Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To ze kef blade kosztują 100 tys nie znaczy ze tak grają. Wcale bym sie nie zdziwił jakby parametry głośników i zwrotnice były gorsze niż w minasach. Wilson stosuje dobre przetworniki i inne elementy jak rownież ma swoją topologię budowy paczek. Kef ma silna pozycje na rynku hi-fi ale nie koniecznie w hi end mimo ze mają drogie kolumny. Wilson buduje swoją pozycje w segmencie hi end.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425077

Daru ty żartujesz sobie ?:)

Jak nie to wyluzuj :) Słuchaj i nie myśl o tym bo w końcu ściągniesz nieszczęście i faktycznie coś z nimi się stanie.

No i kurde ściągnąłem nieszczęście o.O

Wczoraj miałem przeciążenie w bloku ( a przynajmniej tak zakładam - bo światła na moment przygasały, aż w końcu wszystko siadło i okazało się, że spalił się bezpiecznik główny na całe mieszkanie na korytarzu na piętrze - był na 20A ).

Wróciłem do pokoju sprawdzić, czy wszystko gra - niby nic się nie powinno stać bo sprzęt zabija za wysokie napięcie jeśli dobrze rozumiem - a przy przeciążeniu napięcie powinno spaść i stąd duży prąd wywalił bezpiecznik. Nic nie śmierdziało także uspokojny odpaliłem sprzęt.

Wszystko gra dobrze - nic się nie zmieniło, jest jednak 1 różnica .... pojawił się we wzmacniaczu dźwięk, którego wcześniej nie było :/

Taki bardzo delikatny szum/żarzenie - słyszalne tylko jak przystawię ucho do wzmacniacza - ale na pewno na początku tego nie było. Dźwięk dochodzi z okolic któregoś z transformatorów najprawdopodobniej.

Kurde mam nadzieję, że nic się nie stało ... odkręcę obudowę jak wrócę z pracy i sprawdzę, czy nic się nie przepaliło - w razie co chyba lepiej będzie sprawdzić w serwisie?

I czy mogę założyć, że przy takiej akcji DAC/zwrotnica w kolumnach/itp raczej nie ucierpiały?

Jeszcze mnie napięcie międzyfazowe popieściło :D bo żeby włożyć nowy bezpiecznik ( stare takie wkręcane z szybką ) musiałem wygrzebać resztki starego, który mi się rozsypał przy wyjmowaniu - i o milimetr za daleko włożyłem palec ... poczułem aż do barku ale refleks nie zawiódł :D

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425176

No i kurde ściągnąłem nieszczęście o.O

Wczoraj miałem przeciążenie w bloku ( a przynajmniej tak zakładam - bo światła na moment przygasały, aż w końcu wszystko siadło i okazało się, że spalił się bezpiecznik główny na całe mieszkanie na korytarzu na piętrze - był na 20A ).

Wróciłem do pokoju sprawdzić, czy wszystko gra - niby nic się nie powinno stać bo sprzęt zabija za wysokie napięcie jeśli dobrze rozumiem - a przy przeciążeniu napięcie powinno spaść i stąd duży prąd wywalił bezpiecznik. Nic nie śmierdziało także uspokojny odpaliłem sprzęt.

Wszystko gra dobrze - nic się nie zmieniło, jest jednak 1 różnica .... pojawił się we wzmacniaczu dźwięk, którego wcześniej nie było :/

Taki bardzo delikatny szum/żarzenie - słyszalne tylko jak przystawię ucho do wzmacniacza - ale na pewno na początku tego nie było. Dźwięk dochodzi z okolic któregoś z transformatorów najprawdopodobniej.

Kurde mam nadzieję, że nic się nie stało ... odkręcę obudowę jak wrócę z pracy i sprawdzę, czy nic się nie przepaliło - w razie co chyba lepiej będzie sprawdzić w serwisie?

I czy mogę założyć, że przy takiej akcji DAC/zwrotnica w kolumnach/itp raczej nie ucierpiały?

