Skocz do zawartości
IGNORED

Profesjonalna Kalibracja Kina Domowego...

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, MarcinRejek napisał:

tylko tryb pure

To sobie możesz do muzyki używać a nie do HT myślę że nawet nie wiesz co to jest dokładnie pure direct 😂

Edytowane przez maxkolonko123
13 minut temu, maxkolonko123 napisał:

To sobie możesz do muzyki używać a nie do HT myślę że nawet nie wiesz co to jest dokładnie pure direct 😂

Ja używam do wszystkiego bo po prostu gra lepiej.

11 minut temu, MarcinRejek napisał:

No widzisz jaki ciemny jesteś

Mówię poważnie doedukuj się na tema pure direct i w jakim celu chce się go używać 👌 Słuchaj sobie jak ci się podoba ale to nie znaczy że masz rację i że gra to lepiej. Jest to tylko i wyłącznie twoja subiektywna opinia która w świecie kina domowego nie ma racji bytu. 

54 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Dirac, u mnie też on jest w A10H

25 minut temu, MarcinRejek napisał:

Nie, nie wykupiłem licencji bo mi nie jest potrzebny jakiś Dirac.

Tylko tyle. Jak zwykle w swoim niepowtarzalnym stylu. Powinni CIę wypchać trocinami i w Sevres pod Paryżem wystawić jako wzorzec internetowego trolla. 😉 

5 minut temu, fetek napisał:

Ja używam do wszystkiego bo po prostu gra lepiej.

Do stereo się zgodzę bo chcesz słyszeć jak naczystszy dźwięk bez EQ itp ze swoich kolumn oczywiście jeśli są one na tyle przyzwoite żeby zagrać dobrze ale nie pod filmy. 

PS. 

Wiele osób też mówi że pure direct itd to taki tryb marketingowy. To tak jakbyś wylaczyl wszystkie eq i wszystko ustawił na flat 

Edytowane przez maxkolonko123
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, maxkolonko123 napisał:

Mówię poważnie doedukuj się na tema pure direct i w jakim celu chce się go używać

Ale czy ktoś tutaj mówi o pure direct? Który służy do skrócenia ścieżki sygnału, pomijając sekcję wideo oraz wszelakie ulepszacze w amplitunerach zaś w stereo pomija korektor? No nie😉 Ja nie używam🤪 korzystam tylko z ustawienia odległości, ilości kanałów, głośności db  na kanał oraz odcięcia i mi to wystarcza w kinie

Godzinę temu, MarcinRejek napisał:

tylko tryb pure czyli bez jakiejkolwiek ingerencji DSP i innych cudów na kiju...

A tryb pure w  Marantz to jest co? 

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Chloru napisał:

Tylko tyle. Jak zwykle w swoim niepowtarzalnym stylu. Powinni CIę wypchać trocinami i w Sevres pod Paryżem wystawić jako wzorzec internetowego trolla. 😉 

Widać że jesteś nie rozumny co jest napisane, nigdzie nie napisałem że z niego korzystam tylko tyle że A10H ma Dirac 

Godzinę temu, MarcinRejek napisał:

Dla ciebie może nawet i cuda sprawiać twój Dirac, u mnie też on jest w A10H i nie zamierzam go w ogóle używać

Czy aby napewno? 

2 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Widać że jesteś nie rozumny co jest napisane, nigdzie nie napisałem że z niego korzystam tylko tyle że A10H ma Dirac 

2 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Napewno? 

1 minutę temu, MarcinRejek napisał:

Żaden Denon nie ma Diraca po zakupie. Ma elektronikę która potrafi go obsłużyć. A obsłuży dopiero po tym jak kupisz licencję. Ty nasz omnipotentny ajatollachu świata audio video. 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, maxkolonko123 napisał:

Czy aby napewno? 

Tak, wolę brzmienie 18 letniego A1HD niż A10H w konfiguracji 5-cio kanałowej

3 minuty temu, Chloru napisał:

A obsłuży dopiero po tym jak kupisz licencję

Eurekę odkryłeś😂 

6 minut temu, MarcinRejek napisał:

Eurekę odkryłeś😂 

Marcinku nie można odkryć Eureki tak jak nie można mieć Diraca w Denonie dopóki się nie kupi licencji. 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Chloru napisał:

Marcinku nie można odkryć Eureki tak jak nie można mieć Diraca w Denonie dopóki się nie kupi licencji. 

