Skocz do zawartości
IGNORED

PCM2702 karta muzyczna USB

karibe

Rekomendowane odpowiedzi

Ma ktoś w swoich zapasach jeszcze kwarc z Omigu? Chętnie bym wziął ze 2-3 sztuki.

Poszukuję też stabilizatorów LM2991 w obudowie TO220 znalazłem bez problemu LM2941 jednak z LM2991 jest trudniej. Czy mogę zastosować LM2941 w konfiguracji stabilizatora ujemnego? Czytałem że tak się często robi gdyż stabilizatory napięcia dodatniego mają mniejsze szumy, jednak nie wiem czy w tym przypadku mogę tak zrobić.

I pytanie o TPS79633, TPS79650. W nocie zaleca się zastosowanie na wejściu kondensatora ceramicznego 2,2uF i na wyjściu 1uF też ceramik. ChUmI na wyjściu zastosował 1uF ale MKP Wimy które wyjście lepsze? Na wejściu na pewno będą elektrolity filtrujące napięcie, czy mimo to dawać ceramika?

Większość płytek została dziś wysłana, więc od jutra możecie się spodziewać przesyłek.

Do tej pory nie miałem żadnego kontaktu ze strony Waper i Cudak10 - czekam na maila do końca tygodnia.

Jeżeli zamówienia były realizowane do pozycji 16 to pozostało jeszcze sporo osób "niezaspokojonych" ;) Trzeba ubłagać msfalcona, aby zgodził się na produkcję kolejnej partii, bo sądząc po poprzednim zainteresowaniu chętnych nie zabraknie...

Witam.

Czy orientuje się może ktoś z szanownych forumowiczów gdzie mogę znaleźć biblioteki do DXP (ewentualnie Eagle) zawierające elementy użyte w tych projektach. Głównie szukałem PCM27XX/PCM29XX oraz tak zupełnie przy okazji PIC'ów z serii >16 ;) - z opa się udało, a z resztą już ciężko.

Ewentualnie, czy mógłby ktoś się pofatygować i przesłać niezbędne lib'y na mail'a

barteklecki(_małpa_)o2.pl

Z góry wielkie dzięki za pomoc :)

Czy można w karcie zastosować generator,np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy wystarczy sam rezonator ? Czy jakość rezonatora będzie odgrywała dużą rolę ?

Ukryta Zawartość

W karcie można zastosowac generator zamiast rezonatora, ale nie wiem czy akurat ten który podałeś. Polecam poczytac wątek od początku. Można się dowiedziec wiele ciekawych rzeczy.

leonbubu przelew od Ciebie mam zaksięgowany z datą środową, więc wybacz, że zaraz w czwartek nie pobiegłem na pocztę i wysłałem dopiero dzisiaj...

Ponadto w ubiegłym tygodniu praktycznie w ogóle nie miałem dostępu do internetu i nie mogłem dać znać co będzie z pozostałymi osobami. Jednak jak już pisałem wcześniej, druga seria płytek zostanie wykonana (w tym tygodniu), więc płytki będą dla wszystkich zainteresowanych. Pozdrawiam i proszę o nieco cierpliwości.

lolo234 ~ ja stosowalem ten generator do PCM2706 ale ma on jeden problem :( jest na 5V ... wiec wyjsciowy sygnal trzeba zmniejszyc do 3v3 - ja dalem rezystorowy dzielnik ktory troche mocno obciazal ten generatorek - trudno powiedziec czy nie za mocno ... jednak efekt byl bardzo pozytywny :) dzwiek byl wyraznie lepszy niz z kwarcem jaki mialem wczesniej :) Mylse ze dobrym rozwiazaniem byly by jakas szybka bramka na 3v3 tolerujaca 5V na wejsciu zeby dobrze dopasowac sygnaly.

Dzieki Chumi za radę, nawet nie zauważyłem różnicy poziomów napięć :) Ech...

Wkomponuje generatorek jak kolega karibe w 9 stronie wątku, jak na schemacie, będzie OK

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lolo234 ~ ten schemat to mi sie troche nie zgadza ... po pierwsze w PCM2702 to pin 1 jest XTI a 28 powinien wisiec w powietrzu jak sie stosuje generator a po drugie w ten sposob podaje sie na wejscie XTI 5V co niestety jest wedlug specyfikacji niedopuszczalne - choc DAC Veterana dzialal w takiej konfiguracji ale wielu ludzi (i ja tazze) mialo z nim problemy :) W dokumentacji pisze wyraznie:

CLOCK AND RESET

The PCM2702 requires a 12MHz (±500ppm) clock for USB

and audio functions, which may be generated by an on-chip

crystal oscillator with external 12MHz crystal resonator, or

supplied by an external clock applied at XTI (pin1).

The 12MHz crystal resonator must be connected to XTI (pin

1) and XTO (pin 28), along with a 1MW resistor and two

small capacitors (value is dependent upon the specified load

capacitance of the crystal resonator). If an external clock is

used, the clock must be supplied at XTI, and XTO must be

left open. The clock signal applied at XTI must be +3.3V

logic level, as this input is not +5V tolerant!

Wiec raczej nie powinno sie podawac zegarka 5V :)

Zakupiłem clock jak na poniższym obrazku. Mam pytanie odnośnie prawidłowego połączenia. Jeśli dobrze rozumiem to pin1 Enable/Disable ma byc zwarty do masy?

Ukryta Zawartość

post-17933-100004516 1209069145_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tej pory nikt nie przedstawił pomiarów RMAA karty opartej na PCM2702, wiec będe pierwszy. Karta oparta na projekcie Msfalcona, zasilanie podobne jak na karcie Veterana, taki mieszaniec:) Co z tego wynikło? Spodziewałem sie lepszych wyników szczególnie po tym jak zobaczyłem wyniki Pcemki KECES'a. Widać, że zasilanie ma największe znaczenie. Jedyne co mi sie ne podoba to spadek 1dB przy 20kHz, skąd ta nieliniowośc może wynikać?

Ukryta Zawartość

post-17688-100004378 1209310288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No ja wykonałem i pomierzyłem dwie takie karty. Jedna tutaj:

Ukryta Zawartość

Jest to część całego przedwzmacniacza dostępnego tutaj:

Ukryta Zawartość

Ze względu na złożoność całego projektu wcale się nie dziwię, że nie wyszło najlepiej. Za dużo tego dobrego w jednym urządzeniu :)

Druga karta jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Jest to część tego wzmacniacza:

Ukryta Zawartość

Ogólnie najzwyklejsze elementy, proste zasilanie, ale i tak nie jest najgorzej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.