Jeszcze mnie napięcie międzyfazowe popieściło :D bo żeby włożyć nowy bezpiecznik ( stare takie wkręcane z szybką ) musiałem wygrzebać resztki starego, który mi się rozsypał przy wyjmowaniu - i o milimetr za daleko włożyłem palec ... poczułem aż do barku ale refleks nie zawiódł :D

A od kiedy masz międzyfazowe na sprzęcie którego to wartość wynosi 380V! Co najwyżej dotknąłeś fazy i zamknąłeś obwód zerowany do masy ale i tak boli

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425288

A od kiedy masz międzyfazowe na sprzęcie którego to wartość wynosi 380V! Co najwyżej dotknąłeś fazy i zamknąłeś obwód zerowany do masy ale i tak boli

Pawle z tego co wyczytałem, to kolega zmieniał bezpiecznik na tablicy rozdzielczej, albo coś źle zrozumiałem ;)

Edytowane przez Elmero

Moje www.seozmagania.blogspot.com dla wszystkich ciekawskich

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425300

Bezpiecznik był na 20A ale na napięcie 440-550V i to był taki z głównej rozdzielnicy na piętrze. No ale nieistotne ;)

Mam nadzieję, że nic się nie stało bo jak teraz odpalam sprzęt i słyszę ten szumek z wzmacniacza to aż strach słuchać ...

Wezmę go do serwisu i sprawdzę, bo sam grzebać nie zamierzam

Myślicie, że coś mogło się stać?

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425318

Właśnie jestem po wizycie p.Grzegorza Rogali w moich skromnych progach, w tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować za możliwość posłuchania Cayina A55 oraz A70. Właśnie pomału schodzą, ze mnie emocje, więc napiszę w wielkim skrócie...

Kilka słów co do mojego aktualnego systemu. Po przesłuchaniu kilku utworów z różnych płyt, Pan Grzegorz stwierdził, że Minasy z moją/w tej klasie elektroniką, czyli MKII oraz cd M1 grają bardzo dobrze, śmiał nawet swierdzić, ze jest zdumiony, ze to połaczenie może tak zagrać, być może chciał mnie pocieszyć - tego już nie wiem :) ,po pierwszym wejściu stwierdził, że akustyka pomieszczenia również na przyzwoitym poziomie, jeszcze raz dzięki!

Sytuacja trochę zmieniła się z czasem, gdy zaczęliśmy zmieniać klocki, najpierw w ruch poszedł Cayin A55 i tutaj dzwięk się otworzył, szczególnie po podłaczeniu cd Rotela, nie wiem który model, ale odtwarzacz na wysokim poziomie z wieloma przeróbkami- który przywiózł ze sobą p. Grzegorz. Tutaj byliśmy zgodni w 100% - dzwięk otwarty, trójwymiarowy, separacja instrumentów i namacalność, dynamiczny bas, piekna stopa na płycie Manu Katche - ogólnie płyta bardzo dobrze zrealizowana.

Połaczenie A55 z moim cd zabijało już tą przestrzeń, dzwięk jakby się wycofał, mniej detalu, brakowało również separacji i basu, ale ogólnie tragedii nie ma.

A70+ Rotel, tutaj nie wiedzieć czemu, dzwięk poszedł bardzo do góry - być może to akustyka pomieszczenia, brakowało zrównoważenia w paśmie, zdecydowanie lepiej u mnie w pomieszczeniu zagrało A55 - równiej i tutaj również pan Grzegorz był ze mną zgodny.

Reasumując:

Moja elektronika, przy tej klasie bardzo dzielnie się broni, ogólnie wzmiacniacz Caspiana gra dość jasno, natomiast cd jest wycofane i jakby to uogólnić zestaw się zgrywa, teraz pozostaje się zastanowić, czy poprawa jest na tyle duża, aby dokonywać zmian, czy jeszcze nie za wcześnie. Muszę się przespać i na spokojnie przemyśleć, cieżko podjąc jakąś decyzję na szybko.

Dodam, ze nagrobki, przynajmniej na razie poszły w odstawkę...

Dodam, ze to co napisałem wyżej to nie recenzja, tylko moje prywatne odczucia, tak więc proszę sie nie sugerować.

Na przykład u kogoś innego A70 może zagrać zdecydowanie lepiej lub zdecydowanie bardziej mu się podobać.

