Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo dla Tannoy Mercury V4

salceson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Obecnie stoi to z PMA-655R. Wiem, wiem, ale gdy go brałem musiałem kierować się małymi gabarytami i niewielką ceną z zamiarem wymiany na lepszy model. W weekend jednak z racji tego że kolega zakupił sobie nowe kolumny, zrobiliśmy posiedzenie porównawcze i miałem okazję posłuchać moich V4 na innych wzmacniaczach. Co prawda były to wzmacniacze kina domowego i to takie niskich lotów, ale to zawsze coś.

Na Denonie AVR-X520BT zagrały w sumie bardzo podobnie jak na moim, ale góra była duuużo bardziej wyraźna i czystsza, w porównaniu do 655R który jak się okazało zwyczajnie ją psuł. Grały ładnie całym pasmem, a myślę że może być dużo lepiej.

Potem była jeszcze Yamaha HTR-2071 i tu już było słabo, to samo z resztą w połączeniu z Quantumami 675 i Cranberries - wrzask. Ten ampli to jakieś nieporozumienie, strasznie nieintuicyjny i nie ma direct source z prawdziwego zdarzenia więc do końca nie wiedzieliśmy czy słuchamy tego co jest na płycie czy jednak coś tam w opcjach było jeszcze pozmieniane. Ale na obydwu zestawach grał nieprzyjemnie.

Dzisiaj robiąc research w DACach dowiedziałem się (po 3 latach) że mój laptop posiada optyczne wyjście dźwięku w postaci mini toslink, więc już postanowione, wzmacniacz musi mieć zintegrowany DAC co uprości kabelkologię. Zatrzymałem się pomiędzy Onkyo A-9050 a Marantz PM6005, używki można kupić w kwocie ciut powyżej 1000zł co jestem w stanie zaakceptować, obydwa są dostępne do zakupu. Obydwa też spełniają ten warunek (DAC), Marantz to może nie, ale Onkyo jest chyba kilka klas wyżej od moich Tannoyów. To nawet dobrze, będę mógł zmienić kolumny, ale chyba nie prędko to nastąpi bo podoba mi się jak grają.

Niestety opinie na forum nie są jednoznaczne. Jedni piszą że Onkyo gra neutralnie i świetnie się zaprzyjaźni z Tannoyami, inni zaś że to zły pomysł. Do Marantza w sumie nie było większych obiekcji, powinien dobrze się zgrać, i jeśli lekko ociepli dźwięk tak jak Denon, to dobrze. Boli mnie tylko że jest strasznie brzydki, srebrny na ciemnym stoliku rtv będzie odstraszał. A to przecież też jest ważne prawda? :)

Chciałbym się dowiedzieć czy pomiędzy tymi wzmacniaczami jest jakaś duża różnica w barwie dźwięku że warto zawracać sobie tym głowę? Podoba mi się Onkyo który zbiera niezłe recenzje ale obawiam się że może wyjść trochę sucho. Używki, więc nie mogę zwrócić. Muzyka? Blues, Jazz, Rock, Metal, Pop, Elektronika. Wachlarz całkiem szeroki stąd trudny wybór. Te Tannoye potrzebują troszkę pomocy przy basie, przy Denonie był miękki i niski co mi się bardzo podobało. W pokoju w którym słuchaliśmy bas schodził super, przyjemnie i nienachalnie, natomiast w pokoju docelowym stoją one w poprzek a nie wzdłuż i tego dołu nie ma (tzn jest wszędzie ale nie na kanapie), więc dobrze jeśli wzmacniacz by tu trochę pomagał. Ewentualnie rozważę przemeblowanie.

Ciężko jest znaleźć coś innego w tej cenie ze zintegrowanym przetwornikiem, ale chętnie poczytam propozycje.

Do Tannoy dobrą opcją będzie Marantz i skup się w założonym budżecie właśnie na tym sprzęcie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, salceson napisał:

...dołu nie ma (tzn jest wszędzie ale nie na kanapie)...

Poszukaj gdzie jest, być może tuż przed lub za kanapą. Spróbuj też delikatnie przesunąć kolumny.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

20 godzin temu, Q21 napisał:

Do Tannoy dobrą opcją będzie Marantz i skup się w założonym budżecie właśnie na tym sprzęcie.

Niestety nie udało się pojmać PM6005 w dobrej cenie sprzedawca się rozmyślił, na PM6006 niestety nie mogę sobie pozwolić, a przecież to praktycznie to samo. Może coś innego godnego uwagi?

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

Poszukaj gdzie jest, być może tuż przed lub za kanapą. Spróbuj też delikatnie przesunąć kolumny.

Skończyło się na przemeblowaniu. Niestety pokój ma 2.5m x 4.5m (wielka płyta) i postawiłem wzdłuż gdzieś w połowie pomieszczenia, w trójkącie równobocznym 2m. Jest dużo lepiej :)

Mialem te kolumny, bardzo fajne i graly z Denonami serii 15xx bardzo  dobrze, niestety są one bez dac za wyjątkiem najnowszego 1600ne.

