Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego vinyl brzmi lepiej/inaczej niz CD?

Rekomendowane odpowiedzi

Tytułowy spór to nie moja bajka, ale zaciekawiła mnie opinia o przewadze edycji na vinylu nad CD. Edycji współczesnych nagrań. A te, jeśli dobrze się orientuję, są dokonywane zasadniczo cyfrowo? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

No i właśnie o to się rozchodzi, że nagrania AAD, czyli główne nagranie i mastering robione jeszcze analogowo i dopiero na końcu przegrywane na CD brzmią zdecydowanie lepiej niż nagrania robione od początku do końca cyfrowo..... - nie jest to tylko moje zdanie w tej sprawie, więc coś w tym musi być.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Główny plus AAD polega na tym że sam zapis na szpulaka może być na zasadzie pełen gaz w taśmę.

Ile webery wydadzą , w cyfrze nie da rady. Będzie piard.

Jest jeszcze problem odpowiednich poziomów, niektóre nagrania są dosłownie przesterowane (podobno dyktuje to moda, jak można lubić przesterowany zapis = brak logiki). Dokonywałem zapisu cyfrowego 192kHz/32bit, całość -10dB i było całkiem całkiem, dlatego chyba w tym tkwi problem, że zapis na CD jest zbyt ubogi. Miały pomóc gęste formaty DVD-Audio i BD. Może kiedyś w końcu usłyszę porządny cyfrowy dźwięk :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

pisać każdy może i tak leci 17-ta strona bicia piany; proponuję przeczytanie pierwszych trzech stron tego wątku, jest sporo wyjaśnień (hipotez?)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

I nagle wszyscy przestali pisać, Mamel, masz jakiś większy wpływ na forumowiczów, coś chyba w tym jest :)

I nagle wszyscy przestali pisać, Mamel, masz jakiś większy wpływ na forumowiczów, coś chyba w tym jest :)

To nie mamel, to spitfire. Spitfire zagroził że: "będzie piard" (post nr 813). Po takim dictum to ja się nie dziwię że...pisać przestali.

Edytowane przez Yul

a propos dynamiki...

bawiłem się zwiększając dynamikę studyjnych taśm przepuszczając materiał na nich zapisany przez zewnętrzny moduł dynamizujący do wartości pow.90dB i ponownie je zapisując

rezultat jest efektowny,nawet bardzo,pytanie tylko czy efekty specjalne są potrzebne w analogu

VSOP

• 2 tygodnie później...

Co brzmi lepiej to rzecz gustu. Ja słuchałem na ostatnim Audioshow prezentacji z VINYLI i się nie zachwyciłem. Mało tego nie usłyszałem szczególnej różnicy. Może to wina warunków, nie wiem. A byłem w kilku pokojach odsłuchowych. Wiem, że tzw. GĘSTE FORMATY dają dużo więcej niż CD. I tą różnicę słyszę wyraźnie na korzyść! Ponoć w VINYLACH chodzi o płynność, gładkość i dobre oddanie barw. Ale czy tego nie ma w przyzwoitym SACD? Dostępność tytułów to inny problem. Ale słabe tłoczenia i odtwarzacze CD to ból!!!!!

Nie trzeba gęstych formatów żeby cieszyć się dobrym brzmieniem z CD, wystarczy posłuchać XRCD albo najnowszego wynalazku firmy Fim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy nie są to rozpaczliwe próby poprawy technologii 16-bitowej? Man dwa wydania FIM zrobione w DXD, są poprawne z doświetlonymi wysokimi tonami i tyle /lepsza ilość szczegółów/. Jak ktoś będzie po większej ilości odsłuchów to proszę o generalną ocenę.

• 2 tygodnie później...

