Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, xajas napisał:

Aby zagrac na poziomie 96dB potrzebuja 1W, a aby zagrac naprawde glosno 105dB potrzebuja 8W. Do tego wystarczy nawet rachityczny wzmacniacz lampowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cały czas zapominasz o "watożernych pikach na basie", do napędzenia takich głośników trzeba użyć końcówki o mocy przynajmniej z 2000W ... 😁

Ukryta Zawartość

Konstrukcja kolumny z dwoma wielkimi głośnikami vs z jednym małym

Moge przytoczyc tez podlogowki z tylko jednym glosnikiem basowym…

Ukryta Zawartość

…albo nawet tylko dwodrozne, ale „Wielkie“ i tam wyglada to tak samo.

IMG_2069.thumb.jpg.92aabede7df8e54d7cd6d12884e03726.jpg

nie ma sie co czarowac, male pierdziawki to „KOMPROMIS“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, raiwan napisał:

Konstrukcja kolumny z dwoma wielkimi głośnikami vs z jednym małym 😁

Nic nie zrozumiałaś ... a prościej już się w zasadzie chyba nie da ...

Ja wiem o co chodzi, ale była mowa o konstrukcjach na tych samych głośnikach z jednej serii

Ja wszystko rozumiem i nie napisałem nic, że ktoś się myli, tylko mi to cały czas jest zarzucane. Ja napisałem tylko o swoim przypadku z XTZ i nie wiem skąd te teorie ogólne 🙂 

Cały czas zapominasz o "watożernych pikach na basie", do napędzenia takich głośników trzeba użyć końcówki o mocy przynajmniej z 2000W ...

G prawda
To tez takie domniemanie i wrozenie z fusow

PS.
Ja mam takie „z watozernymi pikami w basie“ glosniki, i to jeszcze wieksze (4 subwoofery 18“) napedzane koncowkami 400W, i aby je doprowadzic do przesterowania/clipingu musze je podkrecic do ponad 120dB!

To wystarczy
5 minut temu, xajas napisał:

G prawda

Ukryta Zawartość

To tez takie domniemanie i wrozenie z fusow

Ależ w pełni się z Panem zgadzam ... 😉

Wpis był sarkastyczny i nawiązywał do "archiwalnych" a jednoczenie genialnych i merytorycznych wypowiedzi naszego "guru".

Ukryta Zawartość

To mimo wszystko lepiej wrócić do podłogowek? 

Ja bym zawsze wybral podlogowke, chyba ze musi byc wstawiona w regal albo podbnie i nie ma szans na ustawienie podlogowek.
Albo zalezy mi bardziej na optyce, niz na dzwieku (patrz stare przepiekne Sonus Faber).

PS.

Mam nie tylko „Duze“ glosniki, „Male“ pierdziawki tez mam, wiec mam porownanie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, szpakowski napisał:

Wpis był sarkastyczny i nawiązywał do "archiwalnych" a jednoczenie genialnych i merytorycznych wypowiedzi naszego "guru".

Fantazjujesz w sprawach, o których nie masz pojęcia to i Twoja autorska bzdura wyszła a nie sarkazm.

-----

50 minut temu, xajas napisał:

Kostrukcja podlogowek vs. monitory

Ukryta Zawartość

Podłogowe 3way zazwyczaj (nie wiem czy zawsze) mają większa skuteczność od monitorów 2way. Ale po dostarczeniu tej samej mocy, sekcja średnio/wysokotonowa zagra tak samo, za to głośniej zagra bas - dobrze myślę? Summa summarum przy tej samej mocy subiektywna głośność będzie taka sama, za to dźwięk będzie pełniejszy. Wychodzi  na to, że podłogówki i monitory są porównywalne w napędzeniu... inna sprawa, ze uboższe w bas monitory trzeba słuchać głośniej by nie załapać się na krzywe FM.

36 minut temu, xajas napisał:

Ja bym zawsze wybral podlogowke

Z mocno ograniczonym budżetem skłaniałbym sie raczej ku 2.1

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

No ja bez wyboru idę na kompromis i mam podpięte kolumny pod amplituner. Poza tym nie lubię słuchać po prostu muzyki. Szybko się wtedy nudzę. Wolę teledyski i koncerty. 

