Skocz do zawartości
IGNORED

Kable glosnikowe do 3000 zl

soso

Rekomendowane odpowiedzi

3000 zł na kable głośnikowe + pewnie podobna suma na interkonekt po tygodniu (bo znowu gra nie tak) a potem zmiana kolumn ?? Ludzie opamiętajcie się ! W całej tej naszej zabawie są pewne granice, przegięcie zawsze jest niezdrowe......

Martin,

możesz skrobnąć czy i z jakimi, kablami AQ ewentualnie porównywałeś tego fadela. Zwłaszcza interesuje mnie jak wypadł na tle Gibraltara ew. Peaks Peak`a.

Soso, mimo wszystko w ciemno bym nie brał. Jak sprawdzałem kable do swojego systemu, to b. uderzył mie Slate AQ`ta, ponieważwybijał sie ogromnie na tle innych kabli z mniej więcej tego samego/zbliżónego przedzialu. To spowodowało, że sprawdzałem wytższe modele AQ. Lecz juzten sam przewód AQ Bedrock, który u mnie wprowadzał ogromne zmiany, w opini kolegi z forum na jego systemie wypał b. przeciętnie.

rozumiem ze kable glosnikowe maja pewne znaczenie i warto miec dobre ale sa jakies granice i w tym wszystkim chyba trzeba zachowac umiar. no chyba ze nie ma sie na co wydawac pieniedzy. w przeciwnym wypadku chyba lepiej zainwestowac w podrasowanie instalacji pod wlasna kopula ;)))

Dzieki za wpisy.

Przebija jakas niewiara w to co planuje. Mam Harmonic Technology Pro-9 i mysle, ze jest to swietny kabel typu all-round czyli pasuje zawsze i wszedzie. Stad mysle, by go moze przeflancowac na system Rotela. Sprawdza sie tu swietnie, wiem, ze kosztuje prawie jak caly system Rotela ale czego sie nie robi z milosci. Z drugiej strony do Audio Analogue pasuje raczej kabel nieco lzejszy dzwiekowo. Probowalem Nordostow ale zdecydowanie to nie moj styl. Gdzies zaginela mi muzyka a pojawilo sie tzw. wszystko, ktore jednak nie gra. Na dodatek nordost, nawet Red Dawn brzmi nieco bez ciala, bez mieska a tym samym bez kolorow i bogactwa, jakie daje Harmonic Technology. By byc dobrze zrozumianym, Pro-9 nie podkolorowuje ale pokazuje barwy instrumentow a przy tym jest szegolowy. Szczegolnie imponuje gora pasma, bass i otwartosc ale w gruncie rzeczy jest wsio. Pamietam, jakie zmiany wprowadzil mi interkonekt Harmonic Tech Truth Link i potem Pro-9 dodal jeszcze troche stad moje przekonanie o waznosci okablowania. Niedawno odwiedzilem Dali i tam mi powiedzial Szef Techniczny, ze walka o ostatnie 2 procent pochlania czasami 50 procent nakladu. Mysle, ze podobnie jest z kablami. Rozumiem, ze ktos ma Kilimanjaro i zaplacil wiecej niz za np. wzmacniacz. Ale wiem takze, ze chodzilo mu wlasnie o te ostatnie 2 procent. Stad nie smiejcie sie z drogich kabli bo one dopieszczaja brzmienie systemu i czasami warto.

Co do zmiany, ktora planuje - po prostu intryguje mnie fakt, ze Audio Analogue poleca kable Kimber i Supra. Supre znam jak wlasna kieszen bo przesluchalem wszelkie ich kable od Rondo (wciaz mam) poprzez Ply 3.4 z ekranem po Sword. No i jest to podobne do linii brzmianiowej nordosta. Niby wszystko jest ale jakies takie bez duszy, mam na mysli Sword, ktory jest Suprowym Hi-Endem. Kimber zas to marka mi polecana takze przez wlasciciela sklepu ale praktycznie mam male mozliwosci odsluchu bo moze mi raczej zamowic do sprzedazy niz do odsluchu, niestety. Audioquesty zas zawsze mi sie podobaly, szczegolnie do kolumn i kiedys mialem type 4, ktory cieplo wspominam bo byl cieply. Z wyzszych modeli slyszalem tylko Granite ale to nie byla moja elektornika wiec nie wiem co myslec. Brzmialo nieco ostro na gorze.

pzdrw

soso

do --> PMD:

Grałem u siebie wszystkimi kablami AQ od Type2 do MountBlanc włącznie. Porównywałem w różnych systemach kable AQ od Type2 do MountBlanc włącznie. Słyszałem ale nie w swoich systemach także i droższe produkty AQ Porównywałem z Fadelem, ale wybiurczo i tylko wtedy kiedy miałem jakiekolwiek wątpliwości. Jeśli chodzi o AQ to obiektywnie najlepsze wrażenie zrobiła na mnie stara dobra Caldera. Wnioski - AQ robi bardzo dobre kable - podobają mi się, ale cóż - jak dla mnie to nie jest w pełni dojrzałe brzmienie - przynajmniej nie w tych przedziałach cenowych. (oczywiscie zaznaczam wpis dotyczy kabli głośnikowych - interkonekty i kable cyfrowe - to już inna bajka)

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

ad. fadel art, to kiedyś miałem na weekend wypożyczonych 6 różnych intekonektów, w tym Fadel Art Aeroflex Plus za 2800 zł (to był najdrożny IC w grupie). Co pisze producent:

The “AeroFlexPlus” interconnect is based on our famous “Flex”

technology and it is one of our classic items since many years. The

construction of the cable is similar to that described in the section of the

“Flex” technology based speaker cables. The musical performance of

this cable is outstanding. The excellent transparancy of this cable is as

remarkable as the tonal accuracy and the extremely good sound stage.

Okazało się, że był to NAJGORSZY kabel ze wszystkich w porównaniu. Poziom był wręcz żenujący. Rozciągnięcie wysokich tonów tragiczne (mniej więcej na poziomie samoróbki na kablu antenowym z grubej miedzi solid-core). W ogólnym charakterze było słychać brak spójności, przejrzystości i pewien rodzaj fazowego zmulenia. Bas tłusty i jednorodny.

To był mój pierwszy (i chyba już ostatni) kontakt z firmą Fadel Art.

Nawet nie chcę sobie wyobrażać jaki poziom reprezentują ich tańsze interkonekty :)

do --> americano:

Jeśli możesz podaj konfigurację systemu odsłuchowego i użyte do porównań płyty - z ciekawości prosze - bo aż się wierzyć nie chce. . . , bardzo to bowiem osobliwe i kategoryczne zdanie. Nie to żebym bronił Fadela - ale chciałbym po prostu znać podstawę Twoich opinii i dociekań.

"...Idiotów podobno nie ma aż tak wielu na świecie, ale ich niewątpliwym sukcesem jest, że tak się sprytnie rozstawili, że spotkasz ich na każdym kroku..."

Bezposrednio porownywalem u siebie w systemie stream fadela, ht pro11, itd, zdecydowanie bardziej podobal mi sie harmonic i pewnie jego bym wybral, chociaz byly kable ktore w pewnych aspektach brzmienia go przewyzszaly, ale calosciowo wypadal lepiej. Na drugi dzien dostalem kondo... czasami cos znika i tym samym przestaje istniec i wlasnie to sie stalo, temat zostal zamkniety.

Mój zestaw to ECI-3; Alchemist APD 32A Nexus i Dali 470 idzie to przez Heliona i na razie przez kable Heliona , ale to sie zmieni.

Najczęściej słuchany materiał to małe składy i do takiej muzyki był konfigurowany ale i DP można posłuchać.

plyty słuchane najczęściej : Elizabeth Karsten; D. Krall, P. Gabrel,Marcus Miller,Sade,Cassandra W. i takie tam podobne...

Tak właśnie to był pro11 i jeżeli chodzi o efekty specjalne, spektakularne detale i inne bajery to rzeczywiście górował nad fadelem zdecydowanie ale spójność, przyjemność odbioru i brak własnych dodatków to coś, czym fadel zostawił konkurencję z tyłu.

Mało zaglądam do gazetek ale z tą recenzją akurat się zgadzam "tak brzmi muzyka"

Martin

to były 2 systemy

1-go dnia słuchaliśmy na: CD dzielony EAD T-1000 transport, Sonic Frontiers SFD2 mkII DAC, wzmacniacz Pathos Twin Towers, kolumny SF Electa Amator I, kable głośnikowe Goertz AG2.

2-go dnia system dużo lepszy:

CD dzielony Sonic Frontiers T3+P3 kabel E2enhanced kimbera, preamp Sonic Frontiers Line 2, wzmacniacz Spectral 180, kolumny Wisdom Audio Adrenaline, kabel głośnikowy też Goertz AG2.

Wszystkich płyt nie pamiętam bo było to ze 4 lata temu, ale na pewno: klasyka: Stravinsky, Varese, pop Dead Can Dance, trochę francuskiej poezji spiewanej i bluesa.

soso - > sorry, chcesz zamienić HT Pro-9 na wymienione AQ ? Poprzednio nie zwróciłem uwagi na to jakie masz kable, ale IMO aby taki upgrade miał sens i przynosił wyraźną poprawę brzmienia, a nie był tylko krokiem w bok, to trzeba się przesiadać co najmniej na AQ KE-4 lub KE-6, tyle że to już wydatek rzędu 5-9 tys zł.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tylko mogę potwierdzić opinię americano co do interkonektów.

Natomist miałem ostatnio w odsłuchu głośnikowego Streamflexa bo był tanio do wzięcia. Uwagi właściwie takie same jak w przypadku interkonektów tzn. kłopoty z przełomem wyższej średnicy i wysokich (brak spójności) oraz tłusty bas. Generalnie mój MIT-2 bardziej mi się podoba, a to dopiero początek MIT-ów i zupełnie inna cena (niższa).

Pzdr.

• 2 lata później...

Chciałbym zwrucić się z prośbą o porade w sprawie dobrania kabli głośnikowych do Electrocompanieta ECI4 i Magnepanów 1,6 w cenie jak w tytule. Niemam możliwości odsłuchu kabli ze wzgledu na odległośc do najblirzszych sklepów. Jedynie w Albedo będe chyba mógł wypożyczyć kabelki.

Szukam kabla z masywnym i mięsistym dołem by wyrównać te braki w Magnepanach z piękna przestrzenią i powietrzem. Za pomoc z góry dziękuje.

a moze byc sprobowal AG caldera- z 2-giej reki mozna za ok 2k zl a gra naprawde fajnie. jeszcze czasami mozna w dobrej cenie do 3k zl dostac Tara Labs Air 2, ale nigdy go nie sluchalem wiec nie wiem. No i jeszcze MIT zostaje:)

To wątek sprzed dwóch lat :))) To jeszcze, Soso nie kupiłeś tych kabli??? Dwa lata już ci doradzają (LOL).

Ale popatrz, radziłem Ci kupno Veluma. Jak sądzę nie kupiłeś i widzisz ile kasy zaoszczędziłeś!

Velum się skończył wraz z rozpruciem węża ogrodniczego i okazaniem zawartości na Forum. Nie zostało po nim nawet wspomnienie. Ostatnie używane sztuki rozpadły się w ciągu tych dwóch lat ze starości. A Tobiee trzy paczki w kieszeni zostały :)))

>> Blady99

poszukam coś na temat AQ Caldery

Tara Labs bardzo mnie kuszą ale nieznalazłem opisu jak grają na dole , tylko same och i ach :-)

Kto słyszał Tare Air ? jak gra dołem ?

misio1973, 19 Lut 2007, 02:50

Teraz dopiero doczytałem > Szukam kabla z masywnym i mięsistym dołem by wyrównać te braki w Magnepanach < i zaraz grzebnę ze smiechu :)))

Ciekawego kabla poszukujesz który >dodaje basusterowania basem< jest raczej wzmacniacz, nie kabel.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.