Edytowane przez morfeusz_

Obecnie: Roksan Caspian MKII + CD Caspian M1 + S16Hertz Canto Grand. Kable: Audionova StarLight RS, Audionova euphoria RS, Supra Trico. Rapture AMP, Fostex TH-X00, Shure SRH 1540

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425371

Morfeusz powiem Ci z moich doświadczeń ,że składanie systemu trzeba oprzeć przede wszystkim na źródle sygnału czyli u Ciebie na CD,zawsze mi to powtarzał Andrzej (Triode)- pozdrowienia przy okazji- wszystko co póź niej dzieje się z sygnałem będzie trudno wyprostować

A najlepsze przy zmianach systemu jest to ,że jak robisz zmianę na plus ,nawet małą, to przekonujesz się dopiero jak duży ma ona wpływ po powrocie do starej konfiguracji.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425544

Reasumując:

Moja elektronika, przy tej klasie bardzo dzielnie się broni, ogólnie wzmiacniacz Caspiana gra dość jasno, natomiast cd jest wycofane i jakby to uogólnić zestaw się zgrywa,

Miałem tem zestaw dawno ale o ile pamiętam to było dokładnie odwrotnie tzn. wzmacniacz przymulony a CD bardzo jasny ...Razem to się rownoważyło i grało , oddzielnie już niekoniecznie... Podejrzewam ze to była przyczyna niezgrania CD z A70 u Ciebie.

Edytowane przez Luk77
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425569

Witamy Cię Acaj serdecznie ;) Napisz proszę, gdy znajdziesz chwilkę jak to u Ciebie gra i z czym :)

Otóż gra (w skrócie) REWELACYJNIE!!! Kapitalna dynamika, dźwięk gęsty, mięsisty, szczegółowy. Dokładnie czegoś takiego szukałem. Wiedziałem, że będzie dobrze kiedy ok. 2 miesiące temu miałem przyjemność posłuchać Grandów u pana Grzegorza. Wtedy grały z Cayinem. Jednak u mnie, z LARem IA-120H dopiero pokazały na co je stać. Co do sprzętu to, jak wspomniałem, wzmacniacz LARa, preamp LAR LPS-1, gramofon Ad Fontes, DAC PS Audio Nuwave i jako transport cd onkyo. Na Grandy przesiadłem się z topazów 20 i przyznać muszę, że to ogromny skok jakościowy. O większych kolumnach nie miałem co myśleć z racji małego pokoju. Canto Grand w moim przypadku są strzałem w dziesiątkę. No i nie dość, że pięknie grają, to jeszcze pięknie wyglądają w wykończeniu Heban Makassar Flader.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425584

A70+ Rotel, tutaj nie wiedzieć czemu, dzwięk poszedł bardzo do góry ...

Muszę sprostować swój powyższy post ... Taj jak w opisie to Rotel a nie Caspian był wpięty do A70 ... Mimo wszystko ciekawe dlaczego taki to dało u Ciebie efekt ?

Edytowane przez Luk77
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425596

Tomku tu przewaga cenowa jest ogromna - 120tyś za T+A i 15tyś. za Aries Plus. Wygrały Ariesy:

- bardziej kulturalnym basem, świetną średnicą, szczegółowością i przestrzenią !

Jeszcze kilka takich wpisów i przestanę "wierzyć" w hi-end:) Żyję na tym padole ponad cztery dekady, ale jak dotąd nie słyszałem jeszcze, aby kolumna dziesięciokrotnie tańsza zagrała lepiej od tej dziesięciokrotnie droższej. Po prostu nie miałem jeszcze takiego szczęścia:)

Jak będzie okazja po świętach zrobię porównanie do Aries Plus :

T+A SOLITAIRE CWT 2000 3-WAY REFERENCE LOUDSPEAKER - 39.900,00 EUR

Czekamy zatem na relację z testu.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425686

Jeszcze kilka takich wpisów i przestanę "wierzyć" w hi-end:) Żyję na tym padole ponad cztery dekady, ale jak dotąd nie słyszałem jeszcze, aby kolumna dziesięciokrotnie tańsza zagrała lepiej od tej dziesięciokrotnie droższej. Po prostu nie miałem jeszcze takiego szczęścia:)

bo to nie jest kwestia wiary tylko wiedzy, na ten hajend to trzeba jeszcze zasłużyć a nie odcinać kupony , jak Ci ceny tak "przeszkadzają" w porównaiu to ceny S16Hz zrób x2 a te za za "trylion" podziel przez 3 coś Ci już świta?

