Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo kwota do 4000 zł.

skorpionmce

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby kierowac sie tylko brzmieniem a nie patrzec na wyjscie sluchawkowe, wbudowany DAC itp. (co jednak sie przydaje) to z tych co Rucia wrzucila wybralbym Dayensa. No ale jest 17cm na basie w Dynkach M20 wiec do 15m2 wstawilbym Emit 10 i Ampino. To taki tylko moj wybor oczywiscie. Do tego jakis DAC bez ocieplania i gotowe.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Xindak'a i Arcam'a nigdy nie słuchałem, nie mam za bardzo też gdzie posłuchać.

Gdybyś Rucia, lub inny użytkownik scharakteryzował je był bym bardzo wdzięczny.

Ogólnie nie spieszy mi się mocno, więc poszukuję dalej na spokojnie.

Jeśli chodzi o marantz'a cały czas się do niego przymierzam, tylko zastanawiam się czy warto barć nowy pm 6006 czy trochę dołożyć i polować na używany z seri pm 7 lub nawet pm 8. Nie wiem czy warto dopłacać, nie dość że używka to droższa.

Co powiecie np. o Yamaha AS 701 ?

Układ mieszkania trochę się zmieni, więc w rachubę wchodzą jak najbardziej kolumny stojące.

Tannoy revolution dc4t ?

Tannoy revolution r 3

Audio Monitor mr 6

Stereo Rubicon RP36F

Monitor Audio Silver RS6

Monitor Audio Silver 5i

Wharfedale Pacific Evolution - 30

Focal Chorus 705

Jeszcze chciałem się zapytać o takie wzmacniacze:

Exposure 1010

Arcam FMJ A 19

Advance Acoustic xi 75

Jaką mają charakterystykę dźwięku, jak grają ?

Warto na nich zbudować system ?

Pozdrawiam

Jeszcze chciałem się zapytać o takie wzmacniacze:

Exposure 1010

Arcam FMJ A 19

Advance Acoustic xi 75

Jaką mają charakterystykę dźwięku, jak grają ?

Warto na nich zbudować system ?

Pozdrawiam

Exposure 1010 góra nie ostra ale jest dużo średnica bardzo dobra ale lampa ,bas nie jest to młot .W sumie gra fajnie i się nie grzeje.Ja po odsłuchu nada Marantza i jakiegoś Onkyo wybrałem Exposure . Mógłby mieć tylko większą moc
  • Moderatorzy

Proponuje zerknąć na wnętrze exposure i np marantza

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Zdecydowanie warto wyzszego marantza, dla mnie dopiero pm8005 gra, bo ta seria 7xxx bardzo lichutka, serii 6xxx nawet nie słuchałem i nie zamierzam :)

Mimo braku daca 8005 byl o 1000 zl droższy niz 7005. ..to o czyms tez świadczy

Patrząc po tym co jest zamieszczone w necie, exposure w porównaniu do marantza strasznie ubogo wygląda.

W dobrym stanie, używka pm 8005 do jakiej kwoty warto ?

Czy warto celować w starsze wersje z serii 8xxx - często są już pełnoletnie lub dziadki :)

Ewentualnie jakaś alternatywa, Yamaha, Denon ?

Gdyby padło na marantza pm 8xxx - pewnie tak będzie bo słuchałem marantz'a i leży mi ten dźwięk, jakie kolumny lub monitory proponuje szanowne grono ?

Zobacz w środku Angielskie wzmacniacze a Japońskie .Ja po odsłuchu Marantza 6005 i Nada 356 bez namysłu wybrałem Exposure 1010.Tylko odsłuch z kolumnami

No tak, w porownaniu z pm6005 prawie wszystko gra lepiej :)

Nie bój się uzywek to prawie nowe klocki, co to jest 2-3 latka dla wzmacniacza...nawet jak gral od rana do wieczora to tym lepiej dla elektroniki.

Odpowiednikiem cenowym Marantza pm8005 u Denona jest pma-1520ae. Pewnie kwestia gustu, ale Marantz ma chyba bardziej wyrownane pozytywne opinie.

Zobacz po ile schodziły używki na Allegro to sie dowiesz ile warto dać :)

Oo to odpada, jeszcze kilku letni tak, ale staruszek, nie, może jakiś pasjonat co się zna na sprzęcie może by wybrał odpowiedni, ale jako laik wole nie ryzykować..

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zadzwoń może jeszcze aktualne

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

A ile masz kasy na wzmak? I jaki ma byc kolor ?

Maksymalnie to 2 tys. za piecyk.

Ale im taniej tym lepiej :)

Ukryta Zawartość

zadzwoń może jeszcze aktualne

Dzięki spróbuje się skontaktować

Ukryta Zawartość

Do autora tematu pytanie - chcesz cos kupic na zasadzie - co mi polecicie to kupie takie uzywki w ciemno czy moze znasz brzmienke Dynek, Marantzow, Denonow, Cyrusow itd.? No i jaki budzet na kazdy klamot?

