Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, xajas napisał:

A co ci w tej wielkosci przeszkadza?

Nic. To Ty wkleiles jedno zdjecie z mniejszymi a drugie z wiekszymi, dlatego zastanawiam sie po co.

Większe pomieszczenie ma zawsze korzystniejszą akustykę.

A duże kolumny mają tę przewagę, że zwykle mają większą efektywność niż małe. A przynajmniej w ich wypadku można na wiele sposobów o taką powalczyć. A im wyższa efektywność, tym bliżej do wrażeń "live" na względnie niskim poziomie słuchania.

W kolumnie zwykle to bas ma niższą efektywność niż zespół średnio-wysokotonowy. Dlatego subwoofer oddzielny może sprawić, że skorzystamy ze środka i góry o większej sprawności i będziemy dysponowali basem (subwooferem), który im dorówna.

To żadna magia - parę prostych zasad.

Edytowane przez Wuelem
Godzinę temu, Wuelem napisał:

W kolumnie zwykle to bas ma niższą efektywność niż zespół średnio-wysokotonowy. Dlatego subwoofer oddzielny może sprawić, że skorzystamy ze środka i góry o większej sprawności i będziemy dysponowali basem (subwooferem), który im dorówna.

Wyglada na to ze bez wzgledu na wielkosc kolumn warto miec suba/y. 

Tez jestem tego zdania, jednak przesiadlem sie z duzych kolumn plus sub na podstawkowe plus sub i nie czuje ze czegos brakuje, ze cos stracilem.

28 minut temu, BlueDot napisał:

Tez jestem tego zdania, jednak przesiadlem sie z duzych kolumn plus sub na podstawkowe plus sub i nie czuje ze czegos brakuje, ze cos stracilem.

Bo sub plus monitor jest lepszą opcją niż sub z dużymi. W teorii i w praktyce z kompaktowej obudowy (i mniejszego drivera na wokal...) otrzymamy wyższej jakości... wokal. Ogólnie czystszy i z mniejszymi zniekształceniami środek pasma. Z tą poszukiwaną barwą. Naturalną.

Podłogówki nie w scenie stereo przegrywają (jak się niesłusznie uważa), lecz właśnie zwykle nie mają tak ujmującego środka.  Czyli w sumie idzie walka o środek pasma, a nie o bas!

Bas jest tylko przy okazji, jak w jednej z reklam z radia...

Edytowane przez Wuelem
9 minut temu, Wuelem napisał:

Bo sub plus monitor jest lepszą opcją niż sub z dużymi. W teorii i w praktyce z kompaktowej obudowy (i mniejszego drivera na wokal...) otrzymamy wyższej jakości... wokal. Ogólnie czystszy i z mniejszymi zniekształceniami środek pasma. Z tą poszukiwaną barwą. Naturalną.

Podłogówki nie w scenie stereo przegrywają (jak się niesłusznie uważa), lecz właśnie zwykle nie mają tak ujmującego środka.  Czyli w sumie idzie walka o środek pasma, a nie o bas!

Glosnik sredniotonowy jest tej samej wielkosci, ale w podlogowkach mialem do tego 2 x 8" na basie na kazda z kolumn wiec podejzewam ze w wiekszych kolumnach sredniotonowiec mial lepsze warunki pracy.

14 minut temu, Wuelem napisał:

Według mnie nie miał. Miał dla siebie wydzieloną komorę, którą "bujała" pozostała bryła kolumny.

Po co?

No mial komore. W kolumnach podstawkowych nie ma  swojej komory a na dodatek musi grac bas.

To lepszy środek masz teraz z małych, czy wtedy z dużych?

Pogubiłem się.

2 x 8'', czyli podwojenie głośnika robi się dla zwiększenia efektywności niskich tonów (tak jak i wybiera bas-refleks). Jeśli teraz sam "monitor" prezentuje się lepiej na środku pasma, to trzeba poważnej analizy przypadku.
Rezygnację z basu dla genialnego środka mogę zrozumieć. Ale straty basu i pogorszenia środka - już nie.

Zasady ogólne powinny się sprawdzać. Ale też wiadomo, że bywa inaczej - z różnych przyczyn.

37 minut temu, Wuelem napisał:

Bo sub plus monitor jest lepszą opcją niż sub z dużymi.

Też tak uważam, ale rozwiązanie zagadki może być zupełnie gdzie indziej niż szukacie: akustyka. Kiedyś czytałem na stronie jakiegoś instalatora hi-end, że korzystne z punktu widzenia akustyki jest inne usytuowanie w pomieszczeniu źródła subbasu niż wyższych częstotliwości... i w sumie doświadczyłem tego na swoim lo-fi: w moimi pokoju, w jedynym miejscu, w którym stać może baza stereo, każde podłogówki buczały i dudniły basem - sub stoi gdzie indziej i jest od tych problemów (powiedzmy) wolny.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 minut temu, Wuelem napisał:

To lepszy środek masz teraz z małych, czy wtedy z dużych?

Ja nie pisalem ze srodek lepszy/gorszy, tylko ze po zmianie tych duzych kolumn na podstawkowe nie odczulem ze cos trace, ze cos sie pogorszylo. Bas jest rowniejszy, bo zniknelo podbicie 16dB na 30Hz.

