Skocz do zawartości
IGNORED

Używka na pierwsze stereo

yarecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Moje domowe doświadczenia z muzyką to głównie zestaw Creativa podpięty pod komputer. Sporo jednak czytam, że całkiem inne wrażenia dostarcza sprzęt stereo. Słuchamy z żoną praktycznie każdego rodzaju muzyki, ze szczególnym jednak naciskiem na muzę z lat 80-90 rock, pop. Jakoś się nie nudzi i jakby ciekawsza niż nowe hity z radia. Może to kwestia jakości brzmienia radia nie wiem, ale trochę do mnie nie przemawia. Lubię czasem posłuchać jazzu, bluesa i klasyki, dance. Czasy technikum i to były najlepsze czasy, to przede wszystkim Metallica, Zepellini, Black Sabbath, Depp Purple, Eagles, RHCP, Rage Against the Machine, Nirvana, Dire Straits, Hendrix, Kravitz, Aerosmith, Michael Jackson, Queen, IRA, Róże Europy, Dżem, Kult, Wilki, Tiesto, Dr Motte, słowem klasyka. Lubię mocne brzmienie, ale nie kiedy bass mi buczy jak to czasem na moich Creativach ? Żona najczęściej słucha 3 jki i Absolute Radio zwłaszcza tego drugiego, jej ulubione kapele to Queen, Pearl Jam, Radiohead, Stereophonics. Przegląd gatunków zatem spory choć najwięcej w tym jednak rocka. W poszukiwaniach jaki zestaw na początek przygody z HiFi trafiłem na rekomendację zestawu Rotel RA-10 z kolumnami Jamo S 608. Pytanie moje, czy przychylacie się do takiej rekomendacji czy warto upolować?

https://www.audiostereo.pl/topic/143323-u%C5%BCywka-na-pierwsze-stereo/

Ofiaruj swojej dziewczynie zamiast z kwiatów Holandii utkanego schematu szlafrok w którym utonie ? A przy dobrym posiłku podaj jaki masz budżet na ilu metrach słuchasz a po poradach - rodzynki mandarynki ?

Margaryna85 ? 

Pomieszczenie raczej mało dostosowane do odsłuchu, ale jest, co jest. Będzie tego 7,46x4,36x2,80 salonu z przypiętą jadalnią 4,60x4,30x280. Ściany na razie jeszcze gołe, bo niedawno się wprowadziliśmy. Podłoga z ceramiki ? ideał zatem to nie jest. Dywanów nie zamierzam kłaść bo pod podłogą leci podłogówka. Łatwiej zresztą wysprzątać. Wygląda to mniej więcej jak niżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 godzin temu, yarecki napisał:

zestawu Rotel RA-10 z kolumnami Jamo S 608. Pytanie moje, czy przychylacie się do takiej rekomendacji czy warto upolować?

Mam RA-11, miałem S608... Grało nawet przyzwoicie, ale przetworniki nie dawały rady z niektórymi częstotliwościami i były wyraźne stuki z kolumn. Oddałem Rotela na serwis, wszystko z nim ok, słuchałem na innych kolumnach - ok, wróciłem do domu z nadzieją, że może to jakaś drobina kurzu siadła i sobie strzelała, a po serwisowym czyszczeniu będzie ok. Jednak nie było, nadal pojawiały się trzaski. Sprawdziłem z innymi S608 - to samo. Także od siebie mogę odradzić, Jamo nie dają rady w pełni wykorzystać dobrodziejstw Rotela przez za słabe przetworniki wysokotonowe, lub zwrotnice... 

A Rotel całkiem spoko ?

Witam.

Miałem te kolumny i jeśli chodzi o cenę za jaką można je kupić to produkt bardzo wporządku jak na pierwszy zestaw aczkolwiek trzeba brać pod uwagę że są to kolumny robione stricte do kina domowego.

Nie stwierdziłem niedogodności o których napisał kolega powyżej ale u mnie one grały z ampli Harman Kardon avr255.

Trochę mnie zmartwiły te problemy z Jamo szczególnie, że to dość drogie głośniki. Nie mam innego typu do grania z RA10. Przyglądam się też ofertom na Marantz PM6005 gdyż doczytałem, że łatwiej ten sprzęt podpiąć do mojego komputera a i pilotem nie pogardzę. To już jednak trochę wyższa półka cenowa. Kwestia, czy zakładając budżet ok 2k dało by się dobrać do niego głośniki, które nie przytłumią jego możliwości? Czy jakieś Pioneer FS52 albo Elac debut b6.2 dały by tu radę? 

Układ nie zachęca do dużych głośników, więc jeśli nie będą to imprezy Elac spokojnie da radę,

byleś nie wstawiał go w same rogi pomieszczenia. Jak możesz - posłuchaj, bo warto.

Pioneer podłogowy kosztuje komplet trochę ponad 100$  - trudno porównywać jakość ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 8.03.2019 o 18:13, yarecki napisał:

W poszukiwaniach jaki zestaw na początek przygody z HiFi trafiłem na rekomendację zestawu Rotel RA-10 z kolumnami Jamo S 608. Pytanie moje, czy przychylacie się do takiej rekomendacji czy warto upolować?

Takie kolumny to są dobre na pierwszy nowy zestaw dla świeżaka, zielonego w temacie, a nie na używany.  Te kolumny oprócz tego że są mocne to grają jak inne w porywach do 600zł (używki) i nie mówię tego złośliwie. Jak chcesz jakości to każde inne realnie wycenione używki za 1k zagrają o klasę lepiej, a takie za 1.5k to zrobią z nich miazgę. Zastanów się czy szukasz jakości czy łomotu. Choć nawet chcąc łomotu można o klasę lepiej za podobne w sumie pieniądze. Nie sugeruj się że tam jest 10 calowy basowiec, mniejsze podłogówki 2x 6.5" z Magnata czy Paradigm, mają od nich dużo lepszy bas, nawet o odczuwalnie podobnej mocy. O Klipschu już nawet nie wspominam, bo do nich Jamo nie mają startu w tej kategorii. 

W dniu 9.03.2019 o 08:00, Kejup napisał:

Witam.

Miałem te kolumny i jeśli chodzi o cenę za jaką można je kupić to produkt bardzo wporządku jak na pierwszy zestaw aczkolwiek trzeba brać pod uwagę że są to kolumny robione stricte do kina domowego.

Nie stwierdziłem niedogodności o których napisał kolega powyżej ale u mnie one grały z ampli Harman Kardon avr255.

wcześniej u mnie też grały z HK i było ok... sprzedałem KD, kupiłem Rotela i po 3 tyg. kupiłem Pylony...

Rekomendacja na takie złożenie z ReduktoraSzumu. Czy mógłbym zatem prosić o kilka typów, które dobrze zagrają z tym Marantzem? Co znaczy, że nie zachęca do dużych głośników? Nie jestem też pewien, czy przy pomieszczeniu w jakim ten sprzęt ma grać jest sens poszerzać budżet, gdyż odbicia mogą spaprać efekt. Echa jako takiego nie ma, ale nie mam też na tyle wyczulonego ucha, żeby przewidzieć, co by się działo przy porządniejszym sprzęcie, zakładając właśnie, że co jakiś czas obsługiwał by domową imprezkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.