Zobacz, zostalo juz wymienione chyba 80% najpopularniejszych marek klamotow na rynku a mam wrazenie, ze zadnegi nigdy nie slyszales a i budzet tez chyba sporo wiekszy jak te 4kzl. Padaja propozycje skrajnie inaczej grajacych i kosztujacych zabawek i jak nie sprecyzujesz dokladniej jakie brzmienia znasz i ktore Ci sie podoba to dalej bedziesz mial takie nic nie dajace Ci wpisy. Moze zostan przy np Dynaudio emit m 20 ( spokojnie ogarna 20m2) i na dobraniu do nich jakiegos wzmaka? Tak bedzie Ci i polecajacym latwiej cos Ci podpowiedziec/naprowadzic.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Do autora tematu pytanie - chcesz cos kupic na zasadzie - co mi polecicie to kupie takie uzywki w ciemno czy moze znasz brzmienke Dynek, Marantzow, Denonow, Cyrusow itd.? No i jaki budzet na kazdy klamot?

Zobacz, zostalo juz wymienione chyba 80% najpopularniejszych marek klamotow na rynku a mam wrazenie, ze zadnegi nigdy nie slyszales a i budzet tez chyba sporo wiekszy jak te 4kzl. Padaja propozycje skrajnie inaczej grajacych i kosztujacych zabawek i jak nie sprecyzujesz dokladniej jakie brzmienia znasz i ktore Ci sie podoba to dalej bedziesz mial takie nic nie dajace Ci wpisy. Moze zostan przy np Dynaudio emit m 20 ( spokojnie ogarna 20m2) i na dobraniu do nich jakiegos wzmaka? Tak bedzie Ci i polecajacym latwiej cos Ci podpowiedziec/naprowadzic.

Budżetu nie mam większego niż 4 k zł. nad czym ubolewam. Z większością sprzętu nie jestem osłuchany, jedynie co słuchałem to marantz pm 6006 z dali zensor 3 i dynaudio emit 20, yamaha as 501 z magnatami, stary technics którego prawie zajechałem na śmierć, i kilka starych lampowców, czy sprzętu typu radmor diora itp. ale tutaj nie ma co porównywać - wszystkie są bardzo stare, mają grubo po 40 i więcej lat.

Jeśli chodzi o nowe konstrukcje, mam wrażenie że jak do tej pory wszystko co przesłuchałem w kwocie ok 3 k. to brzmiało porównywalnie, czyli poprawnie ale, ale czegoś brakowało. Ciężko każdy sprzęt przesłuchać, nie da się.

Jak podkreśliłem wcześniej, nie spieszy mi się z kupnem, zbieram rady, opinie, a przed kupnem i tak przesłucham, ale przynajmniej chcę chociaż w przybliżeniu obrać drogę, kierunek.

Wiem jakiego dźwięku oszukuję, określiłem w pierwszym poście, chyba że go źle scharakteryzowałem jako laik.

Jeśli naprawdę szukasz wyjątkowego i wyrafinowanego brzmienia, czy to kolumn, czy wzmacniacza po zakupie którego będziesz pewien, że był to właściwy wybór na lata to jest moim zdaniem okazja nabyć właśnie taką perełkę.

Konstrukcja dual mono:

Ukryta Zawartość

Napiszę krótko - będąc w Twojej sytuacji, dałbym sobie spokój z Marantzami, Denonami, czy Yamahami itp. itd. tylko dzwonił do właściciela tego Baltlaba i go zaklepał ;)

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• Moderatorzy

Jeśli naprawdę szukasz wyjątkowego i wyrafinowanego brzmienia, czy to kolumn, czy wzmacniacza po zakupie którego będziesz pewien, że był to właściwy wybór na lata to jest moim zdaniem okazja nabyć właśnie taką perełkę.

Kocurro ubiegł mnie :) właśnie miałam wkleić ten link do aukcji

Mam nadzieję, że autor tematu głęboko się zastanowi nad nim :)

Rucia1 co sądzisz o tych Chario?

Ukryta Zawartość

Według mnie ten Baltlab + te Chario = koniec tematu ;)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Baltlab nowy Epoca 3 kosztuje 5 tys, moze daloby sie troche zjechać. ...a tu wersja 1 za 1500-2000 to taka super okazja? :)

A co do kolumn podstawkowych to Dali Grand Coupe gdzies były za jakies 2,5 tys...nie pewniejsze od tych ? :)

I Sonus Faber Concerto za 3 tys...moze do utargowania cos...

• Moderatorzy

Rucia1 co sądzisz o tych Chario?

Mogę je ocenić tylko po wyglądzie , nie miałam okazji słuchać tego modelu. Jeśli grają tak jak wyglądają to zestaw bajka.

