Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchaj też innych, mniej popularnych wzmacniaczy.

Jak dokonywałem wyboru też zastanawiałem się nad Yamahą, Creek, Primare. Ostatecznie kupiłem wzmaka mało znanej u nas firmy AUDIA FLIGHT

http://www.audia.it/home.php

Skoro masz budżet koło 8 tyś to Audia Flight Two w okazyjnej cenie była by w Twoim zasięgu.

Przynajmniej posłuchać warto.

Ja mam niższy model Audia Flight Three - nie żałuję wydanej kasy

Zasadniczo nie namawiam na ten konkretny model - chodzi o to byś nie ograniczał się do popularnych marek. Czasami można trafić w dobrej cenie produkt mniej znanej firmy , który okaże się strzałem w "10"

Trzeba przyznac, ze w srodku wyglada smakowicie. BobW czy to przejrzysty dzwiek, rysowany cienka kreska i nieco chlodnawy w stylu Primare, czy raczej ciepelko i zaokraglenie zwane muzykalnoscia? Fajnie jest wypelniony w srodku, nie lubie audiofilskiego powietrza, jesli juz to gorskie mnie pociaga. Wlasnie patrze i wg niemieckiego Stereoplay ma 78 pkt., czyli dokladnie tyle ile Creek Destiny 2. Charakter brzmienia zapewne inny, ale wyglada na to, ze to ta sama klasa dzwieku. Jesli masz dzien dobroci, to mozesz mi tez zdradzic how much i gdzie. Ogolnie polecam, stronke. Opisow nie ma, ale zawsze mozna rzucic okiem na liczbe punktow, ktore tak lubimy, choc i tak niewiele mowia :)

http://www.testberichte.de/p/audia-tests/flight-three-testbericht.html

Edytowane przez Mario_77

Trzeba przyznac, ze w srodku wyglada smakowicie. BobW czy to przejrzysty dzwiek, rysowany cienka kreska i nieco chlodnawy w stylu Primare, czy raczej ciepelko i zaokraglenie zwane muzykalnoscia? Fajnie jest wypelniony w srodku, nie lubie audiofilskiego powietrza, jesli juz to gorskie mnie pociaga. Wlasnie patrze i wg niemieckiego Stereoplay ma 78 pkt., czyli dokladnie tyle ile Creek Destiny 2. Charakter brzmienia zapewne inny, ale wyglada na to, ze to ta sama klasa dzwieku. Jesli masz dzien dobroci, to mozesz mi tez zdradzic how much i gdzie. Ogolnie polecam, stronke. Opisow nie ma, ale zawsze mozna rzucic okiem na liczbe punktow, ktore tak lubimy, choc i tak niewiele mowia :)

http://www.testberic...estbericht.html

Przed zakupem słuchałem m.in. zestawu PRIMARE z wzmacniaczem I21. Nie słuchałem wyższych modeli PRIMARE ale pewnie ten sam charakter dźwięku. Audia Flight gra bardzo muzykalnie, "gęsto", co nie znaczy, że nie słychać detali.

Faktem jest, że wcześniej słuchałem na tańszym sprzęcie. Teraz wyłapuję na znanych mi płytkach więcej detali, dalsze plany.

Brałem też pod uwagę Creek Destiny 2. Nie mogę wypowiedzieć się co do porównania tych dwóch wzmacniaczy, bo słyszałem tylko wcześniejszy Creek Destiny i do tego w zbyt długim odstępie czasu by podejmować się porównywania.

IMO Audia Flight Three zgrywa się doskonale z moimi AP Tempo VI .

Tym samym przypuszczam, iż wyższy model Audia Flight Two zgrał by się z kolumnami tomter-a. Mogło by być tylko lepiej niż u mnie ;-) lub odrobinę inaczej, biorąc pod uwagę róznice między AP Tempo VI, a AP Yara Superior.

Też wolę powietrze górskie, niż audiofilskie.

W moim wzmaku powietrza jest w sam raz by dobrze zagrał ;-)

No i nie mniej urodziwy tył ;-)

full wypas

a jakość gniazd hmmm miodzio

post-976-0-84715100-1331129775_thumb.jpg

Pytanie gdzie można tego wzmacniacza posłuchać? Szkoda, ze nikt nie ma doświadczeń z Yamahą(:

Polecam Heed Obelisk, mam go, coś niesamowitego z kolumnami Minas Anor ze Studia 16 Hertz!

