Skocz do zawartości
IGNORED

vifaD27TG-45-06

endriu

Rekomendowane odpowiedzi

advocat

Zestawy na M18 i D 27(klon O 2000) oraz z SS-9300 miałem kilka lat.

Grały w róznych objetościach .

Dla mnie optimum to ok.22-25 l.

To kwestia indywidualnych preferencji,nie ma co kopiować "jedynie słusznych" rozwiązań.

• 3 tygodnie później...

jestem po wstępnych odsłuchach!

na dzień dobry kolumny w objętości około 30 litrów zagrały rewelacyjnie. była to jednak wersja robocza, grała 1 dzień. Potem przez tydzień były ponownie "rozebrane" i założyłem porządne gniazda, dopasowałem podfrezowania, założyłem przegrodę zmniejszającą objętość (jak na zdjęciu powyżej), uszczelniłem całość silikonem, podłączyłem ...i rozczarowanie. Bas wyraźnie gorszy i dudniący, góra ostra i szorstka. Po usunięciu przegrody dużo lepiej z basem, ale jeszcze nie to co na początku. Po usunięciu całego wytłumienia z wełny - bas powrócił do najwyższej jakości.

Martwi mnie jednak nienaturalnie jak na tę kopułkę ostra góra. czasami sybilanty zasyczą dość boleśnie jak z tanich booboxów. Zobacze jak będzie bo wygrzaniu kolumn, na razie grały w sumie ok 10 godzin.

Wnioski: do tej pory najlepszy bas - bez zmniejszenia obudowy i wytłumiania.

Gorszy bas: w mniejszej obudowie lub z wytłumieniem.

Nie sprawdzałem jeszcze opcji McGyvera ze zmniejszoną obudową ale wydłużonym kanałem bass-refleksu, choć z pewnością niedługo to sprawdze.

Co do problemów z cewkami polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Adwocat, po pierwszw w 30 litrach wytrzymałość mocowa woofera spada tak drastycznie, że bardzo łatwo go uwalić. Poza tym jak z 30 litrów zejdziesz do 16 bez wydłużenia rury wydechowej to będzie oczywiście dudnić i buczeć. Musisz bardzo znacznie wydłużyć bassrefleks, wtedy będziesz miał dopiero dobry bas i wytrzymałość mocową.

nie spodziewałem się, że ktoś jeszcze czyta ten stary wątek :)

Oczywiście spróbuję zmniejszyć obudowę i jednocześnie wydłużyć B-R, ale rura będzie musiała sie zaginać, bo w linii prostej już nie ma miejsca.

McGyver > A co może być przyczyną zaskakująco syczącej góry?

Kiepski głośnik? Sądziłem że jeśli jako amator wybiorę oryginalny głośnik D27TG nie wymagający przeróbek zwrotnicy to nie spotka mnie żadna niespodzianka w odniesieniu do dźwięku Ostinato 2000, a tu jednak góra nieco poniżej oczekiwań.

Zrobiłem próbnie jak radził Mcgyver- wstawiłem znów przegrode i wydłużyłem BR.

Problem w tym, że góry wciąż jest za dużo i usuwa w cień średnicę (bas jest juz ok).

Jak zmniejszyć ilość wysokich tonów? Kolega poradził mi, aby wlutować rezystor przed głośnikiem wysokotonowym.

Jakiej wartości mniej więcej powinien to być rezystor?

Jak go wlutować, szeregowo czy równolegle?

Aby obniżyć poziom wysokich tonów tak, by nie spowodować zaburzeń w pracy filtru gwizdka, należy zmodyfikować wartości rezystorów L-pad'a tak żeby impedancja układu tweeter + L-pad została bez zmian.

Oryginalny L-pad O2000: R2=3.3ohm (szeregowo do układu głośnik || R3), R3=6.8ohm (równolegle do głośnika)

obniżenie wysokich o 1dB: R2=3.6ohm (1.8+1.8), R3=5.4ohm (2.7+2.7)

obniżenie wysokich o 2dB: R2=3.9ohm, R3=4.3ohm (3.3+1.0)

Dodawanie oznacza łączenie szeregowe rezystorów (piszę tak na wszelki wypadek).

