Skocz do zawartości
IGNORED

Tangerine Dream

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

To zabawne, bo też byłem na Ironach w 1984 roku. We Wrocławiu rzecz jasna. I nie podobało mi się - takie efekciarskie granie. Nie wkręcił mnie ten koncert. A zespół mi sie podobał - słuchałem od pierwszej płyty.

Tak, a w tym roku "Ironi" na Śląskim....

Sorry za odejście od tematu - sentyment... ;)

A koncert Poland polecam szczególnie na winylu. W ogóle TG brzmi zupełnie inaczej z winylu (sorry, chciałem powiedzieć, że brzmi normalnie - CeDes okropnie szlachtuje muzykę TG)

pozdro

Ostatnio dosc czesto sluchalem Shpongle, i musze przyznac ze jest w tej muzyce cos bardzo swiezego, cos czego dotychczas w muzyce elektronicznej nie znalem; zdecydowanie polecam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Witam ! Już od kilku miesięcy jestem obecny na tym forum, a dopiero dzisiaj zajrzałem do działu "Muzyka".

Wpisałem w wyszukiwarce hasło "Tangerine Dream" no i prosze........naprawdę nie spodziewałem się tego.Jestem naprawdę mile zaskoczony.W tej dziurze, w której mieszkam chyba nikt dotąd nie słyszał o tym zespole więc byłbym szczęśliwy gdybym tym wpisem wskrzesił na nowo ten temat.

Już od lat jestem fanem rocka elektronicznego, a moim najnowszym odkryciem jest zespół "Arcane".

Polecam baaaaardzo gorąco wszystkim którzy są zwolennikami tzw: Szkoły Berlinskiej.

Narazie nie będę się więcej rozspisywać, bo nie wiem czy mogę liczyć na jakikolwiek odzew.

Pozdrawiam wszystkich fanów el-muzyki Kasjel

TG owszem - lubię, ale raczej wczesne płyty...

mam jednak uraz do Zeit - na analogu był to album podwójny, złożony z czterech utworów, na zasadzie "jedna strona - jeden utwór". Muzyka sie tak wlokła, że puszczaliśmy to szybciej, na 45 obrotów, choć dopiero na 76 obrotów zaczynało być i ciekawie i rytmicznie (!). Biedna płyta - chyba traciła na jakości...

muzyka łagodzi obyczaje

Kiedyś miałem znajomego który zaskoczył mnie wyciągając ze swojej kolekcji winyli - "Poland" - właściwie bardziej myślał, że zaskoczy mnie czymś czego nie znam, bardzo był zdziwiony, że ktoś tak młody wie co to jest. Najlepsze w tym jednak było to, że pierwszą rzeczą jaką zrobił po włączeniu płyty było właśnie zwiększenie obrotów na 45 i stwierdzenie, że chyba o to chodziło.

Trochę offtopic: Wspominając Sławka przypomniał mi się jego zwyczaj - facet był właścicielem klubu zrobionego z kina (bar + disco) w którym mieszkał. Wieczorem po zamknięciu, brał karimatę rozkładał na środku sali, włączał muzykę i gasił światła...

Kontynuując dziwne obyczaje, związane ze słuchaniem muzyki i jej odbiorem, przypomnę czasy słuchania płyt na gramofonach różnej jakości, dostępnej w zamierzchłym peerelu.

Przyniósł kolega Electric Ladyland Hendrixa, położyliśmy na talerzu, włączyli obroty i zaczęli w nabożnym skupieniu delektować się szalonymi dźwiękami gitary, różnymi łą-ła-ła, jęczeniami, skowytami... Najbardziej intrygowały nas zmiany rytmu, tempa i wysokości dźwięków, aż do momentu, gdy okazało się, że brzeg płyty wystawał znacznie poza talerz i od spodu ocierał o płytę podwinięty kabel zasilający. Po usunięciu przyczyny muzyka znormalniała i jakby trochę straciła z oryginalności...

