Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zbocznikować BG N

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Ktos ma jakies doświadczenia w tym temacie ? Jakieś WIMY czy może wogóle lepiej sie ich pozbyć przy tak wysokiej klasy kondensatorach (Black Gate N 1000uF/25V) ?

U siebie mam boczniki z tantali, i tak się zastanawiam - wywalić / zostawić / upgradować ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

https://www.audiostereo.pl/topic/14443-czym-zbocznikowa%C4%87-bg-n/

Nie spotkalem sie z ruskimi z miedziana folią, rozbieralem MBGO - metalizowany alu papier.

Patrz watek 13873.

Jesli maja sluzyc jako sygnalowe kondensatory to, z tanich rozwiazan, najlepiec dac po prostu ruskie 4uF, bez bocznikow, tylko obudowe podlaczyc do masy.

czy sprawa tak samo ma sie w przypadku Panasonicow FC? Ja w swoim wzmacniaczu słuchawkowym walcze od jakiegoś czasu z kondiołami bocznikujacymi własnie Panasonic FC. Kupiłem od javoreczka czerwone Wimy MKT 1uF/63V i jak na razie zostały - zauważyłem, ze pojawił po nich sie drobny piasek na wyzszych rejestrach, ale i tak sa lepsze od innych (no name). Moze ktos ma jakies doswiadczenia z tym tematem, bo wzmacniacz jest zawodowy, tylko ten drobny piasek....

>Ebelroth

>U siebie mam boczniki z tantali, i tak się zastanawiam - wywalić / zostawić / upgradować ?<

Moim zdaniem wywalić.

Mam doświadczenia jedynie z serią NX i standard - usunięcie bocznikujących ceramików dało poprawę.

Zarówno producent jak większość użytkowników odradza użycie dodatkowych kondensatorów.

BG serii N i NX same mogą służyć do bocznikowania , ale i tu trzeba uważać.

"BGs in parallel to conventional capacitors could actually make things worse. For example, even one of the best 100uF BG 'N' types when added to a fine sounding 10,00uF Great Supply Nichicon reservoir didn't help matters, while by contrast a much smaller 0.47uF NX really did lift this combination significantly when used as this reservoir bypass."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Odnosnie bypasow, zawsze lubie cytowac ten wpis:

Ukryta Zawartość

Kiedy glowne kondensatory sa poprawnie wybrane, bypasy zwykle tylko pogarszaja sprawe. Oczywiscie zalezy tu duzo od konfiguracji i danego ukladu, a takze od personalnych preferencji.

Ukryta Zawartość

>McGyver

Moze mi pomozesz, mam pytanie odnosnie bocznikowania Panasonicow FC w zasilaczu wzmacniacza sluchawkowego - zbocznikowalem je Wimami czerwonymi od javoreczka 1uF MKT i mam wrazenie ze zapiaszczyly mi sie troche gorne rejestry. Ogolnie jest bardzo dobry efekt, ale moze masz jakies doswiadczenia w bocznikowaniu Panasonicow. Probowalem juz roznych kondensatorow "no name" i wima wypadla bardzo dobrze. Z gory dziekuje :)

Mysle ze dobrze bylo by je zbocznikowac wlasnie poprzez BG N (1u lub 4.7u) Do tej pory sprawdzalo sie to w GC ampie.

Odnosnie ceramikow, to ja ich nawet nie uzywam w digital jako bypasy.

Dzieki Peter sprobuje zdobyc BG N i zrobie jak piszesz - moze przy okazji sprowadze inne wartosci do clona... a tak przy okazji to moze zainteresuje Cie wzmak słuchawkowy na mosfetach + opa627. Moim skromnym zdaniem jest to bardzo dobre urzadzenie. Porownywalem go z Musical Fiedelity (X-can) i wypadl rewelacyjnie.

to jest dobry pomysł Peter, juz nie dlugo wyprobuje na clonie - czekam wlasnie na plytki pcb od veterana panasoniki i elpody juz leza w szufladzie:) Zaloze odzielny watek z tym wzmacniaczem i przedstawie tam schemat, moze kogos zainteresuje. Oczywiscie jeśli bedzie taka potrzeba to przedstawie także swoje skromne spostrzezenia.

X1000

sprobuj zbocznikowac panasoniki wieksza WIMA np. 4.7uF 50V. Mnie takie polaczenie bardziej odpowiadalo od BG Nx bez bypassu i od super e-capa na dwoch BG Nx(w torze sygnalowym). No ale w innej topologii moze byc inaczej, w kazdym razie WIMY sa bardzo tanie i dobre wbrew pozorom. Trzeba tylko dobrac odpowiednia wartosc w kazdym przypadku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.