Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Cameyo napisał:

Wiesz, akurat słuchałem u siebie w domu SVS (boom box), JL Audio (super, ale trochę zbyt mocno wyeksponowany bas) I Rel (najbardziej wysublimowany i wyrafinowany bas).

Więc to nie tak, że się utarło.

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Poprosu Tobie przypasowalo, komus innemu moze sie bardziej podobac Kef, SVS, B&W.

Mi dla przykladu bardziej pasuje SVS do muzyki.

Mam SVS SB-1000 Pro i jestem bardzo zadowolony. Ale "naczytałem" się o mega wrażeniach muzycznych generowanych przez suby Rel'a i pomyślałem że może warto spróbować. Nie mam nikogo znajomego z takim sprzętem żeby pożyczyć, posłuchać i porównać u siebie w domu.

5 godzin temu, Cameyo napisał:

JL Audio (super, ale trochę zbyt mocno wyeksponowany bas) I

... to nie ma regulacji wzmocnienia w tym subie?

Ma. Ale taka forma prezentacji basu JL Audio. One troche mniej znikają w pomieszczeniu. Jak ktoś lubi taki przekaz, to świetny wybór. Długo słuchałem JL i Tel zeby się zdecydować na właściwy. SVS poszedł do kąta relatywnie szybko.

11 minut temu, Cameyo napisał:

One troche mniej znikają w pomieszczeniu.

Może sieją zniekształceniami. ... a przy jakiej częstotliwości ustawiłeś odcięcie?

23 minuty temu, Kyle napisał:

Wzmocnienie i odcięcie to nie wszystko. Mój B&W ma jeszcze dwa pstryczki, które zmieniają... mniejsza o to co technicznie zmieniają, ale brzmienie drastycznie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

Wzmocnienie i odcięcie to nie wszystko.

Wiem i z tego powodu nawet nie dotykam zestawów z subwooferem bez sprzętowej kalibracji (manualnymi przełącznikami praktycznie dobrze subwoofera/subwoofera do satelit nie ustawisz).

Edytowane przez Kyle

A Ja mam Svs sb2000pro i jest mega w stereo. Plan jest zakupić drugi 🙂 Rel to piękny "pizdryk" żeby tam było uderzenie to minimum t9x wzwyż mniejsze to mogą sobie popykac w kącie 😁heh he...

A Ja mam Svs sb2000pro i jest mega w stereo. Plan jest zakupić drugi Rel to piękny "pizdryk" żeby tam było uderzenie to minimum t9x wzwyż mniejsze to mogą sobie popykac w kącie heh he...
No jesteś klientem na subwoofery SPL a nie SQ.
Dokładnie sb2000 pro testowałem.

43 minuty temu, Kyle napisał:

(manualnymi przełącznikami praktycznie dobrze subwoofera/subwoofera do satelit nie ustawisz).

Wystarczy by było lepiej niż bez.

13 godzin temu, Cameyo napisał:

No jesteś klientem na subwoofery SPL a nie SQ.
Dokładnie sb2000 pro testowałem.

Za duzo YT ogladasz. Ktos Ci cos wkrecil a Ty teraz powielasz. Za chwile inni beda powielac to co powieliles Ty i tak sie rodza legendy. Przykladem moga byc pierdziawki RELa.

20 godzin temu, Cameyo napisał:

Wiesz, akurat słuchałem u siebie w domu SVS (boom box), JL Audio (super, ale trochę zbyt mocno wyeksponowany bas) I Rel (najbardziej wysublimowany i wyrafinowany bas).

Więc to nie tak, że się utarło.

Mam tak samo także po odsłuchu 🙂

Przy SVS problem jest tego typu, że schodzą bardzo nisko, co najmniej 5-6hz niżej od 10 calowych Reli, jeszcze pare hz niżej od 8 calowych. A w SVS jest co najmniej 12" i trzeba się lepiej przyłożyć do ustawień żeby to okiełznać. To nie jest tak że podłaczy się i będzie hulać od razu, tym bardziej że interakcja z pomieszczeniem też jest dużo większa niż w mniejszych i dodatkowo przycietych na zejściu Relach. Może też być tak że pomieszczenie jest zbyt małe, aby zagrały blisko jakości Rela. To tak jakby postawić monitory i podłogówki, te pierwsze zawsze w takim porównaniu będą miały "czystszy", szybszy bas a te drugie będą od nich bardziej ociężałe. Ostatnio miałem okazję słyszeć jak gra źle ustawiony SVS SB3000, jedno wielkie dudnienie i trzęsienie wszystkim w pokoju, totalny brak rytmiki, konturu uderzenia. Podobny bas słyszałem kiedyś w sklepie z jakiegoś dziadowskiego Tonsila z dwoma bas refleksami, który akurat kupował jakiś młody chłopak. Gdybym nie wiedział jak gra SB3000 wcześniej, to bym powiedział że drogi szajs.

