Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Ale - byłem tym pierwszym , który to głośno powiedział . Podobnie , jak w sławetnym długachnym wątku "kulturalnym" . Zostałem wywalony jeszcze w zimie. Bo od razu wiedziałem , co w trawie piszczy.

Melduje sie wsród zbanowanych:-) Ta mizeria moralna zbanował mnie za wykazanie, że accu i disko to ta sama osoba. Znów zbudował sobie wątek do lansowania własnej próżności wspomagany przez własnych klakierów.

Szkoda chłopaka, skończy na terapii od uzależnień:-(

Ja tu widzę tylko powód do wielkiej radości:) Ma swój własny świat, swoich ludzi i niech tak zostanie!

Ale - byłem tym pierwszym , który to głośno powiedział . Podobnie , jak w sławetnym długachnym wątku "kulturalnym" . Zostałem wywalony jeszcze w zimie. Bo od razu wiedziałem , co w trawie piszczy.

Niepotrzebnie potem przepraszałeś bo prawdę rzekłeś...

Osmieliłem się podzielić nasze forum na 2 grupy

1- zwolennicy Cd

2- zwolennicy vinyli i gęstej cyfry będącej w stanie zagrać analogowo jak cyfra

Mam apel do młodych, mniemam jeszcze otwartych na zmiany ludzi z punktu 1:

panowie nie lękajcie się cyfrowych nagrań. jeśli nie jest to metaliczne i bezdźwięczne nagranie na 16 bitowej płycie CD to naprawdę może zagrać wybitnie. Przeciez nawet współczesne swietne wydania vinyli powstają przy współudziale techniki cyfrowej, a nawet często wprost z zapisu DSD (SACD). Chodzi tylko o to by unikac kaleczenia uszu 16 bitami i tyle i aż tyle. Posłuchajcie dobrych nagrań na odtwarzaczach posiadających dekodery HDCD, oryginalnie nagranych Direct Cut SACD czy po prostu dobrych gęstych plików a zobaczycie, że jak napisał kiedyś, jeśli mnie pamięc nie myli Sz. P. Stryjecki z chwilą pojawienia się w domowej płytoteca gęstego nagrania nie można już normalnie sięgnąć po zwykłą płytę CD. Nie oszukujmy się, CD powstały z myślą o jamnikach i do odtwarzania na jamnikach.

"Dlaczego winyl nie brzmi lepiej od CD?"

Źle sformułowane pytanie! Powinno być - "komu winyl nie brzmi lepiej niż CD?", ale to accurat wiemy:)))

Osmieliłem się podzielić nasze forum na 2 grupy

Z takim podziałem, to byłabym ostrożna. Jest zbyt uproszczone.

Ja jestem zwolenniczką dobrej muzyki w pierwszej kolejności. Im lepsza jakość, to tym lepiej - sprawa oczywista. Jest wiele kapel, które grają świetną muzykę, ale do "audiofilskich" nigdy bym ich nie zaliczyła. Mimo to słucham ich...

Lubię i CD i winyle. Oba nośniki mogą brzmieć fantastycznie i ich słuchanie może dostarczać wiele przyjemności. W obu wypadkach są to nieco inne doznania. Nie przepadam za plikami ze względu na brak "fizycznych" aspektów oraz ograniczonej liczby albumów, które są dostępne w tej formie. Wystarcza mi jakość dobrze zrealizowanych płyt CD/winyl.

Konsman, to chyba jasne, że nikt nie chce 16 bitów na winylu i takie płyty omijamy szerokim łukiem, ganiąc nieuczciwych producentów.Dziwne bo przecież nie powinno się odczuć różnicy na tak degradującym brzmienie nośniku jakim jest LP:)))

Gość LeClerc

(Konto usunięte)

Powinno być - "komu winyl nie brzmi lepiej niż CD?",

lub, jak to pisał Hemingway, Komu bije... ? czy też Stary człowiek i (czy jeszcze) może...?

Cieszy takie spokojne i "muzyczne" podejście.

