Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki SUBWOOFER do stereo - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ściągali nowy nie? Bo oni nie mają nic na stanie.

Czyli jak wysokopoziomowe gra to trzeba go podłączyć żeby grał z stereo. 

A pada pytanie czy kabel RCA jest sprawny. W przypadku tego poprzedniego podłączenia.

Mieli na stanie, zamówiłem i jest.

Raczej sprawny bo swierzo odłączyłem od połączenia wiim z wzamacniaczem ale jeszcze  sprawdzę 

Gdzie w końcu postawiłeś siba? Słyszysz teraz fazę? No i najważniejsze: czy zostaje?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Gdzie w końcu postawiłeś siba? Słyszysz teraz fazę? No i najważniejsze: czy zostaje?

Na razie stoi na froncie przy jednej  z kolumn, jeszcze do sprawdzenia jak będzie brzmiał w koncie z tyłu za kolumną.

Plan był taki że i tak go zwracam moze potestuje jakiegoś RELa, planowałem i tak  już kupić coś z rynku wtórnego np sb 1000 bez pro można kupić za 1,8k, Tylko pojawią się  pytanie. Czy dam radę bez aplikacji ustawić go  raz na zawsze.....

32 minuty temu, Mirage14 napisał:

Plan był taki że i tak go zwracam moze potestuje jakiegoś RELa, planowałem i tak  już kupić coś z rynku wtórnego np sb 1000 bez pro można kupić za 1,8k,

Czyli ogólnie jesteś na tak. A pro dużo droższy?

32 minuty temu, Mirage14 napisał:

Tylko pojawią się  pytanie. Czy dam radę bez aplikacji ustawić go  raz na zawsze.....

Tak. Twoje kolumny schodzą dość nisko, więc pytanie jest inne: czy jak go nuż prawidłowo wyregulujesz, to uznasz, że róznica jest warta wydatku?

Wolałbym kolumny odciąć wyżej (o ile wzmacniacz to umozliwia) a DSP w subie w wersji PRO zrobić porządek z basem. Oczywiście przydałoby się pomiary zrobić bo na ucho może być ciężko przy braku doświadczenia.

38 minut temu, Mirage14 napisał:

Plan był taki że i tak go zwracam moze potestuje jakiegoś RELa, planowałem i tak  już kupić coś z rynku wtórnego np sb 1000 bez pro można kupić za 1,8k, Tylko pojawią się  pytanie. Czy dam radę bez aplikacji ustawić go  raz na zawsze.....

Testuj testuj, będziesz mieć lepszą perspektywę co wybrać. Nie ma jednoznacznej podpowiedzi czy dasz radę, bo każde pomieszczenie jest inne i tylko Ty wiesz co chcesz uzyskać. Zawsze możesz wypożyczyć taki z DSP i samemu się przekonać czy w Twoim przypadku gra jest tego warta.

Zarejestrowałem zwrot na mediaexpert okazuje się zmam jeszcze kolejne 14 dni na zwrot 🙂

Z drugiej strony bym się go już pozbył bo się boję ze się przyzwyczaję, później ciężko będzie słuchać bez suba, a miejsca na środku pokoju raczej - brak akceptacji  żony 

Sprawdziłem opcję umiejscowienia suba w koncie za kolumną, raczej nie do przyjęcia, dźwięk zrobił się bułowaty pomimo zmiany ustawień raczej gorzej się spisuje jak na zewnątrz pomiędzy kolumnami, nie ma oddechu dudni trochę jak w pudle 

Tak czy inaczej dziękuję wszystkim zaangażowanym  forumowiczom  za pomoc i wprowadzenie w świet subwoofera. 

Fajna zabawka z dużą dawką dołu, i emocji, nawet dynamiczny, spodziewałem się bardziej ociężałego basu.

Jednak utwory które wcześniej dobrze się słuchało na Audiovectorach bez suba teraz straciły na dynamice i bezpośrednim przekazie, to czego wcześniej brakowało mi w AV czyli ciepła dostałem przy pomocy suba ale teraz zacząłem tęsknić za żyletą i wyjątkowym szczegółowym detalicznym i bardzo ekspresyjnym  dźwiękiem (wcześniej mnie to kuło w uszy)

- Audiovectory dopiero zaczynają oddychać około 1/3 mocy 

- Audiovector + Sub cieplej głębiej ale  przy głośniejszym słuchaniu trochę męczy 

- Z subem fajnie się słucha cicho chilli Zet 

- Dużo fajnych doznań podczas oglądania filmów (potrafi łupnąć)

- Wiem że część z tych niedociągnięć  jest spowodowane akustyką pomieszczenia 

Powoli zaczynam  rozumieć zamysł konstruktora Pana Ole Klifoth ale na wszystko potrzebuje jeszcze czasu......

