Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory studyjne do słuchania muzyki ?

mkay

Rekomendowane odpowiedzi

Behringer b3030a o których pisałem wcześniej. Jest parka na olx, nie moja żeby nie było wątpliwości.
Naprawdę warto skorzystać, zwłaszcza że rzadko pojawiają się na rynku wtórnym.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Miałem JBL 305. Grały z subwooferem. Ogólne grały bardzo dobrze. Jak na swoją cenę to rewelacyjnie.

Kilka mankamentów zaczynając od najważniejszych:

1. Mocno zwracają uwagę na wady nagrań. Cliping, kompresja - wszystko słychać. Dowiesz ile kiepskich nagrań masz. Ja miałem naprawdę dużo.

2. Słychać szum nawet z odłegłości 2.5m.

3. Niewystarczająca głośność dla pokoju 40m.

4. Lepiej grają z subwooferem.

Swoja drogą wie ktoś co może być przyczyną tego buczenia na które tak często skarżą się wlaściciele monitorów aktywnych ? Wygląda to jak by 30 % nowych było wadliwych od nowości a spora ilość która na początku byłą cicha zaczyna buczeć po kilku miesiącach/latach . Czy to może być tak prozaiczna przyczyna jak niskiej jakości kondensatory filtrujące na zasilaczu ? Czy ktoś próbował wymieniać kondensatory w takich wbudowanych wzmacniaczach i z jakim skutkiem ? Przyznam, że sam mam głośniczki do pc fenda r25 bt od może 3 lat i są niemal ciche , ledwo coś słychać  z 10-15 cm jak sie do nich ucho przystawi, a to przecież tani chiński sprzęt.

Szukałbym wśród firm, które robią głośniki aktywne przeznaczone do domowego audio ich specyfika jest nieco inna od studyjnej
A ja bym szukał dokładnie odwrotnie, w sprzęcie którego producent gwarantuje jakieś parametry i je dokumentuje. Czyli studyjnym właśnie.

To co napisał Przedmówca o jbl-ach 305 to nie są cechy sprzętu studyjnego. Skoro szumią z odległosci 2m to pewnie są wadliwe. Skoro są za ciche to znaczy że potrzeba do tego pomieszczenia głośników o większej mocy. A to że z 5 calowego woofera nie da się wycisnąć basu i lepiej brzmią z subwooferem to cecha wszystkich małych głośników. Ktoś napisał o szumie z tweeterów, w moich nic nie szumi.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

36 minut temu, morawka napisał:

Szukałbym wśród firm, które robią głośniki aktywne przeznaczone do domowego audio ich specyfika jest nieco inna od studyjnej

Popieram w calej rozciaglosci. Niektorzy producenci monitorow studyjnych wypuszczaja tez osobne serie przeznaczone do sluchania muzyki np. Yamaha, Fostex.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.