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425764

To może nie być dobry moment na wcięcie się w wątek - ale pytanko do posiadaczy Minasów - czy zdarzyło Wam się, że podczas początkowych godzin grania wyostrzało lub temperowało się brzmienie?

Dzisiaj miałem wielki dzień prób po tym nieszczęsnym przeciążeniu wczoraj - o dziwo brzęczenie z wzmacniacza znacznie ucichło - ale nadal jest i jest to nadal okolica transformatorów. Naczytałem się dzisiaj sporo o tym i dużo jest wątków "coś mi brzęczy wzmacniacz" :) No ale stwierdziłem, że skoro jest lepiej to ok nie przejmujemy się.

Jeden dziwny objaw - jakby trochę bardziej się grzał, ale może po prostu nie sprawdzałem wcześniej jego temperatury.

Inna sprawa - dzisiaj jestem fatalnie niewyspany, ale mam wrażenie, że dzisiaj Minasy grają jakby ostrzej i nie wiem czy wcześniej tego nie zauważyłem, ale w niektórych utworach zwróciłem uwagę na drobne zakłócenia/zniekształcenia ( gram na trybie neutralnym więc nic nie podbarwiłem ) - a wiem, że to dobrze na głośniki nie wplywa. Są bardzo delikatne, ale zauważalne.

Nie wiem czy to moja wyobraźnia, ale autentycznie po godzinie słuchania dzisiaj czuję dyskomfort o.O

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425798

Proponuję wyłączyć wszystko i zacząc od soboty od,słuchy u mnie zawsze działa a wynika to zwyczajnie ze zmęczenia a co do traf to w różnych okresach pory dnia po sieci elektrycznej biega dużo śmiecia

A i sprawdz biegunowość wtyczek w gniazdach

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425807

Daru Kolego. Odpocznij i nie bierz tak do głowy. Są dni w ktorych nic nie gra :D ciśnienie za niskie, napięcie za niskie, wilgotność powietrza za niska, humor za niski ect

--------------------------------------------------------------

Ceny ceny ceny My Polacy kochamy ceny.Czego by nie dotyczyło czy to samochody czy kolumny musi być najtaniej a tak dobre jak z najwyższej półki :D W przypadku np kolumn Minas Anor zupełnie inaczej ich cena by wyglądała gdyby były robione przez dużego znanego producenta, albo nawet małego ,ale kreującego się na niszowego debeściaka. Cena przeszła by przez kilka szczebli jej kreowania tak aby łańcuszek zarabiających na produkcie nasycił się i wypełnił brzuszki prezesów, dyrektorów,, a czasem pracownikowi szeregowemu by coś skapło na końcu :D

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425837

Darku odpocznij jak z serca radzą koledzy, zrób małą przerwę w słuchaniu. Za kilka dni najlepiej wieczorem, usiądź wygodnie bez uprzedzeń przy szklaneczce whiski i posłuchaj jeszcze raz ... ;)

Otóż gra (w skrócie) REWELACYJNIE!!! Kapitalna dynamika, dźwięk gęsty, mięsisty, szczegółowy. Dokładnie czegoś takiego szukałem. Wiedziałem, że będzie dobrze kiedy ok. 2 miesiące temu miałem przyjemność posłuchać Grandów u pana Grzegorza. Wtedy grały z Cayinem. Jednak u mnie, z LARem IA-120H dopiero pokazały na co je stać. Co do sprzętu to, jak wspomniałem, wzmacniacz LARa, preamp LAR LPS-1, gramofon Ad Fontes, DAC PS Audio Nuwave i jako transport cd onkyo. Na Grandy przesiadłem się z topazów 20 i przyznać muszę, że to ogromny skok jakościowy. O większych kolumnach nie miałem co myśleć z racji małego pokoju. Canto Grand w moim przypadku są strzałem w dziesiątkę. No i nie dość, że pięknie grają, to jeszcze pięknie wyglądają w wykończeniu Heban Makassar Flader.

Świetnie to opisałeś :) ACAJ gratulacje, miło się czyta taki opis a i zestawienie zacne więc przyda się na pewno ;)

Pozdrawiam Cię serdecznie.

