Skocz do zawartości
IGNORED

podłączenie laptopa do dac-a a odległość 4 metry

człowiek

Rekomendowane odpowiedzi

brak gaples gorszy od nazizmu :D Przerwy między plikami to prawie jak AIDS :)

Przerwy między plikami, rozumiecie!?

Gdy ktoś słucha playlist zamiast całych płyt to mu to nie przeszkadza. Rozumiecie? ;)

Aha wszystko już masz tylko szukać odtwarzacza z gapless :-)

A dlaczego z gaples? Może być i bez gaples, tylko trzeba mieć świadomość tej wady, i albo sobie z nią jakoś poradzić, albo nie doprowadzić do sytuacji, w której odbierze ona radość ze słuchania muzyki. Nie jest w zbyt dobrym tonie namawiać kogoś do wydania pieniędzy ukrywając przed nim tę wadę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

Kolega Szymon1977 na oczy nie widział Chromecasta a sypie takie teorie że aż glowa boli od czytania tego. Ciekawe czy jego partnerka ma tryb gapless i czy też jest też skazana z góry na opinię kolegi ,że dyskwalifikuje się jako partnerka.

A widziałeś w ostatnich 10 ciu latach urządzenie dające takie możliwości jak chromecast za 160 plnów ?

Nie, ale to nie znaczy, że Chromecast zaczyna nadawać się do odtwarzania plików z PC. Nie po to go stworzono i należy o tym poinformować kogoś, kto przymierza się do zakupu a odtwarza pliki z PC. Żeby później nie było przykrej niespodzianki. Bo już takie na Forum się zdarzały.

...a sypie takie teorie że aż glowa boli od czytania tego.

A to nie mój problem, że przyswojenie podstawowej wiedzy z omawianej tutaj dziedziny przyprawia Cię o ból głowy.

Ciekawe czy jego partnerka...

Nie wiem co za zboczeniec z Ciebie skoro przyszło Ci do głowy oczekiwać od partnerki gaples, ale nie moja to sprawa.

A w temacie coś macie chłopcy coś do powiedzenia?

Kurczę , muszę wszystko sprzedać lub rozdać bo mam szmelc a nie sprzęt bo nie ma on gapless. Litości.

Sam się zlituj, zamiast zaśmiecać ten wątek swoimi durnymi pomysłami. Nie interesuje Cię zagadnienie, i w swojej niewiedzy jesteś szczęśliwy, to przynajmniej innym nie truj dupy. Bo swoją niewiedzy możesz pozbawić ich szczęścia. To, że brak gapless Ci nie przeszkadza nie oznacza, że Chromecast nie posiada tej wady.

Gość

(Konto usunięte)

Kup sobie Chromecasta i wtedy zacznij coś pisać. Coś widziałeś , coś słyszałeś ale urządzenia w ręce nie miałeś a pomysły masz nie z tej ziemi. Kup,protestują a potem się możesz wypowiedzieć. Nie ośmieszaj teoretyku.

lol, no teraz proszę państwa okazuje się, że ukrywamy przed OP'em fakt iż chroecast nie ma gaples xD

i druga strona wątku jest o gaples, mimo, że już OP jasno się wypowiedział, że nie ma to dla niego znaczenia :)

Forum audiostereo zawsze pomocne :)

Gdy ktoś słucha playlist zamiast całych płyt to mu to nie przeszkadza. Rozumiecie? ;)

W moim profilu znajdziesz prawie wszystko czego słuchałem przez ostatnie 10 lat.

Możesz mi np. powiedzieć, która z płyt słuchanych w roku 2018 albo 2017 była gaples?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Kup sobie Chromecasta i wtedy zacznij coś pisać.

To Chromecast po zakupie zaczyna mieć gapless, że o jego braku nie należy pisać, jeżeli się go nie kupiło? Paranoja. To skąd swoje Chromecasty wzięli Ci, co z powodu braku gapless zakup Chromecast uznali za pieniądze wyrzucone w błoto? Kupili a jednak gapless brak. Czyżby nikt na Forum nie uprzedził?

...a pomysły masz nie z tej ziemi.