Problem w tym że w studiach nagraniowych firmy trzymają miliony swietnie nagranego materiału którego nie znamy. nagle pojawia się "Love" The beatles i sami żyjący muzycy oznajmiają że te wszystkie pierwsze wydania to nie to co oni słyszeli kiedy sami nagrywali w studio. Teraz ich nagrania pojawiły się na DVDAUDIO i vinylach i dopiero teraz możemy usłyszeń ich prawdziwe głosy i dźwięk gitar. króre wydanie więc mam kupic jako meloman- pierwsze za 1000zł czy najnowsze za 90zł ? To samo dotyczy wersji cyfrowych. próbowałaś posłuchać The Beatles z CD ? Koszmar. A posłuchaj z DVDAUDIO na dobrym sprzęcie- kapcie spadają. Nie problem więc w cyfrze tylko w CD. im prędzej płyty CD znikną z rynku tym prędzej doczekamy się masowego wydawania w postaci płyt SACD/ DVDAUDIO, Blu Ray Pure Audio czy najlepiej plików Studio Master prawdziwego 100% jakości materiału ze studia, a nie 5 wody po kisielu jaka sa płyty CD. I tu bez żadnej złośliwości, po prostu jest rok 2013, sąsiedzi słuchają koncertów z kosmiczna jakością DTS HD Master Audio na potężnych końcówkach mocy i super zestawach 7.1 a ja mam słuchać w 16 bitach ? Kupując płytę CD nie otrzymujesz oryginału ze studia i tyle, a bulisz podobno za oryginał. Natomiast płyta vinylowa jest faktycznym oryginałem, jak kupuje płytę DMM to wiem że ktoś się nad tym napracował

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt na którym zapisywali Beatlesi nie wyciągał więcej (w przeliczeniu) niż 10 bitów, pierwsze płyty chyba z 8.Stąd prosty wniosek,że 16 bitowe CD to aż nadto by prawidłowo odtworzyć te nagrania.Nie słyszałeś o tym?:)))) Po co więc SACD czy DVD-Audio? Oczywiście żartuję...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A ja właśnie rozpoczynam weekend z kolejną, nową partią japońskich wydań jazzu i aż mi po ciężkim tygodniu lepiej na duszy się zrobiło :)

Nie oszukujmy się, CD powstały z myślą o jamnikach i do odtwarzania na jamnikach.

No cóż - winyl powstał do odtwarzania na korbowym patefonie z tubą.:)

A jeśli chodzi o jamniki, to nie CD powstał z myślą o jamnikach, tylko mastering niektórych gatunków muzycznych jest przeprowadzany z myślą o poprawnym odtwarzaniu CD na jamniku. A to nie deprecjonuje wartości formatu CD jako takiego.

Miałem okazję poznać sposób pracy jednego z bardziej znanych realizatorów dźwięku. Obrabiał dźwięk w studio, zgrywał na płytę, w drodze do domu odsłuchiwał w samochodzie, później w domu na jamniku lub miniwieży. I tak codziennie, aż do skutku.

A ja właśnie rozpoczynam weekend z kolejną, nową partią japońskich wydań jazzu i aż mi po ciężkim tygodniu lepiej na duszy się zrobiło :)

To u mnie jest podobnie.10 płyt do umycia i na talerz:)

Gość LeClerc

(Konto usunięte)

przęt na którym zapisywali Beatlesi nie wyciągał więcej (w przeliczeniu) niż 10 bitów

mam The Beatles Stereo Box Set i powiem szczerze, że mi to wali - wręcz mam nadzieje, że starano sie oddać to co tam się wtedy w studio działo :)

mam The Beatles Stereo Box Set i powiem szczerze, że mi to wali - wręcz mam nadzieje, że starano sie oddać to co tam się wtedy w studio działo :)

W tym jesteśmy zgodni...