Tomku, na pewno jest to dziwne i świadczy o tym iż Grzegorz nie jest chciwy i uczciwie wycenia swoje konstrukcje ..

Prawdą jest także, iż powstają pod wpływem pasji i jego doświadczenia z najlepszymi konstrukcjami na światowym rynku.

Musiałeś zauważyć, iż nie oszczędza na drogich głośnikach, elektronice w zwrotnicach, drogim okablowaniu .. skrzynie są precyzyjnie wyliczone i uczciwie wykonane. Poszukaj jakie firmy stosują u siebie takie rozwiązania, rzuć okiem na cenę ich kolumn i zrozumiesz wtedy wszystko ...

Od wielu lat zachodnie firmy chętnie podkradają naszych najlepszych konstruktorów, inżynierów i profesorów. Nie powinno więc nas dziwić, że w naszym kraju powstają ciekawe, konkurencyjne konstrukcje mogące skutecznie rywalizować z najlepszymi na zachodzie.

Kiedy wreszcie Polak podniesie dumnie głowę do góry i wreszcie uwierzy właśnie w siebie ... poziom wiedzy naszej młodzieży, jest kilkakrotnie wyższy niż młodzieży niemieckiej, dlaczego więc Polacy mają tyle słabości i kompleksów. Moje dzieci kilkanaście lat wstecz musiały uczęszczać do szkoły w Niemczech, mimo braków językowych zostały bardzo szybko zakwalifikowane o dwie klasy wyżej niż rówieśnicy w ich wieku, a nie byli szóstkowymi uczniami ... jesteśmy bardzo zdolnym, inteligentnym i pomysłowym narodem ... zacznijmy doceniać nasze a nie cudze !!!

Dlaczego kupiłem kolumny tej firmy ... szukając kolumn zjeździłem trochę Polski ... zawsze wracałem z niczym. Podniosłem nawet kwotę zakupu do 30tyś.zł. gdyż to co mieli w studiach hifi do zaoferowania, to był żart. Zrezygnowany znalazłem ten klub i czytając przecierałem oczy .. to nie możliwe od razu tak pomyślałem. Lecz tylu zadowolonych klientów nie może się mylić, umówiony na odsłuch pojechałem tylko z czystej ciekawości.

Wszystkie odsłuchiwane tam konstrukcje, mnie zachwyciły, zakupiłem Minasy. Teraz mam także Ariesy Plus, a w rodzinie także jest trochę kolumn tej firmy .. jako ciekawostka, zakupiłem w Nautilusie w Krakowie Ayona Cd-2s, Grzegorz przyjechał z dackiem własnej konstrukcji na lampach. Kosztował w częściach tylko parę tysięcy. Podłączony do mojego starego nieużywanego już cd, zagrał identycznie jak Ayon ! Po wielu próbach stwierdziliśmy, iż jest minimalna różnica na plus dla Ayona. Był ciut cieplejszy ale różnica to max 3-4 % lepiej ..

To świadczy, jaką wiedzą operuje ten konstruktor.

.

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3425972

Morfeusz powiem Ci z moich doświadczeń ,że składanie systemu trzeba oprzeć przede wszystkim na źródle sygnału czyli u Ciebie na CD,zawsze mi to powtarzał Andrzej (Triode)- pozdrowienia przy okazji- wszystko co póź niej dzieje się z sygnałem będzie trudno wyprostować

A najlepsze przy zmianach systemu jest to ,że jak robisz zmianę na plus ,nawet małą, to przekonujesz się dopiero jak duży ma ona wpływ po powrocie do starej konfiguracji.

Tak naprawdę ciężko powiedzieć od czego zaczynać, bo jedna osoba powie, że od kolumn, zaś inna że najpierw elektonika i dopiero kolumny. Ty twierdzieś, ze od źródła . Są też tacy którzy uważają, ze powinno się przygotować pomieszczenie odsłuchowe (akustykę) i wtedy kolejno testować w nim, a następnie kupować sprzęt. Takim sposobem sytuacja jest coraz bardziej zagmatwana i wychodzi na to, że nie ma gotowej definicji do kolejności wyboru sprzętu. U mnie wszystko było zachwiane, pewnie z braku doświadczenia, ale człowiek uczy się całe zycie. Forum, a szczególnie klub s16hrz traktuję po części jako kopalnię wiedzy, tej pisanej ale również cennej, a takze jako miejsce gdzie mogę znaleźć pomoc.