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

każde podłogówki buczały i dudniły basem - sub stoi gdzie indziej i jest od tych problemów (powiedzmy) wolny.

Pamiętajmy, że dokładnie to samo dotyczy miejsca naszego siedzenia.

A najczęściej jest sofa pod samą ścianą...
Nie wiadomo wtedy, czy słuchamy (efektu) ściany czy kolumn...

45 minut temu, BlueDot napisał:

Bas jest rowniejszy, bo zniknelo podbicie 16dB na 30Hz.

Jako audiofil bym wyburzył jedną ścianę wzbudzającą ten rezonans, bo kolumny na pewno były klawe.
Ale tak to jest, niektórzy idą najprostszą drogą...

To jest bez sensu
Dlaczego C mialo by miec lepsza srednice niz A?
Dlaczego D mialo by miec lepsza srednice niz B?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokaz mi jeden produkt/serie, gdzie topowym produktem jest monitor a nie pdlogowka.

Ukryta Zawartość

Proste - dodajesz dolną ściankę i masz większą mechaniczną stabilność. Mniejsze drgania to mniej podbarwień.

Dodałem też (jeśli uważnie przeczytasz), że średniotonowiec do "satelity" powinien być mały. Na swoich rysunkach masz wielkoluda! Taki duży z kretesem przegra z mniejszym wyrafinowanym specjalistą.

Łączymy kropki, a nie bawimy się w literki 🙂

42 minuty temu, xajas napisał:

Bo nie mają w zwrotnicy dzielącej pasmo na pół i wynikającego z niej spadku impedancji?

Edytowane przez szymon1977

W dużym głośniku %-owo większy udział w nim ma zawieszenie, które też promieniuje dźwięk, ale nie robi tego najlepiej. Ograniczenie tego wpływu dla najwrażliwszego zakresu przetwarzania ma swoje znaczenie.

Dochodzi do tego zjawisko "łamania się" dużej membrany, dobór większego magnesu dla uzyskania takiego samego przyspieszenia, straty mocy i efektywności na bardziej skomplikowanej zwrotnicy w 3-trożności i pewnie wiele innych technicznych elementów, które są w świadomości konstruktorów.

2 minuty temu, xajas napisał:

Jak to nie maja zwrotnicy?

Takto, oczywiście w tej części, o którą pytasz.

48 minut temu, xajas napisał:

Pokaz mi jeden produkt/serie, gdzie topowym produktem jest monitor a nie pdlogowka.

Nie ma problemu, ale więcej wniesie, jak wyjaśnię...

Podział duża podłogówka lub mały monitor jest przede wszystkim ze względu na funkcjonalność. Zastosowanie.
Chodzi o moc maksymalną (SPL) graną bez zniekształceń i bez zagrożenia dla stanu kolumny.

Zwróć uwagę, że są firmy, które produkują tylko monitory. A chyba nie ma takich, które produkują tylko podłogowe. Czy one kierują się obiektywną jakością, czy może dostosowują ofertę do konkretnych potrzeb?

Nie każdy w końcu chce płacić za obudowę, a przy podłogowych to duży procent kosztu. Zadajesz pytania bez możliwości udzielenia jednoznacznej odpowiedzi. A, B czy C w audio nie istnieje. Jest tylko A w różnych wariantach (cha, cha).

10 minut temu, Wuelem napisał:

są firmy, które produkują tylko monitory. A chyba nie ma takich, które produkują tylko podłogowe.

Są też takie, które w podłogowych ograniczają się do 2-way.

Godzinę temu, xajas napisał:

Nie wiem jak rozumiesz "topowy", ale trudno żeby w ramach jednej serii, produkt wymagający mniejszego  nakładu środków i pracy był droższy.

Nie każdy w końcu chce płacić za obudowę, a przy podłogowych to duży procent kosztu.

Tak tak, wtedy kupuje monitory i placi jeszcze wiecej za podstawki do nich
7 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Bo jak odsłuchujesz w bliskim polu (np. ucho ledwie metr od kolumn) to może być problem z "punktowością" źródła dźwięku w kolumnie "B" 😊

Można zapytać też w szerszej perspektywie: "dlaczego D przy zestawie z subem jest lepszym wyborem niż B?" ... i moja odpowiedź: "bo jest tańsze, a ponadto zapewnić może w pewnych sytuacjach nawet lepszy dźwięk (bliskie pole)" 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
45 minut temu, Kyle napisał:

Można zapytać też w szerszej perspektywie: "dlaczego D przy zestawie z subem jest lepszym wyborem niż B?"

Bo.zaxtą samą cenę kupiliśmy B o klasę lepsze, niż mogliśmy kupić D.

8 godzin temu, xajas napisał:

Jezeli mowimy o jednej serii to nie ma co rozwazac tego na zasadzie ze najwieksza kolumna jest topowym produktem. Najwieksza kolumna jest wieksza po to, zeby mozna bylo w niej umiescic dodatkowe glosniki niskotonowe po to zeby poruszyc wieksza mase powietrza w wiekszych pomieszczeniach, w ktorych kolumna podstawkowa z tej samej serii nie da rady zapewnic odpowiedniego cisnienia akustycznego przez co brzmienie bedzie zbyt malo nasycone w dolnych partiach i moze niektorym wydawac sie zbyt lekkie/rozjasnione. 

