Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawkowce do 3kPLN

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Heh... Co jakiś czas wrzucam Wam jakieś pytanie, bo cały czas jestem na etapie planowania zakupu sprzętu.

Qrcze, jak człowiek nie miał kasy na sprzęt, to było znacznie łatwiej. Po prostu wiedział, że nic nie kupi... ;-)

Do rzeczy: mamy 3kPLN, pokój ok. 25mkw (i 3.15 wysokości). Chcemy tu wstawić podstawkowce, które:

a) poradzą sobie z umiarkowanie cieżką muzyką (Linkin Park, Offspring, Metallica, Evanescence, etc.),

b) nie będą kaleczyć na muzyce lżejszej (Knopfler ze spółką lub bez, Coma, Simon & Garfunkel, ale także np. Jopek),

c) będą potrafiły zagrać cicho, tak żebym mógł słyszeć co trzeba na względnie niewielkim poziomie głośności,

d) nie muszą wywalać okien natężeniem dźwięku - z różnych przyczyn i tak za głośno nie będę mógł słuchać,

e) będą w stanie wygenerować ładnie kontrolowany, ale jednocześnie dość mocny bas - lubię słyszeć bas w w/w muzyce, choć oczywiście do "umca-umca" zdecydowanie mam daleko,

f) no i najważniejsze - nie zginą gdzieś w takiej kubaturze pomieszczenia, które może nie jest jakieś ogromne, ale za to wysokie i mało zagracone.

Najpierw kombinowałem podłogowce. Ale:

Po pierwsze - totalnie nie mam gdzie ich po ludzku ustawić.

Po drugie - nie wiem, czy podłogowce są konieczne, biorąc pod uwagę to, że poziom głośności w 99% przypadków będzie niewielki (w domu bywam raczej wieczorami, mam małe dziecko, budynek jest mocno akustyczny, a 80% sąsiadów jest w wieku mooocno zaawansowanym i o 20 chodzi spać).

Najbardziej boję się o punkt f) w powyższych wymaganiach.

Nie wiem jeszcze, z czym to będzie grało. Być może warto będzie dobrać coś do poleconych przez Was kolumienek. Wiem tylko, że okolice 1.5kPLN za klocek to wszystko, co będę w stanie z siebie wycisnąć.

https://www.audiostereo.pl/topic/14198-podstawkowce-do-3kpln/

Trudno cos polecic nie wiedzac z jakim sprzetem to bedzie gralo. Pomieszczenie ma spora powierzchnie i wysokosc jak na monitory. Polecano tu na forum nowe monitory Audio Academy Diona - wysokoskuteczne, dynamiczne (do tych "ciezszych" gatunkow muzyki), muzykalne (to do lzejszego kalibru), dobrze sprawdzily sie w pomieszczeniu o podobnej powierzchni i mieszcza sie w budzecie. Uzyj wyszukiwarki, zeby wiecej o nich poczytac - bylo sporo wpisow o tych monitorach.

• Redaktorzy

skontaktuj się z Audiowave - swojego czasu były u Nich 141 SE - skóra na MDFie na przodzie i tyle, boki z klepki gat.MERBAU, wysokie Morel, niskie 14" aluminiowy Seas.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Zolty: a co to za ustrojstwo te Diony? Na stronce producenta cisza, w naszej wyszukiwarce wbrew pozorom tylko kilka słów i to przeważnie "mają być, mają produkować"... I czy podane na ich stronce Audio Forte jest faktycznie dystrybutorem (jestem z Wawki i chwilowo do Łodzi się nie wybieram)?

Fr@ntz: mają jakiś site? Ja nie mogę znaleźć...

ARGOS: dzięki, już kiedyś się z Tobą kontaktowałem. :-)

Z tego co wiem AA sprzedawali Diony na AS - skrobnij do Lodzi e-mail, AA odpowiada na e-maile szybko i rzeczowo. Moze da sie zorganizowac parke Dion dla stolicy. Ostatnio ktos wspomnial na forum, ze maja byc w ofercie w styczniu - co do www.: zwykle strony nie nadazaja za rzeczywistoscia ;)

>Snajper

ciężko będzie znaleźć za 3kzł dobre, dynamiczne kolumny podstawkowe, które na dodatek pociągną pięknym basem... o przestrzeń bym się tu nie bał, raczej o ten bas, zwłaszcza, że jak piszesz chcesz sobie cicho słuchać muzyki... chyba, że dasz do tego jakiś niegorszy (przynajmniej) wzmak, mocarny i z obfitym dołem...

ale tu 1,5kzł za klocek chyba na starcie odpada...