Teraz za późno już na gdybanie, niestety w mojej sytuacji kupno A55 wiąże się również ze zmianą źródła, tak więc bardziej pomocne dla mnie będzie i tutaj prośba, doradzenie jakiegoś dobrego źródła pod ewentualnego Cayina A55, oraz tego czy iśc w kierunku CD czy może dobrego DACa, a cd tylko jako transport....

Caspianowi brakowało wieleele. Z lampą zagrał beż zycia i przestrzeni.

ok ide spać bo z pracy wróciłem jestem po kilku "zaparzonych" drinkach i zaraz walne gwoxdzia w klawiature:)

Muszę sprostować swój powyższy post ... Taj jak w opisie to Rotel a nie Caspian był wpięty do A70 ... Mimo wszystko ciekawe dlaczego taki to dało u Ciebie efekt ?

Niestety tego nie wiadomo, jedyne co przyszło do głowy to akustyka, być może dzwięk się na tyle otworzył, ze przy zastałej akustyce, która nie jest idealna zaczęło grać za ostro. Być może po zastawieniu wejścia do pokoju sytuacja by się zmieniła. Nie chce się wypowiadać za p. Grzegorza, mam nadzieję że nie będzie miał mi za złe, ale on sam powiedział "I jak to wytłumaczyć?"

Obecnie: Roksan Caspian MKII + CD Caspian M1 + S16Hertz Canto Grand. Kable: Audionova StarLight RS, Audionova euphoria RS, Supra Trico. Rapture AMP, Fostex TH-X00, Shure SRH 1540

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3426040

Teraz za późno już na gdybanie, niestety w mojej sytuacji kupno A55 wiąże się również ze zmianą źródła, tak więc bardziej pomocne dla mnie będzie i tutaj prośba, doradzenie jakiegoś dobrego źródła pod ewentualnego Cayina A55, oraz tego czy iśc w kierunku CD czy może dobrego DACa, a cd tylko jako transport....

Caspianowi brakowało wieleele. Z lampą zagrał beż zycia i przestrzeni.

Jeżeli o mnie chodzi to troszkę przerobiłem źródeł CD a zostawiłem ostatecznie Naim-y : CD5X+teddycap oraz CDX2 ... Grały z MT 35 i grają teraz wybornie z A70. Nie czuję potrzeby w tej sytuacji stosowania dac-a + transport.

Edytowane przez Luk77
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3426077

Morfeusz , miałem podobny problem jak Ty.

Minasy, Cayin a55 i budżetowa Yamaha Cd n500, która zdecydowanie odstawała od reszty systemu . Z Yamahy nie bardzo miałem ochotę rezygnować ze względu na funkcjonalność. Po konsultacji z Panem Grześkiem zacząłem testować Dacy . Bardzo Dobrze było z Dac P. Andrzeja Stelmacha, ale najlepiej zagrał w moim pomieszczeniu Dac MacGyvera i jego nabyłem. Ostatnio wymieniłem lampy w a55 i jest jeszcze lepiej.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3426105

Właśnie jestem po wizycie p.Grzegorza Rogali w moich skromnych progach, w tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować za możliwość posłuchania Cayina A55 oraz A70. Właśnie pomału schodzą, ze mnie emocje, więc napiszę w wielkim skrócie...

Kilka słów co do mojego aktualnego systemu. Po przesłuchaniu kilku utworów z różnych płyt, Pan Grzegorz stwierdził, że Minasy z moją/w tej klasie elektroniką, czyli MKII oraz cd M1 grają bardzo dobrze, śmiał nawet swierdzić, ze jest zdumiony, ze to połaczenie może tak zagrać, być może chciał mnie pocieszyć - tego już nie wiem :) ,po pierwszym wejściu stwierdził, że akustyka pomieszczenia również na przyzwoitym poziomie, jeszcze raz dzięki!