<br /> nagle pojawia się "Love" The beatles i sami żyjący muzycy oznajmiają że te wszystkie pierwsze wydania to nie to co oni słyszeli kiedy sami nagrywali w studio. Teraz ich nagrania pojawiły się na DVDAUDIO i vinylach i dopiero teraz możemy usłyszeń ich prawdziwe głosy i dźwięk gitar. króre wydanie więc mam kupic jako meloman- pierwsze za 1000zł czy najnowsze za 90zł ? <br />
- jeżeli chodzi o "Love" - to nie brzmi źle, ale sam kiedyś krytykowałem i byłem zawiedziony tym brzmieniem, może za dużo się spodziewałem ? - faktem jest, że lepiej mi brzmią bitelsi ze starych wydań z epoki - te z jabłuszkiem - natomiast pierwsze tłoczenia, ze względu na cenę, omijać szerokim łukiem...

excelvinyl winylmania blog szukaj

A posłuchaj z DVDAUDIO na dobrym sprzęcie- kapcie spadają

posłuchaj sobie to samo jako .mp3 czy .aac bezpośrednio, bez żadnego nagrywania, z youtube, też zostaniesz na bosaka, to kwestia użytych kodeków

a prawdziwą, żywą muzykę słyszał? nie zawsze jest taka piękna, to co - o gustach piszesz nie o jakości

Edytowane przez mamel

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość rochu

(Konto usunięte)

Kawałek dla naszego dobrego znajomego:)

To twój brat?

Obydwaj macie taki nieskomplikowany uśmiech...

Edytowane przez rochu

Wkleję tutaj swój wpis z sąsiedniego (konkurencyjnego) wątku. Ciekaw jestem Waszych odpowiedzi:

Konsman - a jakie parametry ma płyta winylowa jeśli chodzi o bity i częstotliwość?

Czy jak zrobimy sobie taki rip winylowy w wysokiej rozdzielczości 24bit/96kHz czy 24/192,

to oznacza, że rzeczywiście mamy taką rozdzielczość, czy może ta rozdzielczość wynika jedynie

z ustawień w programie do zgrywania płyty na dysk, a faktycznie ta rozdzielczość jest niższa?

Pokusisz się o wyjaśnienie tego?

Może ktoś inny coś napisze na ten temat?

- porównałem dzisiaj płytę "Love" Bitelsów z nagraniami z epoki, miedzy innymi Biały Album - powiem, że "love" brzmi gorzej, ma podbity bas, cyfrowe syki i brak powietrza...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość rochu

(Konto usunięte)

A czego się spodziewałeś?

"Love" masterowano tak aby na współczesnym sprzęcie brzmiało współcześnie.

W czasach gdy wydawano Beatlesów, ludzie mieli wysoko-skuteczne głośniki z papierowymi membranami, lampowe wzmacniacze po 10-15W, wkładki MM w ciężkich ramionach w idlerowych gramofonach.

O akustykę pomieszczenia odsłuchowego nikt się nie pytał. Takoż jak i o kable.

A kolumny to się wtedy wciskało pod ścianę, miedzy meble aby nie przeszkadzały albo stawiało się na regale.

I jakoś dawano sobie radę...

Edytowane przez rochu

Ciekawe spostrzeżenia bo dla mnie tzw.Biały album nie jest najlepiej zrealizowaną płytą Beatlesów.Brzmi mało dynamicznie i bez polotu."Love" natomiast pod tym względem gra o wiele lepiej, ale nie traktowałbym tych nagrań całkiem na serio.Po prostu pokazano co współczesna technika może wycisnąć z tych leciwych zapisów.Może tak powinno być.Z większym kopem, z bardziej słyszalnym basem McCartneya,ale oryginał jest tylko jeden:)

Rozwiązaliście zagadkę w bliźniaczym wątku???

Czeka tam na Was.

Szybko, szybko bo usuną, zbanują, zabiją

Będę strzelał.

W dolnym rzędzie?

ps. czy już gratulowałem kolekcji?

Edytowane przez jajacek1410
  • Pokaż nowe odpowiedzi