Skocz do zawartości
IGNORED

wybór zestawu bez pogoni za króliczkiem

rangefinder

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Oj...coś mi się wydaje że w tym zestawie jest tyle "słodkości", że nie mogła ta wkładka za żadne skarby pokazać pazura ;-)

Canton Ergo P wszystko pędzone Ugodą + pre Pass-a

Oj...coś mi się wydaje że w tym zestawie jest tyle "słodkości",

Cantony równoważyły swoją tytanową kopułka :) Ale sam wiesz, kwestia gustu. System ma brzmieć tak,żeby się podobał właścicielowi. Z Fezz Audio Silver Luną było bardziej rockowo, ale była u mnie tylko gościnnie.

audiokarma.org

epokową legendę w postaci v15.

sam będziesz niedługo epokową legendą - kup se panie bogaty Ortofona Quintet Black i go posłuchaj , znacznie lepiej się nadaje do rocka niż twój wysłużony shur . Tylko nie pisz , że drogi bo przecież tanie nie gra.

możesz nie odpisywać nie obrażę się.

kiedy ty dorośniesz i przestaniesz tych audiomaniaków cytować jak mantre .

A teraz na temat do autora wątku.

Nottingham Analog Interspace + Ortofon Quintet Black - dyszka powinna starczyć na nówki. Jak poszukasz dobrze to może starczy na kable.

sam będziesz niedługo epokową legendą - kup se panie bogaty Ortofona Quintet Black i go posłuchaj , znacznie lepiej się nadaje do rocka niż twój wysłużony shur . Tylko nie pisz , że drogi bo przecież tanie nie gra.

kiedy ty dorośniesz i przestaniesz tych audiomaniaków cytować jak mantre .

Sorry, ale akurat w kwestii winyla i na winyl net i na audiomaniakach można sporo więcej się doczytać niż tutaj, bo tutaj tylko Thorens 160 i Jelco się liczy.

Quintet Black? Znakomity pomysł. Szkoda tylko, że autor chce wydać teraz ok 6k na pre+gramofon+wkładkę+kable, a ty 3k wrzucasz w samą wkładkę. Pomyśl toszkę...

Zresztą w tych pieniądzach lepiej kupić Rohmanna niż Quintet Black - to tak nawiasem mówiąc.

Nottingham Analog Interspace + Ortofon Quintet Black - dyszka powinna starczyć na nówki. Jak poszukasz dobrze to może starczy na kable.

Zajebisty pomysł.

Szkoda tylko, że trzeba minimum trójkę doliczyć jeszcze na preampa, a najlepiej preampa + Verto - czyli jakąś 5k.

Generalnie to wkładka mimo wszystko najbardziej 'narzuca' swój charakter brzmienia i nawet japońskie ramie tu nie zaszkodzi (ważne, żeby była regulacja VTA, a przy tym poziomie gramofonów ma ją raczej każdy). Proponuję poczytać post Kangiego, który recenzował tą wkładkę Shure v15 (brytyjską!) m.in na MA505, czyli ramieniu montowanym w japońskim (a jakze!) Micro Seiki DD-40.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ewentualnie pisać do niego na PW i dopytać i generalnie zrobić research o tej wkładce bo nie licząc 2m Bronze od Ortka cięzko lepszy typ.

Do tego wybierajac na początek MM możesz nadal mocno bawić się preampami - rockowo z mocnym dołem gra LAR LPS-1 (ok 2k) , ciut lepszą scenę, detal i mikrodynamikę, ale lekko mniej basu da Haiku sol MM, a jest pewnie pare preampów, które Tobie podejdą bardziej.

\Słuchaj, mi się nie chce z Tobą kłócić, ani obrażać. Rozumiem, że cięzko zmienia się poglądy, natomiast miałem okazję sporo czasu spędzać z ludźmi, którzy nie takie klocki w domu mają jak ja, ty czy ten troll bartoszewski (choć ten jako handlarz to pewnie troche przerzucił)

Miałem okazję słuchać różnych rzeczy u nich, czy tez radzić się na podstawie ich doświadczeń... może Twój 2m Red i Yaqin pewnch rzeczy nie wyciągają... ale jesteś przekonany w 100% o swojej słusznosci, a radzisz do toru, który jest dużo mocniejszy niż Twój, a w dodatku grają w nim juz i kable (i mówię to bez przekąsu) Co innego dobierać źródło do toru za 5 czy 7 k, co innego do toru za 20, czy 30k .

