Skocz do zawartości
IGNORED

Jitter killery

josef

Rekomendowane odpowiedzi

> keyop, ależ nie masz za co przepraszać, interesująco się czytalo.

Powtórzę tylko, że

"Pomysł został przejęty wg mojej wiedzy tylko do odtwarzaczy samochodowych i dyskotekowych z myślą ochrony przed drganiami zewnętrznymi"

Między innymi robi to Denon w swoich odtwarzaczach dyskotekowych, a nie chcą wpaść na pomysł, żeby przenieść to rozwiązanie do sprzętu domowego.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Witam. Wspólczesne konstrukcje CD dla domu niestety wchodzą w "ten" typ pracy z czytaniem poprzez bufor z conajmniej 2-krotnym speedem odczytywania danych . Jest mnóstwo wpadek i to wynika niestety na niekorzyść.Niektóre konstrukcje maja problem i to banalny;jakość produkcji.Wszyscy producenci wyniesli sporą część produkcji do Chin

i jakość tamtejszych elementów nie jest jak Made In Japan. Starsze konstrukcje były w porzadku (np Denon).

Większość elementów serworegulacji w nowych napędach to układy strojone automatycznie - dzis jest rzadkością serwo strojone "ręcznie". I szkoda .

Stosuje sie też w niektórych modelach CD głowice od DVD - jakosć korekcji błędów też pozostawia dużo.......

Istnieje także mnóstwo nowych tytułów CD na rynku niespełniających normy- ze względu na Copy Protectet.

Niektóre playery CD maja problem z czytaniem takich formatów. Jest z tego powodu spore zamieszanie nie wspominając o DVD ( niektóre Drogie klocki i bez tego miały watpliwa jakość pracy serwo mechanizmów).

Opanowanie powtarzalnej produkcji takiej technologii przechodzac z dnia na dzień przyniosło troche bubli (zwłaszcza przy kryzysie).Dlatego producenci drogiego sprzętu przechodza po pewnym czasie na coś nowszego.Nowe nie zawsze jest lepszym od dobrego.Rynek obecnie ma inne oblicze z powodu...fonografii .

Radzą sobie natomiast CD ROMy - ale w środowisku PC.

Jeśli chodzi o jitter to oprócz zegara i słania danych na odległość SPDIFem -istotne znaczenie ma w dekoderze pętla PLL- do odtwarzania danych z "nośna" dla pozostałej obróbki tych sygnałów. Zegar taktujacy niekoniecznie jest tym jedynym gwożdziem (głowica i serwo także odpowiada za jakość i stabilność danych) .

pozdrawiam

jeszcze na koniec na temat problemów z odzczytywaniem płyt Copyprotect , to właśnie takie CD z buforem mają problemy z prawidłowym "składaniem" danych przy odtwarzaniu i jednym z ubocznych efektów może być przeskakiwanie lub urywanie fragmentów dzwięku .Takie problemy wystepują też w sprzęcie zawodowym.Moim zdaniem nawyki z technik komputerowych nie koniecznie muszą byc panaceum na każde rozwiązanie przeniesione do HI END.Sprawdzają sie stare i proste recepty-nadmierna rozbudowa elektroniki nie przynosi za kazdym razem jakichś cudownych efektów.Uważam że prawidłowo zaprojektowany CD jako jeden element pod kątem jittera może bez większych kompleksów konkurować z dzielonymi CD. Sprawa podejscia konstruktorów-inni ratuja już istniejące systemy a inni uprzedzaja tych pierwszych.

pozdrawiam

Jako ciekawostkę podam, że pożyczyłem swoje GDL znajomemu który wpiął DL pomiedzy TacTa RCS 2.2 i wzmacniacz TacT Millenium mk II (albo mk III), a wszystko zasilane z topowego transportu Micromegi. Jego wrażenia są podobne do moich, co jest najlepszym przykładem na to, że nawet najnowsze urządzenia nie są wolne od tego problemu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 miesiąc później...

