Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to są konstrukcje do tego przygotowane specjalny sposób bardziej lub mniej przemyślane.

Wilson audio też tak dzięki swoje moduły.

Moim zdaniem możesz spróbować ale pytanie jak bardzo drga twój subwoofer i czy przy odsłuchu jest słyszalny jakieś negatywny odzew czy nie

Jak uwazasz, ze ci bardzo „drga“ i ci to przeszkadza, to wsadz miedzy sylomerowe podkladki (kosztuja grosze) i juz pozamiatane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zadne kolce! Po co kolce?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wilson audio też tak dzięki swoje moduły.

A mógłby nie dzielić i zbudować jedną kolumnę, a tę kolumnę użytkownik napędzić w bi-ampingu. To doskonale pokazuje, że twierdzenie, jakoby sub był czymś złym w stereo to zwykły zabobon, bo w gruncie rzeczy jest on tym samym co kolumna. Owszem, konfiguracja suba wymaga więcej zachodu niż postawienie kolumny i wciśnięcie play, nie trudno przy tym przesadzić i uzyskać dudnienie-buczenie rodem z plastikowego 5.1, zwłaszcza po zakupie pierwszego suba gdy bardzo chcemy ten bas słyszeć.

Z drugiej strony audiofilskie aplikacje pokazują, że ma to sens. A w moim odczucie dołożenie subika do monitorków było moim największym krokiem ku poprawie jakości brzmienia, pierwszym po zaprzestaniu szukania poprawy brzmienia w gadżetach.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

A mógłby nie dzielić i zbudować jedną kolumnę, a tę kolumnę użytkownik napędzić w bi-ampingu. To doskonale pokazuje, że twierdzenie, jakoby sub był czymś złym w stereo to zwykły zabobon, bo w gruncie rzeczy jest on tym samym co kolumna. Owszem, konfiguracja suba wymaga więcej zachodu niż postawienie kolumny i wciśnięcie play, nie trudno przy tym przesadzić i uzyskać dudnienie-buczenie rodem z plastikowego 5.1, zwłaszcza po zakupie pierwszego suba gdy bardzo chcemy ten bas słyszeć.

Z drugiej strony audiofilskie aplikacje pokazują, że ma to sens. A w moim odczucie dołożenie subika do monitorków było moim największym krokiem ku poprawie jakości brzmienia, pierwszym po zaprzestaniu szukania poprawy brzmienia w gadżetach.

Pewnie by i mógł ale może wtedy ich produkty nie byłyby tak zajebiste. Jak zacznę grać i wygram milion lub parę a na pewno tak się stanie to wilsony będą moje.

Mam pytanie odnośnie wyboru Suba 😉
Zastanawiam się nad REL 1205, REL T 7x czy SVS SB 2000 
80% muzyka, 20% film. 
Pomieszczenie 35 m2 
Kolumny Opera Seconda + Moon 240i

Podobno 1205 jest z tej trójki najlepszy pod względem możliwości i ceny. Raczej nie gram głośno i nie mam problemów z basem ale słucham starego Rocka a tam ogólnie z ilością basu jest kiepsko, przy nowszych utworach jest ok

W dniu 17.11.2023 o 11:45, g88 napisał:

Mam pytanie odnośnie wyboru Suba 😉
Zastanawiam się nad REL 1205, REL T 7x czy SVS SB 2000 
80% muzyka, 20% film. 
Pomieszczenie 35 m2 
Kolumny Opera Seconda + Moon 240i

Podobno 1205 jest z tej trójki najlepszy pod względem możliwości i ceny. Raczej nie gram głośno i nie mam problemów z basem ale słucham starego Rocka a tam ogólnie z ilością basu jest kiepsko, przy nowszych utworach jest ok

Moim zdaniem ht1205 jest najbardziej uniwersalny. Jeśli zależy ci na połączeniu muzyki i kina to będzie to model faktycznie najbardziej optymalny. Ale u ciebie jednak zdecydowanie prym wiedzie stereo więc tu schyliłbym się jednak po serię Tx

W końcu przesyłka z Niemiec dotarła. Żona jeszcze nie wie... Paczka dotarła do pracy, więc sobie rozpakowałem po godzinach i zrobiłem organoleptyczne oględziny. Dobre opakowanie, w środku 2 "sprytne" styropiany, dodatkowo sam sub zapakowany w cienką piankę i dodatkowo w folię. Może nie jest to pancerne opakowanie, ale za te pieniądze naprawdę bardzo solidnie. Kupowałem już sprzęty za 10K, które były owinięte tylko folią, bez dodatkowej "obwoluty" w cienkiej piance, tak jak ten Bowers. 

No dobra, do rzeczy. Mój wzmacniacz (Powernode) ma wyjście "subwoofer". Dodatkowo można też ustawić częstotliwość odcięcia dla głównych kolumn. Mam Elac BS403, więc chcę ją ustawić na 40-50Hz (będę próbował, na początek w tym zakresie). Biorąc to wszystko pod uwagę, wydaje mi się, że nie ma co kombinować i kupić po prostu kabel LFE, tzn. 1xRCA - 1xRCA. Coś z Melodiki/Audioquest/Atlas itp. Ale koniecznie z podwójnym ekranowaniem. Co Wy na to?