Do tego na każdym kroku zarzucasz mi reklamowanie Kena, a jaki ja mam w tym niby interes? Zresztą wystarczy przekopać forum miał go chyba też adamgansk i pewnie jeszcze paru ludzi, którzy potwierdzają BARDZO dobre opinie o tym sprzęcie, który na start jest zresztą idealny, bo jest półautomatem, łatwo się kalibruje, a jak kolega będzie chciał polecieć w klimat droższy za rok to bez większych kłopotów odzyska pieniadze i może atakować coś wyższego.Czytając twoje domniemywania na temat analogu i mojego handlu to w każdego by wstąpił troll :D

czytając twoje domniemywania na temat analogu lub mojego handlu w każdego by wstąpił troll :D

Znawca który kupił Micro seiki a ramienia ustawić nie potrafił nie mówiąc o porównaniu Ken 990 do 520 z Sme :D

Tylko rozmawia ale sam nic nie spróbował u siebie .

Żenada .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brawo Panowie :-(((

Popieram.

Panowie, proponuję trochę mniej wycieczek osobistych, a więcej treści (pragnę mięsa).

Wracając do tematu. Mamy zestaw w budżecie nazwijmy to XXL -> Notthingham Analogue Interspace + Ortofon Quintet Black -> MRSP ~10,5kpln czyli negocjujać cene możemy liczyć na cenę ~8kpln.

a taki Roksan Radius 5? Na a... 4,2kpln... używka, czyli największą stratę pokrył pierwszy właściciel. Do tego powiedzmy ten Ortofon. Całość wyjdzie trochę taniej niż Nottingham. Może w tę stronę?

Aha, kupując teraz drogi gramofon i wkładkę będę polował na najtańszy akceptowalny pre, czyli np. LAR LPS1.

Popieram.

Panowie, proponuję trochę mniej wycieczek osobistych, a więcej treści (pragnę mięsa).

Wracając do tematu. Mamy zestaw w budżecie nazwijmy to XXL -> Notthingham Analogue Interspace + Ortofon Quintet Black -> MRSP ~10,5kpln czyli negocjujać cene możemy liczyć na cenę ~8kpln.

a taki Roksan Radius 5? Na a... 4,2kpln... używka, czyli największą stratę pokrył pierwszy właściciel. Do tego powiedzmy ten Ortofon. Całość wyjdzie trochę taniej niż Nottingham. Może w tę stronę?

Aha, kupując teraz drogi gramofon i wkładkę będę polował na najtańszy akceptowalny pre, czyli np. LAR LPS1.

Ale zawsze Julius może ci zaproponować pomoc , też jest z Wrocka jeszcze tego nie zrobił :)

Spytaj o granie Wilka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popieram.

Generalnie ten pomysł bola nie jest najgorszy, chociaż uważam że w takich pieniądzach da się kupić coś lepszego niż Nottingham,ale to przynajmniej masz sprzęt nowy. Natomiast miej świadomość, że preamp ma ogromny wpływ na dźwięk. Obrazując pokrótce - Ortofon VMS20mk2 (klasa ok 800zł) zagrał z Husarią v1 nie gorzej niż Ortofon MC20 II Super (klasa +2k) z Preampem Projecta za 600zł nowy... tj nie było czuć takiej różnicy klas, jaka rzeczywiscie te wkładki dzieli.

LAR to względne pre i przyzwoicie zgrywa się z SUT Ortofonem Verto, więc jest to całkiem fajnie upgrejdowalny zestaw... niemniej Verto używane to ok 3k, a bez Verto ta wkładka wg mnie zagra na pół gwizdka.