sam już nie wiem - możesz obsłuchać podstawkowe paradigmy studio? firma to dość charakterystyczna, teoretycznie odpowiadająca temu co potrzebujesz - więc kto wie.... ja tam za nimi nie przepadam, ale i nie tego szukam w tej zabawie ;)

pokój masz mało zagracony - może jednak uda się wcisnąć jakiegoś podłogowca? tu sprawa będzie już znacznie prostsza... Koledzy doradzają AA - może więc przejrzyj podłogówki do 3kzł?

poprostu odwróciłeś problem do góry nogami - większość ludzi (w tym również i ja) rezygnuje z podłogówek ze względu na malutkie pokoiki. 25m2 to już jest jednak sporo, zwłaszcza, że aż tak wysoko masz tam do nieba... :)

sovajazz: Z podłogowcami mam problem. Przez długi czas tylko one wchodziły w grę. Ale po namyśle... Na podłodze ich po prostu nie podstawie. Nie będę rysował pokoju, ale powstał on na skutek wywalenia półtorej tony ścian z pokoju, kawałka kuchni i sporej części przedpokoju w stylu komunistycznym (1.5m x 5.5m i 5 par drzwi). To sprawia, że jest mocno nieregularny, fatalnie nieustawny, a dodatkowo robi za pokój dzienny i sypialnię... :-P

Fakt, że mam wysoko. Pytałem nawet na forum jakiś czas temu o wieszanie podłogowców. Odpowiedzi nie były entuzjastyczne no i trudno się dziwić. Pojawiały się nawet katastroficzne opisy efektu spadnięcia 30-to czy 40-to kilogramowych kolumn na półki, podłogi, ręce i nogi. Podstawkowce łatwiej postawić na czymś, nawet powiesić.

Co prawda u moich rodziców ALR Jordany 5M stoją na szafkach, ale efekt jest taki, że przy muzyce z mocniej rozbudowaną sekcją basową bardziej słychać szklane półki i zastawy na nich stojące, niż samą muzykę... ;)

No i teraz sam już nie wiem... :(

McGyver: z chęcią obejrzę fotki, dane jakieś szczegółowe, etc. Naczytałem się już sporo na temat DYI, ale że totalna lama jestem w temacie (z elektryki i elektroniki to tylko żarówkę umiem wkręcić), to jakoś nie brałem tego pod uwagę... Ale mimo to jestem otwarty na wszelkie propozycje. Pchaj wszystko na adres z "o mnie" (zaraz dorzucę, bo chwilowo nie ma).

no to masz tam niezły sajgon :>

współczuję ;)

jednak narysuj go jak możesz, może ktoś znajdzie jakiś złoty środek? ja pozbyłem się połowy swoich życiowych gratów (jak nie więcej), żeby przyzwoicie ustawić sprzęt w pokoju...

Snajper

kiedyś szukałem podstawkowców do pokoju 26m2 i zanim zarzuciłem ten pomysł przesłuchałem kilku modeli. Podobały mi się BC Acousique model Tamise oraz Haflery (nie pamiętam modelu, jedyny pasywny monitor tej firmy) ale były zbyt małe. Ciekawie grają nowe Eposy, ale rozumiem że to nie dla każdego.

Teraz kupiłbym coś używanego albo "robionego". Po krótkim odsłuchu u McGyvera i Grzegorza uważam, że naprawdę warto się zainteresować tak zwanym DIY i jeżeli masz możliwość posłuchania to polecam. Fotki jak fotki, całkiem fajne, ale dźwięk naprawdę na wysokim poziomie.

Tylko, że Audiowave może przydudniać w takim pomieszczeniu, przerabiałem to z Solidusami. No przynajmniej u mnie tak było.

Zastanawiam się nad zasadnością wniosków twórcy wątku. Nie ma miejsca do ustawienia podłogowych. To znaczy, że monitory z solidnymi podstawkaimi ustawić łatwiej?? To chyba pewien stereotyp podejścia do sprawy. Co tu będzie łatwiejsze z podstawkami?? ( uwagi mają charakter niezaczepny:-))

checkitout: DYI (a raczej "Anyone - do it for me") jak najbardziej wchodzi w grę. To ma grać, tylko trochę wyglądać, a blaszka z "firmową" nazwą jest dla mnie najmniej istotna. Absolutnie nie należę do "markowych" maniaków... :-) Oczywiście wszystko pokażą odsłuchy - no bo jak inaczej? ;-)

luk: Nie czuję się zaczepiony, więc spox. :) Monitory ze standami postawić tak samo trudno, jak podłogowce. Ale zdecydowanie łatwiej postawić je na szafce, parapecie, czy powiesić na ścianie. Być może to mało "audiofilowo", ale inaczej pewnie się nie da. A zawieszenie 10-15kg w kilkunastolitrowej budzie jest o niebo prostsze (i być może bezpieczniejsze), niż 40 kilo w budzie trzy razy większej. Pomijam już nawet fakt, że gdybym ja zobaczył podłogowce wiszące na ścianie, umarłbym chyba ze śmiechu... ;-)

