Skocz do zawartości
IGNORED

monacor SPH 165 KEP -- proszę o opinie

qubix

Rekomendowane odpowiedzi

Michał wszystko poprawnie zaprojektowane, ale nic Ciebie nie uchroni przed odsłuchaniem :) (pozdrawiam; to ja gościłem chyba w zeszłym roku u Ciebie i odsłuchiwałem Monacora).

ps. Miałem podobne perypetie z ulepszaniem zwrotki i odsłuchy ostatecznie potwierdziły poprawność korekcji, jedna korekcaj po drodze odpadła jako nieprzyjazna dla ucha, choć na sw wychodziło nieźle.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Qubric - zasymulowałem coś co sugerujesz. Miałeś na myśli coś takiego jak poniżej:

[obrazekLUKASZ-242161_1.gif] [obrazekLUKASZ-242161_2.gif]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1286-100000527 1170263322_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Wprowadzilem na razie pierwsza wersje zmian - ta prostsza, ktora sam zaproponowalem. Zmiany sa ogrome. Dopiero teraz widze jak bardzo bylem juz zneczony ta zabawa, ze przystalem na taki kompromis...

Poprawie uleglo wlasciwie wszystko:

-z wysokich tonow zniknal slad nosowosci. Sa teraz nie meczace i nawet zastanawiam sie, czy ich nie poglosnic...

- srodek stal sie bardziej wyrownany i naturalny

- basu jest wiecej - nie mam poecia sk sie to bierze aleto fakt

- stereofonia tez sie poprawila

Ogolnie jest jak dla mnie na razie super - poslucham znowu pol roku i zobacze czy cos mnie znowu nie zacznie denerwowac...

jeśli chcesz korygowac gorę tym kondensatorem 700 nF to dołącz korekcję dalej do kopułki, w takim układzie pojemność obciążenia jest bardzo dużo i nie każdy wzmacniacz będzie stabilny w takich warunkach

W trakcie usuwania konta.

Kondensator C1 stanowi większe zagrożenie dla wzmacniacza niż C3. Można by się bać o wzmacniacz, gdyby C1 miał np. 470uF.

Spróbuj jeszcze 3 rząd dla góry albo sprzedaj komuś te DT100 i wstaw tam choćby wspomniane 35-06. Vifa jest dużo lepsza. DT100 to taki stuningowany czech. Monacora bym ciął 4 rzędem.

Pomierzylem zwrotnice v2. oto wyniki:

[obrazekLUKASZ-260817_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj wieczorem polutowalem zwrotnice szeregowa (series, czy jak?).

Zalaczam schemat z pomiarami.

Dzwiek:

Dzwiek jest dziwny - fascynujacy, ale ma pewne wady, sprobuje to opisac:

1. Mikrodynamika. MIKRODYNAMIKA!!! Niesamowite ile szczegolow sie pojawilo - slucham znanych na wylot plyt i odkrywam ciagle cos nowego.

2. Srednica - przepiekna - naprawde zludzenie obecnosci Niny Simone w pokoju jest uderzajace, mialem ochote sie jej uklonic ;-)

3. Bas - mniej niz w Ver2. Mniej narzucajacy sie, bardziej zespolony z reszta muzyki. Bardziej zalezy od nagrania. Chyba w sumie lepiej.

4. Gora. Niestety, chyba pojawila sie znowu delikatna nosowosc wokali - choc nie jestem pewnien - moze jestem juz przewrazliwiony? Spiew po polsku brzmi poprawnie. Angielski czasem sprawia wrazenie nadmiaru sybilantow. Ki cholera?

5. Stereofonia - wrazenie obecnosci na pierwszym planie wrecz zjawiskowe. Duza glebia. Niestety sam tyl (np. oklaski na koncercie) rozdziela sie na 2 czesci skupione wokol kolumn.

Musze dluzej posluchac zanim sie przekonam. Zobaczymy.

[obrazekLUKASZ-261246_1.gif]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypchnałeś zakres 3-4Khz. Stąd ta mikrodynamika. Ostrości może nadawać tez bliżej lezący rezonans membrany.

Znajdź nagranie trąbki solo i posłuchaj jakie sa efekty od ustnika (świst powietrza), czy nie są przerysowane.

szczegolnie pierwsze rzedy series crossover sa fajne bo sygnal idzie bezposrednio na glosnik.

Ukryta Zawartość

musze kiedys wyprobowac

Ukryta Zawartość

No niestety przy 2 rz. nie dalo sie uniknac pewnych zaklocen charakterystyki. Calosc miesci sie w zakresie +- 3dB, wiec nie jest zle, ale juz jakis tam swoj charakter toto ma.