Generalnie weź jeszcze pod uwagę tego Pioneera:

Ukryta Zawartość

Gdyby udało się zejść z ceny z tysiaka to jest solidny sprzet - świetny napęd, przyzwoite ramię z tłumieniem olejowym i standard SME. Wkładkę odsprzedasz za jakies 400-500zł (gra jasno, więc Ci się nie przyda)

Ukryta Zawartość

Ale zawsze Julius może ci zaproponować pomoc , też jest z Wrocka jeszcze tego nie zrobił :)

Spytaj o granie Wilka

Ukryta Zawartość

jeszcze raz proszę, jednocześnie doczeniam merytoryczny wkład w wątek.

Dziękuję za namiar do Wilka, odezwę się zapewne niebawem.

Generalnie ten pomysł bola nie jest najgorszy, chociaż uważam że w takich pieniądzach da się kupić coś lepszego niż Nottingham,ale to przynajmniej masz sprzęt nowy. Natomiast miej świadomość, że preamp ma ogromny wpływ na dźwięk. Obrazując pokrótce - Ortofon VMS20mk2 (klasa ok 800zł) zagrał z Husarią v1 nie gorzej niż Ortofon MC20 II Super (klasa +2k) z Preampem Projecta za 600zł nowy... tj nie było czuć takiej różnicy klas, jaka rzeczywiscie te wkładki dzieli.

LAR to względne pre i przyzwoicie zgrywa się z SUT Ortofonem Verto, więc jest to całkiem fajnie upgrejdowalny zestaw... niemniej Verto używane to ok 3k, a bez Verto ta wkładka wg mnie zagra na pół gwizdka.

Generalnie weź jeszcze pod uwagę tego Pioneera:

Ukryta Zawartość

Gdyby udało się zejść z ceny z tysiaka to jest solidny sprzet - świetny napęd, przyzwoite ramię z tłumieniem olejowym i standard SME. Wkładkę odsprzedasz za jakies 400-500zł (gra jasno, więc Ci się nie przyda)

Po moich przebojach z domowem audio wiem jak duży wpływ na dźwięk ma wzmocnienie. LAR taktuje jako najtańsze akceptowalne wzmocnienie, w kolejnym roku chciałbym zmienić je na coś poważniejszego.

Po propozycji nowego Notthingham nie wiem czy chcę wchodzić w 30letni gramofon kosztujący 60% nowego. Jest piękny, to fakt, ale czy zagra równie dobrze? Czy nie będzie co chwilę wymagał serwisu... Czy nie utknę z jakąś technologią?

A co z tym Roksanem? warte to coś? paroletni gramofon w kwocie 60% nowego brzmi dla mnie bardziej przekonująco....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy twoim torze audio , początkiem przygody z analogiem i preferencjami muzycznymi to myślę że ciężko coś wybrać .

Też tak ostatnio myślę że jak brać to nowe albo prawie nowe :)

jeszcze raz proszę, jednocześnie doczeniam merytoryczny wkład w wątek.

Dziękuję za namiar do Wilka, odezwę się zapewne niebawem.

Po moich przebojach z domowem audio wiem jak duży wpływ na dźwięk ma wzmocnienie. LAR taktuje jako najtańsze akceptowalne wzmocnienie, w kolejnym roku chciałbym zmienić je na coś poważniejszego.

Po propozycji nowego Notthingham nie wiem czy chcę wchodzić w 30letni gramofon kosztujący 60% nowego. Jest piękny, to fakt, ale czy zagra równie dobrze? Czy nie będzie co chwilę wymagał serwisu... Czy nie utknę z jakąś technologią?

A co z tym Roksanem? warte to coś? paroletni gramofon w kwocie 60% nowego brzmi dla mnie bardziej przekonująco....

Co do używek reguły oczywiście nie ma... Czy będzie co chwilę wymagał serwisu? Odpukać moje po zinwestowaniu kilka stówek w przegląd - raczej rutynowo nigdy nie zastrajkowały. To jednak trochę inny okres produkcji, dużo lepszy standard stosowanych elementów niż obecnie. Nie sądzę, żeby ten pioneer miał jakiekolwiek wąskie gardła.