Przyśpieszanie Zeitu TD było zachowaniem małolatów nieprzygotowanych na dość rewolucyjne wtedy brzmienia i tempa...

muzyka łagodzi obyczaje

Płyta "Zeit", była w zasadzie muzyką eksperymentalną.Takie to były czasy, gdy powstawały pierwsze analogowe syntezatory.Ludzie byli zachwyceni brzmieniami które przecież nigdy dotąd nie istniały w całej historii ziemi oraz ludzkości.Ja osobiście lubię ten okres w twórczości Tangerine Dream, ale takie płyty jak "Zeit" "Alpha Centauri" nie należą do moich ulubionych.Osobiście wolę np:"Ricochet","Rubycon" albo "Stratosfear".

W 1997r miałem to szczęście być na koncercie w Zabrzu. Podobno był też koncert w Warszawie, na Moście Świętokrzyskim ale dowiedziałem się o tym za późno.

Arcane i ich płyta Future Wreck to jedno z moich najwspanialszych muzycznych doznań. Najnowsza płyta Arcane 33 1/3 lekko już rozczarowuje - czegoś brak. Może tego mroku ??

Jeśli kręci Cię takie granie posłuchaj koniecznie Redshift, Rainbow Serpent, Syndromedę. No i oczywiście RMI.

Ognista kometa prosto między oczy ...

Bardzo się cieszę że również jesteś zafascynowany muzyką "Arcane".

Rzeczywiście "Future Wreck" jest zdecydowanie najlepsza, jednak mnie "33 1/3" wcale nie zawiodła.

Uważam że jest bardzo dobra.Natomiast "Gather Darkness" to już słabsza płyta jednak ogólnie jest OK.

Słyszałem o tych wykonawcach których wymieniłeś, i chętnie zakupił bym płyty tych zespołów w "Generatorze", niestety nie starcza mi kasy.

Znam i lubię starsze płyty TD. Ale z ostatnich produkcji zachwycił mnie Mars Polaris. Co ciekawe po przesłuchaniu zupełnie odrzuciłem tą produkcję, ale przypomniała mi się po roku w mojej głowie - ot tak. Zastanawiałem się, czy to przypomniane wrażenie odpowiadać będzie rzeczywistości, kupiłem więc tą płytkę. Muzyka jakby ze snu, z jakiejś baśni, dla mnie przebogata i taka nasycona. Polecam.

????a ktos może rozmawiał z panem Froese, Schmoelingiem, Baumanem na temat warunków tworzenia takiej muzyki????????????????wiedzą jakie uczucia wchodzą w grę?????????????stanął któryś przed Moogiem i pokazał co potrafi??????no pewnie że nie!!!!!!! nikt tu nie jest autorytetem

LOL !!

Pozwól, że skupię się na swoich odczuciach przy słuchaniu wypocin współczesnego TD. Najczęściej są to odczucia znudzenia i znużenia. I nie muszę stać przd Moogiem żeby ich doświadczyć w pełnej krasie :)))

To prawda że kilka z współczesnych płyt Tangerine Dream nie jest najlepsza np:"Melrose"albo "Tur of the tides"

Jednak np:"Goblins Club" to według mnie bardzo dobra płyta.

Ja osobiście zakupiłem dwa keyboardy oraz bardzo dobrą kartę dźwiękową do komputera.Wszystko to na skutek zafascynowania EL-muzyką.Teraz gdy czas mi tylko pozwala, próbuję coś stworzyć wzorując się na znanych utworach TD.Prawdę mówiąc nie jest to sprzęt profesjonalny, z najwyższej półki ale mówię Wam że jeśli tylko ktoś ma trochę talentu i zainteresowania do klawiszy, to przygoda może być wspaniała.

To prawda, mam znajomego, który też tak dłubie :)) Efekty są momentami zdumiewające.

