Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Tannoy M5 - jaki?

hendryx

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Potrzebuję porady w kwestii zakupu wzmacniacza do kolumn Tannoy Mercury M5.

Budżet ok. 1,5 k zł, raczej używka. Muza z vinyla to 70% więc raczej z preamperm gramofonowym.

Muzyka rózna, głównie jazz i akustyczna, brzmienie raczej po ciepłej stronie potrzebne.

Wstępne wybory to denon 1500 i marantz 8200.

https://www.audiostereo.pl/topic/140257-wzmacniacz-do-tannoy-m5-jaki/

Ciepłe masz kolumny, wzmak nie powinien byc za bardzo...Mialem je z Denonem 1500 podobnie jak M4. Jest ok.W tym budzecie kupisz pma-1500ae.

Marantz pm8200 to nizsza półka i starszy. Zresztą pm8200 jest chyba gorszy nawet od pm8000.

..takie były moje przypuszczenia co do typów.. choć wydawało mi się że marantz może wnieść nieco więcej "finezji" w granie - w budżecie zmieściłyby się z nowszej serii np. 7003 ale niestety trudno go będzie wyrwać na posłuchanie i na razie denek 1500 jest mocnym faworytem - moim też bo już go miałem okazję słuchać na tych kolumnach..

poszukaj PMA 760 a marzeniem była by 790 mają świetne pre gramofone warto

nie dopisałem tego ale raczej niezbędny jest pilot (stary już jestem) a te modele chyba nie mają jeszcze, chociaż jeśli się nadarzy okazja to chętnie sprawdzę bo pilot to drugorzędna sprawa..

nie znam tannoy'ów ale większość mówi że mają dość powolny niewyrazisty bas , linn classic znowu bas raczej ma ''puszysty'' choć kontroli nie brakuje może być za dużo dobrego , ciepłe granie linna tu zgoda , do muzyki akustycznej ,jazzu może być za mało ''dzwięczności'' choć może ktoś to słyszeć zupełnie innaczej , cedek w linnie bardzo fajny on głównie odpowiada za takie granie , lepszy od CA c640

żeby nie było zbędnych pytań , linn classik stoi na półce

Plan jest teraz taki aby to odpalić z jakimś marantzem 6005,6006 a nawet w tej kwocie widzę na alle.. 7003 by się łapał i zobaczymy jak to będzie grało...

większość mówi że mają dość powolny niewyrazisty bas

no i chyba w tych modelach tak jest tzn. mój obecny denek 425 zupełnie nie ogarnia tego dołu i wychodzi z tego bardzo dynamiczne granie poprzez podbite wyższe zakresy niskich, natomiast przy denonie 1500 ten dół jest już całkiem inny, dosyć nisko schodzi i jest całkiem miło..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.