Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 18.11.2023 o 22:18, Bobcat napisał:

Obowiązkowo OLED. To nie podlega żadnej dyskusji. OLED-owcy zaczynają przypominać sektę.

Tak tylko nawiasem wspomnę, że celowo kupiony "trwały" telewizor LCD MiniLED do prezentacji zdjęć, w którym najpierw jak muchy padały pisksele, właśnie wyzionął ducha...

6 minut temu, konradskala napisał:

gdzie jest dużo jasnych kolorów - tam OLED META będzie nieco wygrywać.

Dlaczego, skoro nasycenie kolorów w QD-OLED jest lepsze?

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Skoro płowieje to dlaczego QD-OLED ma również kontrast ထ : 1?

Mierzone urządzonkiem z przyklejonym lejkiem do tafli ekranu czy np. na balkonie?

1 minutę temu, konradskala napisał:

Tak tylko nawiasem wspomnę, że celowo kupiony "trwały" telewizor LCD MiniLED do prezentacji zdjęć, w którym najpierw jak muchy padały pisksele, właśnie wyzionął ducha...

A to kwestia technologii czy pechowego egzemplarza?

1 minutę temu, konradskala napisał:

Mierzone urządzonkiem z przyklejonym lejkiem do tafli ekranu czy np. na balkonie?

Masz telewizor na balkonie?  Wow.

Spytaj RTINGS.com czy mierzą na balkonie. Bo to oni podają ထ : 1 dla QD-OLED.

10 minut temu, Bobcat napisał:
18 minut temu, konradskala napisał:

gdzie jest dużo jasnych kolorów - tam OLED META będzie nieco wygrywać.

Dlaczego, skoro nasycenie kolorów w QD-OLED jest lepsze?

Porównaj i zobaczysz, że przy jasnych ujęciach nie będzie różnicy. Nawet na OLED META wypadnie to odrobinę lepiej.

9 minut temu, Bobcat napisał:
11 minut temu, konradskala napisał:

A to kwestia technologii czy pechowego egzemplarza?

Nie wiem. Ten wytrzymał może rok. Powiem Ci za jakiś czas, bo już wisi kolejny.

10 minut temu, konradskala napisał:

Masz telewizor na balkonie?  Wow.

Nie, tam jeszcze nie mam. Ale generalnie chodzi mi o sam fakt wzbudzania się powłoki kropek kwantowych od padającego światła.

Edytowane przez konradskala
5 minut temu, konradskala napisał:

Dla WRGB OLED podają to samo

Tak. Ale na WRGB nikt nie mówi o "płowieniu czerni". Zastanawiam się więc: 

1. Na QD-OLED kropki QD się wzbudzają i czerń płowieje.

2. Czyli jest taka trochę mniej czarna.

3. Jak więc jest możliwe w tej sytuacji, że na QD-OLED pomiary wykazują kontrast ထ : 1? Powinno być mniej.

Miałem okazję oglądać stojące obok siebie QD-OLED i WRGB MLA. Na obu ten sam materiał: najpierw Las Vegas by Night. Miliony świateł, dające kolorami po oczach reklamy i neony. Potem materiał przyrodniczy: kwiaty o milionie pysznych kolorów i tak rano ubarwione ptaki.

Przewaga QD-OLED była zauważalna. Może nie porażająca, ale widoczna.

Panowie, tak zapytam tylko, czy Wy poza materiałami testowymi oglądacie coś jeszcze na tych telewizorach? 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Panowie, tak zapytam tylko, czy Wy poza materiałami testowymi oglądacie coś jeszcze na tych telewizorach? 😉

Na materiałach testowych najłatwiej wychwycić różnice oraz mocne i słabe strony każdego.