Pytanie gdzie można tego wzmacniacza posłuchać? Szkoda, ze nikt nie ma doświadczeń z Yamahą(:

Audia Flight Three - można posłuchać u mnie ;-) mam nadzieję, już niedługo przenieść się do swojego docelowego pomieszczenia - wydaje mi się, że jeszcze jeden egzemplarz sprzedał się w grudniu w Polsce, ile wcześniej sprzedali? nie wiem

Audia Flight Two - do posłuchania tam gdzie Ci pisałem na priva.

Myślę, że Audia Flight Three zagra lepiej niż Yamaszka, a co dopiero AF Two

Edytowane przez BobW

A gdybyscie nie kupili Audio Physic, to czym byscie piescili zmysl sluchu? :) Odpowiedz w stylu: "patyczki do uszu" mnie nie zadowala! Ja osobiscie wybralbym Vandersteeny 1Ci lub te wieksze. Kreci mnie dzwiek Dali Helicon 400 mkII. U kolegi z kolei czaruja Monitory Audio GX300 i to brzmienie rowniez mi sie podoba. Dali zreszta mialem, tyle ze Ikony szosteczki. Nie spac Panowie, wiosna idzie. Ciekawe czy jakies kobiety Audiofizyczki sa tu na forum.

Kurczę, Vandersteeny mają taką radość w brzmieniu, taką manierę dźwięku LIVE , koncertu na żywo. Cena też atrakcyjna, tylko wygląd dość kontrowersyjny.Słucham właśnie Loreena Mckennitt z płyty Troubadours on the rhine. Fajnie to brzmi na AP Tempo 6, czysty, przyjrzysty dźwięk. Płyta spokojna i fajna. Znakomice brzmi też Sobremesa Ani Jopek. Polecam obie płytki.

Kurczę, Vandersteeny mają taką radość w brzmieniu, taką manierę dźwięku LIVE , koncertu na żywo. Cena też atrakcyjna, tylko wygląd dość kontrowersyjny.Słucham właśnie Loreena Mckennitt z płyty Troubadours on the rhine. Fajnie to brzmi na AP Tempo 6, czysty, przyjrzysty dźwięk. Płyta spokojna i fajna. Znakomice brzmi też Sobremesa Ani Jopek. Polecam obie płytki.

A ja polecam koncert Loreeny w Warszawie. Na który zresztą się wybieram. I to już w przyszłym tygodniu.

Pojechalbym chetnie, tylko mam ze 2 lata swietlne do Wawy z mojego miejsca pracy. W Polsce to chyba dosc niedoceniona wokalistka, a ma swietny, basniowy glos. Bardzo fajnie sie slucha jej ostatniej plyty, w ktorej i glos i muzyka sa bardzo dobre. Taka plyta na wieczor, do wina, cos dla duszy. Muzyczna, calkiem wykwintna kolacja. Poza tym tak jak juz pisalem, to bardzo dobrze nagrana plyta, a o te coraz trudniej w masie chlamu jaki oferuje nam rynek.

E tam. Mnie się też kiedyś wydawało, że jestem jedynym fanem w Polsce tej pani. Bilety kupowałem już dawno, a nie byłojuż wiele fajnych miejsc do wyboru. A tak na marginesie, zawsze brałem którąś płytkę Loreeny na odsłuchy. Bogate akustyczne instrumentarium. No i ten głos.

Sorry,! Wiem, że to klub Audio Physic. Obiecuję, że już nie będę. Pisać od rzeczy oczwiście. Bo zaglądać będę. Może kiedyś będzie mnie stać na te kolumny. Pozdrawiam.

To forum dla wszystkich, dla tych, którzy kochają muzykę, bo o nią tu chodzi. Nie ważne spod jakich marek jesteśmy, co komu w domu gra, oby w duszy grało. Jest dużo świetnie brzmiących o wiele tańszych kolumn, które nie mają się czego wstydzić stojąc obok AP. Na początku miałem Tonsile Scherzo 200, potem Wharfedale Diamond 9.5, potem Dali Ikon6, a teraz Tempo. Wahałem się nad AP i Vandersteenami, które kosztują 50% ceny Tempo. Dźwięk, przestrzeń i ta radość z grania, wszystko miały, tylko wygląd dość specyficzny. Sprzęt nie jest tani, wiadomo, ale nie trzeba gigantycznych sum, żeby mieć banana na twarzy.

Witam!

