Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest to możliwe że Amplituner może lepiej zagrać od wzmacniacza w stereo ?

PabloNh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zdaje sobie sprawę że ten temat co założyłem jest wbrew logice, ale muszę o to Was zapytać... Posiadam Amplituner Denona AVR-X 2100W, używam go do KD jak i do słuchania muzyki w stereo. Postanowiłem zakupić wzmacniacz żeby słuchać muzyki w stereo, żeby uzyskać jeszcze lepszy dźwięk bo jak wiadomo KD , a Stereo nie ma co porównywać. Padło na wzmacniacz Marantz PM 7200, czytając opinie, wypadał on w miarę przyzwoicie. Po podłączeniu i odsłuchaniu go spotkało mnie totalne rozczarowanie... Dźwięk jakiś suchy bez polotu, mało basu jak dla mnie i słaba dynamika... Przy niższych decybelach jest wogule tragedia, wzmacniacz dopiero coś tam gra od godziny 12....Jak to jest jest możliwe ?? Denon bije na głowę ten wzmacniacz pod względem dźwięku, dynamiki...Jaki wzmacniacz byście polecili w tej klasie i cenie do 1200 zł ???. Myślałem nad Denonem PMA 1060 lub 1080R, ale czytałem opinie i były pół na pół....

To lepiej zostań przy tym amplitunerze. Przyzwyczaiłea się do zamulonego, lejacego basem dźwięku i tak jest.

?👈

Witam,

Zdaje sobie sprawę że ten temat co założyłem jest wbrew logice, ale muszę o to Was zapytać... Posiadam Amplituner Denona AVR-X 2100W, używam go do KD jak i do słuchania muzyki w stereo. Postanowiłem zakupić wzmacniacz żeby słuchać muzyki w stereo, żeby uzyskać jeszcze lepszy dźwięk bo jak wiadomo KD , a Stereo nie ma co porównywać. Padło na wzmacniacz Marantz PM 7200, czytając opinie, wypadał on w miarę przyzwoicie. Po podłączeniu i odsłuchaniu go spotkało mnie totalne rozczarowanie... Dźwięk jakiś suchy bez polotu, mało basu jak dla mnie i słaba dynamika... Przy niższych decybelach jest wogule tragedia, wzmacniacz dopiero coś tam gra od godziny 12....Jak to jest jest możliwe ?? Denon bije na głowę ten wzmacniacz pod względem dźwięku, dynamiki...Jaki wzmacniacz byście polecili w tej klasie i cenie do 1200 zł ???. Myślałem nad Denonem PMA 1060 lub 1080R, ale czytałem opinie i były pół na pół....

Marantz Panie. Ja nie kupię nic już nigdy z tej marki. Na pewno nie jeżeli chodzi o stereo

Albo nie współgra ewidentnie z kolumnami.

Ja raczej bym stawiał na starość tego wzmacniacza, a konkretnie starość kondensatorów. Osobiście go nie znam ale ma około 16 lat, może to nie jest jeszcze tak dużo, ale też był produkowany w latach 2002-04 i raczej ciśnienie na robienie czegoś taniej, a niby tak samo, było znaczne. W każdym wzmacniaczu ten efekt starości jest trochę inny, ale w wielu dźwięk staje się suchy, trochę natarczywy, ostry i pogubiony. Najwięcej traci bass, w jednych znika w innych się mocno rozlewa i buczy.

Wzmacniacz jest po przeglądzie ponoć,a stan jego jest naprawdę jak z pudełka nie ma żadnej ryski...Miałem kiedyś Marantza PM 55 i grał rewelacyjnie, dlatego też skusiło mnie to, żeby wzmacniacz kupić tej właśnie marki...

Tak jak wspomniałem, nie znam tego wzmacniacza, ale widzę, że w środku radiatory nie są zbyt potężne, do tego są pełne ścianki boczne i jeżeli ktoś jeszcze coś na wzmacniaczu trzymał np. CD, to cyrkulacja powietrza wewnątrz raczej była słaba. Stąd wzmacniacz mógł pracować w stale wysokiej temperaturze, a jeśli jeszcze ktoś miał go stale włączonego i dużo słuchał, starzenie mogło przebiegać znacznie szybciej. Przegląd nie jest w stanie tego wykazać, bo same kondensatory są sprawne i przy pomiarze pojemności wcale nie muszą pokazać jej spadku, a mimo to będą grały jak grają. Oczywiście, to jest tylko hipoteza na podstawie moich doświadczeń, ale zauważyłem, że konstrukcje lepiej wentylowane zdecydowanie lepiej są w stanie zachować swoje przyzwoite walory brzmieniowe, choć słychać już szmat czasu, ciągle jeszcze ich brzmienie może się podobać.

to oczywiste

wystarczy włożyć tuner do mcIntosha 6900

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

To lepiej już nie stawiaj tych hipotez.

Spoko, od dziś w kablach będę szukał przyczyn, przynajmniej będę cool. Przecież jakaś przyczyna być musi, chyba że uznamy, że marantz wypuścił 16 lat temu wzmacniacz specjalnie dla tych co chcą suche brzmienie bez basu.

Wątpię że coś na nim stało bo od góry obudowa wygląda jak nowa. Widać że ktoś dbał o niego.Wiec, wniosek jest jeden, sprzedać go. Jeszcze to przemyślę na spokojnie...

chyba że uznamy, że marantz wypuścił 16 lat temu wzmacniacz specjalnie dla tych co chcą suche brzmienie bez basu.

może po prostu założyciel watku przywykł do dzwięku "na jaskółke"

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Dźwięk jakiś suchy bez polotu, mało basu jak dla mnie i słaba dynamika...

Jak w amplitunerze włączysz direct, to powinno być podobnie.

Na razie zostawię ten wzmacniacz, może Mi z czasem spasuje jego granie. Znacie może jakiś sposób, aby podłączyć Ampli i wzmacniacz do jednej pary głośników frontowych tak, aby nie przepinac kabli? Chodzi Mi o to żeby słuchać w Stereo na wzmacniaczu,a filmy i radia na KD słuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ewentualnie wyjście preout w amplitunerze KD, ale to pogorszy jakość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.