Wiem ale często jest tak, ze jesli np 2 telewizory roznią się nieznacznie na planszach testowych i/lub samplach wideo, to te roznice niekoniecznie muszą byc do uchwycenia podczas normalnego seansu filmowego, gdzie widz koncentruje się na fabule. Sam się na tym niejednokrotnie złapałem, ze gdy zaczynam szukac przysłowiowej "dziury w całym" w obrazie, to przestaje się koncentrowac na filmie i vice versa. Gdy film mnie wciągnie, to przestaję dostrzegac niedoskonałosci obrazu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

39 minut temu, Bobcat napisał:

Tak. Ale na WRGB nikt nie mówi o "płowieniu czerni". Zastanawiam się więc: 

1. Na QD-OLED kropki QD się wzbudzają i czerń płowieje.

3. Jak więc jest możliwe w tej sytuacji, że na QD-OLED pomiary wykazują kontrast ထ : 1? Powinno być mniej.

Miałem okazję oglądać stojące obok siebie QD-OLED i WRGB MLA. Na obu ten sam materiał: najpierw Las Vegas by Night. Miliony świateł, dające kolorami po oczach reklamy i neony. Potem materiał przyrodniczy: kwiaty o milionie pysznych kolorów i tak rano ubarwione ptaki.

Przewaga QD-OLED była zauważalna. Może nie porażająca, ale widoczna.

Zobacz sobie testy np. na Youtube albo fotki rtings.com. Gdy pada światło na ekran QD-OLED robi się purpurowy. Podobno w nowym Sony jest jakaś maska, ale na żywo nie widziałem.

Pomiary tego nie wykażą, bo punkt pomiarowy jest szczelnie zamknięty "przyssawką" miernika.

Fajnie, że porównywałeś QD-OLED i WRGB META. Twoje spostrzeżenia są jak najbardziej prawidłowe. Jednak jest jeden drobiazg, bez którego wnioski są mylące... kalibracja... Bez tego ani rusz...

Oglądałem najnowszy QD-OLED Samsunga. Obiecywane, świetne parametry widać jak na dłoni, ale w większości trybów obraz walił niebieskim jak głupi. I co?

37 minut temu, brewka87 napisał:

Wiem ale często jest tak, ze jesli np 2 telewizory roznią się nieznacznie na planszach testowych i/lub samplach wideo, to te roznice niekoniecznie muszą byc do uchwycenia podczas normalnego seansu filmowego, gdzie widz koncentruje się na fabule.

Tak dokładnie jest.

Jednak te testowe plansze, wzorki czy techniczne "pułapki" są właśnie po to, aby sprawdzić jakość danego TV.

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Gdy film mnie wciągnie, to przestaję dostrzegac niedoskonałosci obrazu.

Arcydzieło kinematografii światowej pozostanie arcydziełem, nawet oglądane na telewizorze No Name z hipermarketu.

51 minut temu, konradskala napisał:

Jednak jest jeden drobiazg, bez którego wnioski są mylące... kalibracja...

To nie było oglądanie w markecie. Obydwa były skalibrowane.

53 minuty temu, konradskala napisał:

w większości trybów obraz walił niebieskim jak głupi. I co?

53 minuty temu, konradskala napisał:

Jednak jest jeden drobiazg, bez którego wnioski są mylące... kalibracja..

Obydwa były skalibrowane

To ogromna nowość z Twojej strony!

Oglądałeś (i to dwa) skalibrowane telewizory i obraz nie był dla Ciebie mdły, wyprany???

55 minut temu, konradskala napisał:

To ogromna nowość z Twojej strony!

Nie z mojej strony, gdyż nie były moje. Stwierdziłem fakt.

56 minut temu, konradskala napisał:

Oglądałeś (i to dwa) skalibrowane telewizory i obraz nie był dla Ciebie mdły, wyprany???

To, co oglądałem nie było. Nie moja wina, że większość materiału na trybie Filmmaker wygląda mdło, nijako i z wypranymi kolorami.

4 godziny temu, konradskala napisał:

w większości trybów obraz walił niebieskim jak głupi

Chyba to są "choroby wieku dziecięcego". Na początku OLED WRGB miały podbarwienia na białym: a to różowe, a to zielonkawe. Udało się to w końcu wyeliminować. Wspomniane "walenie niebieskim" może też być zjawiskiem tego samego typu.

Ale to wszystko każe zadać pytanie: w co bezpieczniej iść? W nowinki czy technologię rozwijaną od lat i doprowadzoną do perfekcji? Czyli mówiąc mniej napuszonym językiem: w OLED (dotyczy to głównie QD-OLED, ale nie oszukujmy się: w WRGB też nie wszystko jest jeszcze do końca rozwiązane)? Czy może w doprowadzony po latach rozwoju do poziomu doskonałości LCD (MiniLED, QD, NanoCell)?