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W końcu przesyłka z Niemiec dotarła. Żona jeszcze nie wie... Paczka dotarła do pracy, więc sobie rozpakowałem po godzinach i zrobiłem organoleptyczne oględziny. Dobre opakowanie, w środku 2 "sprytne" styropiany, dodatkowo sam sub zapakowany w cienką piankę i dodatkowo w folię. Może nie jest to pancerne opakowanie, ale za te pieniądze naprawdę bardzo solidnie. Kupowałem już sprzęty za 10K, które były owinięte tylko folią, bez dodatkowej "obwoluty" w cienkiej piance, tak jak ten Bowers. 

No dobra, do rzeczy. Mój wzmacniacz (Powernode) ma wyjście "subwoofer". Dodatkowo można też ustawić częstotliwość odcięcia dla głównych kolumn. Mam Elac BS403, więc chcę ją ustawić na 40-50Hz (będę próbował, na początek w tym zakresie). Biorąc to wszystko pod uwagę, wydaje mi się, że nie ma co kombinować i kupić po prostu kabel LFE, tzn. 1xRCA - 1xRCA. Coś z Melodiki/Audioquest/Atlas itp. Ale koniecznie z podwójnym ekranowaniem. Co Wy na to?

Edytowane przez tomek11

Gość

(Konto usunięte)
16 godzin temu, tomek11 napisał:

Co Wy na to?

zrobiłbym filtr 6db/okt z szeregowego konda i impedancji wejściowej wzmacniacza napędzającego monitory i zrobił podział pasma między monitorami a subem na 80-120hz

W dniu 9.11.2023 o 09:45, szymon1977 napisał:

Zgadzam się bardzo często dobre drogie kolumny to osobny Sub a nad nim odizolowana reszta.

Różnca polega na tym że taką kolumny zasilasz z jednego wzmacniacza. Natomiast Sib ma swój wzmacniacz stąd problemy.

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

zrobiłbym filtr 6db/okt z szeregowego konda i impedancji wejściowej wzmacniacza napędzającego monitory i zrobił podział pasma między monitorami a subem na 80-120hz

Dziękuję za sugestię. Ale szczerze mówiąc chcę uniknąć takich kombinacji i nie mam na nie czasu. Skoro Powernode ma możliwość regulacji częstotliwości odcięcia dla głównych kolumn, to pewnie z niej skorzystam. 

7 godzin temu, Audroc napisał:

Zgadzam się bardzo często dobre drogie kolumny to osobny Sub a nad nim odizolowana reszta.

Różnca polega na tym że taką kolumny zasilasz z jednego wzmacniacza. Natomiast Sib ma swój wzmacniacz stąd problemy.

Biorąc pod uwagę, że wzmacniaczyk ma np 2x40W, to dodatkowe 250W dla samego sub-a trudno uznać za wadę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

Biorąc pod uwagę, że wzmacniaczyk ma np 2x40W, to dodatkowe 250W dla samego sub-a trudno uznać za wadę.

Mądra uwaga...

De gustibus non est disputandum

22 godziny temu, tomek11 napisał:

Dziękuję za sugestię. Ale szczerze mówiąc chcę uniknąć takich kombinacji i nie mam na nie czasu. Skoro Powernode ma możliwość regulacji częstotliwości odcięcia dla głównych kolumn, to pewnie z niej skorzystam. 

Jak wrażenia? Co cicho 😁

49 minut temu, Ajothe napisał:

Jak wrażenia? Co cicho 😁

Nie tak szybko, u mnie to dłużej trwa. Na razie karton w pracy. Wrzucę konkrety w swoim czasie.

Edytowane przez tomek11

Witam. Ze względu na dość trudne akustycznie położenie salonu (ok 30m2) połączonego z jadalnią i kuchnią, szukam subwoofer (na razie jeden) do swojego zestawu. Uzupełniał on będzie kolumny Magnat Transpuls 1000 napędzane wzmacniaczem Magnat MA900. Co moglibyście polecić w kwocie do maksymalnie 2 tyś. zł do muzyki i filmów 70/30%?

10 godzin temu, zibijz napisał:

Witam. Ze względu na dość trudne akustycznie położenie salonu (ok 30m2) połączonego z jadalnią i kuchnią, szukam subwoofer (na razie jeden) do swojego zestawu. Uzupełniał on będzie kolumny Magnat Transpuls 1000 napędzane wzmacniaczem Magnat MA900. Co moglibyście polecić w kwocie do maksymalnie 2 tyś. zł do muzyki i filmów 70/30%?

Mogę Ci odstąpić swojego SVS SB1000. Do 30 m2 w sam raz.  Wersja black piano. Trzyletni (gwarancja 5 lat) i w zasadzie niewiele używany, w doskonałym stanie. 

29 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Mogę Ci odstąpić swojego SVS SB1000. Do 30 m2 w sam raz.  Wersja black piano. Trzyletni (gwarancja 5 lat) i w zasadzie niewiele używany, w doskonałym stanie. 