Edytowane przez don111

To się zgadzam i to dotyczy każdego suba. 🙂

Nie masz jednak wrażenia że REL seria T ma bardziej naturalny bas? Zróżnicowany ? Jakby takie naturalne dopelnienie tego co w kolumnach. Ja tak mam. Szanuję zdanie wszystkich 🙂

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

ma bardziej naturalny bas? Zróżnicowany ?

dokładnie o to chodzi. zróżnicowanie nut basowych, tekstura basu, artykulacja i integracja z głównym systemem.

W SVS nacisk położony jest na uderzenie, moc, zrobienie wrażenia. Nie ma w tym nic złego. Wiele, może nawet większość użytkowników subów lubi taką prezentację. JL Audio, też jest w tej grupie, ale znacznie bliżej Rel, jeżeli chodzi o SQ.

No u mnie tak samo. Ale nikogo do niczego nie nakłaniam. W audio powtarzam od lat nie ma sprzętu naj. Niech każdy sobie wybiera co mu pasuje 🙂 z takiego czy innego powodu.

A ja prowokacyjnie napisze ze tylko wilson benesh torus 😉 jedyny sub ktory mi nie przeszkadza i jest wystarczajaco szybki by nadazyc za ceramicznym accutonem

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Jakie ma opcje kalibracji? Czy ten subwoofer ma:

• korekcję opóźnień (najlepiej przez system pomiarowy) satelit, kiedy są bliżej słuchacza niż sub?
  • system pomiarowy, który ustawi głośność tak, by sub był jedynie rozciągnięciem pasma w dół?
  • ... no ma korekcję parametryczną, sterowaną systemem pomiarowym, która przyciszy lokalne podbicia suba, wyrównując jego pasmo?
  • jak ogólnie wygląda kwestia podziału pasma, np. sub realizuje odcięcie pasma dla satelit?

8 godzin temu, xsnailx napisał:

A ja prowokacyjnie napisze ze tylko wilson benesh torus 😉 jedyny sub ktory mi nie przeszkadza i jest wystarczajaco szybki by nadazyc za ceramicznym accutonem

A ja prowokacyjnie napisze, ze moge kazdy sub tak przyspieszyc, ze ten accouton za nim nie nadazy 😉

Peter Lyngdorf opisuje takie tricki w sieci.

Wystarczy przy pomocy DSP opoznic te accoutony o jeden cykl i juz zamiast tok-bummm slyszysz bum-tok.

Takie tricki uzywa sie tez w autach 🙂  

22 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To się zgadzam i to dotyczy każdego suba. 🙂

Nie masz jednak wrażenia że REL seria T ma bardziej naturalny bas? Zróżnicowany ? Jakby takie naturalne dopelnienie tego co w kolumnach. Ja tak mam. Szanuję zdanie wszystkich 🙂

To zależy co kto woli i do jakiej muzyki. Miałeś niedawno opinię gdzie ostro zjechano Rela T (chyba T9) za zaokrąglony bas. Ale są też Rele z innym, ostrzejszym konturowo basem - Q, Strata 5, Stampede i pare innych. Są też inne świetne suby zamknięte grające na zbliżonym poziomie co Rel T9, czasem za ułamek ceny, np Acoustic Energy Neo Sub, Epos ELS Sub i coś pewnie jeszcze o czym nie pamiętam, bo trochę się subów przewinęło u mnie. Możliwe że tego typu styl grania jak w Rel T jest najbardziej uniwersalny czy niech będzie "naturalny", po prostu ma wyważony bas, odpowiednio miedzy miękkością i twardością, nie popada w skrajności, jest skrojony tak że zagra bardzo dobrze / dobrze wszystkie gatunki muzyczne we współpracy ze wszystkimi kolumnami. Ale nie zawsze będzie najlepszy. Np do szybkiego power metalu, gdzie jest głównie kick-bas, ewentualnie stopa, potrzebny jest sub z jak najbardziej suchym, punktowym basem, tutaj lepiej zagra np Rel Q200 albo BK XLS200. Generalnie tego typu bas jest też prefereowany przez wielu użytkowników. Tak samo SVS, ich suby nie grają na jedno kopyto, w zależności od modeli dźwięk się różni. Należy pamiętac że najmniejszy SVS to zamknięty 12" a Rel to 8-10", im mniejszy głośnik tym odrobinę łatwiej o zwinniejszy dźwięk. SVS zawsze brzmi masywniej, dół jest "grubszy", fizyki się nie oszuka. Ale za to w SVS mamy gratis 5-10 Hz i większą moc względem Reli. Są utwory, ze będzie wyraźnie słychać te brakujące herce.  

Wzmacniacze Rela pracują w klasie AB, więc nie ma co porównywać do SVS w klasie D. Okolice 20Hz w kinie domowym to chyba konieczność, ale w muzyce ... to chyba jakieś pojedyncze przypadki. Tzn może w rapie to standard (nie znam się, nie moja bajka) bo ja słucham głównie rocka progresywnego i wszelkich odmian chillout'u.

5 godzin temu, D850 napisał:

Wzmacniacze Rela pracują w klasie AB, więc nie ma co porównywać do SVS w klasie D

Dlaczego nie można porównywać ? To plus czy minus (dla kogo) ?

