Skocz do zawartości
IGNORED

Podzielenie długiego kabla do kolumn na 2 krótsze

Steffen91

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Z gory uprzedzam, że w tematach DIY jak i ogólnie użytkowania sprzętów stereo jestem początkującym - jeśli moje pytania będą oczywiste to przepraszam ale robiąc research w wujku google nie znalazłem odpowiedzi dokładnie na mój problem/

Obecnie składam sobie 2 zestawy stereo do mieszkania. Posiadam już wzmacniacze i kolumny (co nieco nadwyrężyło mój budżet :P ) problem mam z okablowaniem do jednego zestawu, dokladniej rzecz biorąc zwyczajnie nie mam kabli do kolumn.

I tutaj pojawił się pomysł podzielenia drugich kabli na 2 krótsze zestawy - mam jeden długi kabel około 7 m - czy mogę zwyczajnie przeciąć go na pół i zawinąć końcówki w obu częściach? Czy jakość dźwięku może coś na tym utracić? Jeśli można to zrobić to czy jest to tak proste jak brzmi czy muszę się za to w jakiś szczególny sposób zabrać? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)

Możesz ciąć na takie kawałki na jakie chcesz. Jeśli na końcach kabla nie potrzebne są żadne wtyki do zalutowania (widły, banan ) to zrobisz to sam bez problemu. Dźwięk sie nie zepsuje bo kabel im krótszy tym lepszy. Dobrze by było , aby przewody do każdej kolumny (prawego kanału i lewego ) miały taka sama długość, ale jak przetniesz go na pół to oczywiste że tak będzie.

Super, dzięki za szybką odpowiedź! O takich samych długościach słyszałem. Także przycinam i zaczynam testy porównawcze sprzęciorów ! :D

Napisano 12.10.2018 - 11:06

Możesz ciąć na takie kawałki na jakie chcesz.

Ważne jest aby cięcia dokonać w poprzek, a nie wzdłuż kabla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.