Witam i dziękuję za wszystkie porady.

1. zmniejszyłem objętość ponownie wstawiając przegrodę między kopułkę a midwoofer, jednocześnie wydłużając tunel B-R. Bas jest inny, bardziej zwarty, nigdy nie ma nieprzyjemnego pustego pogłosu. Jest go mniej niż w większej obudowie, ale wrażenie równowagi tonalnej w pełni zachowane. Na pewno nie istnieje wrażenie jego niedostatku.

czy jest lepszy? Kwestia gustu. jeśli ktos jest fanem potężnego basu z lekkim zachwianiem kontroli- proponuję oryginalne rozwiązanie Ostinato 2000. Jeśli wolicie krótszy, ale bardziej wysmakowany bas - proponuję wersję McGyvera.

2. Co do ostrych wysokich tonów. W artykule w EdW opisującym Ostinato 2000 redaktor (Andrzej Kisiel) napisał, że dobrze, iż wyraźnie zaznaczone są skraje pasma, a zwłaszcza góra. ja mam jednak wrażenie, że jest w tym odrobina marketingu, bo kopółka D27TG gra naprawdę ostro i nie zawsze przyjemnie.

Już miałem ją tłumić według zaleceń Misiomora, ale uratował mnie popełniony jakiś czas temu przeze mnie bufor lampowy na triodzie ECC88 zrobiony z projektu:

Ukryta Zawartość

Po wpięciu bufora między CD a końcówkę wysokie sie wygładziły, już nie świszczą, średnica wyszła z cienia i w końcu jest naprawdę dobrze. Polecam wszystkim konstruktorom Ostinato 2000 ten bufor, gdyby w ich konfiguracji sprzętowej także mieli kłopoty z ostrą i dominującą górą.

3. niedługo fotki. zamieszcze także schemat do projektu 3-way na Scan Speak Revelatorach od Akustyka

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Jestem bogatszy o doświadczenia z kolejnego tygodnia odsłuchów, który był moimi Stairways to Heaven. Opiszę wnioski mając nadzieję, iż skorzystają z nich kolejni diy-owcy Ostinato 2000, co pozwoli osiągnąć hi-endową nirwanę najkrótszą drogą (choć jak znam życie, każdy będzie chciał na własnych uszach sprawdzić wszystkie warianty zaliczając po drodze błędy:) No, ale jak to się mówi "młodzież musi się wyszumieć" ("Rejs" sorry jeśli przekręciłem cytat)

1. audiofilski bas: głęboki, zróżnicowana faktura a jednocześnie potężny i zwarty- tylko wg rad McGyvera: objętość 15-20 litrów + wydłużenie tunelu b-r o ok. 4-6 cm

2. kopułka D27 pomimo zwrotnicy na przyzwoitych elementach (SCR) gra nieczysto: ostro i szorstko, a do tego sieje sybilantami jak ze starej ruskiej pepeszy; jazgotliwie i strzelając w najmniej spodziewanych momentach. Zakładając, że zwrotnica nie jest winowajczynią stwierdzam, iż znów Mcgyver miał rację. Nie polecam tego głośnika. Zdecydowałem się na jego wymianę na D25AG lub Seasa KT27 (który lepiej będzie pasował?- będę wdzięczny za podpowiedź)

pokój 2,5m x 5m, wysokość 2,5m. Jest to najgorszy koszmar akustyczny, ale bloku nie przerobię... Dzięki za wszystkie rady McGyver. Wybiorę w takim razie Seasa KT27 ze względu na jego "lepsze dopasowanie do moich możliwości przeróbki zwrotnicy", czyli mówiąc wprost: im mniej trzeba będzie korygować oryginalną zwrotkę tym lepiej.