Az taki kozak to ja nie jestem, bo to o czym ja piszę, to nie są moje pomysły, a podstawy wiedzy, którą jak widać Wy nie posiadacie.

Forum audiostereo zawsze pomocne :)

Całe szczęścię, że poza Wami chłopcy, którzy podniecają zabawkami, które sobie kupili, są też osoby, które potrafią obiektywnie na Forum się wypowiadać.

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem o jakim obiektywizmie ty mówisz,jak narazie to cały dzień bijesz pianę na temat urządzenia o którym tylko coś tam przeczytałeś. To już nie pierwszy raz jak wypowiada się osoba o urządzaniu z którym nie miałam żadnej styczność. Coś tam usłyszała, coś na YouTube zobaczyła i uważa się za eksperta. Odpuść sobie kolego, szkoda twoich nerwów.

Co za dzban xD

Rozumiesz, że nikogo tu gaples nie interesuje?

TAK, PRZYJĘLIŚMY DO WIADOMOŚCI, CHROMECAST NIE MA GAPLES. DZIĘKUJEMY CI, ŻE WSZYSTKICH O TYM UŚWIADOMIŁEŚ JUŻ DZIŚ 15 RAZY.

Ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz,czy jakość ze spotify wykupiona za 20 zł bo tyle kosztuje ,będzie odpowiadała jakosci muzyki odtworzonej na moim starym słabej klasy cd,oczywiści spotify puszczone przez daca Arcam irDAC II czyli nie najgorszego w swojej cenie

mp3 320 kbps są nieodróżnialne od formatów bezstratnych. Cokolwiek rzucisz na nowego DACa z wielkim prawdopodobieństwem będzie brzmiało lepiej niż na starym CDku.

Nie wiem o jakim obiektywizmie ty mówisz...

O takim, że płyty nagrywane są z uwzględnieniem, że odtwarzane będą z funkcją gapless. Dlatego gapless nie jest żadną funkcją dodatkową, a wymogiem technicznym poprawnego odtworzenia formatu CD-Audio oraz pochodnych rip-ów.

Odpuść sobie kolego, szkoda twoich nerwów.

Zawsze jest nadzieja, że zdecydujesz się przyjąć do wiadomości nieznane Ci dotąd fakty, a moje nerwy nie pójdą na marne.

Które uzrądzenia po wi-fi mają taką funkcję ?

O takim, że płyty nagrywane są z uwzględnieniem, że odtwarzane będą z funkcją gapless. Dlatego gapless nie jest żadną funkcją dodatkową, a wymogiem technicznym poprawnego odtworzenia formatu CD-Audio oraz pochodnych rip-ów.

Które uzrądzenia po wi-fi mają taką funkcję ?

Nie wiem, które mają, ale wiem, że Chromecast jej nie ma. Czy świadomość tego faktu wystarczy, że przerwy podczas słuchania np. Pink Floyd "The Wall" przestają przeszkadzać?

PS.

Właśnie słucham Tesseract - Concealling Fate, czyli taki jeden długawy kawałek w sześciu częściach i zapisany w sześciu ścieżkach.

Gdybyśmy nie wyczuwali, to byśmy nie dali pytajnika na końcu zdania tylko uśmieszek.

bo bardzo mało słucham muzyki, która z tej funkcji korzysta? A jak już się trafi, to nie mam żadnego problemu z przeboleniem tej 0,5 sekundowej przerwy między utworami?

Jak się Tobie trafi takie nagranie bez przerw w które system wpakuje ci takie przerwy to na pewno się wkurzysz. Oczywiście można podejść do tego tak jak Ty. Kupiłem kiedyś odtwarzacz (dosyć drogi) który nie czytał gapless nie wiedząc o tym. Trochę się wkurzyłem jak się dowiedziałem słuchając pierwszy raz "Ciemnej Strony Księżyca" Pink Floyda. Myślałem w pierwszej chwili że odtwarzacz jest uszkodzony a tym czasem nie był. Twórcy tego odtwarzacza zniszczyli wizję artysty takim działaniem. Więcej tego pliku ani żadnego innego na którym wiem że nie ma przerw już na nim nie słuchałem. Na szczęście z płyty grał prawidłowo bez przerw. straciłem cały szacunek do producenta sprzętu. W nowszych modelach wyeliminowali tą przypadłość po interwencjach użytkowników.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jak się Tobie trafi takie nagranie bez przerw w które system wpakuje ci takie przerwy to na pewno się wkurzysz.

