Skocz do zawartości
IGNORED

baaardzo tanie DVD do muzyki - sa takie?

yayacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj moim zdaniem co do Dvd to bardzo taniego nie znajdziesz ale tanie owszem i tu mozesz smiało sie pokusic o Mante.tutaj masz link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

osobiscie posiadam nowszy nieco model ,spisuje sie rewelacyjnie czyta wszystko (dosłownie).pzdr.

Ukryta Zawartość

>jajuchbas

Nie wydaje mi sie a by na tej Mancie mozna było słuchać muzyki.

1) bardzo kiepska dynamika:

Odstęp sygnału od szumu: 85dB

Zniekształcenia dźwięku: 80dB(1KHz)

Zakres dynamiki dźwięku: 85dB(1KHz)

2) "Trochę słabiej brzmią pliki WMA – zdają się być momentami zniekształcone" - to już jest dyskwalifikacja.

Wg. mnie jako sprzęt do DVD może się sprawdzić ale do audio raczej nie ma o czym mówić.

Pozdrawiam

Ola

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

yayacek nie wchodze w dalsza polemike ale chcialbym tylko zaznaczyc ze najpierw napisales ze format CD juz odchodzi w zapomnienie a potem zrecznie sie z tego wycofales z kilkoma wykrzyknikami twierdzac ze nigdy tak nie napisales.... tyle.

Discomaniac, czytaj uwaznie - napisalem zakladajac watek:

9 Sty 2005, 15:07

"Jak mozna sie bylo spodziewac nadchodzi kres ery odtwarzaczy CD..."

Nigdzie nie pisalem, ze format CD sie konczy. Konczys sie okres odtwarzaczy CD oraz czystych nosnikow CD-R. Odtwarzacze CD sa wypierane przez DVD playery a nosniki CD-R przez czyste plyty DVD. Ot i tyle!

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W tym świecie nie ma nic za darmo. Firmy audio to nie Matka Teresa z Kalkuty.

Ja w życiu kieruję się taką zasadą: Jeśli coś jest uniwersalne tzn. do wszystkiego to automatycznie jest to do niczego. Jestem za biedny na takie rozwiązania.

Co do Twoich formatowych rozterek i dywagacji...

Raz - w Szczecinie w pierwszym lepszym sklepie CDR leżą całe stosy różnej maści. Dwa - Z tego co piszesz wynika że tak naprawdę nigdy nie słuchałeś dobrego zestawu stereo. Przykro mi, ale taka konkluzja sama się narzuca. Wybierz dowolne DVD w cenie do 5 kzł podłącz do dobrego systemu i potem w miejsce tegoż jakiś CD do 5 kzł np. Naima lub MF. Wtedy porozmaiwamy.

Odpowiadając na Twoje pytanie. Tanio, dobrze i nowe z gwarancją. Nie da rady. Może być co najwyżej tanio i przyzwoicie - nic ponadto. DVD Pioneer DV-464 gra przyzwoicie. Nie mam pojęcia czy go jeszcze gdzieś dostaniesz. Natomiast nie miej złudzeń co do podzespołów. Do 2 kzł zdarza się czasem, że jakiś CD ma lepsze komponenty, ale DVD w tej cenie to typowy sajgon.

yamen

Tak wlasciwie to moglbym zamknac ten watek.

DVD player kupilem czas temu. Jest to kiepska maszyna (Sony DVP-NS32), ale sprawdza sie bo czyta wszystko co tylko mozna. Robi za sprzet rezerwowy do ktorego wkladam plyty jakich stary Pioneer nie chce juz odtwarzac. Oczwiscie uklad wyciszajacy w owym DVD playerze jest spartolony ale stwierdzilem, ze kupno odtwarzacza zarowno DVD jak i CD z bezblednie pracujacym ukladem graniczy z cudem (prawie).

Co do czystych plyt DVD to na Slasku w wielkich sklepach stanowia one przewage. CD-R na polce zajmuja moze pol metra, moze metr, podczas gdy plyty DVD (wszelakiej masci) okupuja kilka metrow.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Wtrące swoje trzy grosze-dwa klocki z literkami DVD grają bardzo dobrze: pioneer DV-717(odtwarzacz) i philips DVDR 1000 wersja MKII.I mimo że muzyki słucham na CD to podpiołem także wspomniane klocki pod wzmaka i na filmach(koncerty) jest lux-naprawdę zaskoczyły mnie.Philips super wypala w stereo.Tylko że to drogie urządzenia.... choć teraz można okazyjnie dostać(ok.1000-1500zł).

VSOP

jaki odtwarzacz ? odpowiedz jest banalnie prosta, Sony DVP-S7700 z drugiej reki,model rok 1999,po wiecej danych zapraszam w swiat sieci....budowa jak czolg,pod wzgledem wykonania majstersztyk ze zlotych czasow SONY,gra z klasa....uzywane chodza po 1200-1500 zl,nowy kosztowal te 7 lat temu prawie 5 kzl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Smuga cienia spowija..;-)

w sumie ciężko jest dostac cos taniego i dobrego:)no i zalezy od wymagan.OLA słuchaj mam pytanie a moze wiesz cos wiecej o mojej Mancie jakie ma zniekształcenia itd,jak cos wiesz to napisz i dzieki.