Jestem tu nowy, nie posiadam jeszcze AP ale po przeczytaniu tych wszystkich opinii jestem gotów wziąć je w ciemno :):):). Ale za nim to nastąpi mam do was pytanie, czy ktoś słuchał AP w połączeniu z Harmanem HK990? Posiadam ten wzmak i myślałem o jego sprzedaży ale może w połączeniu z AP będzie to ładnie współgrało? Proszę o jakieś wasze opinie, bo chciałbym wymienić cały zestaw ale może warto ten wzmak zostawić

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Posłuchaj też innych, mniej popularnych wzmacniaczy.

Jak dokonywałem wyboru też zastanawiałem się nad Yamahą, Creek, Primare. Ostatecznie kupiłem wzmaka mało znanej u nas firmy AUDIA FLIGHT

http://www.audia.it/home.php

Skoro masz budżet koło 8 tyś to Audia Flight Two w okazyjnej cenie była by w Twoim zasięgu.

Przynajmniej posłuchać warto.

Ja mam niższy model Audia Flight Three - nie żałuję wydanej kasy

Zasadniczo nie namawiam na ten konkretny model - chodzi o to byś nie ograniczał się do popularnych marek. Czasami można trafić w dobrej cenie produkt mniej znanej firmy , który okaże się strzałem w "10"

W pełni się zgadzam. Należy eksperymentować z mniej popularnymi markami. Popularne nie oznacza bardzo dobre. Czasem chodzi o modę, plotkę że coś jest świetne....

Polecam wypróbowanie AP z nowymi Micromegami.

Witam!

Jestem tu nowy, nie posiadam jeszcze AP ale po przeczytaniu tych wszystkich opinii jestem gotów wziąć je w ciemno :):):). Ale za nim to nastąpi mam do was pytanie, czy ktoś słuchał AP w połączeniu z Harmanem HK990?

Musisz pójść na odsłuch, to najlepsze rozwiązanie...a jakie kolumny masz teraz?

A gdybyscie nie kupili Audio Physic, to czym byscie piescili zmysl sluchu? :) Odpowiedz w stylu: "patyczki do uszu" mnie nie zadowala! Ja osobiscie wybralbym Vandersteeny 1Ci lub te wieksze. Kreci mnie dzwiek Dali Helicon 400 mkII. U kolegi z kolei czaruja Monitory Audio GX300 i to brzmienie rowniez mi sie podoba. Dali zreszta mialem, tyle ze Ikony szosteczki. Nie spac Panowie, wiosna idzie. Ciekawe czy jakies kobiety Audiofizyczki sa tu na forum.

Jakby było mnie stać lub udało wyczaić w dobrej cenie to Monitor Audio PL200 (ew. PL300 - na zachodzie z drugiej ręki bywają tańsze niż PL200). Wbrew pozorom, używane można kupić za cenę nowych AP Tempo 25. Monitor Audio GX200 lub GX300.

Jak widać, chwilowo skrzywienie na „twarde” membrany.

Jakiś czas temu pytałem tu o kable z jakimi grają AP innych użytkowników ale jakoś nie było za wiele odpowiedzi.

U mnie aktualnie:

IC - QED Qunex Silver Spiral lub CHORD CRIMSON PLUS

Głośnikowe - Monitor Atmos Air 195 silver

Jestem w trakcie poszukiwań kabli głośnikowych

Ja od lat jestem wierny Van den Hul. Obecnie: cyfrówka AES/EBU - The Second, XLR - The Second, RCA - First Ultimate. Tego ruszać nie będę. Do wymiany głośnikowe: Magnum Hybrid Mk II na The Revelation (jak będzie kasa i uda mi się posłuchać). Magnum za bardzo sieje basem, przejrzystość przeciętna, ale wygładza górę. Ogólnie stare VdH są bardzo „pewne”. Sprawdzają się w każdym systemie. Mogą nie przypaść do gustu, ale trudno je za coś krytykować. Jak ktoś chce uspokoić „nerwowy” system bez zbytniej utraty rozdzielczości, warto sprawdzić. Polecam zwłąszcza First Ultimate. Second jest nieco „lżejszy”. Nowych 3T jeszcze nie słyszałem.

