Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładki MC

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Z nasza pasia do audio jest troche jak chorobami w pediatrii. Wszystkie dzieci przechodza choroby dziecinne. Swinka, szkarlatyna, rozyczka... Jestesmy zafascynowani ladnymi/drogimi zabawkami. Nie wszystkim to oczywiscie mija, ale ci co przejda przez ten okres, czesto nabieraja apetyt, zeby "oszukac" system rynkowy i probowac: jak by to mozna bylo wydajac 10% tego co na etykietce uzyskac nie gorszy dzwiek, ba czesto duzo lepszy. Jest to mozliwe. Mozna "zbudowac" system ktory pysznie brzmi wydajac nie wiecej niz 1500 zl za CDP, 1200 zl za lampowy wzmacniacz, 2000 zl za kolumny,

2000 zl za gramofon, 1000 zl za ramie, 400 zl za wkladke. A jak to sie wszystko doda, to za roznice miedzy tym co sie planowalo a wydalo nabyc wiele, wiele pyt.

dudivan

moim skromnym zdaniem wysokopoziomeowe MC jest robione tylko dla tego ( że dźwiękowo są słabsze też tak myśle) ,że po co dać zarobić pieniądze producentowi preampów MC skoro mozna coś skonstruować i klijentowi zaoszczędzić wydatku kilkuset $,a zgarnąc je samemu sprzedając takie MC H.o. Druga sprawa że czym więcej oferty w katalogu to łatwiej coś przypasowac potencjalnemu nabywcy

>zydelek

vinyldemon ma racje... bo wysoki poziom wyjściowy takiej MC mówi nam z jaka konstrukcja mamy do czynienia....

Jack...prędzej czy pózniej zachorujesz na nisko poziomowa[nawet bardzo nisko poziomową].

Dareczku!

Miałem w swoim gramofonie wkładkę za 1500dol. Celebration Sumico. Owszem Super, czego nie kwestionuję. Mniam mniam. Jednak jak trochę po eksperymentowałem z pojemnością i rezystancją na wejściu, to niczego czepiac się nie mozna. A stosunek wydanej kwoty do brzmienia fenomenalny. Jeśli ktoś usiłuje mnie przekonać proponuję odsłuch ")")") takie gadanie o parametrach mnie nie przekonuje. Technics zawsze miał dobre parametry :):):)

• Redaktorzy

Generalnie, wyższy poziom wyjściowy wkładki MC uzyskuje się dając więcej zwojów cewki. Powoduje to jednak zwiększenie masy układu drgającego, a co za tym idzie pewną utratę mikrodetali. Oczywiście, różne firmy różnie sobie w takich razach radzą, ale taka jest ogólna zasada.

To nie wszystko. Aby uzyskac wyzsze napiecie trzeba umiescic we wkladce cewke o wiekszej ilosci zwojow. Zwieksza to mase elementow drgajacych a zatem zmienia na niekorzysc bezwladnosc. Ale: dodatkowo cewka o wiekszej ilosci zwojow ma wieksza indukcyjnosc. A wieksza indukcyjnosc powoduje tlumienie wysokich tonow. Ponadto przy wiekszej ilosci zwojow sama geometria nawoju zaczyna byc niekorzystna w tym sensie, ze zwoje nie przecinaja w sposob optymalny linii pola magnetycznego nabiegunnikow. No i poza tym tak sie jakoss dziwnie sklada, ze w wysokopoziomowych MC stosuja producenci rezonans mechaniczny ukladu drgajacego.

Jest to dla osób uwielbiających ponad wszystko duzą ilosć detali. A co z "wykopem"? W moim odczuciu wyższy poziom mc jest pomostem między mm a typowym mc. Również mc wyższego poziomu różnią się znacznie między sobą. Choćby ortofony mc turbo a lubiane przez moją osobę sumico.

>Jack

Dobry preamp umozliwia takie wysterowanie że i łeb urwie.

Inna sprawa że wykonanie takiego pre do niskopoziomowego MC nie jest łatwe [wzmocnienie musi byc wyższe aniżeli +1000V/V i co za tym idzie kosztowne,bo ma grac i mało szumiec

Oki Toki :):):) Ja cały czas używam Audio Reasercha PH-1. Moje spostrzeżenia i odczucia są więc takie a nie inne. Sumico B.P. może pracować z obciążeniem typowym dla mm, ale o niebo lepiej brzmi przy obciążeniach jak dla mc. Dzwięk jest łagodniejszy, czystszy, bas precyzyjniejszy itd. Jeśli podłaczyć na typowe sugerowane obciążenie, to faktycznie może się komuś nie podobać. Zauważ również, że nie znalazłem choćby jednej strony veb ze słowami krytyki tej wkładki. Wszyscy zawsze piszą same pochlebne opinie.

>dudivan (...) "No i poza tym tak sie jakoss dziwnie sklada, ze w wysokopoziomowych MC stosuja producenci rezonans mechaniczny ukladu drgajacego."

Czyli wprowadzają dodatkowy rezonans żeby... no własnie żeby co? Prosze wyjasnij co masz na mysli, bo w tej wersji nie rozumiem.

• 4 tygodnie później...

Witam. Czy mieliście w swoich systemach wkładki Denon DL110, Denon DL160? Czy moglibyscie coś o nich napisać? Aktualnie mam MM'ki - Goldringa Elektrę i Ortofona 510. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ja mam Denona DL110. Porównywałem z wkładkami jak w "o mnie". Spokojna, nieęcząca wkładka, jednak dobrze zrównoważona, odtwarzająca bardzo fajnie barwy instrumentów i dająca bardzo dobrą stereofonię, precyzyjną, poukładaną, z dużą głębią i dobrym poczuciem akustyki. I wszystko to na gównianym preampie. Jak się zaopatrzę w coś lepszego, to pewnie będę na nowo odkrywał płyty.

DL 160 słuchałem. IMHO żeby usłyszeć jej przewagę nad DL 110 trzebaby lepszego sprzętu niż ten na którym prowadziłem odsłuchy, a na pewno użyty phonostage był tu najsłabszym ogniwem. Z drugiej strony DL160 dużo droższa nie jest...

Dzieki raz jeszcze McGyver.

Masz rację - dużo droższa nie jest tak ze chyba w to wejdę. Czy masz jakiś typ preampa do tych wkładek (Denon) godny polecenia? Zamiast kupować dziwne wynalazki zrobiłbym sobie takie coś - jeśli oczywiście schemat mnie nie zabije... :-))

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.