Pozdrawiam

No teraz to mnie załatwiłeś Mcgyver, bardzo Ci dziękuję. Mój świat już był poukładany, a tu nagle "Dynaudio, Morel...". Jak słodka trucizna słowa te opanowują od wczoraj moje myśli i zżerają niczym kwas wspaniałą wizję łatwej i przyjemnej aplikacji Seasa. Biorąc jednak pod uwagę, iż w dziedzinie elektroakustyki mam na razie dwie lewe ręce (a prawą drewnianą), mierząc siły na zamiary, pozostanę przy Seasie.

PS. Mid-woofer gra już rewelacyjnie w 17 litrach i dłuższym b-r i za to wielkie dzięki.

Zamów sobie tego Morelka, z aplikacją pomogę. Zresztą przy Seasie i tak musiałbym pomóc, bo na zwrotnicy od Vify to gra jakoś tak nieoptymalnie. Morelek kosztuje ok. 29 euro sztuka, czyli bardzo przyzwoicie.

>>advocat

Masz dobre wymiary pokoju, gdybyś miał 5x5 to był by dopiero koszmar.

McGyver ma racje co do Morela, że możesz sobie nie poradzić. Ja na twoim miejscu brałbym tego Seasa. Te głośniki "lubią" układy dwudrożne a Morel już nie za bardzo.

Powinno być: 3,5 x 5, wys 2,5 (literówka). Co nie zmienia, iż długość jest wielokrotnością wysokości i tworzą się mody własne: pierwotne na ok 60Hz, a wtórne na 120Hz. Dotyczy to jednak niskich częstotliwości, a poza tym problemy z akustyką są już prawie całkowicie zniwelowane. Tak więc co do głośników:

1. Fakty: McGyver nie pomylił się już dwa razy

2. Wnioski: jest w tym jakaś reguła

3. Decyzja: biorę Morela.

Niestety; jeśli ktoś nie ma do sprzedania, to trochę na niego poczekam, bo ostatnie zamówienie z audiocomponents zostało zamknięte tydzień temu :(

Jak będę miał głośniki, lojalnie ostrzegam McGyver, że poproszę o poradę :)

>McGyver

jako, że pewnie lepiej ode mnie znasz scana 9700 mam male pytanko.

będę klecił kolumienki na tym scanie + aurum cantus 180.

wczuwać się w okablowanie kolumny czy nie bardzo? scan bedzie w tej kwestii jakoś szczególnie wrażliwy?

chciałbym wywalić zwrotnicę do "martwej" części kolumny i będę musiał umocować kabel na stałe (pozaklejać dziury) przed zamknięciem obudowy (dużo wygodniej) i stąd moje pytanie.

polecono mi cat'a 5 ale kurde nie wiem....

pozdrawiam

Pawcio

Scan i Aurum? Coś mi się to nie gryzie ...Aurum Cantus to taki Audax w innym wydaniu,typowy twardomembranowaty francuz .Takie glosniki lubią tytanówki czy wstęgi czy też cuda focala . Okablowanie w środku nie ma specjalnego znaczenia,są tam bardzo krótkie odcinki . Nie ma sensu pakować kabla powyzej 14zl/m. Tak nawiasem jak bedziesz walczyl ze zwrotką?

tytan, wstęga o.k. ale jakie glosniki i koszty??

nastawiłem się na scana z audiocomponents (niecałe 100 euro/szt.)

a znasz metalowego scana 9800?

no, chyba że coś zupełnie innego, byle nie drożej

pozdrawiam

bierz i szukaj tw025a16 audaxa :) lub najwyższe modele seasa (mają coś z metalami) . A o wstęgi to expolineary,moze je rolph też ma.

ps.Do aurum cantus niskośr. pasują doskonale ich wstęgi,moze warto sie pokusic o zamówienie z USA

O!! coś mam, tylko prośba:

zna ktoś niemiecki?

Bändchenhochtöner mit Neodymmagnet mit leichter Übertreibug bei 18 kHz ansonstem jedoch linearem Frequenzgang und einem Wirkungsgrad von 93 dB. Die Klirrwerte sind etwas höher; sein Eisatzbereich beginnt ab 2 kHz. Wegen der Klirrwerte (bei höheren Pegeln) eher für kleinere Boxen geeignet.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.