Może i się wkurzę, ale jak sobie pomyślę, że chromecast kosztuje 150 zł, a pierwsza alternatywa która sobie radzi z gapless 2,5k, to wież mi, moje nerwy od razu zostaną ukojone.

Może i się wkurzę, ale jak sobie pomyślę, że chromecast kosztuje 150 zł, a pierwsza alternatywa która sobie radzi z gapless 2,5k, to wież mi, moje nerwy od razu zostaną ukojone.

Widzisz ja lubię sobie posłuchać właśnie takiego np. Pink Floyda a w tym przypadku w zasadzie prawie każda ich płyta w wersji plikowej będzie wkurzać z wstawianymi sztucznie przerwami. Jeszcze przy cichym słuchaniu idzie to zaakceptować, ale przy głośnym jest całkowicie nieakceptowalne. Również muzyka klasyczna często ma taki sposób rejestracji, jazz zresztą też. Gapless moim zdaniem jest obowiązkowe. Podpowiem tylko że gapless może nie być drogie. Tunery wielosystemowe firmy Hama DIT2000 i DIT2010 czytają pliki do 16/48 i mają gapless w standardzie. Jak wyjdziesz z takiego tunera po S/PDIF-ie na zewnętrzny DAC to jakość jest wysoka. Nie zauważysz żadnej istotnej różnicy do drogich odtwarzaczy w prawidłowym technicznie teście odsłuchowym. Oczywiście moim zdaniem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi ,chyba zdecyduję się na Arcam irDAC II i chromecasta audio, ale tego streamera też chciałbym posłuchać przed zakupem ponieważ ciekawi mnie czy będzie różnica w jakości

Widzisz ja lubię sobie posłuchać właśnie takiego np. Pink Floyda a w tym przypadku w zasadzie prawie każda ich płyta w wersji plikowej będzie wkurzać z wstawianymi sztucznie przerwami.

Lubię - nie lubię... nie tędy droga. Gapless pojawił wraz z pojawieniem się zapisu cyfrowego. I dlatego gapless nie jest zaletą posiadających go urządzeń, a raczej jego brak wadą urządzeń, które go nie posiadają. Po prostu bez gapless nagranie odtwarzane jest niezgodnie z zamierzeniami realizatora czyli błędnie.

Jak komuś to nie przeszkadza to jego sprawa. Ale twierdzenie, że brak gapless nie jest wadą to po prostu brak znajomości tematu.

Tunery wielosystemowe firmy Hama DIT2000 i DIT2010 czytają pliki do 16/48 i mają gapless w standardzie.

Lechu, trochę powagi, ludzie chcą normalnie strumieniować sobie muzykę z tidala i spotifi a nie cudować z jakimiś tunerami i plikami i niewiadomo czym, i czynić jakiś życiowy priorytet z gaplesu który jest potrzebny przy odtwarzaniu 1 płyty na tysiąc.

Serio, słucham też dużo z plików na dysku bo mam również spięte wszystko kablami, i wolałbym sobie soli do dupy nasypać niż tracić 5 minut na instalację jakiejś gaplesowej wtyczki w odtwarzaczu. Poważnie, są ludzie, którym to lotto. Wiem, może to barbarzyńcy, no ale nie wygracie z tym :)

Lechu, trochę powagi, ludzie chcą normalnie strumieniować sobie muzykę z tidala i spotifi a nie cudować z jakimiś tunerami i plikami i niewiadomo czym, i czynić jakiś życiowy priorytet z gaplesu który jest potrzebny przy odtwarzaniu 1 płyty na tysiąc.

Spotify też te tunery mają na pokładzie (Tidala nie mają), ale oczywiście można używać innych urządzeń do tych operacji, co kto lubi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.