze ampli postawiłem na praktykę i rzeczywiste różnice czy doznania pomiędzy np denkiem 4400 a tak zachwalanymi hiendowymi arcamami czy anthemami.

Jeśli dokonałeś takich porównań, to są one akurat zbieżne z moimi odsłuchami - amplitunery pokroju tego Denona wcale nie muszą się mniej podobać od 2,5-, 3-krotnie droższych Arcamów czy Anthemów. Jedne, drugie, i trzecie, mają swoje za uszami w dźwięku, dodają swojego narzutu na dźwięk, żadne z nich nie są więc referencyjne by powiedzieć, iż "to już gra naprawdę dobrze", a z drugiej strony pozwalają na naprawdę przyjemne seanse filmowe. Do Arcamów czy Anthemów więc zdecydowanie bym nie dopłacał, czego i Ty nie zrobiłeś. ;)

Bobcat - dla mnie jakość Blu-ray na Oppo 203 była ogromnym zaskoczeniem, po doświadczeniach z 4-krotnie tańszym Panasem (który już dał ogromny plus względem jeszcze 2-krotnie tańszego Philipsa), nie wiedziałem, że na tych płytach jest zapisanych aż tyle szczegółów (oczywiście na scenach, gdzie te szczegóły rzeczywiście są, jak np zaludnione miasto, jakiś targ warzywny, a nie rozmowa przy świecy, w zamkniętym pomieszczeniu) odnośnie gradacji kolorów, szczegółowości, i że można to pokazać w tak naturalny sposób, bez popisywania się ostrością. Absolutnie nie chodzi tu o siedzenie z lupą przy ekranie i o wyłapywanie różnic w obrazie, bo sprzęt ma mnie cieszyć, a nie być permanentnym obiektem testów.

Ok skoro masz Denona już to idź w Dbt-3313ud. Teraz 1000-1500zł dostaniesz używany i masz spokój. Masz jedną markę, jednego pilota, Denon nawet przyzwoicie w stereo gra, odtwarza praktycznie wszystko, bynajmniej to co miałem na płytach i pliki na usb to wszytko odtwarzał. Minusy dla mnie są dwa w Denku

1) gdy z usb film odtwarza to kiepska czcionka jest, nie da się tego zmienić.

2) nie ma szans aby cokolwiek z usb odpalić bez TV. Na wyświetlaczu pokazują się tylko 000011111000 itp, bez TV nie da rady.

Jeśli masz avr Denon to zakup Denon dbt-3313ud, w Oppo 103D to tylko trochę mnie stereo denerwowało. Ja idę w 4K temu tylko sprzedałem.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

To już zawsze tak jest, czy warto płacić 4x więcej za trochę więcej radości z oglądania - każdy sam to sobie ocenia. O tyle dobrze, że dla mnie poziom ok 3000-3100zł za CA CXUHD to już referencja i więcej mi nie potrzeba, bo z dźwiękiem niestety wygląda tak, że amplitunery po kilkanaście tys zł nadal grają z licznymi błędami w dźwięku, i czy się wyda 5 czy 15 tys - to jeszcze nadal nie jest to (oczywiście dla mnie, jako muzyka).

Dlatego ciekawią mnie Twoje potencjalne porównania sprzętów z przedziału 1000-2000zł, czy uznasz, że tutaj jest taki przeskok jakościowy, czy jest jakikolwiek zauważalny, a jeśli tak - to czy warty dopłaty. :)

Gość

(Konto usunięte)

Właśnie to jest najważniejsze, czy będzie różnica zauważalna dla.mnie i na ile ją będę w stanie wycenić. Innymi słowy czy obraz jest dla mnie warty dopłaty kilkuset zł za ledwie zauważalne niuanse(zakładam że takowe tylko wystąpią:)))

Format blu ray jest na rynku ponad dekade, zdążono go dopracować i nie ma tu specjalnie czego wymyślić. Plyta ma dużą pojemność żeby zmieścić bez dużej kompresji filmy w jakości 1080p, odtwarzanie takiego strumienia również nie jest wyzwaniem, szczególnie dla odtwarzacza a właściwie transportu Blu Ray który z założenia po to jest ;) Finalna jakość obrazu zależy od "wyświetlacza"

Posiadacz TV4K poszukujący jakości chyba skłaniał by sie jednak w strone odtwarzacza UHD (UBP-X700)

Alternatywa w kategorii "Worst Buy" to polecane Onkyo BD-SP353 czyli najtańszy Pioneer BDP100 za dwa razy tyle kasy

Alternatywa w kategorii "Worst Buy" to polecane Onkyo BD-SP353 czyli najtańszy Pioneer BDP100 za dwa razy tyle kasy

Nie masz racji. Wymienione modele nie są tym samym, tyle że pod inną marką.