A w ogóle proszę Pana to robimy tu offtopa i tylko patrzeć jak jakiś Moderator się dopatrzy i wlepi nam punkty. To jest wątek poświęcony wyłącznie Ultra HD (4K, 8K). Od tematyki obecnej naszej rozmowy jest wątek sąsiedni.

5 godzin temu, Bobcat napisał:

Różnica jest tylko w jasnym pomieszczeniu. Sama matryca w QD-OLED wygląda na szarą w porównaniu do WOLED. W zaciemnionym pomieszczeniu na obu matrycach czerń będzie "czarna".

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Chyba to są "choroby wieku dziecięcego". Na początku OLED WRGB miały podbarwienia na białym: a to różowe, a to zielonkawe. Udało się to w końcu wyeliminować. Wspomniane "walenie niebieskim" może też być zjawiskiem tego samego typu.

To jest efekt totalnie skopanych ustawień, niczego więcej. Stojący obok ten sam model, tylko mniejszy nie miał tego efektu.

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Ale to wszystko każe zadać pytanie: w co bezpieczniej iść? W nowinki czy technologię rozwijaną od lat i doprowadzoną do perfekcji? Czyli mówiąc mniej napuszonym językiem: w OLED (dotyczy to głównie QD-OLED, ale nie oszukujmy się: w WRGB też nie wszystko jest jeszcze do końca rozwiązane)? Czy może w doprowadzony po latach rozwoju do poziomu doskonałości LCD (MiniLED, QD, NanoCell)?

Zależy na czym komu zależy. Jasność, kontrast, kolory, czerń, cena... Jedynie topowe LCD, których nadal tylko kilka modeli można nazwać topowymi, są blisko OLED. Ale to jeszcze nie to samo i śmiem twierdzić, że nigdy nie będzie. Zwróć uwagę, że np. QNED, QLED, Nano czy jakikolwiek inny LCD z warstwą kropek kwantowych czy dowolną podobną technologią poprawiającą kolory jest w tyle za QD-OLED. I jedne i drugie to matryce RGB, a jednak...

Ponadto zastosowanie większej liczby ledowych pasków na plecach obudowy TV i skuteczniejsze kontrolowanie/sterowanie podświetleniem ma swoje oczywiste i bezdyskusyjne plusy, jednak budowa samej matrycy LCD (IPS, VA) jest identyczna od wielu, wielu lat. Jedynie co można, to wyprodukować je lepiej albo gorzej.

4 godziny temu, Bobcat napisał:

A w ogóle proszę Pana to robimy tu offtopa i tylko patrzeć jak jakiś Moderator się dopatrzy i wlepi nam punkty. To jest wątek poświęcony wyłącznie Ultra HD (4K, 8K). Od tematyki obecnej naszej rozmowy jest wątek sąsiedni.

Całkiem możliwe... przenieśmy się do tego drugiego...

3 godziny temu, S_Mac napisał:

Różnica jest tylko w jasnym pomieszczeniu. Sama matryca w QD-OLED wygląda na szarą w porównaniu do WOLED. W zaciemnionym pomieszczeniu na obu matrycach czerń będzie "czarna".

W ciemnym pomieszczeniu żadna łaska. Ale zaświeć wieczorem światło i porównaj ze zwykłym OLED.

Ponawiam jednak pytanie: w matrycach QD-OLED warstwa QD jest w takim samym miejscu jak w matrycach LCD - na wierzchu tafli matrycy. Dlaczego o efekcie płowienia (reakcji kropek na światło) wspomina się w przypadku telewizorów QD-OLED, a w QD-LCD - już nie???

Godzinę temu, konradskala napisał:

w matrycach QD-OLED warstwa QD jest w takim samym miejscu jak w matrycach LCD - na wierzchu tafli matrycy. Dlaczego o efekcie płowienia (reakcji kropek na światło) wspomina się w przypadku telewizorów QD-OLED, a w QD-LCD - już nie???

Jesteś pewien, że w QD-LCD też jest na wierzchu tafli matrycy? Coś mi chodzi po głowie, że chyba właśnie nie. Ale może się mylę.

• 2 tygodnie później...

Właśnie jedzie do mnie A90j, jednak oled. Chociaż powiem szczerze, że ten nowy miniled jest naprawdę dobry.

