Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie - Jolida 502B

83matys

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, rozważam zakup i testuję właśnie Jolide 502B z drugiej ręki. Moją uwagę zwrócił fakt, że po włączeniu wzmacniacza prawdopodobnie z transformatora dochodzi buczenie. Nie ma na szczęście przydźwięku z głośników, ale jak w pokoju panuje cisza to z odległości do 2m słyszę przydźwięk dochodzący wprost ze wzmacniacza. Wertowałem wczoraj forum i doczytałem, że być może to problem z gniazdkiem i uziemieniem. Obszedłem cały dom sprawdzając różne gniazdka i efekt jest wszędzie taki sam. Przejmować się tym i odpuścić ewentualne kupno czy DC blocker powinien załatwić temat? Dodam, że np w Silver Luna nie było tego przydźwięku przy tych samych gniazdkach. Nie mam doświadczenia z lampami i nie wiem czy to jakaś przypadłość Jolidy i oznaki starości czy po prostu ten typ tak ma. Dajcie znać proszę co myślcie. Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/142731-buczenie-jolida-502b/
15 minut temu, 83matys napisał:

Obszedłem cały dom sprawdzając różne gniazdka i efekt jest wszędzie taki sam.

Może przyczyna jest taka, że ktoś już wcześniej chodził ze wzmacniaczem i "sprawdzał wszystkie gniazdka"  ;)

Wzmacniacz lampowy to nie jest suszarka do włosów, że można go tak sobie włączać i patrzeć czy działa. To, że czasami widać żarzące się lampy nie oznacza, że jest to dekoracyjna lampka nocna. Każdy wzmacniacz lampowy musi mieć najpierw prawidłowo podłączone do zacisków głośnikowych obciążenie w postaci pary głośników - obu kanałów L i P - i dopiero później może być podłączony do sieci i włączony. Inaczej uszkodzeniu ulegają transformatory.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Dzięki. Nie wiedziałem o konieczności podłączenia głośników. Będę pamiętał. Przydźwięk pojawił się przy pierwszym uruchomieniu, a było ono na pełnym obciążeniu więc ta przypadłość jest zastana. Na szczęście podłączyłem testowo wzmacniacz tylko do 2 gniazdek w innych pokojach więc mój opis "cały dom" zbudował pewnie za dużą skalę w percepcji. Niemniej jednak dowiedziałem się czegoś nowego za co dziękuję. Być może to jednak problem prądu u mnie. Muszę sprawdzić DC Blocker. Sam wzmacniacz gra fajnie!

Miałem dwa egzemplarze tego wzmacniacza i obydwa buczały. Dlatego się go pozbyłem, poza tym to świetny wzmacniacz i w pieniądzach , które trzeba za niego zapłacić ciężko będzie znaleźć coś porównywalnego.

Spróbuj odłączyć uziemienie w kablu zasilającym. Kiedyś też tak miałem, odłączyłem uziemienie w kablu i przestawało buczeć. Dlaczego tak było ? Tego nie potrafię wytłumaczyć ale sprawdź u siebie być może ta sama historia.

Dzieki ale to nie jest mój wzmacniacz dlatego nie chcę w nim grzebać i nic odkręcać. Pożyczylem starszą 502B od Taty wlasnie na niej slucham. Buczenie jest mniejsze w stosunku do tej testowanej. 

Mam, co prawda, inny model Jolida - 502BRC, lecz z transformatorów żadnego buczenia nie słychać... nigdy jednak nie podłączałem go do prądu bez obciążenia w postaci głośników! W ten sposób można szybko wysłać wzmacniacz do Krainy Wiecznych Łowów :(

Ps. czy w głośnikach nic nie buczy? U mnie niektóre lampy sterujące powodują ciche buczenie, zwłaszcza na zimnym wzmacniaczu.

Zwoje na trafie się obluzowały. Porządna kąpiel w kleju by się przydała.

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.