Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie odtwarzacze mają problemy z cd-r

smog

Rekomendowane odpowiedzi

A własciwie powinienem zapytać jakie napędy mają problemy z cd-r. Z wpisów wnioskuję, że NADy 520 i 540 bez "i" z napędem Sanyo. Czy znacie jakieś inne marki na które trzeba uważać pod tym względem.

A jak sobie radza CD PIONEER-a ??? (tzn PD-S505,PD207,PD-S501).

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Największe problemy mają samochodowe zmieniarki - żadna z tych, którymi miałem okazję się bawić, nie czytała poprawnie lub wcale cd-romów z muzyką. Ale uwaga. Jeżeli używa się płyt cdr specjalnie przeznaczonych do muzyki (np. Dysan DA czy słynne "czarne" Dysany), to kłopotów nie ma. Sprawdziłem.

Gość Denon Lover----->Tuba

(Konto usunięte)

CD player w Mazdzie czyta wszystkie CDR-y poza tymi wypalonymi przez Nero. Natomiast mozna zauwazyc ze wyszukiwanie utworu na CDr w samochodzie trwa czasem do pol minuty - a na stacjonarnym CD nie ma tego problemu.

Od dawna palę płyty na Nero i jakoś nie miałem problemów. Może to zależy od nagrywarki? Całkiem niedawno kupiłem chwalonego pod niebiosa LiteOn'a 48x24x48 i płytki, zarówno z danymi jak i muzyką, wychodzą bezbłędne.

Mam nada S500 i zdaza mu sie czasmi nieczytac CD-r ale tak samo jak oryginalnych CD. Naszczescie mam juz opracowane rozwiazanie - wystarczy otworzysc szyflade i zamkanc ponwnie, po kilku razach czyta juz wszystko:)))

Potwierdzam, że Marantz ma problemy z odczytem CD-R. Dotyczy to płyt wypalonych na nowszych nagrywarkach - tych powyżej ~16-24x, niezależnie z jaką prędkością nagrywamy. Konkretnie mam na myśli model CD6000OSE. Problem polega na zawieszaniu się CD-ka przy przeskakiwaniu z utworu do utworu.

• 33 lat później...
Gość krell@

(Konto usunięte)

odtwarzanie płyt cd-r przez inne odtwarzacze cd zależy głównie od stosowanych przy nagrywaniu płyt cd-r, należy nagrywać na nagrywarkach z jak najmniejszą prędkością . Najlepiej na płytach cd-r audio, które są droższe ale jakość bezwarunkowo lepsza.Przetestowałem prawie wszystkie nagrywarki audio Philipsa oraz Yamahy . CDR-HD 1300 E....REWELACJA tylko ta cena 4500zł. Wspaniale wypadł Philips cdr 950 w torze

analogowym. Nagrywarki komputerowe to całkowicie bezduszne twory pozbawione duszy cyfrowego brzmienia. Tylko analogowo znaczy normalnie. Niech żyją magnetofony szpulowe i płyty analogowe.

Gość krell@

(Konto usunięte)

Możesz to nagrać nawet na komputerze , ale i tak różnica będzie bardzo duża. To nie tylko kod odblokowujący jest zamieszczony na tzw cdr audio lecztechnologicznie jest trochę inna płyta.

Hm, hm, co do tych analogów i szpulowców to zgodzę się niechętnie - może dlatego, że nigdy nie miałem naprawdę dobrego szpulowca i dobrych taśm do niego. A do krzywiących się płyt gramofonowych po prostu nie mam cierpliwości (chociaż kupiłem ostatnio kilka). Ale z czystej ciekawości przegrałem kilka płyt cd na taśmę magnetofonową i... naprawdę mi się spodobało. Nie wiem jeszcze dlaczego, ale to z taśmy jakoś tak bardziej mi się podoba. Macie z tym jakieś doświadczenia?

Gość krell@

(Konto usunięte)

Z dzwiękiem analogowym w całym torze sygnałowym jest tak, że dzwięk ten nie ma ograniczeń nie jest zamieniany(przekształcany).Cyfra zawsze będzie w jakimś stopniu ograniczeniem wierności w odsłuchu. W odtwarzaczu cd. zawsze będzie to piętno odbijać się w większym lub mniejszym stopniu.Do przekonania się jak to się ma z dzwiękiem analogowym nalezy porobic kilka experymentów we własnym zakresie wykorzystując dotego płyt analogowych i zapisać ten sygnał na właśnie magnetofon szpulowy wykorzystując max prędkość na jaki pozwala ten magnetofon i w spokoju najlepiej wieczorem gdy jest cisza posłuchać. Magnetofony analogowe mają to coś czego w sprzęcie cyfrowym jeszcze długo nie da sie osiągnąć. Nie mówię o paśmie przenoszenia ,zniekształceniach..... Mam pytanie czy może ktoś wie z jaką dynamiką faktycznie odtwarzana jest muzyka z cd.............................. Analog to magia , jeżeli raz posłuchasz dobrego odczytu z płyty analogowej to do końca życia będziesz tęsknił za tym dzwiękiem.

Gość parmenides do krella

(Konto usunięte)

masz rację - magia i woodoo. A co ci się wydaje, że przy "analagowym" zapisie to dźwięk w jakiś dziwny sposób jest przechowywany w rowkach czarnej płyty? nie, jest też zamieniany na impuls elektryczny. więc do porawdy... dajcie już spokój. rzeczywiście dźwięk z płyty analogowej jest przeważnie inny niz ta sama płyta na nośniku cd. Jednemu się bardziej podoba takie, drugiemu inne brzmienie. Żadne z nich nie jest wiernym "echem" tego jak brzmia ł instrument w studio czy podczas koncertu. Magi w tym nie ma. Analog ma rzeczywiście wiele zalet ale i wiele ograniczeń. Tak samo CD.

Krellu - zapomnij o wierności dźwięku słuchając go w domowym zaciszu. To są dwie różne rzeczywistości - muzyka na żywo i muzyka ODTWARZANA (obojętnie z jakiego noścnika). Oczywiście fajnie jak trąbka przypomina tę, kóra znamy z sali koncertowej, fortepian nie brzmi jak organy hammonda, etc ale TAK SAMO to ona nie będzie brzmieć nigdy. Więc po co ta gadka o magii....

Gość krell@

(Konto usunięte)

dlaczego płyta analogowa nagrana na magnetofonie analogowym jest nie do odróznienia ze żródłem , a nagrana na cdr nawet wysokiej klasy lub DAT zmienia praktycznie wszystko.Robiąc odwrotność - płyta CD nagrana na cdr lub Dat zachowuje ten sam charakter.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.