Co brzmi lepiej to rzecz gustu. Ja słuchałem na ostatnim Audioshow prezentacji z VINYLI i się nie zachwyciłem. Mało tego nie usłyszałem szczególnej różnicy. Może to wina warunków, nie wiem. A byłem w kilku pokojach odsłuchowych. Wiem, że tzw. GĘSTE FORMATY dają dużo więcej niż CD. I tą różnicę słyszę wyraźnie na korzyść! Ponoć w VINYLACH chodzi o płynność, gładkość i dobre oddanie barw. Ale czy tego nie ma w przyzwoitym SACD? Dostępność tytułów to inny problem. Ale słabe tłoczenia i odtwarzacze CD to ból!!!!!

To nie rzecz gustu, a słuchu.Kto tego nie słyszy ten ma problem.Dobrze,że to nie mój problem:)

To nie rzecz gustu, a słuchu.Kto tego nie słyszy ten ma problem.Dobrze,że to nie mój problem:)

- tak zgadzam się w 100 % - zastanawiam się jak w ogóle można osiągnąć nirvanę bez winyla ? - chyba tylko w seksie :)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Pisalem to wiele razy i napisze jeszcze raz-wszystko zalezy od tloczenia lub wydania danego formatu i wtedy slychac przewage jednego nad drugim ,bo raz analog czaruje a raz Cd i koniec kropka.

Mam chyba wiecej vinyli niz Cd ale z checia slucham tez Cd i nikt mi tego nie zabroni:)\

robix

• 3 tygodnie później...

- winyl będzie brzmiał jeszcze lepiej ! - widzę że wchodzą LP na 45 obrotów !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tak na pokrzepienie tych co nie słyszą i muszą "zobaczyć".

Na AS vinyle niestety to kompromis; albo prezentacja jest marketingowa , albo audiofilska.

Przy pierwszej, jest nacisk na program wystawienniczy, przy drugiej (wersji) należy doliczyć drugie tyle czasu( i samozaparcia) i osprzęt ;3-5 razy więcej, aby ujazmić te "wnęki" pokojowe z "inną" prezentacją - tak naprawdę INNĄ !

Ktoś kto wie o co chodzi, to po wejściu w... - na pierwsze dzwieki słyszy . Inna sprawa że nie każdy słyszy ..... To tak jak w muzyce ; grają , jedni słuchają a inni słyszą ;)))

45 obrotów jest od dawien dawna wydawany na LP. Wersje studyjne, DJ, radiowe itd. "Rozdzielczość" inna ...

To tak na pokrzepienie tych co nie słyszą i muszą "zobaczyć".

Na AS vinyle niestety to kompromis; albo prezentacja jest marketingowa , albo audiofilska.

Przy pierwszej, jest nacisk na program wystawienniczy, przy drugiej (wersji) należy doliczyć drugie tyle czasu( i samozaparcia) i osprzęt ;3-5 razy więcej, aby ujazmić te "wnęki" pokojowe z "inną" prezentacją - tak naprawdę INNĄ !

Ktoś kto wie o co chodzi, to po wejściu w... - na pierwsze dzwieki słyszy . Inna sprawa że nie każdy słyszy ..... To tak jak w muzyce ; grają , jedni słuchają a inni słyszą ;)))

45 obrotów jest od dawien dawna wydawany na LP. Wersje studyjne, DJ, radiowe itd. "Rozdzielczość" inna ...

ps. plik zapozyczony z info na Vinylengine .

>>>divaldi>>>

Masz może pojęcie co to jest za programik z filmiku YT ?

dziękuję i pozdrawiam

To spektrum Fourierowskie przebiegu analogowego,tzw. FFT, szybka transformata Fouriera, szukaj w necie po prostu programów wyświetlających FFT dla przebiegów akustycznych, zdaje się, że najczęściej są płatne, sam używam wersji trial na 30 dni, jak byś coś darmowego znalazł, daj znać.

To spektrum Fourierowskie przebiegu analogowego,tzw. FFT, szybka transformata Fouriera, szukaj w necie po prostu programów wyświetlających FFT dla przebiegów akustycznych, zdaje się, że najczęściej są płatne, sam używam wersji trial na 30 dni, jak byś coś darmowego znalazł, daj znać.

ryszard_pp - masz na priv mejla...