Sytuacja trochę zmieniła się z czasem, gdy zaczęliśmy zmieniać klocki, najpierw w ruch poszedł Cayin A55 i tutaj dzwięk się otworzył, szczególnie po podłaczeniu cd Rotela, nie wiem który model, ale odtwarzacz na wysokim poziomie z wieloma przeróbkami- który przywiózł ze sobą p. Grzegorz. Tutaj byliśmy zgodni w 100% - dzwięk otwarty, trójwymiarowy, separacja instrumentów i namacalność, dynamiczny bas, piekna stopa na płycie Manu Katche - ogólnie płyta bardzo dobrze zrealizowana.

Połaczenie A55 z moim cd zabijało już tą przestrzeń, dzwięk jakby się wycofał, mniej detalu, brakowało również separacji i basu, ale ogólnie tragedii nie ma.

A70+ Rotel, tutaj nie wiedzieć czemu, dzwięk poszedł bardzo do góry - być może to akustyka pomieszczenia, brakowało zrównoważenia w paśmie, zdecydowanie lepiej u mnie w pomieszczeniu zagrało A55 - równiej i tutaj również pan Grzegorz był ze mną zgodny.

Reasumując:

Moja elektronika, przy tej klasie bardzo dzielnie się broni, ogólnie wzmiacniacz Caspiana gra dość jasno, natomiast cd jest wycofane i jakby to uogólnić zestaw się zgrywa, teraz pozostaje się zastanowić, czy poprawa jest na tyle duża, aby dokonywać zmian, czy jeszcze nie za wcześnie. Muszę się przespać i na spokojnie przemyśleć, cieżko podjąc jakąś decyzję na szybko.

Dodam, ze nagrobki, przynajmniej na razie poszły w odstawkę...

Dodam, ze to co napisałem wyżej to nie recenzja, tylko moje prywatne odczucia, tak więc proszę sie nie sugerować.

Na przykład u kogoś innego A70 może zagrać zdecydowanie lepiej lub zdecydowanie bardziej mu się podobać.

Ja też coś napiszę bo zawitałem do tego pomieszczenia. Wystrój pokoju ładny . Ustroje na suficie i z tyłu pomieszczenia odsłuchowego ,z przodu i po bokach brak. Jak całość brzmiała z Caspianem (cd+wzmacniacz) ? wstydu nie było ,równowaga tonalna poprawna .Oczywiście to nie urządzenia bardzo wysokich lotów ,zatem spektakularności nie było. Generalnie dźwięk bardziej monitorowy ,mniejszych rozmiarów ,na cokołach i kolcach mniej dołu zwłaszcza basu niższego ,poczucie sceny dźwiękowej także mniejsze ,nie ma ogniskowania źródeł pozornych ,dźwięki są zawieszone wokół kolumn ale nie ma płynności sceny dźwiękowej ,ona nie jest budowana sugestywnie .

Z pewnością przekombinowany pokój odsłuchowy ,sądzę że dyfuzory po bokach pokoju zrobiłyby lepsza robotę aniżeli ustroje na suficie i tyłu pokoju.

Kolumny bez kolców i cokołu miały dołu więcej ale jakość się pogorszyła,podłoga dała o sobie znać ,zatem najkorzystniejsza opcja słuchania to kolce bez cokołów granitowych albo bez kolcy z samymi granitami.

Zabrałem dwa wzmacniacze A70 i A55TP . Z tańszym brzmiało najlepiej w tym systemie z moim CD odtwarzaczem .Podłączenie odtwarzacza CD Caspian zmuliło dźwięk,zrobiło go mniej czytelnym z brakiem wybrzmień zwłaszcza instrumentów perkusyjnych ,ginęły szybko wybrzmienia i detale .Zdecydowanie dwa Caspany CD+wzmak najlepiej się dogadywały,osobno gorzej wzmacniacz jaśniej brzmiący i CD przygaszone - wszystko w tym konkretnym pomieszczeniu i w tym systemie z Minas Anorami . Może ktoś mieć inne efekty w innych pokojach odsłuchowych które to po raz kolejny pokazują iż akustyka to 50% uzyskanego dźwięku z całego sprzętu odsłuchowego . Jak pisałem zabrałem swój odtwarzacz który jest dosyć otwarty i zdecydowanie lepiej się dogadywał z Cayinem A55TP aniżeli z droższym A70 który to praktycznie wszędzie okazuje się dużo lepiej brzmiącym urządzeniem.

