Skocz do zawartości
IGNORED

Podłogówki do marantz pm7000 (18m2)

adrneu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, rozglądam się za nowymi podłogówkami 8ohm do grania z marantz pm7000. Pomieszczenie 18m2. Aktualnie rozważam: Tannoy Revolution XT 6F oraz Klipsch RP-260F. Co jeszcze warto sprawdzić? Cena do ok.4k, ewentualnie mogę pomyśleć o używkach, jeżeli będzie warto. Dzięki za wszelkie sugestie!

edit: Słucham szerokiej gamy elektroniki i szczególnie zależy mi na podbiciu dynamiki. Aktualne zestawienie z quantum 605 nieco kuleje, całość nabiera rumieńców dopiero przy solidnym podkręceniu potencjometru w granicy 50%, ale wtedy trzeba się ratować prawie całkowitym wyciszeniem na wyjściu ze źródła (wina niskiej impedancji kolumn?) W niedalekiej przyszłości nie wykluczam wymiany wzmacniacza, aczkolwiek na chwilę obecną zastanawiam się nad oddanie go w ręce fachowca. Źródło to głównie laptop i format wav, rzadziej cd. Kolejne kolumny które wpadły mi w oko to używane Monitor Audio Silver S6, cena dość niska, graja podobno dynamicznie oraz specyfikacja odpowiada. Co lepiej zgra się z pm7000 i czy w ogóle warto kombinować dalej z tym wzmacniaczem?

Cześć,

raczej nie sugeruję Klipsch ani Monitor Audio do Twojego systemu. Tannoy Revolution XT 6F będzie opcją moim zdaniem bardzo dobrą, warto spojrzeć także na Kef. Niestety znacznie drożej, ale świetnie zgra się Kef R500. Warto także rozważyć dobre monitory np. Bucharst Audio S300MK.

Najlepszą jednak opcją jest odsłuch, szczególnie jeśli rozważasz zmianę także wzmacniacza. Wtedy warto posłuchać, porównać poszczególne sety. Na początek kupić kolumny ale już znając drogę rozwoju systemu, mając wybrany konkretny wzmacniacz, dopasowany pod kolumny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Znam ten wzmacniacz bo dość długo go używałem. Po tuningu bardzo zyskuje także warto to zrobić. Potrzebuję szybkich, dynamicznych, kolumn z szybkim, sprężystym basem i dokładną ale nie metaliczną górą.

On tak ma że lepiej gra głośniej.

Cześć, rozglądam się za nowymi podłogówkami 8ohm do grania z marantz pm7000. Pomieszczenie 18m2. Aktualnie rozważam: Tannoy Revolution XT 6F oraz Klipsch RP-260F. Co jeszcze warto sprawdzić? Cena do ok.4k, ewentualnie mogę pomyśleć o używkach, jeżeli będzie warto. Dzięki za wszelkie sugestie!

Może warto jednak coś z rynku wtórnego dopisać do listy życzeń?

De gustibus non est disputandum

edit: Słucham szerokiej gamy elektroniki i szczególnie zależy mi na podbiciu dynamiki. Aktualne zestawienie z quantum 605 nieco kuleje, całość nabiera rumieńców dopiero przy solidnym podkręceniu potencjometru w granicy 50%, ale wtedy trzeba się ratować prawie całkowitym wyciszeniem na wyjściu ze źródła (wina niskiej impedancji kolumn?) W niedalekiej przyszłości nie wykluczam wymiany wzmacniacza, aczkolwiek na chwilę obecną zastanawiam się nad oddanie go w ręce fachowca. Źródło to głównie laptop i format wav, rzadziej cd. Kolejne kolumny które wpadły mi w oko to używane Monitor Audio Silver S6, cena dość niska, graja podobno dynamicznie oraz specyfikacja odpowiada. Co lepiej zgra się z pm7000 i czy w ogóle warto kombinować dalej z tym wzmacniaczem?

Słuchałem ostatnio starszych Monitor Audio Silver S5 i bardzo mi się spodobały. S6 zdaje się są większe i mocniejsze ale to powinno być to samo mniej więcej. Rzeczywiście dynamika w nich jest fajna i grają dość ekscytująco, z wykopem. Magnat Quantum 605 miałem i nie są złe ale to wyraźnie gorsza jakość dźwięku, sam styl nawet podobny jak MA S5. Tannoy XT6 nie dysponują taką dynamiką, również bas tam nie powala mocą ani niskim zejściem, mam wątpliwości czy byłyby wystarczające po przejściu z Quantum 605. Co może mieć lepsze Tannoy to średnicę, jednak nie będą grały tak żywo jak Magnat czy Monitor Audio, a wysokie tony będą trochę schowane. Klipsch to najbardziej ekstremalna opcja - największa dynamika, bas, dużo detali przez wysuniętą górę ale mogą być męczące na dłuższą metę. Jakość dźwięku w moim odczuciu lekko za MA ale przed Magnatem. Ja na Twoim miejscu nie kupowałbym nowych Klipsch czy Tannoy w granicach 4k, używane Tannoy DC6T czy Klipsch RF62 dostaniesz do 2 tys a to ten sam poziom.

Jak najbardziej biorę pod uwagę rynek wtórny. Problem pojawia się w przypadku kolumn nie będących już w dystrybucji, co skutkuje utrudnioną możliwością odsłuchu lub jej brakiem i tu pojawia się pytanie: jak to się zagra z pm7000. Wzmacniacz aktualnie wolałbym zostawić (chyba że wymiana to jedyna sensowna opcja). Zestaw gra już tak 8lat, nie jest źle, ale odczuwam braki w brzmieniu, przyda się nieco więcej barwy, dynamiki oraz przestrzeni. Przewinęły się też Ushery V602, które mają dobre opinie. W zasadzie stawiam bardziej na wyraźny środek i wysokie niż niskie częstotliwości, co nie znaczy że dół ma się chować, ale nie chce przesadzić na 18m2, gdyż akustyka pomieszczenia perfekcyjna nie jest.

Witaj.

Jeżeli używki i firma MA to do 4 tysi zdecydowanie te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

GS20 są świetne, ale dynamika jest raczej umiarkowana w tej serii i ogólnie jak na MA. Wydaje mi się, że nowe Silvery 8 były żywsze, za to nie były takie wyrafinowane na górze jak Goldy.

Słuchałem nowych silver 500 i w porównaniu do gsów bas jest bardziej twardy, punktowy natomiast miałem wrażenie że góra jakby za kotarą. Zdecydowanie bardziej podobało mi się granie Heco MS900.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.