Gość

(Konto usunięte)

Może poza jakością odtwarzanego obrazu lepiej uwzględnić jakość wykonania i niezawodność i czuje że to będzie lepszy wyznacznik niż obraz który każdy widzi:)) nie miałem w rękach ani Sony czy Panasa więc może niech się wypowiedzą Ci którzy sobie "pomacali " :))

• Moderatorzy

BaliGdynia rekomendował Denona. Dla mnie Denon strzelił sobie w kolano rezygnując z wyjścia coaxial co kieruje go wyłącznie do współpracy z ampli tej firmy.

Brak coaxiala tu uniemożliwia zastosowanie DACa i użycia estetycznego odtwarzacza w roli uniwersalnego źródła.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie masz racji. Wymienione modele nie są tym samym, tyle że pod inną marką.

To ciekawe że wyszły sto lat temu w tym samym czasie, obie firmy są ze sobą powiązane,urządzenia różni tylko design frontu i logo, chyba nawet je kiedyś rozkręcaliśmy :)

Może poza jakością odtwarzanego obrazu lepiej uwzględnić jakość wykonania i niezawodność i czuje że to będzie lepszy wyznacznik niż obraz który każdy widzi:)) nie miałem w rękach ani Sony czy Panasa więc może niech się wypowiedzą Ci którzy sobie "pomacali " :))

O żadnej jakości wykonania tu nie ma rozmowy, bo to wszystko są jak najtaniej wykonane minimalistyczne plastikowe potworki, no może Sony wypada tutaj oczko lepiej.

Ja też jestem dziwny bo zwracam uwagę na wygode obsługi i sterowanie, pod tym względem Panasonic jest stasznie drewniany i mało intuicyjny.

To jest w ogóle twój pierwszy kontakt z takimi urządzeniami ? ;) Jak sie tak jarasz to chyba prościej iść do jakiegoś Media Marktu i sie tym pobawić, możesz nawet kupić z opcją zwrotu 28dni ?

Zdrowy rozsądek to często lepszy doradca niż opinie i emocje ;)

BaliGdynia rekomendował Denona. Dla mnie Denon strzelił sobie w kolano rezygnując z wyjścia coaxial co kieruje go wyłącznie do współpracy z ampli tej firmy.

Brak coaxiala tu uniemożliwia zastosowanie DACa i użycia estetycznego odtwarzacza w roli uniwersalnego źródła.

No może w porywach 1% klientów potrzebuje coaxiala ? Kto mając jakiś muzealny amplituner wydaje 3000pln na taki odtwarzacz ?

wyszły sto lat temu w tym samym czasie,

Nie wiem. Tak długo nie żyję.

obie firmy są ze sobą powiązane

To ma być argument? Na co?

urządzenia różni tylko design frontu i logo, chyba nawet je kiedyś rozkręcaliśmy

Chyba... Jak coś będziesz wiedział na pewno to napisz.

Widzę że jesteś wyznawcą szkoły mówiącej że jedynym wyznacznikiem jakości sprzętu jest jego cena.

Gość

(Konto usunięte)

I nie ma mowy o kupowaniu na podstawie emocji czy opinii jak to określiłeś bo z grubsza napisałem co zrobię,chyba że tak czytasz to na temat czego się wypowiadasz .

Spinaczu czy od początku wspominał ktoś o LG ?

Czytam mialem LG bo póltora roku czytnik padł nawet tego nie reklamowałem szkoda czasu mam panas 45 od 2011 roku chodzi do dzis tak samo jak Philips 7700/12 z prockiem Cinema Perfect HD i skalowaniem 4k i chodzi do dzis

Nie ale radze wystrzegac sie tego

• 2 tygodnie później...

Subfan, czekałem na porównanie tych odtwarzaczy z dolnej półki, z tymi droższymi, chyba był taki zamiar, na czym stanęło?

KD 5.1.2: 4400H, DBT-3313, Stereo: M6Si, DBT-3313UD, Pioneer N-70AE, GŁośniki: 1.4LE, Klipsch, 440C, 240s, 112SW, 500SA, miniDSP-DDRC24

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.