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za pomoc

MUSIC NON STOP

• 4 tygodnie później...

napiszę jako nawrócony na vinyl:)

teraz wiem co to znaczy mięsisty bas, nie wiem co to jest natarczywa góra (a na razie słucham tylko na wkładce ortofon red) i po trzecie na vinylu słucham takich gatunków muzyki, których na CD bym nie słuchał. tyle i aż tyle dlaczego vinyl jest lepszy od CD aha i bym zapomniał, nie trzeba wydawać 50 tys na CD-ka aby to usłyszeć :)

napiszę jako nawrócony na vinyl:)

teraz wiem co to znaczy mięsisty bas, nie wiem co to jest natarczywa góra (a na razie słucham tylko na wkładce ortofon red) i po trzecie na vinylu słucham takich gatunków muzyki, których na CD bym nie słuchał. tyle i aż tyle dlaczego vinyl jest lepszy od CD aha i bym zapomniał, nie trzeba wydawać 50 tys na CD-ka aby to usłyszeć :)

- bardzo miło to słyszeć :) napisz coś więcej o wrażeniach z odsłuchu i co spowodowało nawrócenie ?

Sytuacja z vinylem jest banalna, z racji mniejszej popularności ludziska powyrzucali szajs i zostawili sobie te dobre płyty. A pomyślcie sobie na CD jest "tylko" 7 milionów tytułów-kto to kurde przerzuci o wyrzucaniu nie wspominając ;)

Wczoraj koło 13 słuchałem vinyla z radia i powiem krótko do mojego gramiaka dzieli radio parę klas (a nie jest to jakiś full wypas, tunerek mam pierwsza klasa tak ze porównanie było sprawiedliwe) Na usprawiedliwienie radia dodam że podobno jest to ostatni jeszcze nie wyrzucony gramiak :)

Panowie radiowcy moda zobowiązuje, od teraz tylko VPI i topowa wkładka Dynavectora ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Witam,

Pytanie do wszystkich miłośników czarnej płyty, a mianowicie czy nie jest tak, że to "lepiej", to tylko i wyłącznie w naszych głowach? Subiektywne odczucie mocno / przede wszystkim związane z całą otoczka grania winyli, a nie obiektywnie odbieraną wyższą jakością brzmienia.

Pytam, gdyż ktokolwiek do mnie przyjdzie, posłucha jednego i drugiego nośnika, to twierdzi, że nie słychać żadnej różnicy pomiędzy winylem a CD. Znajomi twierdzą, że zarówno jeden, jak i drugi nośnik, brzmią doskonale.

Oczywiście rozumiem, że trzeba się wsłuchać, trzeba umieć wychwycić różnicę, jednakże jeżeli nie słychać, to po co ...

pozdr

donic

Witam,

Pytanie do wszystkich miłośników czarnej płyty, a mianowicie czy nie jest tak, że to "lepiej", to tylko i wyłącznie w naszych głowach? Subiektywne odczucie mocno / przede wszystkim związane z całą otoczka grania winyli, a nie obiektywnie odbieraną wyższą jakością brzmienia.

Pytam, gdyż ktokolwiek do mnie przyjdzie, posłucha jednego i drugiego nośnika, to twierdzi, że nie słychać żadnej różnicy pomiędzy winylem a CD. Znajomi twierdzą, że zarówno jeden, jak i drugi nośnik, brzmią doskonale.

Oczywiście rozumiem, że trzeba się wsłuchać, trzeba umieć wychwycić różnicę, jednakże jeżeli nie słychać, to po co ...

pozdr

donic

- wydaje mi się że coś musisz mieć nie tak z torem analogowym.