5 godzin temu, D850 napisał:

Okolice 20Hz w kinie domowym to chyba konieczność, ale w muzyce ... to chyba jakieś pojedyncze przypadki. Tzn może w rapie to standard (nie znam się, nie moja bajka)

Nie do końca pojedyncze przypadki. SVS najtańsze schodzą o 5-10hz niżej. W Rel T masz 3 modele, 9, 7 i 5. T5 to najmniejszy sub z 8" głośnikiem w obudowie zamkniętej. Praktycznie nic tam nie słychać poniżej 25hz... Ale to nie znaczy że 25-30hz już jest w nim całkowicie OK, bo nadal jest spory spadek głośności względem wyższych częstotliwości. Kolejne T - 7 i 9 schodzą od t5 o te 2hz niżej, czyli T9x na 20hz powinien być ledwo wyczuwalny, do około 25hz będzie nadal słabo słyszalny, od 25hz z każdym hercem będzie znaczny przyrost aż od około 30hz zacznie dopiero w pełni normalnie grać. Na BK XXLS400 różnica była wyraźna na plus w zejściu na muzyce. Na moim cylindrycznym SVS, którego uważałem za super do kina a trochę słabszego do muzyki, w którym zejście jest mocno odczuwalne przy 15hz, pewne rzadkie płyty brzmiały jednak niesamowicie, inaczej, więcej głebi. Z każdym lepszym subem te granice słyszalności i spadku są przesuwane niżej i to nie jest tak, że tego niższego zejścia nie słychać. Sporo utworów w znacznej części zawiera też takie niskie pasmo w okolicy 20hz/25hz, które zaszyte jest gdzieś w tle, niekoniecznie w formie typowego pojedynczych uderzeń. I nie chodzi mi o jakieś rapy czy inne łupanki, ale o normalną muzykę, zwłaszcza filmową, elektroniczną, nawet klasyczną.

6 godzin temu, D850 napisał:

Okolice 20Hz w kinie domowym to chyba konieczność, ale w muzyce ...

20Hz/-6dB to (powiedzmy) 30Hz bez spadku i 35Hz grające swobodnie. Te kilka dB nie wydaje się być dużo, wszak mówimy o częstotliwościach osiągających 20.000Hz  Ale dla ucha 5Hz w granicach 35-40Hz, to tyle samo, co 5000Hz w granicach 15000-20000Hz (o ile oczywiście cokolwiek powyżej 15000Hz jeszcze słyszymy).

Tylko jak takiego SVS SB 2000 , 3000 podlać do końcówki mocy jak nie ma wyjścia speacon ? 

Jest jakaś przejściówką z LFE ?

5 godzin temu, max720 napisał:

Tylko jak takiego SVS SB 2000 , 3000 podlać do końcówki mocy jak nie ma wyjścia speacon ? 

zapytaj użytkownika Porlick, robił coś takiego

15 godzin temu, D850 napisał:

Okolice 20Hz w kinie domowym to chyba konieczność, ale w muzyce ... to chyba jakieś pojedyncze przypadki.

Kiedyś robiłem analizę popularnych nagrań, których słucham (choć Vivaldi też się trafił) w AdobeAudition - jest tam dobry analizator pasma i dokładnie sprawdzałem podczas słuchania, jakie najniższe dźwięki się pojawiają. Wyszło że:

• zdecydowana większość utworów nie schodzi poniżej 37Hz (mieszczą się w zakresie 37Hz-20kHz*)
  • jest mała część utworów gdzie pojawia się coś w zakresie 30-37Hz
  • ekstremalnie mało jest utworów, w których jest coś poniżej 30Hz (ale takie istnieją)

* - moim zdaniem jak ktoś nie chce mieć wykastrowanej zdecydowanej większości utworów, to jego system audio powinien grać minimum od 37Hz do 20kHz, przy czym te 37Hz powinno być bez zauważalnego spadku SPL wzgl. średniego (jak ktoś bardziej ambitny, to oczywiście niższe zejście fajna rzecz)

Edytowane przez Kyle
22 godziny temu, don111 napisał:

Należy pamiętac że najmniejszy SVS to zamknięty 12"

Jest jeszcze 3000 micro. On ma mniejsze membrany, ale za to dwie. Podobna konstrukcja do KC62 . Bardzo dobrze brzmiacy sub.

W dniu 17.12.2024 o 06:11, Piotr Sonido napisał:

Nie masz jednak wrażenia że REL seria T ma bardziej naturalny bas?

Chcesz powiedziec ze seria T gra bas tak jak go slyszymy na zywo? Bo dla mnie to wlasnie taki bas jest naturalny, na zywo. Niestety seria T z odtwarzaniem basu w sposob realistyczny ma malo wspolnego. 

A moze nigdy nie byles na koncercie i dlatego tak piszesz.

14 godzin temu, max720 napisał:

Mozesz podpiac do pre kablem RCA.

• Pokaż nowe odpowiedzi