Nawiązując do mojego ostatniego wpisu. Dzisiaj przeżyłem mały szok, kiedy od właściciela wspomnianego systemu Micromega / TacT / TacT dowiedziałem się, że ma on u siebie zainstalowany TacT Gate, czyli modyfikację, dzięki której dodatkową linią przesyłany jest z przetwornika do transportu sygnał zegara.

Teoretycznie więc, GDL nie powinien więc tu działać wcale, a tu proszę ! Taka niespodzianka :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 3 lata później...

Mam to urządzenie w domu - Genesis Digital Lens.

Podłączyłem Squeezeboxa poprzez kabel optyczny i elektryczny i nie ma żadnych problemów ,wszystko hula i buczy obojętnie jak podłączę.

Dźwięk bajeczny ,rozniosło mojego Accu DP -500 w pył.

Oczywiście nadal za przetwornik robi Accu, ale przez mydelniczkę - z serwera jest o klasę lepiej .

Problem mam innej natury.

Mam w domu DVD Pioniera z wyjściem optycznym i elektrycznym i za diabła nie chce pójść przez żadne połączenie ?? To samo z innym urządzeniem Tuner Accu T - 1000 ma wyjście cyfrowe elektryczne i znowu to samo poprzez Genesis Digital Lens nie chce zaskoczyć przetwornik w Accu ??

Tuner i DVD są ok. bo sprawdzałem bez Genesis Digital Lens i połączenia cyfrowe chodzą ???

Inaczej poza Squeezeboxem nic nie chodzi - nie zaskakuje przetwornik w Accu .

Zmieniałem kable połączenia i.......... kicha .

Może ktoś wie w czym problem ???

pali się lampka informująca o zaskoczeniu synchronizacji?

sprawdzałeś czy masz dobrze wpięte i ustawione wejścia?

a na pewno one na wyjściu mają max 48kHz? znaczy się DVD i tuner? jak 96kHz to nie zaskoczy

W menu DVD musisz przestwić na sygnał PCM jesli ustawiony jest bitstream. U mnie DVD Panasonica chodzi bez problemu na opt i koax po zmianie sygnału na PCM. Co do tunera nie wiem - byc moze również cos trzeba zmienic w sygnale wyjsciowym.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Może być także 32 lub 44.1kHz ;-)

Sprawdź czy dobrze wybrałeś wejście przez input selector (jest takowy w GDL).

Elberoth, 10 Sty 2005, 21:31

>Skoro nie jest potrzebne to po co to produkować ?

Uporczywie powtarzasz argument, że "antyjitterowe" pudełka dalej się sprzedają. Ma to dowodzić, że współcześnie jitter dalej jest problemem.

To błędne rozumowanie.

Równie prawdopodobne jest, że popyt generują audiofile posiadający archaiczny lub egzotyczny sprzęt o jitterze rzędu nanosekund. Wskazywałyby na to liczby które podałeś. Jitter 3000ps? Squeezebox, żaden hi-end, ma 10 razy mniej!

Bardziej prawdopodobne jednak, że popyt nic wspólnego z problemem jittera nie ma, a wynika z potrzeb innego, nietechnicznego rodzaju :)

pozdrawiam.

Tuner mate same parametry co Squeezebox czyli 48kHz i 0.5V 75 ohms.

Inaczej nie zaskakuje DVD Pioniera,ani po optycznym, ani po elektrycznym ,

a tuner po elektrycznym tez nie ? ;-(

Sprawdzałem w DVD wszystko jest ok ustawione tak jak piszecie ???

To wygląda w ten sposób ,że jakby Genesis Digital Lens dostawał sygnał ,a na wyjściu coś było nie tak ........ nie załapuje przetwornik Accu , mimo ,ze bez GDL jest ok.

I raz mi się zdarzyło ,ze tuner załapał ,ale krztusił się jak karabin maszynowy ???

Po wyłączeniu z prądu GDL jakby coś zaskoczyło i łapie i DVD i tuner ,ale przerywa ,tnie się ............ niestety ;-(

I co ciekaw bo tuner łączę kablem elektrycznym ,a DVD optycznym ,czyli dwa różne kable- połączenia i ......... to samo ;-(

rbej=>

Nawet nie wiesz co gadasz , mam tą zabawkę w domu od wczoraj !!!