Z Nottingham vs. Roksan szedłbym zdecydowanie w opcję pierwszą. Nottingham jak na współczesne robi te gramofony całkiem spoko. Zresztą jakbyś kupił tego Nottinghama to wówczas chętnie wprosiłbym się z Kenem albo Micro Seiki, z kilkoma wkładkami i Husarią - pobawilibyśmy się w porównania :)

Hmm, a może coś takiego na start:

Ukryta Zawartość

Nie jest to nic wybitnego, ale mocno solidne i w przyzwoitych pieniądzach. Dałoby przynajmniej punkt odniesienia no i jest raczej łatwo zbywalne w tych pieniądzach...

albo japończyk i transformatorek dokupić - cena jest całkiem fajna jak na ten model

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Roksanem

dobry gramofon , ale w Nottingham-ie masz ramię ( na unipivocie chyba nawet ) , które fajnie zgrywa się z Quintet-etem .

pre ma zaraz po kolumnach największy wpływ na granie , bo zwiększa w końcu sygnał kilka setek razy - ale sama barwa kształtowana jest przez krzywą riaa , więc nie ma co zbytnio szaleć z wydawaniem kasy na pre zwłaszcza , że wielu producentów drogich zabawek stosuje swoją autorską wersję riaa , nadając im sygnaturę w brzmieniu . Tu w tym połączeniu nie musisz szukać "dopieszcza" standardowy doby pre wystarczy ,

potem jak będziesz wiedział czego brakuje , to poszukasz pre zakrojonego pod siebie

Ale to rangefinder prosi o pomoc a nie ty , dlaczego chcesz się do nie wbić ?

To on jako twój ziom powinien zostać zaproszony na odsłuchy !

na a... są dwa nottinghamy. Interspace + Michell Tecnoarm + Ortofon MC Rondo Red za 7,4kzl (realnie pewnie za 7kzl) oraz nowy Horizon za 6kzl.

Czy ten Interspace z tą wkładą i ramieniem to blisko tego czego szukam, czy np standarwode ramie będzie lepsze?

na a... są dwa nottinghamy. Interspace + Michell Tecnoarm + Ortofon MC Rondo Red za 7,4kzl (realnie pewnie za 7kzl) oraz nowy Horizon za 6kzl.

Czy ten Interspace z tą wkładą i ramieniem to blisko tego czego szukam, czy np standarwode ramie będzie lepsze?

Michell Tecnoarm to jakaś zmodyfikowana Rega. Rega jest raczej lekka, a to raczej źle pod kątem wkładek MC.

Ten polecony przez bola to unipivot więc jest rzeczywiście szansa, że zagra to ciekawiej.

wracając do tematu gramofonów, które mi się podobają. Wiem, że Interspace jest na razie najlepszym wyborem, ale może jednak.....

Czy któryś z poniższych będzie dla mnie lepszy. Z używanych, z a...

- Transrotor Zet1 z ramieniem TR800s, czyli ulepszonym Jelco SA-250

- Opera Consonance Isolde ramię Opera Unipivot T988-> urzekł mnie swoją nazwą, wszakże mam głośniki z innej Opery

- Wilson Benesch Full Circle

- Audio-Linear TD4001 + ramię Stax UA-7C

- Opera Consonance Isolde ramię Opera Unipivot T988-> urzekł mnie swoją nazwą, wszakże mam głośniki z innej Opery

konstrukcja oparta na gramofonie Well tempered lab czyli WTL czyli tłumienie olejem - nie każdy to lubi bo niby gasi dynamikę

coś z tym królikiem to on stoi , a ty biegasz w kółko w okół niego :D

konstrukcja oparta na gramofonie Well tempered lab czyli WTL czyli tłumienie olejem - nie każdy to lubi bo niby gasi dynamikę

coś z tym królikiem to on stoi , a ty biegasz w kółko w okół niego :D

w muzyce, której słucham dynamika jest bardzo istotne, ale czy aby nie pochodzi ona z wkładki?

a co z Transrotorem i Wilsonem Beneschem?

czuje, że biegam wokół wielu królików... trochę jak w Alicji w Krainie Czarów....

w muzyce, której słucham dynamika jest bardzo istotne, ale czy aby nie pochodzi ona z wkładki?

a co z Transrotorem i Wilsonem Beneschem?

czuje, że biegam wokół wielu królików... trochę jak w Alicji w Krainie Czarów....