Dlatego mam prądożernego, ale bardzo wydajnego Arcama (110/190 watów na kanał). Dlatego muszę wybrać, albo podłogowe albo monitory plus suby. 

50 minut temu, szymon1977 napisał:

Fantazjujesz w sprawach, o których nie masz pojęcia to i Twoja autorska bzdura wyszła a nie sarkazm.

Chłopie ogarnij się! Wiem, że minęło już parę lat ale ... to nie ja wymyśliłem termin "watożerne piki" tylko ty ...

Co do "autorskich bzdur" to ty jesteś mistrzem. Przypomnę twój sposób działania: ... piszesz jakąś bzdurę i liczysz, że ktoś to wyjaśni ...

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

... to nie ja wymyśliłem termin "watożerne piki" tylko ty ...

Oczywiście, ale poza przypomnieniem co pisałem, musiałbyś pamiętać o czym...  a jak masz pamiętać coś, czego nie rozumiesz?

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Co do "autorskich bzdur" to ty jesteś mistrzem.

Mam prośbę: zacznij pisać na temat, albo kontynuować będziesz z kimś, kto się powinien Tobą zająć.

-----

2 godziny temu, raiwan napisał:

Dlatego muszę wybrać, albo podłogowe albo monitory plus suby. 

Piszesz, że brzmienie Ci się podoba - czego Ci brakuje? Nie znam się na tym (nie tak bardzo jak niektórzy szydercy), ale jeśli chcesz żeby bas był głębszy, mocniejszy, pełniejszy bo jest jakiś taki "pudełkowaty", to uzupełnij 30-60Hz subem - jeśli chcesz żeby perkusja bardziej napierd.lała, to zmień kolumny na takie, które w zakresie 60-120Hz mają górkę.

No te XTZ mają taką górkę, perkusje czuć nawet, szybkie uderzenia w serce 🙂 podłogowe miały jeszcze większą górkę właśnie. Bardziej wyrównane  pasmo za tą górka. Muszę pomyśleć. 

Edytowane przez raiwan
5 minut temu, Ajothe napisał:

Strasznie dużo tu sprzeczności, piszesz, że perkusja kopie, a nie masz 40hz. 

Perka przeważnie jest wyżej, w tym stopa.

.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Mam prośbę: zacznij pisać na temat, albo kontynuować będziesz z kimś, kto się powinien Tobą zająć.

W momencie gdy braknie ci argumentów straszysz moderacją? Niezbyt ładnie to o tobie świadczy ...

Wpis mieścił się w granicy tematu, tylko dla ciebie był niewygodny ... i niezrozumiały

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście, ale poza przypomnieniem co pisałem, musiałbyś pamiętać o czym...  a jak masz pamiętać coś, czego nie rozumiesz?

W odróżnieniu do ciebie rozumiem, doskonale też pamiętam, ponieważ doświadczyłem tego na własnej skórze ... a ty kolejny raz udowodniłeś, że niczego nie rozumiesz i nie potrafisz się do tego przyznać. Błąd twój wykazałem już parę lat temu a ty do tej pory nie przyswoiłeś podstawowej wiedzy.

5 minut temu, J4Z napisał:

Perka przeważnie jest wyżej, w tym stopa.

For example, the fundamental of an acoustic kick is in the 40 – 80 Hz range,

Bez tego zakresu kick będzie chudy, przynajmniej dla mnie 🙂

46 minut temu, Ajothe napisał:

Strasznie dużo tu sprzeczności, piszesz, że perkusja kopie, a nie masz 40hz. 

Na wykresie brakuje, ale gdy włączam sobie test bas to już przy 30 Hz słychać najniższe a przy 40 to normalnie napierdziela, ciut głośniej przy 50 Hz i później znowu spadek przy 70 Hz 

Tego też i tak nikt za Ciebie nie zrobi. Skoro podłogówki nie zrobiły na Tobie wrażenia potężniejszego dźwięku i monitory są dla Ciebie spoko to skołuj jakiegoś RELa i sobie ocenisz. 

5 godzin temu, raiwan napisał:

No ja bez wyboru idę na kompromis i mam podpięte kolumny pod amplituner. Poza tym nie lubię słuchać po prostu muzyki. Szybko się wtedy nudzę. Wolę teledyski i koncerty. 