Czas spróbować Rel, który nie muli jak SVS
Dla Audiovector SR3 Signature, REL rekomenduje S510. Jak nie chcesz takiego drogiego, to warto sprawdzić Rel HT1205.

Sent from my Pixel 8 Pro using Tapatalk

Zwłaszcza jak porównujesz sub budżetowy za 2300zł z takim za 13000zł to z pewnością mają równe szanse 😂

Edytowane przez malikali

Nie no wiadomo, że takie porównanie sB1000 z s510 nie ma sensu. Dlatego też podałem lepiej wyceniona sensowną alternatywę. Warto sprawdzić.

Oczywiście ja nie mówię że nie warto nawet trzeba sprawdzać inne marki jak jest możliwość, ale suby jakie podałeś będą lepsze od sb1000 ze względu na półkę cenową.

HT1205 należałoby zestawić co najmniej z SB2000, a S510 z SVS SB-16 ULTRA

zgadzam się co do półki cenowej, natomiast SB16-Ultra to raczej bym porównywał z Rel Predator HT 1510. Linia S mimo, że podobna cenowo, to jednak zupełnie inny target. 

28 minut temu, Cameyo napisał:

zgadzam się co do półki cenowej, natomiast SB16-Ultra to raczej bym porównywał z Rel Predator HT 1510. Linia S mimo, że podobna cenowo, to jednak zupełnie inny target. 

Nie da się ich w ogóle porównać. Rel ma inny, ostrzejszy, bardziej suchy bas, potrafi łupnąć ale wyższym basem 25hz+ i tutaj można sobie ewentualnie porównywać zbliżone gabarytowo SVS do Rel pod kątem SPL. Na polu łupnięcia basu 15-25hz to porównanie nie ma sensu, nawet dużo mniejszy SB3000 zagra głośniej i zejdzie niżej od 1510.. Jak HT1510 to Predator, to SB3000 będzie Terminatorem T800, a SB16 T1000 🙂

Edytowane przez don111
W dniu 22.03.2025 o 08:52, Mirage14 napisał:

SB to nie Rel. 

1800 za używany to za drogo. Nowy jest za 2000. Sb12nsd który był poprzednikiem 2000 jest tańszy

21 godzin temu, Cameyo napisał:

Czas spróbować Rel, który nie muli jak SVS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Dla Audiovector SR3 Signature, REL rekomenduje S510. Jak nie chcesz takiego drogiego, to warto sprawdzić Rel HT1205.

Zgadzam się

Choć tutaj rozmowa o innym budżecie.

Ukryta Zawartość

Jakie modele są obecnie warte uwagi w klasie budżetowej? Powiedzmy maksymalnie do 1500 zł  ale im mniej tym lepiej. Zwróciłem uwagę na KLIPSCH REFERENCE R-100SW. Czy będzie się nadawał do pomieszczenia 20m? Jest coś wartego uwagi poniżej 1000 zł? Muzyka i często filmy. Fajnie gdyby nie był jakoś bardzo prądożerny. 

Osobiście w tym budżecie rozglądałbym się za używanymi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, waldi1965 napisał:

Jakie modele są obecnie warte uwagi w klasie budżetowej?

Na pewno B&W ASW608 jest wart uwagi.

6 godzin temu, waldi1965 napisał:

Jakie modele są obecnie warte uwagi w klasie budżetowej? Powiedzmy maksymalnie do 1500 zł  ale im mniej tym lepiej. Zwróciłem uwagę na KLIPSCH REFERENCE R-100SW. Czy będzie się nadawał do pomieszczenia 20m? Jest coś wartego uwagi poniżej 1000 zł? Muzyka i często filmy. Fajnie gdyby nie był jakoś bardzo prądożerny. 

Do kina magnat rs12. 