Przypomnialem sobie o jeszcze jednym typie: Focal 1027 Be. Usłyszałem je kiedyś i całkowicie przeobraziły moje wyobrażenia o odsłuchu. Dotąd miałem głównie „miękkie” głośniki: papier, jedwab, polipropylen lub kevlar. Z lekkim wstrętem i obawą spoglądałem na tytany czy inne aluminium.. Oczywiście głośniki dobierałem na zasadzie: basu mnie lub więcej, gładsze wysokie itp. Jak każdy. Aż tu nagle usłyszałem taką przejrzystość bez agresji, taką łątwość grania, taką szybkość i namacalność muzyki... Od wtedy właśnie zainteresowałem się Audio Physicami. Wg. recenzji miały mieć podobne pozytywy za bardziej umiarkowaną cenę. Od tego czasu już niestety tak mam, że jak słyszę „miękkie” głośniki próbuję wyciągać nieistniejącą watę z uszu. Ta krysztalowość uzależnia. Być może winę za to ponosi częściowe upośledzenie słuchu (45 lat) ale przecież te głośniki są dla mnie i to ja mam na nich usłyszeć to i owo :)

Jeśli chodzi o wzmacniacz, spróbowałbym pożenić AP z jakimś Audionetem (np. SAM bywa za ok 4000-5000 zł na audiomarkcie) lub AVM. Audionet jest bardzo liniowy i precyzyjny. Bas trzyma za mordę a i nie pozwala na żadne „brzęczenia”. Dotąd z innymi wzmacniaczami zatykałem w moich Tempo 25 otwór bassreflexu. Dopiero AMP I zrobił z basem porządek.

Jest tych glosnikow masa, na dobra sprawe fajnie by bylo miec kilka, bo mnie osobiscie rozne szkoly brzmienia pasuja. Najchetniej kupilbym jeszcze z 5 par. Podobnie z elektronika. Pamietam swietne recenzje Focali 1027 Be, ja ich niestety nie slyszalem, za to przez krotka chwile sluchalem nastepcow. Swoja droga ciekawe czemu AP nie grzebie z materialami w wysokotonowkach, nie stosuje berylu, diamentu, wsteg etc. Czyzby tu tez chodzilo o niemiecka wstrzemiezliwosc?! Chociaz jak patrze na ekstrawagancje Burmestera czy MBL, to trudno generalizowac. Kiedys mialem okazje wiecej sluchac, jezdzilem do Poznania, a tam jakos latwiej o spontaniczny odsluch, bez umawiania sie, bez oplat. W Szczecinie trudno raczej o taka swobode, bo od razu mam wrazenie, ze cos musze kupic, zreszta szkoda topic 200 zl kaucji odchodzac z niczym. Nic, moze wybiore sie do Pyrusow rekreacyjnie, bo mam smaka na ATC SCM40, chcialbym posluchac ich na zywca. Kreci mnie takze dzwiek Dali, Helicony 400 brzmialy smakowicie w Starym Browarze. Szkoda, ze Szczecin jest tak biedny w sklepy odsluchowe z prawdziwego zdarzenia, tam gdzie mozna spotkac pasjonatow, a nie nadetych gosci, ktorzy usztywniaja atmosfere.

Mi tam pasuje brzmienie AP Tempo VI.

Doceniam je dopiero po zakupie wzmacniacza. Dziś słuchałem płytki Exiter - Depeche Mode - wcześniej słuchałem jej wielokrotnie, pewnie nie przesadzę jak napiszę, że ze 100 razy. A dziś usłyszałem ją na nowo. Pewnie grała by na okrągło jeszcze długo, ale późno się zrobiło i ze względu na domowników musiałem przesiąść się na słuchawki - ale to już nie to samo co dźwięk AP + AFL3.

Szkoda, ze Szczecin jest tak biedny w sklepy odsluchowe z prawdziwego zdarzenia, tam gdzie mozna spotkac pasjonatow, a nie nadetych gosci, ktorzy usztywniaja atmosfere.

Oj szkoda, szkoda - to pustynia. Mało ostatnio bywam w Poznaniu i Warszawce, ale jakoś mnie nie ciągnie do odwiedzania miejscowych "przybytków".

Heh, BobW, to się może kiedyś wproszę jak jesteś ze Szczecina, jestem ciekaw tego Twojego wzmaka :)

;-)

nie ma sprawy

tylko muszę, się urządzić w swojej samotni - jeszcze wszystko w proszku - w miejscu kolumn stoją jeszcze kartony po przeprowadzce

narazie sprzęt tymczasowo w sypialni ;-)

trochę już niestety trwa ta prowizorka

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.