Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon Audio Diamond 25 - jaki wzmacniacz do 3,5 k ?

czesiek85

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Mam wrażenie iż kwestia poluzowanego basu w diamond 25 jest przez większość osób mocno przesadzona i daje zły obraz tych kolumn. One zagrają taki dźwięk jaki poda tor źródło + wzmacniacz. Diamondy mają bardzo konkurencyjną cenę i często łączone są ze sprzętem z niższej półki cenowej. Po zmianie na Hegla H100 +HD20 bas uległ największej pozytywnej zmianie. Jest szybki , energiczny i dobrze kontrolowany. Do tego pojawiły się jego obszary i przedziały których wcześniej nie słyszałem. Każda nuta z kontrabasu czy gitary basowej jest zróżnicowana , ale gdy trzeba zatrząść nieco podłogą to i taki efekt też jest. W tych przedziałach potrafią pokazać dużo więcej i mocniej niż konkurencja i są niesamowite - jak z tak małych głośników udało się takie dźwięki wydobyć. Przy tym pozostają rozdzielcze i delikatne na wyższych zakresach. Wystarczy zapewnić im odpowiedni tor a pokażą co potrafią- tyle że to musi nieco więcej kosztować.

Ale naim ma dość dużo basu więc nie dziwię się że są takie spostrzeżenia. Do tego atakuje często też wyższy i może być czasami nie przyjemnie.

?👈

W tych przedziałach potrafią pokazać dużo więcej i mocniej niż konkurencja i są niesamowite - jak z tak małych głośników udało się takie dźwięki wydobyć

Wolałbym żeby tego basu było czasami mniej, np. popu z większą ilością basu w 20m2 nie da się na tych kolumnach słuchać głośno pomimo że mam lekko przytkane porty BR. Jakiegoś poluzowania nie obserwuję.

Podobnie miałem z Yamahą. Od czasu Hegla nie obserwuję już tego zjawiska. Da się słuchać bardzo głośno, czasem to aż się boję o to by głośników nie przegrzać..

ps. choć może to jest bardziej kwestia jakości dołu niż jego ilości. gdy jest dobry to i ilość nie przeszkadza.

Istotny jest stosunek długości x:y:z na to jakie mody będą w pomieszczeniu powstawać a nie sama wysokość.Literatura podaje optymalne proporcje jak i najgorsze.

Ale naim ma dość dużo basu więc nie dziwię się że są takie spostrzeżenia. Do tego atakuje często też wyższy i może być czasami nie przyjemnie.

Jakie spostrzeżenia? Przecież napisałem wyraźnie , że z Naim 5si niskie tony są super kontrolowane i w żadnym wypadku nie poluzowane.

Bardzo proszę uważnie czytać.

To tego zjawiska w H100 nie ma. Pojawia się tam gdzie powinien i bez przesady. Czysto i energicznie. Zapas mocy (220 W/4 ohmy robi swoje :) ).

Czyli tak samo jak z Naim 5si. Ma mniejszą moc oczywiście, ale niskie tony prowadzi bardzo ładnie.

Natomiast z nieodpowiednim wzmacniaczem Pylon Diamond 25 może niskie tony mieć jak najbardziej poluzowane, dlatego trzeba uważnie dobierać do nich wzmacniacz. Co najlepsze w Pylon Diamond 28 tego zjawiska nie zauważyłem tak bardzo. Ale to dosyć inne granie.

Jakie spostrzeżenia? Przecież napisałem wyraźnie , że z Naim 5si niskie tony są super kontrolowane i w żadnym wypadku nie poluzowane.

Bardzo proszę uważnie czytać.

Czyli tak samo jak z Naim 5si. Ma mniejszą moc oczywiście, ale niskie tony prowadzi bardzo ładnie.

Ale basu jest dużo i tyle.

?👈

Wolałbym żeby tego basu było czasami mniej, np. popu z większą ilością basu w 20m2 nie da się na tych kolumnach słuchać głośno pomimo że mam lekko przytkane porty BR. Jakiegoś poluzowania nie obserwuję.

jaki masz wzmacniacz ?

Cześć. Polecam posłuchać innego wzmacniacza, o większej mocy i wydajności na niskiej impedancji kolumn. Do tego pytanie o kable którym są połączone diamondy ze wzmacniaczem - opisywałem na forum moje testy i spostrzeżenia w temacie. Diamondy zagrają tak jak je poda cały tor przed. Na nich słychać już zmianę każdego elementu przed.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.