Wypowiedź excela jest tak szowinistycznie gramofoniarska że aż urocza. w zakładce analog trudno o lepsze podsumowanie Twoich obserwacji. Poważnie rzecz ujmując coś w tym jest że sporo siedzi w "głowie"

Mój cd jednak daleko w tyle za gramofonem. Oczywiście subiektywnie. Objawia się to w ten sposób że gdy siadam do słuchania to idzie czarna a gdy łażę po domu i chcę żeby coś grało to cd lub komputer.

Czarna żyje, cd tylko gra

Doskonałe wytłumaczenie.

pozdr

donic

:0 ;)) ...... to wlasciwie jest wzgledne . Jest taka plejada wkładek, ramion i napędów, że mówienie "Vinyl i jego dźwięk " jest pojęciem śliskim .Może się zdażyć że w tanim systemie gramofon "zabije" możliwościami systemy digital i na odwrót. Natomiast różnice istnieją w wytłoczonych krążkach , czasem nie do "uwierzenia" . Monofoniczne wydania to jeszcze coś innego ; układ matrycowy kodowania nie działa pomiędzy kanałami- dźwięk może zaskoczycz nawet twardych sceptyków. Natomiast wydania na CD są także dobre ; pytanie o któóórych wydaniach rozmawiamy. Teraz słucham np. albumu "100nka- potrawy,strawy + kompot gratis" na CD ... i daj Boże takich realizacji innym . Obok stoi gramofon z SPU ...i odpoczywa pomiędzy przerwami . Nie należy przesadzać , ale...

ps. do Vinyla istotny jest niestety WZMACNIACZ , są takie "jaja" że niektóre klocki wręcz nie nadają się do tego "grania". Lampowe klocki radzą sobie nieżle, tranzystory w kl.A i inne ...ale nie wszystkie. Bywa tak, że coś co gra swietnie z digital, z vinylem to nieporozumienie. I vice vers'a. ;)))

donic - >Pytam, gdyż ktokolwiek do mnie przyjdzie, posłucha jednego i drugiego nośnika, to twierdzi, że nie słychać żadnej różnicy pomiędzy winylem a CD. Znajomi twierdzą, że zarówno jeden, jak i drugi nośnik, brzmią doskonale. <

- naprawdę nie rozumiem tego jak można nie usłyszeć różnicy między winylem a cd ??? - dlatego napisałem o torze analogowym - może to powstaje w mojej głowie ? a może w małym palcu lewej nogi ? Jest mi to absolutnie obojętne ale ja tę różnicę słyszę !!!! Widzę zresztą że nie tylko ja ! Dźwięk z winyla nie jest może idealny ale tego da się słuchać ! I to z dużą przyjemnością i zadowoleniem, emocjami - bez negatywnych odczuć i zmęczenia a nawet rozdrażnienia - tak charakterystycznych cech dźwięku z płyt cd.

A może nie każdemu jest dane usłyszeć winyl ?

Pozdrawiam

- naprawdę nie rozumiem tego jak można nie usłyszeć różnicy między winylem a cd ??? - dlatego napisałem o torze analogowym - może to powstaje w mojej głowie ? a może w małym palcu lewej nogi ? Jest mi to absolutnie obojętne ale ja tę różnicę słyszę !!!!

Pozdrawiam

No cóż, dla jasności obrazu - ja również tą różnicę wyraźnie słyszę, a przynajmniej z dużo większą przyjemnością słucham winyla niż CD. Tego drugiego zresztą od ok. 2 lat praktycznie nie słucham i może z 10 razy włożyłem CD do odtwarzacza w okresie tych 2 lat. Moja wątpliwość dotyczy - jak wyżej pisałem - faktu, że inni nie słyszą u mnie (w moim systemie) tego, co ja przecież tak wyraźnie słyszę.

Mam wrażenie jednak, że nie uda się tego tak "zdalnie" rozstrzygnąć, tak więc chyba ten wątek, rozpoczęty przeze mnie w tym wątku, nie ma szans na logiczne wyjaśnienie.

pozdr

donic

Edytowane przez donic
  • Pokaż nowe odpowiedzi