Jednak ten minikontrast przeważył. Gdyby x95l był mniejszy to chyba też bym kupił do sypialni, dla równowagi.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

2 minuty temu, Bobcat napisał:

J? Model 2021? W tego, co wiem - zeszłoroczne miały K, a tegoroczne L.

Zgadza się. Dobra cena na dzisiaj. Myślałem jeszcze o A80L, ale za drogi i niewiele lepszy, jedyny w 83 calach.

QD oledów jeszcze nie ma w tym calarzu.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Niezrozumiałe. Mógłbyś rozjaśnić?

Detale, kontrast, wyraźnie(oczywiście bez przepaści) lepszy niż w miniledzie.

Trochę lepsza głębia, czerń nigdy nie wchodzi w zielonkowatość. Ale mini też ma swoje zalety, np lepsza biel, nie zawsze, ale dosyć często.

Edytowane przez bubusia

1 minutę temu, bubusia napisał:

Zgadza się. Dobra cena na dzisiaj.

Mamy trochę inną szkołę myślenia. Ja, jeśli się decyduję na zakup czegoś nowego - to musi być z aktualnej, najnowszej oferty. Takie opróżnianie magazynów (nawet po bardzo atrakcyjnej  cenie) mnie nie interesuje.

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Mamy trochę inną szkołę myślenia. Ja, jeśli się decyduję na zakup czegoś nowego - to musi być z aktualnej, najnowszej oferty. Takie opróżnianie magazynów (nawet po bardzo atrakcyjnej  cenie) mnie nie interesuje.

Tyle, że ten nowy własciwie świeci tak samo. Lepsze są tylko QD.

Poza tym nie można go kupić i jest 10 tysi droższy.

Pamiętaj, że mnie interesuje 83 calowy. Myślałem też o LG(nowym G lub C), ale jednak nie.

Edytowane przez bubusia

2 minuty temu, bubusia napisał:

Detale, kontrast, wyraźnie(oczywiście bez przepaści) lepszy niż w miniledzie.

Nie wiem jaki MiniLED miałeś na myśli. Ja porównywałem stojące obok siebie (i pokazujące ten sam materiał) OLED i QNED. I ten ostatni zdecydowanie bardziej mi się podobał.

Ci, którzy mają doświadczenie i dłużej bawili się MiniLED-ami TCL czy Hisense (zwłaszcza górnymi półkami ich oferty) mówią, że obraz jest nie do odróżnienia od OLED-a.

Nie wypowiadam się, mam zbyt małe doświadczenie w tej kwestii. 

6 minut temu, Bobcat napisał:

Nie wiem jaki MiniLED miałeś na myśli. Ja porównywałem stojące obok siebie (i pokazujące ten sam materiał) OLED i QNED. I ten ostatni zdecydowanie bardziej mi się podobał.

Ci, którzy mają doświadczenie i dłużej bawili się MiniLED-ami TCL czy Hisense (zwłaszcza górnymi półkami ich oferty) mówią, że obraz jest nie do odróżnienia od OLED-a.

Sony X95L. Zawsze odróżnisz mini od oleda. Wystarczy zgasić światło:)

A Chińczycy niech poprawią blooming, wtedy można porównywać. Poza tym zabijają detale w czerniach.

X95L to najlepszy mini-led na rynku.

6 minut temu, Bobcat napisał:

Rozumiem Bobcat, że chciałeś napisać o tych, którzy doświadczenia nie mają:)

Edytowane przez bubusia

11 minut temu, bubusia napisał:

Tyle, że ten nowy własciwie świeci tak samo. Lepsze są tylko QD.

Poza tym nie można go kupić i jest 10 tysi droższy.

Pamiętaj, że mnie interesuje 83 calowy. Myślałem też o LG(nowym G lub C), ale jednak nie.

Dla mnie optimum i ideał to 55". Ale o gustach się nie dyskutuje.

Powyżej 65" przyrost ceny jest niewspółmiernie wielki w stosunku do przyrostu wrażeń w oglądania. Dotyczy to każdej technologii obrazu, a zwłaszcza OLED, gdzie przyrosty ceny w tych wielkościach są w funkcji wykładniczej. 

Z metra to może i jest ideał. Ale ok, twój wybór, twój gust.

Poza tym, ja jestem trochę ślepy:)

Muszę mieć wielki:)

Edytowane przez bubusia

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.