Wpływ na dźwięk u mnie z serwera - KOSMICZNY !!!

Wpiąłem to pomiędzy Squeezeboxa ,a przetwornik Accu DP -500 i rozwaliło mojego ACCU o kilka klas !!!

Pozdrawiam ;-)

zagadka. kto to powiedział?

"Niedługo będę słuchał najnowszej wersji z ponad 20-stoma lepszymi kondensatorami i nowym zegarem TCXO 1ppm 12.0000Mhz, który drastycznie redukuje jitter i poprawia jakość dźwięku"

josef=>

Ratuj !!!

"Może być także 32 lub 44.1kHz ;-)"

Czy gdzieś jest jakiś forma przełączania w GDL ?

Kombinuje - różne możliwości ,aby tuner prawidłowo zaskoczył , a nie przerywał jak karabin maszynowy.

On ma na wyjściu 48kHz ,tyle samo co Squeezebox.

DVD i dekoder "N" (sprawdzałem z ciekawości ma wyjście optyczne ;-) tez nie zaskakuje ???

Uściślijmy ,jeśli GDL wyświetla z prawej strony 44.1kHz wszystko jest ok. i mój przetwornik w Accu załapuje,

ale jeśli GDL wyświetla 48kHz to przetwornik nie chce zaskoczyć ???

Dziwi mnie to bezpośrednio urządzenie podłączone do przetwornika Accu śmiga ,aż miło

Szkoda ,że w tej sytuacji działa tylko Squeezebox !

Sprawdziłem już dwa różne DVD i tuner i dekoder "N" i żadne nie poszło ???

przed chwilą sprawdziłem - u mnie 48kHz bez problemu zaskakuje, nic nie przerywa

przełączanie częstotliwości odbywa się automatycznie

może to ma znaczenie ale mam wersję o numerze seryjnym 112xxx

W DVD ustawiłes PCM?

Spróbuj jeszcze "Dither" przełączyć na "Dither 1" niekiedy przy ustawieniu "2" zdarza się "pierdzenie"

Sorry za slang :)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Procesor w Accuphase DP - 500 ;

sampling frequency 32kHz, 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz

quantization 16-24 bits, linear

Dlaczego przetwornik w Accu nie chce zaskoczyć skoro GDL wyświetla 48kHz ??

A jak zaskoczy - bardzo rzadko toi się dzieje , to przerywa jak karabin maszynowy............

"gutek - dasz radę podłączyć do GDL kompa"

W jaki sposób ?

Mogę jedynie poprzez kartę dźwiękową dacx sygnał cyfrowy ,ale nie wiem czy pójdzie .... ? ;-)

Jeślo myślisz o wgraniu softu to nie mam pojęcia jak ...................... ???

A czy instrukcja GDL mówi o tym, że akceptuje on sygnał 48kHz ?

Gutek - czy próbowałeś puścić CD Accu przez wbudowaną pętlę we/wy z wpiętym GDL ? Z tego co wiem powinno się to dać zrobić bo Accu stosuje taka pętlę dla procesora akustyki 38.

Tak prze pętlę poszło ,ale nie robiłem odsłuchów, cały dzień usiłuje dojść dlaczego nie chce pójść przetwornik Accu jak w GDL pokazuje się 48kHz.

Jak GDL wyświetli 44.1kHz to jest ok. ?

Przez laptopa i kartę dźwiękową z wyjściem optycznym to samo GDL wyświetla 48kHz i przetwornik nie łapie ..........?

instrukcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

owszem - nie ma słowa o 32 i 48 ale jak widać obsługuje - np przynajmniej u niektórych ;)

gutek - aktywuj tryb laser disk - po prostu naciśnij guzik od danego wejścia dwa razy - z instrukcji można wnioskować, że sygnał wtedy nie jest buforowany i wychodzi bezpośrednio z odbiornika sygnału tak aby obraz i dźwięk z tego nośnika były zsynchronizowane - aby wyłączyć naciśnij jeszcze raz

jak tu nie będzie też dźwięku to lekka lipa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.