Skocz do zawartości
IGNORED

jakie to przetworniki? vifa seas czy inne?

Svawo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych DIY!

Mam taką zagadkę czy ktoś nie wie co to za przetworniki? podoba mi się brzmienie kolumn z lat 90tych spod szyldu intellitgent quality ale ich już nie produkują a szukałbym może coś co ma podobne implementacje/brzmienie w dzisiejszych czasach czyli bardzo łagodne, ciepłe, przestrzenne granie średnicą i niezły bas ;) Ktoś coś pomoże?

Pozdrawiam,

Svawo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Seas i Peerless.

dziekuje serdecznie za pomoc poświeciłem latarką do bass refleksu i twitter to faktycznie seas a konkretnie ten model

Ukryta Zawartość

o peerlessie nic się jeszcze nie zdążyłem dowiedzieć, ale brzmi bardzo dobrze jak za 'obecną rynkową cenę'

sam twitter pewnie ze 20 lat temu był wyprodukowany - przynajmniej taka jest wybita cyfra 04/98 prawie całkiem wyblakła :)

a czy obecnie produkowane membrany i kopułki tych firm grają równie ciekawie, czy to już inna szkoła grania?

kurcze chyba muszę poszukać czy ktoś na czymś podobnym robi lub robił jakieś ciekawe implentacje bo mi się spodobało - i tu prośba do forumowiczów, jak by ktoś coś wiedział to proszę najmocniej o info..

Pozdrawiam,

svawo

Ukryta Zawartość

Na zestawie Peerlesów były kolumny NAD, Grundig, podobnie (rockowo, ale w dobrym tego słowa znaczeniu) grają Radmory LS10 (góra Perless, dół IT, czyli w tym przypadku TVM) z przełomu wieków (mam i polecam).

Byłbym zapomniał- na Seasach były też kolumny produkowane dla Sony (wysoka seria), ale ich nie słuchałem, a podstawkowce Sony ze średniej półki hi-fi moje Radmory zjadły bez popitki.

Dziś jest nieco większy:

Ukryta Zawartość

ale cena raczej tylko dla wyznawców, bo lepszy pierścieniowy SBA kosztuje

dokładnie tyle samo, a o implementacji i dwa razy szerszym paśmie z obu stron

nawet nie wspomnę ...;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Miałem jeden model tej firmy wysokotonowy był Nokia a bas Peerless. Z domu podlinkuje wątek do niemieckiego forum. Wczytałem, że firma zbankrutowała a główny konstruktor przeszedł do Audio Physic. Jest tam wiele cennych informacji na temat różnych modeli.

Dziękuję za wszelkie info, widać jednak kolumny i ich leciwe przetworniki nie były takie złe skoro jeszcze do dzisiejszego dnia znaleźli się ich słuchacze i uważają za całkiem niezłe :-) Szkoda tylko że informacja na ich temat - dla mnie jako laika technicznego - jest dość mocno okrojona.. Szczerze mówiąc miałem nadzieję że znajdą się jakieś nowsze (popularniejsze?) kolumny które dałoby się brzmieniowo porównać lub miały podobne przetworniki... W latach 90 tych kosztowały około 500 Marek i nawet nie wiem jaka klasa kolumn odpowiadałaby im w dniu dzisiejszym. Dzisiaj można je kupić za 300-500 pln nierzadko w stanie całkiem dobrym a to trochę jakby "dyskredytuje" nowoczesne popularne konstrukcje budżetowe ;-)

Polipropylenowy Peerless CSC176 i legenda Seasa KT25, wg. numerologii Intertechnika. Ale to były czasy. Moje pierwsze kolumienki DIY były na Peerless CSX145 i Seas KT19. Bajeczny wokal, plastyczne brzmienie, ale trochę jak za mgłą. Taki urok był polipropylenowych membran.

QBA zaczynało od tych głośników.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.