Zapomniałeś dodać też że musisz dokupić Dirac Live Bass Control😉

No to może wracając lekko do tematu;)

z dyskusji wnioskuję:

1. Nie bawić się w kalibrację bez suba.

2. Wiem, gdzie skalibrować TV. Dzięki!

no i teraz pytanie ostatnie:

rel t/7 czy rel 1205, a może jakiś SVS lub coś jeszcze? Stereo 50%, HT 50%, sprzęt jaki mam znacie. 

budżet - wolałbym jak najmniej, ale zdążało mi się już nie raz przekroczyć. Wolę poczekać z zakupem i kupić coś porządnego niż robić zakupy na szybko.

Może coś fajnego używanego za 2,5-3k się uda znaleźć lub nowego na raty 0 proc;)

Edytowane przez Ranegast
2 godziny temu, maxkolonko123 napisał:

Do stereo się zgodzę bo chcesz słyszeć jak naczystszy dźwięk bez EQ itp ze swoich kolumn oczywiście jeśli są one na tyle przyzwoite żeby zagrać dobrze ale nie pod filmy. 

PS. 

Wiele osób też mówi że pure direct itd to taki tryb marketingowy. To tak jakbyś wylaczyl wszystkie eq i wszystko ustawił na flat 

Niezbyt się znam na amplitunerach i nie używam ich do stereo. Wiem natomiast jedno, nawet proste EQ czy DSP nie jest proste do zrealizowania, nawet regulacja głośności w amplitunerach jest problematyczna. Pomijam już problem "nieskończoności", który występuje nawet przy 64bitach.

Nie wiem co mają popsute w nowych klockach ale nawet jeśli teoretycznie wszystko wyłączymy to różnica miedzy trybem "normalnym" a pure direct jest zauważalna.

Co jest złego w ustawianiu flat ? a najlepiej wyłączeniu equalizera ?

41 minut temu, Ranegast napisał:

1. Nie bawić się w kalibrację bez suba.

Jeśli pod hasłem kalibracja rozumiesz korekcję pomieszczenia to najpierw zrób pomiar. 

Pomijam już fakt że powinieneś zacząć od strony analogowej a potem dopieścić cyfrowo. 

Edytowane przez fetek
12 godzin temu, fetek napisał:

Niezbyt się znam na amplitunerach i nie używam ich do stereo. Wiem natomiast jedno, nawet proste EQ czy DSP nie jest proste do zrealizowania, nawet regulacja głośności w amplitunerach jest problematyczna. Pomijam już problem "nieskończoności", który występuje nawet przy 64bitach.

Nie wiem co mają popsute w nowych klockach ale nawet jeśli teoretycznie wszystko wyłączymy to różnica miedzy trybem "normalnym" a pure direct jest zauważalna.

Jeśli pod hasłem kalibracja rozumiesz korekcję pomieszczenia to najpierw zrób pomiar. 

Pomijam już fakt że powinieneś zacząć od strony analogowej a potem dopieścić cyfrowo. 

Stereo podpięte pod Atoll in100

13 godzin temu, fetek napisał:

13 godzin temu, Ranegast napisał:

Nic w tym złego nie ma tylko ze mi nie chodzi EQ pasma powyżej 120hz bo jest to trudne to zrealizowania filtrami PEQ, ja u siebie kalibruje mainsy z którymi zgrywam suby aby wszystko brzmiało jaka jedna całośc, i wtedy bawię się filtrami EQ pasma poniżej 120hz gdyz w kinie domowym wszystkie głośniki So cięte to standardu thx czyli 80-100hz a wszystkim poniżej maja się zająć suby. Też wszystko zależy o tego jaki lubisz mieć curve czy lubisz mieć dół bardziej podbity i wtedy bardziej wyplaszczony od 40hz do 100hz czy odrazu flat od samego dołu wrzucałem mój wykres jak mam suby EQ tutaj wrzucę jeszcze raz. Jak widać na wykresie też mam ładnie flat ale od samego dołu, tylko moje subwoofery schodzą do pojedynczych Hz 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ta linia flat jest na tyle perfekcyjna, ze az „zbyt perfekcyjna“ czyli podejrzana

Nie traktuj tego jako przypiendralanie sie, ale

- odchylki pasma +/-1dB mierzone w zamknietym pomieszczeniu w miejscu odsluchu w zakresie 10-100Hz i korygowane za pomoca EQ wygladaja malo prawdopodobnie

- jakie to sa subwoofery, ktore schodza liniowo ponizej 10Hz i do czego sa podlaczone?