Nie szukam sprzedawcy, tylko doradztwa w kwestii wyboru subwoofera. Skoro Twój jest na sprzedaż jako niewiele używany, to również wydaje mi się, że za wiele o nim napisać nie możesz, więc kwestia doradztwa w Twoim wydaniu odpada. Po prostu chcesz mi coś wcisnąć z czego nie korzystasz, a ja nie tego szukam. Szukam odpowiedzi na wyżej zadane pytanie- co się u mnie sprawdzi- jaki model, producent, konstrukcja itp...

3 godziny temu, zibijz napisał:

Nie szukam sprzedawcy, tylko doradztwa w kwestii wyboru subwoofera. Skoro Twój jest na sprzedaż jako niewiele używany, to również wydaje mi się, że za wiele o nim napisać nie możesz, więc kwestia doradztwa w Twoim wydaniu odpada. Po prostu chcesz mi coś wcisnąć z czego nie korzystasz, a ja nie tego szukam. Szukam odpowiedzi na wyżej zadane pytanie- co się u mnie sprawdzi- jaki model, producent, konstrukcja itp...

Z takim podejściem, to rzeczywiście szkoda gadać.

14 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Z takim podejściem, to rzeczywiście szkoda gadać.

Dlaczego szkoda gadać? Dlatego że próbujesz coś komuś wcisnąć, nie odpowiadając na zadane pytanie? Nawet się nie wysiliłeś żeby cokolwiek o tym subie napisać. Dlaczego akurat za tym powinienem się rozejrzeć? W czym jest lepszy od innych subów np Magnata, Rel, Velodyne itp.

Skoro takie jest Twoje podejście to może i faktycznie szkoda gadać... więc nie odpowiadaj jeżeli nie masz nic do powiedzenia. Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, zibijz napisał:

sorry , że się wtrącam

ale zamiast pierniczyć takie farmazony kup od Tomka tego suba i nabieraj doświadczenia w temacie z jednymi z fajnych i konkretnych subooferów

powinieneś zadać tylko jedno pytanie

ile?

i jeśli cena oscyluje w granicach 1000zł podłączać i grać

tysiak za doświadczenie i wiedzę to niewygórowana cena 🙂

3 minuty temu, zibijz napisał:

Dlaczego szkoda gadać? Dlatego że próbujesz coś komuś wcisnąć, nie odpowiadając na zadane pytanie? Nawet się nie wysiliłeś żeby cokolwiek o tym subie napisać. Dlaczego akurat za tym powinienem się rozejrzeć? W czym jest lepszy od innych subów np Magnata, Rel, Velodyne itp.

Skoro takie jest Twoje podejście to może i faktycznie szkoda gadać... więc nie odpowiadaj jeżeli nie masz nic do powiedzenia. Pozdrawiam

nie ma to najmniejszego znaczenia bo 99% jakości to zgranie z kolumnami i akustyka pokoju

16 godzin temu, zibijz napisał:

Nowy czy używany?

Pewnie svs sb1000 albo Rel ht1003

Albo coś używanego wyższej klasy. Wchodzi w grę? Zależy też od oczekiwań 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nowy czy używany?

Pewnie svs sb1000 albo Rel ht1003

Albo coś używanego wyższej klasy. Wchodzi w grę? Zależy też od oczekiwań 

Za 2k coś wyższej klasy potrafisz polecić? 

Wybór jest mocno ograniczony...

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Za 2k coś wyższej klasy potrafisz polecić? 

Wybór jest mocno ograniczony...

Pisze z telefonu a allegro i OLX to katastrofa wtedy.

Ale tak. Już można polować na sb2000 albo starszego sb12nsd

Lekko ponad widziałem używany 1205. 

To tak z niewielkiej ryzykiem.

Z większym bo to już starsze konstrukcje 

Rel T7, kilka konstrukcji velodyne czy tannoy czy pierwszą czy drugą serię T

To nie kwestia słabości.

Dobre okazję znikają. Trzeba śledzić , patrzeć. Być gotowym. Być łowca. Jak Tommy Lee!

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Pisze z telefonu a allegro i OLX to katastrofa wtedy.

Ale tak. Już można polować na sb2000 albo starszego sb12nsd

Lekko ponad widziałem używany 1205. 

To tak z niewielkiej ryzykiem.

Z większym bo to już starsze konstrukcje 

Rel T7, kilka konstrukcji velodyne czy tannoy czy pierwszą czy drugą serię T

Rel 1205 z lekkim ryzykiem? Klasa D, zepsuje się i do widzenia. Stare Rele Q, T i inne w klasie AB grają do dzisiaj, jedyne rzadkie awarie to duperele typu walnięty rezystor.  Do 2k wybór jest duży z używek, z tym że do Magnat Transpuls trzeba coś więcej niż 8 cali. 10 calowe w tym budżecie - Rel Q150 lub lepiej q200, T1, Strata 3, Strata 5. Albo starsze  Strata 1 lub 2, Storm 1 lub 2 - duże 10 calowce z bas reflex. Jest jeszcze REL Q100E 12" zamknięty, też bardzo dobrze gra w muzyce. 

Edytowane przez don111
  • Pokaż nowe odpowiedzi