Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do BW CM1

pigno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jestem w posiadaniu Marantz MCR 603 z BW CM1. Zdaję sobie sprawę, że ten MCR 603 nie jest w stanie wysterować tych kolumn. Poszukuję wzmacniacza w granicach 2,5 - 4 który będzie w stanie oddać dużo więcej z tych kolumn. Pomieszczenie 20m2. Muzyka elektronika, lekki rock, jazz, chill. Miałem okazję 8 lat temu odsłuchać kolumn z Rotelem (pierwszy lub drugi podstawowy model). Dźwięk był bardzo detaliczny, natomiast nie był miękki. Dla moich uszu był za bardzo męczący. Chciałbym dużo bardziej zmiękczyć ten dźwięk, aby stał się bardziej delikatny i subtelny.

Z góry dziękuję za okazaną pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/139721-wzmacniacz-do-bw-cm1/

Zwyczajowo łączono niegdyś B&W z Rotelem... poza marketingiem, nie ma chyba żadnego innego powodu aby trzymać się tej tradycji. B&W zostaw - będziesz zadowolony z nich jeszcze dłuższy czas. Tańsze modele prawie każdego sprzętu nie są czymś, od czego wymagać można subtelności. Jeśli zabrniesz w dylemat lampa vs. tranzystor to będzie "ciekawie".

Piszesz o miękkości - więc zacznij szukać lampy (za 2,5-4 jest dość duży wybór). To oczywiście stereotyp z tą miękkością lampy, bo "miękki" tranzystor znajdziesz także bez problemu, ale próbuj... może przeznaczysz nieco więcej nieco na ten wzmacniacz? Jest jeszcze CYRUS - nie jest lampowy, ale zadziwia dynamicznym dźwiękiem i ma dużą funkcjonalność... no i mieści się w budżecie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo nie należy wzmacniacza demonizować, a ten złagodzi wszelkie ostrości ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cyrus One czy One HD da fajną dynamikę jednocześnie nie przechodząc w skrajną ostrość. Wziąłbym jeszcze pod uwagę Arcama A19 albo A29, to spójne, nieinwazyjne, zrównoważone granie, a jednocześnie dosyć soczyste i pełne.

Zwyczajowo łączono niegdyś B&W z Rotelem... poza marketingiem, nie ma chyba żadnego innego powodu aby trzymać się tej tradycji. B&W zostaw - będziesz zadowolony z nich jeszcze dłuższy czas. Tańsze modele prawie każdego sprzętu nie są czymś, od czego wymagać można subtelności. Jeśli zabrniesz w dylemat lampa vs. tranzystor to będzie "ciekawie".

Piszesz o miękkości - więc zacznij szukać lampy (za 2,5-4 jest dość duży wybór). To oczywiście stereotyp z tą miękkością lampy, bo "miękki" tranzystor znajdziesz także bez problemu, ale próbuj... może przeznaczysz nieco więcej nieco na ten wzmacniacz? Jest jeszcze CYRUS - nie jest lampowy, ale zadziwia dynamicznym dźwiękiem i ma dużą funkcjonalność... no i mieści się w budżecie :)

Dziękuję bardzo za radę. Sprawdzę! Próbowałem z Rotelem, ale jest dla mnie jakoś za (surowo).

Cyrus One czy One HD da fajną dynamikę jednocześnie nie przechodząc w skrajną ostrość. Wziąłbym jeszcze pod uwagę Arcama A19 albo A29, to spójne, nieinwazyjne, zrównoważone granie, a jednocześnie dosyć soczyste i pełne.

O Arcamie czytałem na jakimś blogu. Był proponowany właśnie do tych kolumn. Dziękuję

Ukryta Zawartość

bo nie należy wzmacniacza demonizować, a ten złagodzi wszelkie ostrości ...

Wezmę pod uwagę na pewno. Dziękuję

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Jestem po odsłuchu Cyrus One. Muszę przyznać, że znakomicie panuje nad poszczególnymi elementami dźwięku. Dla mnie czyściuteńko. Ale jest jeden problem, z BW CM1 dźwięk jest za bardzo wycofany dla moich uszu. Pozdrawiam

Byłem posiadaczem tych kolumn przez rok czasu. Powiem Ci krótko, nie żałuj na nie. Ja, przez pewien czas grałem Krellem 400 i Electrocompanietem ECI 3. K...wa, to dopiero pokazało co potrafią te głośniki. Sądzę, że takie Atoll 50 też może być tropem, NAD 356 też powinien pokazać sporo.

Byłem posiadaczem tych kolumn przez rok czasu. Powiem Ci krótko, nie żałuj na nie. Ja, przez pewien czas grałem Krellem 400 i Electrocompanietem ECI 3. K...wa, to dopiero pokazało co potrafią te głośniki. Sądzę, że takie Atoll 50 też może być tropem, NAD 356 też powinien pokazać sporo.

Spróbowałem Atoll. Dźwięk wyszedł na zewnątrz, ale momentami gubił jakość dźwięku. Może to kabel, nie wiem. Byłem troszkę podłamany, bo ten Marantz MCR 603 (mój stary sprzęt) jednak jak na swoją cenę więcej potrafił z nich wyciągnąć, chodzi o scenę. I tłumacząc czego potrzebuję, sprzedawca zaproponował Cambridge CXA 80. I mnie wgniotło w fotel. Natychmiast pojawiła się scena, dźwięk wyszedł na zewnątrz, wystrzelił. Wypełnił cały pokój odsłuchowy. Udało się w końcu wyciągnąć piękną barwę z CM1 przy bardzo niskim poziomie volume, dźwięk był dostojny. Nie sądziłem, że BW CM1 tyle potrafią. Pojawił się tylko jeden kłopot, bo dla mnie CXA 80 momentami grał za nisko, ale sprzedawca powiedział, że dopracujemy to okablowaniem. Ja mam większy pokój o jakieś 33% i może się dzięki temu te niskie tony rozejdą. Jedno mogę powiedzieć, te kolumny potwornie dużo potrafią, naprawdę dużo. Teraz zdaję sobie sprawę, jak ważny jest odsłuch. Każde ucho jest inne i ma inne oczekiwania. Mam wrażenie, że dużo osób na tym forum przed zakupem nie robi odsłuchów, a to straszny błąd. Cyrus One grał dokładniej z CM1, ale nie wybudował oczekiwanej sceny. CXA 80 gra troszkę mniej precyzyjnie, ale scena jest fantastyczna dla mnie. Chciałbym mieć coś więcej, wypróbować Krell, Musical Fidelity, ale szkoda mi pieniędzy. Chyba ten zakres jest ok dla mnie. Ważne, że to nie sprzęt z centrów handlowych i coś potrafi z mojej płytoteki wydobyć :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.