- jakiego systemu/DSP uzywasz do skalibrowania tych subwooferow (gdzie aplikujesz te EQ wyznaczone dla tych subwooferow)?

- jakim systemem pomiarowym sa robione te pomiary (program i mikrofon?)

- czy powyzszy pomiar pokazuje tylko subwoofery (czyli inne kanaly sa wylaczone)?

Też taką kreskę robiłem trzema subami , teraz mam cztery w 22 m2. To nie jest akurat wielka sztuka. 

Zastanawia mnie tylko skąd te 10 Hz ??

U mnie gra od 16 równo a jednym z subów jest rp 1400 i on najniżej u mnie schodzi.

Edytowane przez 77Mariusz77
36 minut temu, xajas napisał:

Ta linia flat jest na tyle perfekcyjna, ze az „zbyt perfekcyjna“ czyli podejrzana

Ukryta Zawartość

Nie traktuj tego jako przypiendralanie sie, ale

- odchylki pasma +/-1dB mierzone w zamknietym pomieszczeniu w miejscu odsluchu w zakresie 10-100Hz i korygowane za pomoca EQ wygladaja malo prawdopodobnie

- jakie to sa subwoofery, ktore schodza liniowo ponizej 10Hz i do czego sa podlaczone?

- jakiego systemu/DSP uzywasz do skalibrowania tych subwooferow (gdzie aplikujesz te EQ wyznaczone dla tych subwooferow)?

- jakim systemem pomiarowym sa robione te pomiary (program i mikrofon?)

- czy powyzszy pomiar pokazuje tylko subwoofery (czyli inne kanaly sa wylaczone)?

Subwoofery to

2x JTR RS1

Ukryta Zawartość

1x JTR RS2

Ukryta Zawartość

Pozycje subow so dosc limitowane ze wzgledu na rozmiar, RS2 jest za ekranem i za L glosnikiem, rs1 ki sa rozstawione jedna obok sofu druga po przeciwnym narozniku.

- System do kalibracji subow - REW + umik1 + MSO + minidsp 2x4hd ( filtry sa zaladowane na minidsp)

- REW + Umik1

- tak pomiar byl tylko subwooferow po gdyz kalibrowalismy suby na 3 miejsca odsluchu

1662297761472.png

1662297695849.png

1662297651635.png

1662297443109.png

ostatni wykres to suby bez EQ i time aligment

trzeci wykres to MSO, drugi MSO po kalibracji a pierwszy to potwerdzenie w REW co MSO zrobil

4 minuty temu, 77Mariusz77 napisał:

Też taką kreskę robiłem trzema subami , teraz mam cztery w 22 m2. To nie jest akurat wuelka sztuka. 

Zastanawia mnie tylko skąd te 10 Hz ??

Nie rozumiem o co pytasz z tym 10hz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez maxkolonko123

No właśnie patrzę w te linki co wrzuciłeś.  Szok dla mnie. Może ktoś obeznany bardziej ode mnie się odniesienia do tego zejścia. 

1 minutę temu, 77Mariusz77 napisał:

No właśnie patrzę w te linki co wrzuciłeś.  Szok dla mnie. Może ktoś obeznany bardziej ode mnie się odniesienia do tego zejścia. 

Frequency +/- 3db 16-157hz (under 10hz in room performance)

Tutaj dla zainteresowanych opis mojej kalibracji przez znajomego guru/moderatora z innego forum ktory byl u mnie i pomogl mi wszystko zgrac + jego opinia na temat JTR

Ukryta Zawartość

konrad 2.png

16 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

U mnie gra od 16 równo a jednym z subów jest rp 1400 i on najniżej u mnie schodzi.

Wedlug producenta ten klipsch ponizej 16hz nie zejdzie.

U mnie jakby nie bylo to mam 4x18" glosniki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie , że efekt jest . Po to robimy i za to płacimy.  Cieszę się Twoim szczęściem. 🙂 

Ciekawi mnie bardzo jak tak niski bas jest odczuwalny jak oglądamy jakiś dobrze zrobiony film ? 

Czy produkcje filmowe schodzą tak nisko ? 

Czy ktoś obeznany udzielił by odpowiedzi ?

• Pokaż nowe odpowiedzi