Rozumiem, że lubisz koncerty i teledyski ale tego również można słuchać w klasycznym stereo na wzmacniaczu dwukanałowym który raczej lepiej zagra niż amplituner. Spróbuj pożyczyć jakiś fajny wzmacniacz stereo i podpiąć do niego podłogówki. Efekt może Cię zaskoczyć a w razie potrzeby do takiej konfiguracji można również dołączyć suba ...

59 minut temu, szpakowski napisał:

Rozumiem, że lubisz koncerty i teledyski ale tego również można słuchać w klasycznym stereo na wzmacniaczu dwukanałowym który raczej lepiej zagra niż amplituner. Spróbuj pożyczyć jakiś fajny wzmacniacz stereo i podpiąć do niego podłogówki. Efekt może Cię zaskoczyć a w razie potrzeby do takiej konfiguracji można również dołączyć suba ...

No chyba ze slucha koncertow w systemie 5.1. Efektow na takim poziomie zadne stereo mu nie zapewni.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

No chyba ze slucha koncertow w systemie 5.1. Efektow na takim poziomie zadne stereo mu nie zapewni.

Nie był bym tego taki pewien ...

Osobiście wolę koncert w stereo na dobrym sprzęcie niż super efekty 5.1 na zwykłym ampli ... ale rozumiem zafascynowanie dźwiękiem Surround i nikogo na siłę przekonywać nie mam zamiaru, samemu trzeba się przekonać co się bardziej spodoba ...

2 godziny temu, raiwan napisał:

Ale nie miałem okazji posłuchania monitorów z subami aktywnymi, umknął Ci mały szczegół 🙂

Porównałeś monitory z podłogowymi: co Ci nie pasowało? Czego oczekujesz po dodaniu do monitorów suba?

Pełnego basu. Niedawno miałem przyjemność posłuchać Dynaudio Focus 220 i ten bas był bardzo przyjemny, mniej więcej taki jak w Jamo Concert 11

W tych kolumnach rzeczywiście słychać te zejście do 30 Hz. Grają najniższe z taką jakby lekkością i nie ma jakby podbicia w wysokim basie, w sensie takiego bardziej pudełkowatego basu. Jest bardziej taki wygkuszony stonowany jakby. 

W XTZ ten bas jest taki bardziej prawdziwy, realny, szybki i konkretny. Brakuje mi czasami takiej przyjemnej miękkości w najniższych, takich niskich co to ledwo słychać a bardziej już czuć. 

Na wiki hifi w danych jest, że te podłogowe xtz dolne pasma mają dopiero od 45 Hz a podstawki od 53 Hz w górę. W recenzjach jest wszędzie od 35 Hz podłogowe a od 45 monitory, ale to mogą być tylko wartości reklamowe. Jeżeli tak jest w rzeczywistości te 53 Hz +/- 3 dB to wszystko jasne już. 

Może uderzyć w inne kolumny po prostu? Lubię niskie zejście i czyste wysokie oraz stonowany środek bez podbicia na wysokim basie. Znacie jakieś takie kolumny? Coś jak gra Jamo Concert, tylko z bardziej szczegółowa i czysta górą. Jak mam inwestować w subwoofery to może lepiej jakieś podłogowe z prawdziwym niskim zejściem, które nie jest takie tylko na papierze. Nie chce też mega szerokich kolumn, żeby były atrakcyjne i mieściły mi się w salonie bo inaczej mnie z nimi żona pogoni heh 

Edytowane przez raiwan
10 godzin temu, szpakowski napisał:

Nie był bym tego taki pewien ...

Osobiście wolę koncert w stereo na dobrym sprzęcie niż super efekty 5.1 na zwykłym ampli ... ale rozumiem zafascynowanie dźwiękiem Surround i nikogo na siłę przekonywać nie mam zamiaru, samemu trzeba się przekonać co się bardziej spodoba ...

A kto powiedzial ze ampli musi byc zwykly. Ja po przesluchaniu Claptona w Royal Albert Hall w 5.1 nie mam ochoty slyszec wiecej w stereo.

• Pokaż nowe odpowiedzi