Skocz do zawartości
IGNORED

Monitorki do 1kzł

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że ten temat był już wałkowany 100 razy ale jeszcze raz go poruszę. Szukam jakichś znośnych monitorków na dobry początek. Generalnie słucham ciężkiej i dynamicznej muzyki choć nie gardzę też spokojniejszą muzyką - od czasu do czasu. Chciałbym aby kolumienki posiadały dobry bas - nie rozlazły ale raczej zwarty i szybki, czyste wysokie.

Kolumnienki nie muszą być nowe. Czym warto się zainteresować - tannoyami m2 lub mx2, jamo 180, jakiś tani paradigm, a może używane b&w np. 302 czy 303?

Wzmacniacz na razie jest w planach, cedek to DCD-735.

https://www.audiostereo.pl/topic/1402-monitorki-do-1kz%C5%82/

Za 1000 zł kupisz używane B&W 601 lub 602, dużo lepsze niż serii 300. Z tym że one nie będą dobrze grały z tanim japońskim wzmacniaczem, potrzebny jakiś NAD lub Rotel.

ja polecam tannoyki m2 - dobrze im z membran patrzy

ale na powaznie graja niezle ale posluchac trzeba koniecznie

dodatkowo na ich korzysc przemawia fakt ze zostaly wyklete prze hifi i muzyke

za obnizki cenowe tannoya i zniknely z tabelek:-)

jamo 180 mialem pare lat

potem staly sie podstawkami do tannoyek M1 a wkonc u je opchnalem

zle nie byly ale poza basem to byly od M1 gorsze pod kazdym wzgledem

jak duzy masz pokoj? w malym 180 beda dudnic troche

Gość homer_1

(Konto usunięte)

polecam używane JPW serii ML - mam ML610 (najwyższy model stendowy) - rewelacyjna kultura dżwięku i stereofonia, super średnica a basior porównywalny do dobrych podłogowych zestawów ten bas najbardziej mnie zaskoczył bo porównywałem z podłogowcami ML 810 - gdzie bas był o wiele szczyplejszy (zastosowano te same głośniki co w ML 610 - a dżwięk o klasę gorszy)

opinie o tańszych ML 510 przeczytasz w www.hifi.pl

tanojki się nie umywają - ma je teść - no i cześć - dla niego obejdzie

- ale przy większym wzmocnieniu tanoye korkują się niemiłosiernie.

jedyną wadą którą zauważyłem w serii JPW ML jest to że muzyka poważna jest trochę zmatowiona.

obecnie po wielu odsłuchach - żeby podnieść sobie znacząco poprzeczkę - muszę się rozglądać za Dynaudio (może też Esa Ostinato) bo reszta kolumn do 2 klz gra

porównywalnie a często gorzej od moich ML 610

Gość homer_1

(Konto usunięte)

poparciem prawdziwości powyższych wywodów niech będzie to, że na razie wcale nie zamierzam się pozbywać JPW ML610 - i nie znajdziesz moich kolumn w ogłoszeniach sprzedaży

Nie mogę się zgodzić do końca z opinią o JPW. Uważam że są to niezłe kolumny. Rzetelne solidne brzmienie, bardzo poważne z dobrym basem. Uważam jednak, że grają bez polotu, przestrzeń jest średnia - zdecydowanie je słychać.

Gość homer_1

(Konto usunięte)

drogi Smogu

tak jest - tyle że niesłuchałeś ML 610 które zdecydowanie odstają brzmieniem od innych modeli tej serii - szczególnie podłogowych

ja miałem możliwość porównania bezpośreniego - co ciekawe popartego zbieżną recenzją w hi fi i muzyce - a ML 510 też podobno b. dobre

Jeszcze jedno - czy paradigm titan ma bas refleks z przodu czy z tyło - bo nie mogę znaleźć info na ten temat ;| a w dodatku zdaje się że maskownica jest niezdejmowalna :S

Titana nie sluchalem sam, ale kolega-audiofil ktorego znam od lat i ufam jego opiniom - kiedys sluchal ich gdzies w jakims sklepie w Wwie prawie 2h i nie mogl wyjsc z podziwu jak tak male kolumny generuja taki dzwiek.