McGyver: czekam z niecierpliwością. Nawet nie tyle na fotki, co na jakieś dane, parametry, wrażenia z odsłuchów, najchętniej z wycenami. A już najlepiej by było, gdyby udało Ci się dobrać jakieś konstrukcje do moich wymagań. Zdaję sobie sprawę, że to, że na razie nie wiem, z czym to będzie grało, nie ułatwia sprawy... Ale mam nadzieję, że niedługo się wszystko wyjaśni.

snajper

Nie rozumiem dlaczego piszesz że podłogówek nie masz gdzie ustawic. Monitory z porządnymi "stojakami" zajmują tyle samo miejsca co podłogówki. Chyba nie masz zamiaru monitorów za 3k PLN postawic na regale lub na szafie

No właśnie snajper. Na ścianie chcesz to wieszać , lub na regale postawić takie przyszłe fajne klocki. Kurcze szkoda troszkę.Ach to będzie kiepsko grało nawet gdyby kosztowały i 10kzl. Twoja kasa rzecz jasna , ale w tym układzie to przerost formy. Podam Tobie przykład moich dawnych problemów z podstawkowcem Audiowave- pięknie grały u producenta , dobrze grały u znajomego w pokoju ok. 20 m z...lampką push-pull , z tą samą lampką u mnie w ok. 30m pokoju (prawie idealnie kwadratowym) dudniły jak po.....one. Przeniosłem do mniejszego pokoju (ok. 18m, prostokąt) i cacy było. Wszystko odbywało się na solidnych podstawkach. Człowiek potrafi zmusić się do wielu rzeczy, nawet sobie co nieco wmówić ,tylko na jak długo??

mike27 i luk: No, niestety, życie jest sztuką kompromisów. Podłogowców nie mam gdzie postawić, tak samo podstawkowców na standach. I ich nie postawię, żebym na głowie stanął. Nie wywalę nic z pokoju, bo i tak jest tam tylko to, co absolutnie być musi. Tak to jest, jak się jest bidakiem i ma się tylko 50mkw mieszkania. ;-)

Kupię kolumny, kupię do nich klocki i ustawię wszystko najlepiej, jak się da, ale niestety w ramach istniejących ograniczeń.

A kiedyś zbuduję sobie dom i zrobię sobie w nim pokój odsłuchowy. Sprzęt kanapa, małe światełko i nic więcej. :)

> Snajper

to ja mam tylko jedną radę - cokolwiek byś nie kupił koniecznie uprzednio posłuchaj u siebie w domu, na owej półce czy gdzie to tam jeszcze zamierzasz postawić, bo efekt jest tak nieprzewidywalny, że bez wcześniejszego posłuchania w miejscu docelowym nie kupiłbym żadnych kolumn...

LOL... przewidzenie jaka będzie u Ciebie przestrzeń i bas to już akrobatystyka stosowana ;)

Snajper>

Jeśli chodzi o DYI, to sam ostatnio sprawiłem (kupiłem) sobie klony ESA FURIOSO do mniejszego pokoju. Orginały kosztują (bez stand'ów) prawie 8000pln a za DYI (mało używane w idealnym stanie ze stand'ami) zapłaciłem 1/3 tej ceny. Z tego co wiem to gość wykonał już kilka kompletów. Koszt samych przetworników (najwyższe modele Scan-Speak) u legalnego dystrybutora to 3600pln. Od orginałów różnią sie tym:

- grubsze ścianki

- lepsze elementy zwrotnicy

- lepsze okablowanie

- dodatkowo eleganckie maskownice.

Wykonanie idealne (a ja pod tym względem jestem naprawdę upierdliwy :-). Naturalna okleina (jakieś egzotyczne drzewo). Ciężkie standy z mdf w tej samej okleinie z komorą balastową.

O brzmieniu nie będę sie rozpisywał bo na tych przetwornikach ciężko jest zrobić złe kolumny.

Wspomne tylko o dole pasma. Jak ustawiłem je w sąsiedztwie podłogowych ESA CONTINUUM (uważam je równiez za b. dobre kolumny) to kolega (wyrobiony audiofil) nie chciał uwieżyć że grają te "maleństwa". Fenomen niskiej ceny bierze sie prawdopodobnie stąd że w Danii i Holandii mozna kupić dużo taniej głośniki (ale przy jednym komplecie staje sie to nieopłacalne). Namierzyłem je z ogłoszenia.

Snajper> skontaktuje się z nim i jak będzie zainteresowany dam Ci do niego telefon. Uprzedzam że jest z Krakowa. Ma to chyba niebagatelne znaczenie w świetle tego co napisałeś o konieczności odsłuchu.

Znalazłem typy przetworników w nich zastosowanych: wysokotonowy to D2905-9700 (tzw. mały revelator) i niskośredniotonowy 15W8530K (revelator).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.