Opracowalem tez wstepny project szeregowej zwrotki 3rz. Wyglada fajnie, ale potrzeba sporo czesci, wiec pewnie znowu za jakis czas...

• 8 miesięcy później...

A to mi sie anegdota przypomniala.

Niewiasta chciala zbudowac dom , nie miala metrowki wiec za punkt odniesienia przyjela wielkosc penisa ukochanego .Niestety wszystko jej jakies male wychodzilo . Wtedy sobie uswiadomila ,że ukochany ja oklamywal twierdzac ,ze to co ma w rozporku mialo 20 cm. A wiec jednak te 2cm mniej czy 2cm wiecej robi roznice.

A co do SPH 165KEP to zrobilem skrzynke 10 litrow ale stanowczo zbyt mala i basu nie ma. Srednica jest natomiast bardzo ciekawa. Klarowność pierwsza klasa.

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...

Kończę prace nad zestawem 2 x SPH-165KEP + Morel MDT-30 w układzie quasi d'Apollito. Wktórce opis konstrukcji na stronie www.trimaudio.pl

pozdrawiam - Tomek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

próbujesz popełnić coś podobnego do moich PS'ów? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak tym razem przydałoby sie troche pomiarów zamieścić . Od razu projekt nabiera rumieńców i profesjonalnej oprawy. Tak jak u Kisiela czy Albeckiego. Bo tak miedzy nami mówiąc ten monacor sph 165 kep wcale nie jest taki liniowy w charakterystyce . Jest górka przy 1kHz i to powoduje ocieplenie dźwieku. Warto z tym zawalczyć. Ja zastosowałem lekką linearyzację i jest wyraźnie lepiej.Skopiowałem z Kit-u CT192 .

· R1: 15 Ohm, MOX, 10 Watt

· L1: 0,82 mH, Luchtspoel, Ø1,0

· C1: 22 uF, MKT

Ustawione sa równolegle do siebie i stanowią pierwszy element filtra dolnoprzepustowego ( przed cewką )

...there is no spoon...

Będą i pomiary, wszystko w swoim czasie, a na razie są do dyspozycji sprawdzone i grające opracowania.

Charakterystyka SPH-165KEP nie jest z pewnością tak idealna, jak wynika to z katalogu Monacora (może za bardzo im się "wygładziła", a może mierzony był głośnik o innym wytłumieniu membrany). Na szczęście wspomniane podbicie w okolicach 1 kHz, choć niewątpliwie istnieje, jest dość łagodne i "szerokopasmowe". Nie uważam za niezbędne "wycinanie" go, bo nigdy nie odbywa się to bez innych konsekwencji (często np. siada dynamika), ale to moja subiektywna opinia. SPH-165KEP ma dwie niezaprzeczalne zalety: zaskakująco dynamiczny i głeboki bas oraz niezłą barwę na średnicy, więc można mu wybaczyć inne odstępstwa od teoretycznego ideału.

Póki co - proponuję kolejny projekt bez profesjonalnych pomiarów i wykresów;)

Ukryta Zawartość

pozdrawiam - Tomek

Ukryta Zawartość

Przy okazji . Ten głośnik ma ( moim skromnym zdaniem ) jeden mankament estetyczny- sposób montowania. Te tajemne ,,motylki" z otworami na śruby oraz wystający na 6 mm pierścień pokryty czarnym ...czymś. Wygląda na to ,że te głośniki przeznaczone sa do montażu z pierścieniami ozdobnymi , maskującymi te motylki ( ale pierścieni brak u Monacora ). Czy moze ktoś wie gdzie mozna znależć pierścienie ozdobne o średnicy wewnętrznej 16cm . Oczywiście godziwie wyglądające .

...there is no spoon...

• 7 miesięcy później...

Odemnie jeszcze jedno MTM z XT19 (juz gdzies indziej zamieszczalem, mam nadzieje ze nie mnie nie zlinczujecie).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

• 3 miesiące później...

Witam, ostatnio znalazłem opracowanie monacora z tym głośnikiem na obudowę zamkniętą 15L, spotkał się ktoś z taką aplikacją?? Zgodnie ze współczynnikiem liczonym ze sprawności głośnik ten raczej dedykowany jest do br, a tu proszę.. :)

Trochę szkoda do zamkniętej - bas z wentylowanej jest bardzo dobry - masywny , mięsisty , nisko schodzi i jest dośc dobrze kontrolowany .

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.