Właśnie to robisz - biegasz za wieloma królikami i to coraz bardziej :)

Całość analogu daje granie , dynamikę czy jak to zwał . Wkładka , ramię napęd oraz pre jest za to odpowiedzialne i to jako całość :)

Właśnie to robisz - biegasz za wieloma królikami i to coraz bardziej :)

Całość analogu daje granie , dynamikę czy jak to zwał . Wkładka , ramię napęd oraz pre jest za to odpowiedzialne i to jako całość :)

całkowicie się zgadzam. Tylko ja muszę od czegoś zacząć. Nie mam nawet kawałka toru analogowego. Ganiam za wieloma królikami, gdyż chciałbym zacząć od wysokiego A. Tak, aby np. gramofon nie stał się za chwilę wąskim gardłem.

Na chwilę obecną sztywno trzymam się wkładki: Ortofon Quintet Black, co do której nikt nie zgłosił lepszej propozycji.

Na początku chciałbym kupić docelowy gramofon z docelową wkładką, a później uzupełnić tor o docelowy pre no i kable.

całkowicie się zgadzam. Tylko ja muszę od czegoś zacząć. Nie mam nawet kawałka toru analogowego. Ganiam za wieloma królikami, gdyż chciałbym zacząć od wysokiego A. Tak, aby np. gramofon nie stał się za chwilę wąskim gardłem.

Na chwilę obecną sztywno trzymam się wkładki: Ortofon Quintet Black, co do której nikt nie zgłosił lepszej propozycji.

Na początku chciałbym kupić docelowy gramofon z docelową wkładką, a później uzupełnić tor o docelowy pre no i kable.

Ale pisałem , król Julian też z Wrocka to się zgadajcie . To że go nie lubię to nie znaczy że macie się nie spotkać i nie posłuchać analogu .

Bez własnych doswiadczeń to ciężki będzie początek .

króliki mają ubaw :D

Można opisywać ramię z puntu widzenia mechaniki hydrodynamiki i czegoś tam jeszcze , ale jak inni piszą że tłumi to chyba tłumi , choć u mnie wtl-u nie zauważyłem tego zjawiska.

Kurcze, jak już wchodzisz w temat gramofonu ok 7-8k to uważam, że trochę żal byłoby nie zaatakować 12 calowego ramienia.

Ten Audio Linear to niezły gramiak, ale cena z kosmosu. Do 3,5k można byłoby pomyśleć.

Ten sprzedawca ma też Luxmana 131 ze SME9 II unimproved... tyle że za 10k, a warte to jest z 6-7 i wówczas to super opcja.

Tą Operę kilka razy już oglądałem i wracałem do niej bo ciekawi mnie jej unipivotowe ramię, miałem się zdzwonić z właścicielem i sprawdzić, czy gdzieś blisko nie mieszka żeby posuchać... Co do wkładki - nie wiem, czy Ortofon Quintet Black to idealna wkładka jako pierwsza - MC są dość delikatne i jak ułamiesz igłę to nie wymienisz... ja mimo wszystko najpier osłuchałbym sie i opraktykował z MM (które generalnie grają raczej mięsiście) i dopiero później decydował się na upgrade. Osobiście złamałem AT OC9 (ok 2k nowa) mimo że to był mój chyba 3-4 gramofon, ale gdybym miał ją jako pierwszą to złamałbym ją pewnie kilka razy jakimś nieopatrznym ruchem - miej to też na uwadze ;)

w sumie to ma to być gramofon na początek , czy koniec ? Bo już dobrze namieszane jest .

operera czy , wtl to mocno specyficzne ramiona , nie wszystko na nich gra tak jak na normalnych ramionach , a wymiana wkładki jest stosunkowo trudna.

druga sprawa po jaki grzyb kupować drogi gramofon do mm-ki ? To może od at95 zaczniemy.

przestańcie motać

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.