Do stereo fyne f3.10

Cambridge minx201 

Albo modele używane. 

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Na pewno B&W ASW608 jest wart uwagi.

Też o nim pomyślałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za propozycje. Raczej chciałbym kupić sprzęt nowy na gwarancji. Wiem, że będzie słabszy niż używka ale wolę spać spokojnie i mieć to zabezpieczenie. Do 1500 zł ewentualnie znalazłbym z tych zaproponowanych tego Magnata RS12. Czy będzie on dużo lepszy niż ten klipsch r100sw? Pokój to tylko 20 metrów. Widziałem, że Yamaha ma kilka modeli dość korzystnie wycenionych a marka chyba dość uznana. Przynajmniej kiedyś tak było. Jest też Taga i Polk XT12 mieszczący się w budżecie. 

SUB-OUT: czasem są dwa kanały, czasem jest jeden. Czy jeśli jest jeden, to dwukrotnie "głośniejszy" niż każdy z podwójnych?

Konsekwentnie Focal

Ukryta Zawartość

To dobra oferta a sub wart swojej ceny o ile jest zgodny z opisem.

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Też o nim pomyślałem.

Ukryta Zawartość

Tylko uważaj bo jest awaryjny. Jeśli używany to warto go dokładnie sprawdzić i wtedy brać. Dźwięk ok.

5 godzin temu, waldi1965 napisał:

Dziękuję za propozycje. Raczej chciałbym kupić sprzęt nowy na gwarancji. Wiem, że będzie słabszy niż używka ale wolę spać spokojnie i mieć to zabezpieczenie. Do 1500 zł ewentualnie znalazłbym z tych zaproponowanych tego Magnata RS12. Czy będzie on dużo lepszy niż ten klipsch r100sw? Pokój to tylko 20 metrów. Widziałem, że Yamaha ma kilka modeli dość korzystnie wycenionych a marka chyba dość uznana. Przynajmniej kiedyś tak było. Jest też Taga i Polk XT12 mieszczący się w budżecie. 

Rs12 to konkurent większego klipscha.

Z tym że oba to suby kinowe raczej.

Ukryta Zawartość

Panowie,  powiedzcie czy ruszać ustawienia " gain" w aplikacji? Czy zostawić na 0? Czyli max.

Jaki to ma wpływ na ryzyko przesterowania? Zakładając że wyjście Sub out jest niefiltrowane ze wzmacniacza o lichej mocy w mojej mini?

Instrukcja aplikacji Iwoofer nie jest dla mnie zbyt przejrzysta.

Edytowane przez miętowy
W dniu 28.03.2025 o 21:20, waldi1965 napisał:

A Magnat RS8? 

Fajny tani , dobry do kina.

Brak alternatywy. Do kina.

W dniu 29.03.2025 o 10:34, miętowy napisał:

Panowie,  powiedzcie czy ruszać ustawienia " gain" w aplikacji? Czy zostawić na 0? Czyli max.

Jaki to ma wpływ na ryzyko przesterowania? Zakładając że wyjście Sub out jest niefiltrowane ze wzmacniacza o lichej mocy w mojej mini?

Instrukcja aplikacji Iwoofer nie jest dla mnie zbyt przejrzysta.

A ile kosztują testy? Ja powiem sprawdź. Nie wiem. 

Jak tani subwoofer z 20cm głosnikiem może być dobry do kina ? Do 1.5 tys. tylko używane suby za pół ceny albo jeszcze mniej, nie ma sensu żadnego nowego, który nie spełni oczekiwań i zaraz będzie trzeba odsprzedawać z duża stratą. O awaryjność bym się nie martwił. W razie awarii nawet starego suba - koszt nowego wzmacniacza w klasie D 100W-300W to 150-300zł. 

W dniu 28.03.2025 o 10:06, Tyrion.L napisał:

Konsekwentnie Focal

Ukryta Zawartość

To dobra oferta a sub wart swojej ceny o ile jest zgodny z opisem.

Wg mnie nie jest warty 1500zł dźwiękowo, jako używka. Taki niby troche do kina, troche do stereo ale ani tu ani tu nic specjalnego. Można używanego SVS'a wyrwać za tyle albo BK XLS200, kilka Reli ( Q200 , Q150 , Strata / Storm )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111
  • Pokaż nowe odpowiedzi