Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, xajas napisał:

A skad dostanie ten Sub nieobciety sygnal czyli „przed“ wtyczka/playerem?

Skomplikowane to. Chyba na siłę szukam tego basu. Lubię sprawdzać na „Hey You” Pink Floyd. Gdy jest w materiale, mam go (prawie) wystarczająco. Może za jakiś czas wymienię kolumny. Tak byłoby najlepiej. 

Tak trochę odświeżę wątek. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na wsi gadają że to bardzo dobry przetwornik. Podobno w obudowie zamkniętej wymiata, a z membranami biernym miażdży. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LUKAS 84
3 godziny temu, LUKAS 84 napisał:

Tak trochę odświeżę wątek. 

Ukryta Zawartość

Na wsi gadają że to bardzo dobry przetwornik. Podobno w obudowie zamkniętej wymiata, a z membranami biernym miażdży. 

Mam takie w OZ na sprzedaż 2 sztuki 😉

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

55 minut temu, S0nic napisał:

Mam takie w OZ na sprzedaż 2 sztuki 😉

Gdzieś wspominałeś kiedyś że masz 2 suby Sveda na sprzedasz, nie wiedziałem że są na driverach Daytona. Ja będę budował moduły subbasowe razem z kolumnami , także nie mogę odkupić od ciebie. Możesz opisać ich brzmienie, dlaczego sprzedajesz? Posiadasz pełen zestaw Svedy, z monitorami? Przesiadasz się na coś jeszcze lepszego? 

9 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Gdzieś wspominałeś kiedyś że masz 2 suby Sveda na sprzedasz, nie wiedziałem że są na driverach Daytona. Ja będę budował moduły subbasowe razem z kolumnami , także nie mogę odkupić od ciebie. Możesz opisać ich brzmienie, dlaczego sprzedajesz? Posiadasz pełen zestaw Svedy, z monitorami? Przesiadasz się na coś jeszcze lepszego? 

Tak, mam cały komplet svedy. Brzmienie i tak będzie inne bo inne będzie filtrowanie. Suby w kolumnie to nie jest najlepszy pomysł, oczywiście, że dają radę ale lepiej mieć je na zewnątrz. Na tym polega całą zabawa, ustawiasz monitory, kolumny główne tak, żeby miały możliwie najlepszą scenę a subbas ustawiasz tak w pomieszczeniu, żeby możliwie najlepiej je uzupełniał. Do tego niepotrzebnie kolumna główna musi przenosić drgania dużych i ciężkich głośników subbasowych.

obiektywnie o audio

Wszystko się zgadza co piszesz tylko trzeba mieć miejsce na to dodatkowe 2x15''Musiał bym posiadać dedykowane pomieszczenie pod audio. Salonu nie chcę zagracać. 

• 1 miesiąc później...

Może ktoś polecić jakiś niewielkich gabarytów sub (niestety nie ma za wiele miejsca), który byłby podpięty pod SMSL A300? Budżet tak samo niewielki do 450zł, także używka jak najbardziej wchodzi w grę.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, harash napisał:

Może ktoś polecić jakiś niewielkich gabarytów sub (niestety nie ma za wiele miejsca), który byłby podpięty pod SMSL A300? Budżet tak samo niewielki do 450zł, także używka jak najbardziej wchodzi w grę.

Ciężko będzie Ci chyba znaleźć coś sensownego w tych pieniądzach. 

Jakie masz kolumny? 

Od wielu lat używam suba w stereo. Dobrze zintegrowany sub na pewno dopełnia i uplastycznia cały przekaz, kto tego nie słuchał ten nie wie co traci 🙂 . Od strony technicznej Sławek.xm opisał to chyba najlepiej. Kluczowa tutaj fraza to "dobrze zintegrowany" a podstawą dobrej integracji to na pewno rozdział pasma między suba i kolumny no i tu mamy pewien problem bo w systemie pasywnym ciężko to zrobić bez jakiś rozbudowanych elementów w torze. Tymczasem Troels Gravesen przy okazji opisu swojej konstrukcji Ellipticor 3 podał dość prosty sposób jak to zrobić. Sądzę ,że ten "patent" może się komuś przydać  - u mnie działa b.dobrze.

Dokładny opis jest tu: 

Ukryta Zawartość

Jedyne wymagania są takie ,że  do suba potrzebować będziemy wzmacniacza z własnym procesorem DSP (dzisiaj nie są to kosztowne rozwiązania np. HYPEX FA501) a do kolumn potrzebować będziemy dzielonego wzmocnienia ( pre + końcówka mocy  - ponieważ między nie trzeba będzie wpiąć skrzynkę z kondensatorami) .Odpowiednio dobrane  kondensatory odcinają dolny zakres od kolumn  ( stanowią filtr górnoprzepustowy). Następnie w procesorze DSP trzeba skorygować wycięty przez kondensatory dół pasma a później ustawić filtr dolnoprzepustowy dla subwoofera). Reszta  szczegółów opisana jest w zapodanym linku.
Jeżeli mamy przedwzmacniacz, który podaje sygnał na  dwa wyjścia jednocześnie to  można zrobić to jeszcze prościej ( bez wstępnej korekcji dolnego pasma w dsp) . Ponieważ moje pre tak właśnie miało więc jedyną kalkulacją był dobór odpowiedniej wartości kondensatorów  i  ustawienie filtra dolnoprzepustowego w DSP .

