Skocz do zawartości
IGNORED

do sluchawkowców - BINAURAL

liamk

Rekomendowane odpowiedzi

nie miałem na myśli opóźnienia ( trudno mi się wysłowić bo z polskiego zawsze 2 było :) ) chodziło mi o to że jeśli słuchamy na kolumnach to dźwięk z L i P kolumny zlewa się bardziej w jedno źródło im niższa jest częstotliwość ( dlatego nie słyszymy źródła niskiego basu ) i dlatego nie powinno się mieszać wszystkich częstotliwości na jednym poziomie głośności w słuchawkach, zresztą dochodzi też jeszcze coś takiego że prawą kolumne głośniej słyszymy w prawym uchu a lewą w lewym ( minimalnie ale zawsze i tu także wystąpi coś takiego że różnica w głośności będzie malała dla niskich częstotliwości )

piter z w słuchaniu dwuusznym są dwie rzeczy: (załóżmy sygnał z lewej kolumny)

prawe ucho słyszy to co lewe, ale dla wysokich częstotliwości natężenie w prawym uchu spada, bo jest cień akustyczny

prawe ucho słyszy to co lewe nieco później niż lewe. ten efekt fizycznie nie zależy do częstotliwości, aczkolwiek percepcja tego efektu istnieje tylko dla niskich częstotliwości stanów ustalonych oraz dla transjentów.

każdy crossfeed powinien uwzględniać oba te efekty - czyli sygnał z L poddawać opóźnieniu, przyciszać (szczególnie wysokie częstotliwości) i dodawać do R. i vice versa.

Są układy aktywne i pasywne, które wprowadzają kontrolowane przesłuchy międzykanałowe, aby scena dźwiękowa "wylazła" z naszej głowy. Coś na ten temat można znaleźć na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Inny układ był kiedyś opublikowany w RE dla prowadzenia "kolumnowych" odsłuchów nagrań binauralnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>znalazłeś już crossfeed, który byłby na tyle dobry że jego wyłączenie nie wywoływałoby uczucia ulgi?

niestety nie . . . kiedys mialem powazne dylematy z crossem czy bez ale ostatecznie nie uzywam cross.

w powszukiwaniu cossfeedow uzywalem glownie forum na head fi

Ukryta Zawartość

prawdopodobnie w ktoryms z tych postow znalazlem kiedys link do plugina do winampa z bardzo duza mozliwoscia konfiguracji. Moze od tego czasu (jakies pol roku) napisali jakies nowe, lepsze pluginy.

Jak dla mnie problem z crossfeedem polegal na tym ze najpierw nie moglem sie zdecydowac ktorego wybrac a jak juz wybralem to nie moglem wybrac idealnego ustawienia . . . stalo sie to moja "mala obsesja" i co chwila cos zmienialem i zapomnialem o najwazniejszym czyli o sluchaniu muzyki ;) W koncu awaria kompla, wymiana plyty i reinstall systemu i uwolnilem sie od tych wszytkich crossfeedow ;) Teraz czasem wlaczam tylko standardowego crossfeeda w fobbarze special.

Ukryta Zawartość

Czasami nie ma logo, ale gdzieś w książeczce płyty jest napisane, że najlepiej ją słuchać na słuchawkach. Przykładem może być "Universal Mother" Sinead O'Connor.

• 2 lata później...

Ukryta Zawartość

min. Ultrasone Demo CD .flac

Ukryta Zawartość

Tutaj jest mnóstwo:

Ukryta Zawartość

Ale ja wszystko słyszę wewnątrz głowy. :-(

Ukryta Zawartość

Edward, 22 Kwi 2007, 20:22

>Tutaj jest mnóstwo:

Ukryta Zawartość

>Ale ja wszystko słyszę wewnątrz głowy. :-(

nie wiem nie słuchałem ,ale spróbuj przepiąć jeden kanał z masą i pokręć balansem może coś pochrzanili

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

no i tu przewaga pioneerow, nie wiem jak zostaly skonstruowane ale scena jest tak czasami szerowka ze wydaje sie nam 3d, nie sluchalem nigdy ultrasonow, ale pioneery maja ciekawa ceche grania blisko sluchacza , ale zarazem pokazuja przestrzen w dal i wszerz, radze sprobowac bo naprawde ciekawy efekt, jak narazie nie znalazlem bardziej przestrzennych sluchawek, to wlasnie ich lubie sluchac kiedy nie oczekuje od nagrania czy nastroju nic oprocz relaksu, bo naprawde czasami graja prawie jak glosniki, moze nawet ciekawiej, wogole ich scena jest na tyle dziwna ze wokalisci graja jakby dla nas a czujemu duuuuuuuuzo powietrza wokol nich i instrumentow

to tak gwoli podzielenia sie wrazeniami z juz wielomiesiecznego odlsuchu, dal mnie to sluchawki do sluchania, totalny relaks, wiem ze sie powtarzam ale jak dla mnie to ten konkretny przypadek kiedy uwazam ze to stwierdzenie pasuje do nich jak ulal

jezli jest ktos z wawy i jest zainteresowany skoczmy do jakiesgos salonu i przekonajmy sie co wg was reprezentuja

intuos, 23 Kwi 2007, 16:01

Ale tu chodzi o efekt Binaural robiony głową Neumann KU 100-te twoje słuchawki są Neumanna?posłuchaj utworów z tamtych linków i napisz które najlepiej słyszysz poza głową (nic nie pisz o słuchawkach ,nazwach,tylko napisz o odczuciu)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.