Wybierajac podlogowki narazamy sie na problemy z basem o ktorych pisal @szymon1977. U mnie przy podlogowkach podbicie 30Hz bylo tak wysokie a dziura na 50Hz tak gleboka ze sluchanie muzyki bylo koszmarem. Przestawianie kolumn i miejsca odsluchu cos tam poprawialo, ale w tak malym stopniu ze nie bylo sensu tego robic.

Sprzedalem Logany, znioslem z sypialni Ushery (podstawkowe), podlaczylem suba ktorego ustawilem centralnie miedzy kolumnami i teraz mam rowny (w miare) bas.

Nie wiem, mozliwe ze jeszcze kiedys wroce do podlogowek, ale z pewnoscia nie takich ktore z latwoscia osiagaja 30Hz, bo w moim pokoju to nie ma sensu, nie da sie tego w latwy sposob wyeliminowac.

8 godzin temu, xajas napisał:

Dokladnie. Wiec powiedz dlaczego nazywasz A topowym produktem? Bo jest najdrozszy? Najwiekszy?

Jedyna roznica tkwi w wielkosci pudla i dodatkowych glosnikach niskotonowych.

U B&W sprawa jest zupelnie inna bo u nich najwyzszy model z danej serii dostaje cos czego podstawkowy model nie ma i tu mozemy mowic o topowosci.

10 minut temu, BlueDot napisał:

Nie wiem, mozliwe ze jeszcze kiedys wroce do podlogowek, ale z pewnoscia nie takich ktore z latwoscia osiagaja 30Hz, bo w moim pokoju to nie ma sensu, nie da sie tego w latwy sposob wyeliminowac.

Rozważałeś kalibrację sprzętową? (coś pokroju Genelec GLM, tylko że w produktach Hi-Fi)

Edytowane przez Kyle
11 minut temu, Kyle napisał:

Rozważałeś kalibrację sprzętową? (coś pokroju Genelec GLM, tylko że w produktach Hi-Fi)

Bawilem sie MiniDSP. Wole mniejsze kolumny z subem.

Tak to wyglada teraz, tylko telewizor wrocil na prawa sciane bo okno zaslanial.

A tak bylo jeszcze jakies 2 miesiace temu bo na scianie z oknem nie dalo sie sluchac.

Na razie odchodząc od kwestii basu:

Miałem problem z pogłosem w pokoju (jak klasnąłeś, to było słychać jak dźwięk "rezonuje"), więc na największą gołą ścianę wylądował BASOtest:

Coś takiego jak na tej aukcji na zdjęciu 6x4 panele:

Ukryta Zawartość

- praktycznie wyeliminowało to ten "rezonujący pogłos od klaśnięcia".

Rozważałeś zrobienie jakiegoś tłumienia na ścianach lewej i prawej? Bo jak oglądałem Twój film, to odniosłem wrażenie, że powinieneś mieć dużo odbić od ścian bocznych (a lepiej, jakby ich nie było).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
1 minutę temu, Kyle napisał:

Na razie odchodząc od kwestii basu:

Miałem problem z pogłosem w pokoju (jak klasnąłeś, to było słychać jak dźwięk "rezonuje"), więc na największą gołą ścianę wylądował BASOtest:

Coś takiego jak na tej aukcji na zdjęciu 6x4 panele:

Ukryta Zawartość

- rozważałeś zrobienie jakiegoś tłumienia na ścianach lewej i prawej?

Tak. Teraz pracuje nad akustyka. Myslalem o czyms takim

Ukryta Zawartość

Dobre to bedzie?

Na prawej scianie mam telewizor, na lewej drzwi wiec pole manewru jest ograniczone, ale musze cos zrobic bo poglos jest zbyt duzy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli bardziej rozpraszanie, ale w pewnym stopniu też pochłanianie. Ja bardziej preferuję pochłanianie (może dla tego, że mój ascetyczny pokój był "jasny" brzmieniowo) 🤣(teraz jest bardziej neutralnie)

9 minut temu, Kyle napisał:

Czyli bardziej rozpraszanie, ale w pewnym stopniu też pochłanianie. Ja bardziej preferuję pochłanianie (może dla tego, że mój ascetyczny pokój był "jasny" brzmieniowo) 🤣(teraz jest bardziej neutralnie)

Ja musze szukac na ebay bo mieszkam w Irlandii i nie sadze zeby ktos z PL mi to wyslal tutaj, ale znalazlem na ebay takie cos, tylko ze duzo drozsze.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam sie czy jest sens naklejac cos na ta sciane za kolumnami, czy to cos zmieni, czy najpierw zajac sie bocznymi.

No u mnie jest poglos. Tyle co remont zrobiony i sciany jeszcze gole. Myslalem najpierw o canvas z podklejonym od srodka styropianem, wata, albo jakas gabka, ale nie wiem czy to cos wytlumi. 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi