Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 450 + NAD c350 - Będzie to grało?

Jacek Sikorski

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość kupić od znajomego taki zestaw za 1500 zł ale mieszka w 2gim końcu Polski. Szukałem po forach ale jakość nie natknąłem się na taki zestaw. Miał ktoś może i opisałby czy to dobre połącznie? Kumpel twierdzi, że gra dość fajnie.

Muza różna - jazz, Yazoo :) Jakieś Kulty, Manamy. Czasem Diana Krall, czasem Genesis, Bauhaus  Tool, Talking Heads itp. na prawdę bardzo różnie. Nie słucham disco polo, ciężkiego rocka, rapu i metalu, raczej muzyka ocieplona, bez kłucia w uszy, dobre wokale, gitara i bas (ale niekoniecznie do przestawiania mebli). Nie słucham bardzo głośno, pokój 26m. Komp + DAC jako źródło.

Będzie. Przy 26 m2 daj trochę miejsca kolumnom od ścian i rogów i będzie dobrze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czyli brać? :)

A można cos lepiej w porównywalnej kasie? Np. NAD + inne kolumny albo Dali + inny wzmak? Mogę wziąć oddzielnie, DALI za 1000 albo wzmaka za 500?

Dali maja dobre opinie, rzeczywiście takie fajne? Może jakiś lepszy piec do nich?

Jakie druty, kolumnowe, do tego? Czy będzie różnica pomiędzy czystą polską miedzią za kilka PLN a wynalazkami po kilkaset zł?

IC podobnie - warto sobie głowę zawracać czy kupić coś normalnego do tego zestawu, tylko co?

Dość delikatna materia, jeśli nie masz sprecyzowanych oczekiwań. 

Oto dlaczego: dla Ciebie lepiej to może być B&W z aluminiowym tweeterem czy Klipsch,

a to kwestia gustu a akurat kolumny są podstawowym elementem zestawu.

Żaden inny klocek nie ma takiego wpływu na efekt końcowy.

Co innego np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a co innego te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli to pierwszy zakup polecam jednak coś lokalnie z możliwością posłuchania.

Kable to ja od wielu lat używam YTDY0,5 i jako IC i głośnikowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Właśnie słucham na tym zestawie Avishai Cohen Trio i jest zajebiście :) Tylko pomyśl o DACu z regulowaną głośnością i wpięciu się w końcówkę mocy. Wg mnie jest sporo lepiej - taki, jakby tuning ala Muda44. 

47 minut temu, audioburak napisał:

Dość delikatna materia, jeśli nie masz sprecyzowanych oczekiwań. 

Oto dlaczego: dla Ciebie lepiej to może być B&W z aluminiowym tweeterem czy Klipsch,

a to kwestia gustu a akurat kolumny są podstawowym elementem zestawu.

Żaden inny klocek nie ma takiego wpływu na efekt końcowy.

Co innego np:

Ukryta Zawartość

a co innego te:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeśli to pierwszy zakup polecam jednak coś lokalnie z możliwością posłuchania.

Kable to ja od wielu lat używam YTDY0,5 i jako IC i głośnikowe.

Podaj proszę jakiś przykład tych kabli. Czy warto w tym zestawie dać bi wiring?

Może ktoś jeszcze się wypowie, kto miał/ma ten zestaw? Czy jakbym dołożył z 5 stów to za 1000 kupię jakiś wzmak, który zagra wyraźnie lepiej od NADa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niewyraźnie lepiej tak ;-) Szukaj jakiegoś np. Marantza czy droższych Denonów albo Naima.

Moim zdaniem warto więcej inwestować w kolumny, niż w elektrykę.

Kupując ten komplet od kumpla będziesz miał dobry punkt odniesienia.

Po dłuższym słuchaniu i porównaniu choćby słuchawkami sprecyzujesz oczekiwania

co do dalszego rozwoju albo niedorozwoju ;-) swego systemu.

Kable są do DIY - YTDY2x0,5 do nabycia w sklepach i w sieci już od 50 gr/m. Wtyki obojętne.

Lepszych w rozsądnych pieniądzach nie znalazłem, ale to zależy od systemu.

4 godziny temu, audioburak napisał:

Niewyraźnie lepiej tak ;-) Szukaj jakiegoś np. Marantza czy droższych Denonów albo Naima.

Moim zdaniem warto więcej inwestować w kolumny, niż w elektrykę.

Kupując ten komplet od kumpla będziesz miał dobry punkt odniesienia.

Po dłuższym słuchaniu i porównaniu choćby słuchawkami sprecyzujesz oczekiwania

co do dalszego rozwoju albo niedorozwoju ;-) swego systemu.

Kable są do DIY - YTDY2x0,5 do nabycia w sklepach i w sieci już od 50 gr/m. Wtyki obojętne.

Lepszych w rozsądnych pieniądzach nie znalazłem, ale to zależy od systemu.

A w ten bi wiring warto się bawić w tych Dali, może ktoś przerabiał temat?

Jeden słyszy różnice, drugi nie.  Dotyczy to każdego elementu toru, a szczególnie kabli.

Ja słyszę i stosuję te, które wymieniłem.

Próba nic nie kosztuje, a tylko Ty jesteś w stanie ocenić, czy jest różnica, czy to jeden duda.

Może ktoś jeszcze się wypowie czym napędza te kolumny i jak mu gra. Ja raczej kolumn nie zamierzam na razie sprzedawać ale o jakimś innym wzmaku/ach chętnie poczytam, jak z tymi Dali grają; z czasem pewnie przyjdzie czas na zmiany i będzie jak znalazł :)

Moja rada brac te Dali 450 bo to dobre kolumny a 1000 zl to dobra cena, co do wzmaka to jesli nie masz duzo kasy na początek moglby byc, z tym że te kolumny zasługują  na lepszy w cenie powiedzmy do 2 tys uzywka. Wzmak tez ma duzy wpływ na brzmienie konkretnych kolumn, a kabelki to wez jakies niedrogie solidne.

3 godziny temu, costa brava napisał:

Moja rada brac te Dali 450 bo to dobre kolumny a 1000 zl to dobra cena, co do wzmaka to jesli nie masz duzo kasy na początek moglby byc, z tym że te kolumny zasługują  na lepszy w cenie powiedzmy do 2 tys uzywka. Wzmak tez ma duzy wpływ na brzmienie konkretnych kolumn, a kabelki to wez jakies niedrogie solidne.

Jakieś przykłady?

Mnie na przyklad podoba się  Denon 1510ae w cenie do 2 tys. Jesli chcesz taniej to starszy 1500ae badz 1500R, ktore nie wiem czemu ale zrobily mniejsze wrazenie a to ponoc prawie to samo. Marantze 800x tez mozesz probowac choc dla mnie slabsze od Denonow jesli chodzi o bas.

6 godzin temu, Morven napisał:

Dali z NAD to dobre, synergiczne połączenie. Finalnie dźwięk można wycyzelować kablami. Do C350 wybitnie, powtarzam: WYBITNIE, pasuje IC Van Den Hul The Orchid.

Do daje/poprawia?

• 1 miesiąc później...

Wygładza pewną ostrość NADa, która się pojawia na wyższych poziomach głośności. Poza tym dodaje spokoju, szczegółów, "czarnego tła", magii, niczym nie ujmując dynamice i szczegółowości. Przestrzeń - magia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.