Te kolumny zasługują na lepszy wzmak niz Marantz 6005 .

Moze przemyśl temat i weź cos lepszego i starszego ale bez dac, a z czasem kupisz np jakis cd z dac lub oddzielnego? 

W dniu 28.01.2019 o 23:31, salceson napisał:

tylko że jest strasznie brzydki, srebrny na ciemnym stoliku rtv będzie odstraszał. A to przecież też jest ważne prawda? :)

Najważniejsze w sumie. 

?👈

3 godziny temu, costa brava napisał:

Mialem te kolumny, bardzo fajne i graly z Denonami serii 15xx bardzo  dobrze, niestety są one bez dac za wyjątkiem najnowszego 1600ne.

Te kolumny zasługują na lepszy wzmak niz Marantz 6005 .

Moze przemyśl temat i weź cos lepszego i starszego ale bez dac, a z czasem kupisz np jakis cd z dac lub oddzielnego?

Właśnie nie mogłem znaleźć przyzwoitego Denona z DACiem w jakiejś normalnej cenie. W przeciwnym razie nie byłoby tego tematu.

Na coś lepszego czyli na co? Nie przesadzajmy Tannoye kupiłem za 1300zł nowe. Jak za taką kasę grają super. Przecież nie wydam na ampli 2K.

Jakoś nie kręci mnie żonglerka płytami, wszystko trzymam we flaczku, więc CDk odpada. Jeśli laptopowy optyk się nie sprawdzi (tak, naczytałem się już o tym) to będzie jakiś konwerter i tyle. Po prostu chciałbym porównać cyfrę z analogiem na własnych uszach, bo z tych forumowych wojenek niewiele wynika :)

39 minut temu, rafal735r napisał:

Najważniejsze w sumie. 

No cześć. Byłem ciekaw czy zabierzesz głos. Nie zawiodłem się. Jak zawsze bezpośrednio w punkt :)

Ale nawet kluchowaty PMA-2000R nie wyciągnął basu z tych kolumn, a on ma ogromny bas. Problem jest niestety w ustawieniu. U mnie to samo, problem dopiero został rozwiązany innymi kolumnami. Natomiast pewnie można sporo poprawić na górze i średnicy. W tej kasie to chyba szukać tylko coś z wbudowanym dakiem albo stara, dobra integre plus jakiś używany dac za parę stów. 

Pisz PW. 

?👈

Można jak pisze @rafal735r nabyć dobrą integrę np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

świetna dynamika, bez ostrości i wystarczająca moc. Na pewno nie rozjaśni, jak Marantz, ani nie

ograniczy basu, jak niektóre Onkyo, a za resztę dobrać DAC nowy czy używany - jest tego trochę ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Słyszałem te kolumny z Onkyo a5vl zgrywało się to bardzo fajnie, zresztą kiedyś były takie zestawy sprzedawane Onkyo + tannoy.

Można znaleźć w archiwach sieci:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pamiętam nawet, że cena zestawu wynosiła wówczas około 4300 zł, a później po obniżkach 3700.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dostałem dziś PM6006. Słucham dopiero od niecałych dwóch godzin ale myślę że to był dobry wybór. Najbardziej zauważalna różnica jest na górze, po prostu poszybowała. Dobrze nagrane gitary akustyczne brzmią całkiem inaczej, słychać te różne niedoskonałości w wibracji strun a nie po prostu gitarę. Te kolumny miały całkiem niezłą przestrzeń i stereo już na Denonie, ale teraz jest jeszcze szerzej, wydaje mi się że środek też trochę ożył, wokale jak by wyraźniejsze głośniejsze, łatwiej docierają do ucha. Co do dołu ciężko mi jeszcze coś napisać bo zawsze było go niewiele. Nadal jest głęboki i subtelny ale na pewno jest lepiej kontrolowany i w niektórych kawałkach nawet mnie miło zaskoczył.

Cholera wie ile w tym autosugestii, będę musiał wykombinować jak podłączyć je obydwa i móc bezpośrednio porównać. Na razie słucham przez optyka tak jak zakładał mój plan. Foobar w trybie wasapi i głośność na 100% daje bit perfect na ampli KD, PM6006 niestety nie przyjmuje DTS co z resztą pisali w instrukcji, ale przynajmniej wiem jak wyprowadzić sygnał dobrej jakości.

Na analogu jeszcze nie słuchałem, ale chyba zepnę go z CD i włączę to samo jednocześnie i będę pstrykał selektorem. Ale nie wydaje mnie się żebym cokolwiek tam usłyszał. Na piątek planowane jest słuchanie z Cambridge Audio 540A, bo był też pomysł na 651A to się dowiem co straciłem lub zyskałem.

Aha a na żywo nie jest tak brzydki jak na zdjęciach :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.