Podsumowując napisze to co na początku wstydu nie ma z Caspianami ,często systemy klientów gorzej brzmią ,to nie pisanie na poprawę humoru lecz moje subiektywne stwierdzenie , lampa Cayina A55TP zagrała najlepiej z CD Rotela rozkleiła dźwięki zbytnio chaotyczne ,a dołożenie dyfuzorów po bokach poprawiłoby budowanie sceny dźwiękowej bo z tą jest gorzej ,sama barwa i drive gitar akustycznych były dobre i tutaj powodów do narzekań nie miałem.Nieco więcej swobody basu do całości ,bo nawet zróżnicowanie jego podzakresów też nie było złe.

Mam w głowie system Marka Imacmana i tutaj zawsze do tego punktu odniesienia będę porównywał bo tam scena jest taka jaką niewielu z nas ma w swoim pokoju.

Edytowane przez Studio16Hertz
https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3427042

dziwne dla mnie ze Caspian wzmacniacz brzmi Wam jasno, dla mnie brzmi ciemno na tle wiekszosci konstrukcji, rowniez lampowych.

Według mnie także Caspian jest zdecydowanie przygaszony na górze!

Nie słyszałem jeszcze wzmacniacza który nie ma góry, a nie słyszałem Caspian M2 właśnie :P

pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3427224

Jako byly uzytkownik chyba wszystkich caspianow moge powiedziec ze od wersji m1 ng robi sie jasniej i odwazniej na gorze. Starsze wersje faktycznie sa raczej spokojne na gorze.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3427282

Bo to wszystko Panowie rozchodzi się o dwie ważne sprawy. Akustykę i co ona robi z dźwiękiem produkowanych przez kolumny, a druga sprawa to nasze-wasze punkty odniesienia. Czyli wzorce zapisane pod czupryną, zapamiętane, lubiane, albo co ostatnio było słuchane. Zawsze namawiam słuchać sprzętów u siebie w domu na swoich warunkach. Ja przy zakupie Minasów nie poleniłem się i słuchałem dwa razy ze swoim NADem w domowych warunkach i grało tak, że mnie satysfakcjonowało. No i jakość zrealizowanych płyt. Mam 3 sztuki płyty Lov over gold Streitsów. Każda wydana inaczej. Dopiero porządne japońskie wydanie gra na 102 praktycznie zawsze i wszędzie.

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3427316

Z pewnością przekombinowany pokój odsłuchowy ,sądzę że dyfuzory po bokach pokoju zrobiłyby lepsza robotę aniżeli ustroje na suficie i tyłu pokoju.

Kolumny bez kolców i cokołu miały dołu więcej ale jakość się pogorszyła,podłoga dała o sobie znać ,zatem najkorzystniejsza opcja słuchania to kolce bez cokołów granitowych albo bez kolcy z samymi granitami.

Nie pamiętam czy o tym wspominałem na miejscu,

Pokój generalnie nie jest zrealizowany do końca, założeniem były jeszcze

-mobilne dyfuzory z przodu czyli pomiędzy elektroniką,

-na suficie (piersze górne odbicia) gdy jeszcze miejsce odsłuchowe było bliżej kolumn, bo teraz kanapa poszła trochę do tyłu

-dyfuzory po bokach - jesli się zmieszczą, wykonawca sugerował również, ze mozna tam zamontować pochłaniacze jezeli brakuje miejsca na dyfuzory,

-za kolumnami coś do pochłaniania niskich

- oczywiście jeszcze jedna wazna rzecz - zastawienie wejścia do pokoju (drzwi lub coś bardzo podobnego)

Na tą resztę adaptacji jeszcze czekam, ponieważ raz, ze nie mam na to zgody - wiadomo kogo, sporo musiała przetrawić i jeszcze to robi...

a dwa, zabrakło funduszy.

Według mnie także Caspian jest zdecydowanie przygaszony na górze!

Nie słyszałem jeszcze wzmacniacza który nie ma góry, a nie słyszałem Caspian M2 właśnie :P

pzdr.

Patryk, już o tym pisałem bo ktoś inny również pomylił modele, JA NIE MAM CASPIANA M2 TYLKO MKII, m2 to najnowsza wersja, pozniej m1 nastepnie mkI, mkII lub odwrotnie.

Edytowane przez morfeusz_

https://www.audiostereo.pl/topic/139576-studio16/page/303/#findComment-3427462
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.