Aż korci żeby wobec tego postawić tezę o mniejszej "wartościowości" el-muzyki w porównaniu z inną muzyką instrumentalną. No bo skoro wystarczy sam tylko program i dłubanina ...

• 7 miesięcy później...

Witam wszystkich miłośników mandarymkowej muzyki.

Obok płyt TD (których mam niestety tylko 11) mam u siebie też Klausa Schulze, Autechre oraz dwa rarytasy wydane przez Erdenklang. 1 - to Central Europe Performance (panowie Hanten, Grosskopf i Meskes) - płyta z 1989 roku Breakfast in the Ruins oraz 2. - to składanka z 1990 roku Looking East - Electronic East. Synthesizer Music from Poland z elektronicznymi dokonaniami Czesława Niemena, Marka Bilińskiego, Grzegorza Stróżniaka, Władysława Komendarka, Przemysława Goca oraz poznańskiej grupy Up Stream.

Czy ktoś z Was pamięta może Up Stream? Czy oni coś wydali na płytach? Swoją drogą muszę sprawdzić czy Erdenklang jeszcze wydaje płyty z muzyką elektroniczną.

Pozdrawiam

Mam pytanie o jeden utwór TD, który w w złotych latach 80 był podkładem prognozy pogody w dzienniku telewizyjnym. Strasznie mi się podobał. Czy ktoś z miłośników Tangerine Dream może powiedzieć mi z jakiej to było płyty?

Stratosfear ? Force Majeure ? Nigdy ! Pretensjonalne plumkanie !

Jezeli juz to : Zeit !

A jezeli juz jestesmy przy preparowanej, organicznej elektronice,

to czy znacie np. : Mnemonists ?!

Bardzo polecam !!!

Znamy, znamy. Ale kochamy mandarynkowe przeboje.

Mnemonists / Biota to przecież zupełnie co innego. Stąd już tylko krok do klimatów typu Fennesz, a gdyby odjąć jeszcze coś z tej muzyki to blisko do Zoviet France itp.

ze zdumieniem wyczytałem, że ktoś tworzy jeszcze muzykę z klimatów TD (wspomniano o grupie Arcane). wszedłem na stronę generator.pl i czytam, że żadnej z trzech pokazanych tam płyt tej grupy nie ma w magazynie, a czekać być może będę musiał....6 miesięcy. może ktoś wie czy i gdzie okres oczekiwania nie byłby tak długi?

pozdrawiam wszystkich fanów El-muzyki!

Nie tylko Arcane. Zespołów tworzących w klimacie TD ( tego najwspanialszego ) jest więcej - że wymienię raz jeszcze : Rainbow Serpent, Airsculpture, RedSchift czy Kubusschnitt.

A Arcane ? Jest naprawdę porywający. Mam akurat na zbyciu zupełnie nową płytkę 33 1/3 ( vinyl replica - nie zbieram ). Dwie pozostałe mogę Ci zgrać. Cena za całość jak w Generatorze ( z wysyłką gratis ). Jeśli się zdecydujesz to będzie jeszcze jeden warunek - napiszesz o swoich wrażeniach po przesłuchaniu płyt :))

jeszcze jeden współczesny zespł grający w klimatach analogowego TD - brytyjski Radio Massacre Iinternational. znam album 'Emissaries', brzmieniem bardzo przypomina 'Ricochet '. tu można posłuchać jednego utworu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Lucmaster"- myślę że możesz spokojnie zamówić w "Generatorze" wszystkie trzy płyty "Arcane" chociaż nie ma ich chwilowo w magazynie.Tak się składa że regularnie obserwuję dyskografię "Arcane" w tym sklepie, w nadzieji że ukaże się coś nowego.No i zauważyłem że zapasy są regularnie uzupełniane ponieważ ta muzyka cieszy się olbrzymim powodzeniem wśród fanów El-muzyki.

"Yamen"- tak się składa że akurat "Tyger" to płyta łatwo dostępna np: w "Media Markt"

Ja widuję ją tam bardzo często.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.