tak wiec ja nie wiem gdzie maja wentyl... przypuszczam ze jak wiekszosc malych kolumn - z tylu

Mialem te JPW ML 610 i to bardzo dobre monitory byly. Pierwszy model 610 bez symbolu "i" -podobno lepszy. Moje obecne JMLaby 3 x drozsze maja mniej potezny bas :-) Wzorcowa stereofonia w tej cenie; jedyne, co moglbym im zarzucic, to pewne zmatowienie srednich tonow, troche za malo czytelnosci, jakby za lekkim kocem. No ale w tej cenie to rewelacja. Uzywane powinny byc gdzies za ok. 600 zl

Co tu dużo ukrywać... JPW ma właściwie dwa dobre i godne uwagi modele: 610 i 910. Reszta jest powiedzmy taka sobie... żeby nie powiedziec....;-) Osobiście mająć wybór pomiędzy 610 i Tannoy m2, wybrałbym te drugie.... miałem dość czasu (ok 3 lat) aby posłuchać jednych i drugich...... zanim jeszcze nie zwolniłem sie z pracy..... pozdrawiam!

Gość homer

(Konto usunięte)

Toszku - będę walczył do końca;-))

zgadzam się ML610 i 910 (modele porzednie bez"i") to jedne z najlepszych kolumn JPW w tym kręgu cenowym - z pewną przewagą 610

dodatkowo kupiłem je za 600zł jako nowe (z wyprzedaży) zakup w tej cenie czyni mnie "złodziejem dobrego dżwięku"

jak pisałem poprzednio mam obecnie możliwość porównania łeb w łeb ML 610 i Tannoy M2 - oprócz zdecydowanie lepszej konstrukcji samej skrzynki ML610 (również wizualnie na plus) jak pisałęm dynamika i bas na Tanoyach jest ograniczona wielkościa samej skrzynki oraz głośnika średioniskotonowego

Tanoye po prostu się korkują - chyba że słuchasz cały czas na średnim poziomie głośności - wówczas bas i reszta jest o.k.

M2 nie są w stanie odpowiednio nagłośnić pokoju ok.22m2 czego nie można powiedzieć o ML610 które daja możliwość posłuchania głębszego oddechu membran bez specjalnych ograniczeń

Do Marcina - dzięki za Twój wpis - utwierdziłem się w przekonaniu że nie jestem głuchy

Do pozostałych forumowiczów - przepraszam za takie elaboraty na temat ML 610 - godne może lepszej sprawy - ale być może ktoś z Was będzie kiedyś stał przed wyborem kupna używanych i myślę że warto wtedy naprawdę zastanowić się nad tymi kolumnami

Ja gorąco polecam - coś co jest stendową konstrukcją i łączy w sobie dźwięk dobrego monitora z brzmieniem kolumn podłogowych - tylko z oferatami krucho - na ebayu w anglii widuję czasem...

Z tego co wiem można za 1000 dostac paridgmy z serii monitror, np. duzy monitor3. One maja bass reflex z przodu. rozejrzyj sie bo mysle ze warto

Ja mam studio20 i jestem bardzo zadowolony.

Gdzie???

W przyszłym tygodniu będę przejazdem w Wawie - może tam bym mógł się rozejrzeć, pytanie tylko gdzie bo miasta nie znam :|

Ewentualnie gdzieś w woj. śląskim

Gość smog -> josef

(Konto usunięte)

Chodziło mi o to, że widywałem używane w tej cenie. Chociaż prawdą jest, że coraz więcej wyprzedaży można trafić w sklepach, tylko nikt ich specjalnie nie reklamuje. Rozejrzyj się po ogłoszeniach. Wydaje mi się, że kupując używane kolumny dużo nie ryzykujesz. A można dostać coś znacznie lepszej jakości. Ja np. za studio20 dałem 1500zł.

Gość smog -> Josef

(Konto usunięte)

Mam dla Ciebie jeszcze jedną radę. Weź spis dystrybutorów np. z www.hifi.pl

Podzwon po sklepach i pytaj sie czy nie maja kolumn na wyprzedazy. Czasami, ale rzadko można wyczaić cos przecenionego o nawet 50%.

• Pokaż nowe odpowiedzi