@Costa brava w tym hobby na odpowiednich pułapach płaci się za pewną klasę dźwięku, który albo się broni i pozostaje w "otoczeniu", albo taki, który szybko zapominamy w efekcie czego szukając dalej tego pierwszego ;)

@Rucia również nie miałem okazji słyszeć Chario, ale Baltlaba już tak i również sądzę, że zestaw byłby bajka.

• Moderatorzy

a tu wersja 1 za 1500-2000

cena na pewno jest do negocjacji

• 2 miesiące później...

Witam, niestety zakup sprzętu musiałem odłożyć w czasie, priorytety się zmieniły, założenie również.

Obecnie sytuacja wygląda następująco:

- źródłem będzie PC, w dalekiej przyszłości laptop, muzyka to gł. spotify, deezer, yt, pliki z dysku twardego

- chcę zakupić monitory (kolumny odpadają - brak miejsca) + wzmacniacz lub urządzenie wielofunkcyjne amplituner ?

- dac, lub coś innego, myślałem nad jakimś strumieniowcem np. yamaha wxa 10, google chromecast czy malinka

Zależy mi na jak najbardziej funkcjonalnym zestawie, zajmującym stosunkowo mało miejsca, jeśli chodzi o dac lub strumieniowiec, fajnie gdyy był niezależny od zewnętrznego wsparcia żeby uniknąć sytuacji że dany producent przestaje aktualizować oprogramowanie i brak wsparcia.

Czy jest możliwość np. korzystania z ww zestawu bez włączania komputera ? chodzi mi o to, że czasem chciał bym włączyć muzykę ale bez udziału pc, powiedzmy że włączenie samego routera żeby udostępnić sieć wifi ?

Co do monitorów, to mam na oku Dali zensor 3, elac debut b6 lub dynaudio emit 20 (chociaż te raczej odpadają, podobno potrzebują dużo miejsca żeby mogły odpowiednio zbudować scenę)

Jeśli chodzi o piecyk oraz dac/stremer czy coś innego proszę o propozycję.

Kwota całość maks 3500 pln górna nieprzekraczalna granica, biorę pod uwagę używany sprzęt.

Gdyby ktoś z forumowiczów chciał pomóc, z góry bardzo dziękuję :)

NAD C326 BEE do tego DAC Magic 100 za kolumny coś ciepłego fajnie zgrywa się z NAD np Heco Aurora 300 do DAC wejdziesz kablem A-B z komputera. Na drugie primo pliki z sieci odtworzysz poprzez komputer. Podczas włączonego Spotify na PC możesz sterować nim z telefonu.

Druga opcja to Dali Zensor 3 plus Marantz PM6006 i Yamaha WXAD-10. Spotify możesz sterować z komputera. Pliki z sieci odtworzy Yamaha. Pełne sterowanie z telefonu :)

Pozdrawiam.

Yamaha wxad-10 ciekawe urządzenie, na chłopski rozum:

- czyli dzięki niemu będzie możliwość odtwarzania muzyki bez włączenia pc ?, łączyć z routerem poprzez kabel ?

- a czy nie lepiej by było do kompletu dokupić wzmacniacz z yamahy ?

- a nie lepszym wyborem będzie np. wxa - 50 ?

Jesli zrodlem ma byc PCet/Notebook/Tablet/Smartphone to wybral bym wzmacniacz z zabudowanym DAC (podlanczanym przez USB) i odbiornikiem WiFi (Apple AirPlay) oraz BT (optymalnie z BT Apt-X).

Wtedy nie potrzebujesz zadnych dodatkowych przetwornikow DAC.

Przykladem takiego wzmacniacza jest NAD D 3020.

Im mniej skrzynek kupisz, tym lepszej klasy te pojedyncze skrzynki.

Do tego stosunkowo DUZE (!!!) zestawy glosnikowe (nawet do malych pomieszczen) o WYSOKIEJ SPRAWNOSCI.

Pamietaj ze glosniki razem z akustyka pomieszczenia i ustawieniem glosnikow w 80% decyduja o charakterze/jakosci brzmienia. Pozostale 20% to zrodlo i wzmacniacz. Wplyw kabelkow, kolcow i innych gadzetow to "pic na wode" :-)

Jesli sie znasz na odtwarzaniu muzyki z PC-eta/Notebooka, to powinienes sie zainteresowac optymalizacja dzwieku programami typu DSP/DRC lecacymi w tle na PC-cie albo Notebooku. Programy takie sa po czesci darmowe (patrz REW, Equalizer APO), po czesci kosztowne (patrz Dirac Live, Acourate, Audiolense,...), funkcjonuja znakomicie i wprowadzaja wieksza poprawe dzwieku niz wszystkie kabelki, wzmacniacze, itd. razem wziete ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.