MANTA DVD-007 emperor 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>jajuchbas

Niestety nigdy nie miałam doczynienia z odtwarzaczmi DVD Manta.

Mowa o zniekształceniach w odtwarzaniu plików .wma jest w artykule, do którego

zamieściłeś linka. Jest to jednak opis modelu Prince więc nie ma co sie sugerować.

Być może w modelu Emperor nic takiego nie wystepuje.

Ale moim zdaniem i tak nie będzie to żadna rewelacja jeżeli chodzi o odtwarzanie

płyt CDA.

Zwróciłam uwage na format .wma, gdyż na moim DVD jest on odtwarzany w lepszej

jakości niż płyta CDA. Po podłaczeniu przedwzmacniacza lampowego jest już nieźle ;)

Nie wiem na czym to polega ale bas schodzi niżej i dźwiek jest znacznie przyjemniejszy.

Wkońcu topowe odtwarzacze CD też maja w środku coś na kształ solidnego wzmacniacza.

Tak wiec zachęcam do eksperymentów ;)

Pozdrawiam

Ola

Dodam i ja swoje 3 grosze. Kilka odtwarzaczy CD i DVD w domu słuchałem i jakieś zdanie mam. Po pierwsze odtwarzacze DVD mogą z powodzeniem konkurować z CD. Oto fakty: Bellwood 301A - wieloformatowe DVD grało fatalnie w CD, ale obraz niewiele ustępował Philipsowi 711, który go w CD zdyskwalifikował. Niewielką przewagę miał też ten Philips nad Toshibą DVD 141 chyba, która została zmieciona przez Panasonica RV-60, Tego nie udało się rozróżnić z SL-PS 770 Technicsa w ślepych testach. W międzyczasie przewinął się SAMSUNG S224, który wygrał z Technics SL-PG 500, ale nieznacznie ustąpił DVD Toshiba (model 141 chyba). Ta sama Toshiba DVD zabiła mojego CD Sony model 791, który był wyraźnie lepszy od CD Sony 195. A teraz kolega właściciel DVD Philips 711, którego słuch dla mnie (Art6900) jest wiarygodny zeznaje, że CD Philips model 930 go pobił. A więć póki co: 1 miejsce Panasonic DVD RV-60 i CD SL PS 770 Technics, 2 miejsce Philips DVD 711, 3. Toshiba DVD, 4 Samsung, 5 moje soniacze, na końcu DVD Bellwood co u mojego syna jako kino domowe daje rade. W końcu nowy gracz CD 930 Philipsa, który stanie z RV-60 w sobotę. Art

Witam,

Wcześniej proponowałam format .wma do odsłuchów stereo w tanich playerach DVD/Divx.

Zdaje sobie sprawę, że słuchanie muzki skompresowanej budzi nieufność u wielu osób,

bo zawsze coś tracimy przy kompresji.

Proponuję w takim razie przegrać płyte CDA z jakością 24bit/48khz do pliku .wav

Nastepnie wypalić tem plik na DVD w formacie DVDAudio (np. programem AudioDVDcreator).

Jakość dźwięku wydobywająca się z playera Divx powinna się znacząco zwiekszyć ;)

Pozdrawiam

Ola

Witam

Mam zamiar kupić odtwarzacz DVD Marantz DVD - 4360 i właśnie zastanawiałem się jak ma się taki odtwarzacz do uzywanych CD pod względem odtwarzania CD np. MARANTZ CD-63MKII.

Nie mam super sprzetu, dlatego tez pytam czy jestem w stanie odczuć różnice. Moj sprzet to H/K 3250 + B&W 602.

Bardzo proszę o poradę

• Redaktorzy

bartosz37 - nie wiem jak gra wymieniony przez Ciebie Marantz, ale za rozsądne pieniądze możesz wyrwać na allegro "trochę poprawionego" Samsung HD-745 :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 4 miesiące później...

nowy Marantz CD 63 MKII za 1200zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Proponuję w takim razie przegrać płyte CDA z jakością 24bit/48khz do pliku .wav

>Nastepnie wypalić tem plik na DVD w formacie DVDAudio (np. programem AudioDVDcreator).

>

>Jakość dźwięku wydobywająca się z playera Divx powinna się znacząco zwiekszyć ;)

Olu, na jakiej podstawie wysnuwasz takie wnioski?? o ile mi wiadomo plyty cda nagrywane sa w formacie 16bit/44khz.. przegrywanie ich do wav z inna (wyzsza) czestotliwoscia probkowania wcale jej nie polepszy bo niby jak...dzwiek zostanie poddany interpolacji czyli pomiedzy poszczegolne "punkty" opisujace dzwiek zostana wstawione kolejne ze sztucznie obliczona wartoscia posrednia... to tak jakby zeskanowac obrazek w formacie 100x100px a pozniej go powiekszyc...jakosc sie nie poprawi..

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.