Załączam schemat mojego układu. Wartość podziału 80Hz jest oczywiście przykładowa . Taką wartość zalecał TG dla oddzielenia  21WE od suba w swojej konstrukcji a ponieważ u mnie jest taki sam głośnik więc już tego nie zmieniałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Wojtek

Będzie mega ciężko. Szukaj używanego tannoy msub. Ale kwota będzie jednak wyższa.

W tej cenie to znajdziesz magnata 300 do 302a ale to nie suby do stereo.

8 godzin temu, Kw202 napisał:

Ciężko będzie Ci chyba znaleźć coś sensownego w tych pieniądzach. 

Jakie masz kolumny? 

Wiekowe już Canton Fonum 251

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Będzie mega ciężko. Szukaj używanego tannoy msub. Ale kwota będzie jednak wyższa.

W tej cenie to znajdziesz magnata 300 do 302a ale to nie suby do stereo.

Niestety najtańszy msub widzę za 700

Dwa takie

Najlepiej sub zamknięty, poza Rel Quake, możesz szukać BK gemini, Mj acoustics. Niestety ciężko dostępne, chyba że mieszkasz w UK 😋

W kwocie 450pln to do stereo trudno coś polecić. 

12 godzin temu, harash napisał:

sub (niestety nie ma za wiele miejsca), który byłby podpięty pod SMSL A300?

Czy wyjście SUB w A300 nie ma tego samego problemu co w Sabaj-u?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

3 godziny temu, Kw202 napisał:

Myślę że sensowniej wydasz te pieniążki kupując inne kolumny. 

Jakieś propozycje?

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Najlepiej sub zamknięty, poza Rel Quake, możesz szukać BK gemini, Mj acoustics. Niestety ciężko dostępne, chyba że mieszkasz w UK 😋

W kwocie 450pln to do stereo trudno coś polecić. 

Widzę właśnie. Sam Rel Quake też póki co tylko w UK dostępny. Zwiększenie budżetu do 600zł coś zmienia?

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Czy wyjście SUB w A300 nie ma tego samego problemu co w Sabaj-u?

A jaki problem ma Sabaj?

8 minut temu, harash napisał:

Widzę właśnie. Sam Rel Quake też póki co tylko w UK dostępny. Zwiększenie budżetu do 600zł coś zmienia?

Niestety nie, również warto pomyśleć jak kolega wyżej sugerował czy nie lepiej byłoby kupić lepsze kolumny, a kiedyś znaleźć budżet na suba.

8 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Ale jak to się ma do suba za 450zl. Obstawiał bym używaną kode z wej i wyj wysokopoziomowym. 

To był wpis natury ogólnej tak jak zresztą temat tego wątku. Trochę niefortunnie tylko zbiegł się z zapytaniem kolegi harash.

17 godzin temu, harash napisał:

W tej kwocie znaleźć dobry sub to muzyki tak jak piszą koledzy to raczej ciężko będzie. Osobiście zagłosowałbym tak jak BlueDot za Relem .  Tutaj link do aktualnych propozycji second hand i nawet są niskie ceny: oferty:

Ukryta Zawartość

Rel zawsze znany był z tego, że robi dobre suby do stereo.

Ukryta Zawartość

Czy my tu mówimy dalej o takich tanich subach? Rel Quake do dostania w tej kwocie?

Nie śledzę rynku wtórnego od pewnego czasu. 

Sub to dobry pomysł. Może warto dołożyć? Na gwiazdkę 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czy my tu mówimy dalej o takich tanich subach? Rel Quake do dostania w tej kwocie?

Nie śledzę rynku wtórnego od pewnego czasu. 

Sub to dobry pomysł. Może warto dołożyć? Na gwiazdkę 

Sprzedalem jakis czas temu dwa Quaki II za 250e.

8 godzin temu, harash napisał:

A jaki problem ma Sabaj?

Głośności na wyjściach speaker i sub się rozłażą.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 minuty temu, harash napisał:

Niestety nie mam jak sprawdzić

https://www.olx.pl/d/oferta/subwoofer-rel-strata-3-CID99-IDVNX4J.html

Ale nie mam pojęcia jaka to obudowa i jak gra 😉

2 minuty temu, Kw202 napisał:

Ukryta Zawartość

Ale nie mam pojęcia jaka to obudowa i jak gra 😉

Świetny kierunek, uprzedzam jedynie że tak leciwy sub może zaraz paść wzmacniacz i będzie duży problem, sam to przerabiałem. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, harash napisał:

Niestety nie mam jak sprawdzić

Poszukaj w necie, jak nikt nic nie pisze to jest ok.

Tak czytam sobie ten wątek. To jeden sub, to dwa. A ja zatykam bas reflex w kolumienkach na 13 cm głośniczku.🤣

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi